Solid food pertama untuk Aqilah

Semalam genaplah umur Aqilah 6 bulan.. So, bermulalah era Aqilah dapat makan sodap2.. (^_^)


Solid food pertama yang saya sediakan untuk Aqilah adalah puri buah kurma... (rebus kurma tanpa biji = blend = tapis).. Saya buat sikit je puri buah kurma ni.. bukan apa, sebabnya niat saya adalah nak bagi solid food yang pertama masuk mulut Aqilah adalah buah kurma!.. dengan niat moga aqilah akan menggemari buah kurma @ buah kegemaran nabi Muhammad (",)


Reaksi wajah Aqilah lepas makan puri buah kurma.. dia kurang suka sikit rasanya.. siap macam nak termuntah.. takpala.. first time makan.. masih dalam keadaan terkejut.. hihi


Makanan sebenar Aqilah yang saya nak bagi adalah puri lobak merah (kikis kulit lobak merah pastu potong kecik = rebus = blend = tapis)... Pagi bagi aqilah merasa puri buah kurma, petang bagi aqilah makan puri lobak merah.. 




3 keping gambar Aqilah sampai berkerut2 kening.. hahah.. Dia pelik agaknya apa yang ibu dia suruh dia makan tu... lagi sedap susu ibu! hihi


Mula2 je Aqilah sampai kerut2 kening.. lepas tu, bukan main sedap dia makan.. comot satu badan.. duk berebut sudu dengan saya.. hahah.. saya nak suap, dia sibuk nak ambik sudu tu nak gigit2.. kikikii


Tinggal secoet je yang tak habis... Hari ni pun Aqilah makan puri carrot lagi.. Nanti saya kongsi tips dekat u all untuk anak yang baru pertama kali nak makan yer.. (",)

P/s : Saya ada terbaca puri carrot ni menjadi kesukaan ramai bayi sebab ianya sedap.. memang sedap pong! (",)

{ 32 comments.. read them below or add one }

Masya Masya April 23, 2013
dah 6 bulan yer.. makin rajinlah ina buat solid food nanti kalau aqilah suka.. amir pun x suka kurma, heran sy.. dia kata manis sgt.. tp kismis okk jer.. tgh pikir nak buat cookies letak kurma ni .. hihihihi .. saja nak umpan dia biar makan kurma..
Dylla Abas Dylla Abas April 23, 2013
wahhh...Aqilah dah boleh makan solid food..dah besar dah dia...cptnya masa berlalu :)
Mimi Azirah Mimi Azirah April 23, 2013
kejap je aqilah dah 6 bulan
aimi adilah aimi adilah April 23, 2013
nak buat lah nt untuk ank buah aimi =)
syawalsimpsons syawalsimpsons April 23, 2013
mmg sedap..tp klo izz mesti kena blend ngan nasi sekali...minggu ni mkn nasi+sweet potato+kacang peas
Kakzakie Kakzakie April 23, 2013
Cepat aje dah 6 bulan ye Ina. Kakak geramlah tengok mata jernih dia macam kakak dia juga.

Memula dia hairan tapi lama-lama sukalah tu:)
Mrs Velentine Mrs Velentine April 23, 2013
wah dah makan dia...sedapnya mamam sampai licin mangkuk....done libresse
emma emma April 23, 2013
xsdr je mase blalu, Aqilah da 6bulan upenye..btuah sgt2 A&A dpt ibu cam kak ina ni..

#utk ank kedua sy nt pn nk buat camni jugakla..1st solid food nk bg kurma.
Riedaffya ibrahim Riedaffya ibrahim April 23, 2013
amboi makan, da la muka berkerut, da tu makan comot abos ye...
Fiza Rahman Fiza Rahman April 23, 2013
Berkerut2 muka...cute. Kejap jer yer dah 6 bulan.
azizah :) azizah :) April 23, 2013
nyumnyum..permulaan yg baik..hehee lagipon carrot mmg sedap macam kita minum carrot susu kan sedapp tu..hee
jaakechik jaakechik April 23, 2013
6 bulan dah aqilah ni yer. cepat sungguh dia membesar. rajin akak buat puri utk anak yer. jaa dulu x sempat. bagi nestum jer... hakhak... ~padahal pemalas. :p
umi alya umi alya April 23, 2013
susu ibu lagi sedap, betul tak aqilah?
Jemarisuri Jemarisuri April 23, 2013
yeayyy aqilah dh berjaya mkn..lps ni pasti nk mkn mcm2...hihi...
D Yatie D Yatie April 23, 2013
hihihi. berkerut2 sangat muka aqilah tu ha.. mg tkjut bebeno.. hahaha.. rindu lak zaman menyediakan segala mcm puri untuk Arissa.. :D
eita eita April 23, 2013
kejap je masa berlalu dah 6 bulan aqilah...

Cik Nur™ Cik Nur™ April 23, 2013
agaknya berkerut muka aqila sebab terkejut tiba2 ibu dia bg mkn kan.. :)

Deqla Manjew Deqla Manjew April 24, 2013
apsal muka berkerut tu aqilah? hahaha....
Tihara Tihara April 24, 2013
dua2 bagus, dia baru nak belajar merasa :)
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ April 24, 2013
Salam K.Ina..
hihi.. comel je tgk aqilah ni..
alhamdulillah.. merasa dah solid food..
:)
tifa anvar tifa anvar April 24, 2013
salam ina,
kalau aqilah x suke mkn buah kurma cuba try bg kurma mix dngn carot@ epal@ bubur nasi. Jadikn kemanisan buah kurma nie utk mnyedapkn makanan. TQ
AyueJean AJ AyueJean AJ April 24, 2013
Hehhehhe..
kelakar lak tengok muka dia berkerut2 tu..
Si Matatajam Si Matatajam April 25, 2013
Khalish dulu pun suka carrot..
Myra Jay Myra Jay May 03, 2013
Hheee, mau tak comot, sebelah berebut sudu dengan ibu, sebelah lg Ibu pegang kamera..

Cayalah Ina, buat 2 kerja dlm 1 masa ;D
hisda hisda June 09, 2013
19 HB NH CUKUP 6BLN ANAK SAYA.. sekarang nh mmg tercari2 nk bagi apa solid food kat baby.. bila terjumpa blog nh terus rasa teruja nk bagi puri kurma gak... kebetulan nama anak sy pn sama. aqilah.. :)