KURMA & KISMIS sebagai snek anak2

Selama ni saya selalu cerita dekat u all yang kami 4 beranak memang amalkan makan buah kurma hari2... Anak2 saya memang cukup suka kurma.. Alisha & Aqilah kalau makan kurma, dah gaya macam kita makan snek... Sekali hadap berlambak2 dorang makan.. 


Masa saya balik kampung baru ni, mak saya bagi kismis sebotol.. KISMIS AL-MUSTAJAB.. kismis ni dah dibaca dengan bacaan 30 juzuk Al-Quran, Solat hajat & Doa2 Syifa'..


Kismis memang sangat2 bagus untuk otak.. Ia dapat cerdaskan otak kita, takdalah kita ni jadi pelupa sangat.. Ibu2 yang hamil bagus makan kismis selain buah kurma... Anak dalam kandungan pasti dapat khasiatnya..


KISMIS AL-MUSTAJAB ni, kalau untuk kanak2, hanya makan 5-7 biji sehari je... Tapi untuk anak saya ni takda maknanya nak makan banyak tu.. Orang suruh makan 5-7 bijik, dia pergi makan berpuluh2 bijik... hahaaa... Opsttt itu si pandai Aqilah la tapinya yang makan banyak camtu... Alisha yang solehah dia kurang sikit kismis.. dia lebih kepada buah kurma..


Ohya, KISMIS AL-MUSTAJAB ni murah je... RM10 sebotol.. U all pun boleh beli apa2 je brand kismis or kurma & amalkan untuk anak2 u all... jadikan kurma or kismis sebagai pengganti snek untuk mereka.. Didik anak2 untuk menyukai buah kegemaran nabi kita.. (",).. Macam anak2 saya ni, saya memang dah "latih" mereka dengan buah kurma dari dalam kandungan lagi.. Selain tu jugak, kita pun makanla jugak.. Bila anak2 tengok kita makan, automatik anak2 pun nak makan... Moga kita sama2 dapat manfaat dari khasiat buah kurma & kismis (",)
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

{ 23 comments.. read them below or add one }

Kisah Si Dairy Kisah Si Dairy December 20, 2013
bagus di amalkan dari mereka kecil kan..
syawalsimpsons syawalsimpsons December 20, 2013
nampak bijak muka aqilah kat situ
lizz lizz December 20, 2013
tak pernah beli lagi kismis al mustajab ni...biasa beli yang biasa jer kat kedaia arab..
sara memng suka kurma n kismis...abang jer susah sikit dia makan kurma kismis dia tak minat sangat...
msredcheesecake msredcheesecake December 20, 2013
sy suka makan kurma n kismis, ank2 yag tak suka...cane nak ngaja anak makan kurma?
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna December 20, 2013
saya terbaca.. lebih baik amalkan kismis warna gelap berbanding kismis warna kuning sebab kismis warna kuning ni tinggi sulfur..

diorang treat dengan sulfur dioxide untuk bagi warna kekuningan gitu.. so agak tak elok utk kesihatan.. dan bukan kismis saja.. buah buah kering yg warna "golden" yg lain pun mcm tu..
ieda immi ieda immi December 20, 2013
akk pun suka bg anak2 makan ..
skrg nie susah sikit nak membeli .. dulu ada org jual dipej .. sejak x bekerja nie kena ke farmasi pula beli ..
besar dah si kecik nie ..
lama x berjalan2 di blog ina huhuh
Mimi Azirah Mimi Azirah December 20, 2013
sy pun suka anak anak makan kismis..kismis sedap..nak nak buat puding roti tabur kismis atas tuh byk2..sedap..
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ December 20, 2013
salam k.ina..


bagusnye princesses ni.. alhamdulillah.. :)
anak2 cma suka mkn kismis.. kurma pulak kurang.. huhu..
QasehnyaRania QasehnyaRania December 20, 2013

hahaa..suka benor ye alisha ngn aqilah.
hari tu su ada pi dgr ceramah ustaz kazim, pastu beli la sebotol kismis yg ustaz kazim punya.hihi. skrg dua dua su makan. kismis + kurma.
doakan utk sy ye.. :-)
tomato oren tomato oren December 20, 2013
hehee..kismis mmg sedap..sy pun sama mcm anak akak..org suh makan 7 biji kita belasah puluhan biji
azizah :) azizah :) December 21, 2013
mmg bagus n banyak khasiat kurma dan kismis kan..
QasehnyaRania QasehnyaRania December 21, 2013
singgah mlm jap.
blk kg ke?
Mama Adam Mama Adam December 22, 2013
Pandainya aqilah makan kismis!
tifa anvar tifa anvar December 22, 2013
saya pn dh start amalkan makan kismis. Ank2 pn hantu kismis. Sejak amalkn kismis anak lebih cpt recover dr cold.
mama_ka0ri mama_ka0ri December 23, 2013
kismis ngan kurma mmg bagus!!
Maria Firdz Maria Firdz December 23, 2013
ank sy pun suka kismis.. mkn kismis mcm jajan je... dh habis 3 botol dh setakat ni.. beli jenama tok guru je..
Fiza Rahman Fiza Rahman December 23, 2013
Klo dpt kat anak2 memang kejap jer habis.
ros_reeza ros_reeza December 23, 2013
memang terbaik.. jadikan makan harian :)
Deqla Manjew Deqla Manjew December 23, 2013
bagusnye.. no wonder la anak2 ina bijak2 belaka.. =D
Lynn Damya Lynn Damya December 23, 2013
Salam, wahh bagus..mmg bagus klw makan kurma dan kismis..mmg byk manfaatnya..minum madu sekali kak, bagus sgt ! :D insyaAllah, penawar semua penyakit tu :D
AnonymousAnonymous March 13, 2014
Kalau berminat atau mencari kurma atau mencari kismis pada harga borong boleh visit http://dryfruits.dualmall.com/


Kami adalah pemborong Kurma, Pemborong Kismis dan buah-buahan kering. Kami juga Menjual kurma, kismis, apricot dan buah-buahan kering secara online
Harga murah!!
** Pasaran : Seluruh Malaysia boleh hantar.
** Harga : Boleh quote utk beli borong, small qty, repacking dan timbang kilo.
** Terbuka kepada Peniaga kecil/besar, individu, wakil syarikat/sekolah/swasta/kerajaan.
** Perkhidmatan packing untuk majlis kahwin, Aqiqah, potong jambul, doa selamat, hari jadi, event di sekolah2, event kerajaan, annual dinner.