Ayam goreng yang simple tapi super duper sedap..!!

Lunch hari ni saya masak nasi goreng.. sebabnya sayur dah habis, kang masak nasi & lauk je tak best tengok hidangan atas meja, tak lengkap tanpa sayur... Last2 buat nasi goreng berlaukkan ayam goreng...


Nasi goreng pun simple je.. Guna sayur campur je ni pun... tapi makan di cuaca yang mendung2 camni.. ditambah perut yang lapar.. di saat nasi goreng & ayam goreng masih panas... perghhhhh... Sedap tak hengat...!!!


Ayam goreng yang super duper sedap...!! Dah sejuk tapi tetap rangup...!! Sedap tak terkata.. Dapat kat Aqilah meratah.. lepas tu duk kentut je kojenya... muahahhhahhah.. U all patut try resepi ni... ratah camtu pun sedap... So, meh ambik resepi ni.. jangan risau, yang pasti simple...

CARA : HALIA (saya letak banyak dari biasa.. ikut suka u all nak letak banyak mana) + BAWANG PUTIH = TUMBUK HINGGA LUMAT... KETUMBAR + JINTAN MANIS = KISAR KERING (kalau u all ada yang serbuk lagi bagus.. saya takda sebab tu saya kisar)... BAHAN TUMBUK + BAHAN KISAR + SERBUK CILI + GARAM = CAMPUR DALAM AYAM & PERAP... BILA NAK GORENG CAMPURKAN TEPUNG BERAS, GAUL2 BAGI RATA LEPAS TU TERUS GORENG..SIAP!!

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

{ 28 comments.. read them below or add one }

Mummydearie Mummydearie December 04, 2013
Boleh cuba ayam goreng ni sebab anak-anak memang sangat sukakan ayam goreng.
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna December 04, 2013
cantik warnanya tu.. mesti kulitnya rangup rangup..
Syuhada Salleh Syuhada Salleh December 04, 2013
sedapnye ayam goreng..nyum2.
lynn kamarul lynn kamarul December 04, 2013
Nampak sedappp.. mcm selalu jual kat kedai mkn tu
Azi Azi December 04, 2013
ayam tu nampak sedap.. nyummmss
syawalsimpsons syawalsimpsons December 04, 2013
sue nak try buat kat umah balik ni...
Deqla Manjew Deqla Manjew December 04, 2013
mmg nmpk sdp la..menggoda sungguh...bleh try nanti.. nasi tu pun nmpk sdp la..
Ayu Zan Ayu Zan December 04, 2013
macam ayam goreng rempah la kan kak. sedap tu...
ct kektus ct kektus December 04, 2013
nasi goreng ni makan waktu bila pon sedap. nyum2. tambah ayam goreng tuu lagilah sedappp. :)
Shima Salleh Shima Salleh December 04, 2013
amboiii seksi betui ayam tu ekekekeke
tomato oren tomato oren December 04, 2013
mmg simple tp takde tepung beras lak kat umahhh..huhu..
pnsusu pnsusu December 04, 2013
macam menarik je resepi ayam goreng tu,..nak try la nanti :-)
Ainim Suju Ainim Suju December 04, 2013
macam menarik je ayam ni Kak Ina. lately, saya suka sangat makan ayam goreng. dah macam budak kecik je
Cik Nur™ Cik Nur™ December 04, 2013
ayam tu mmg mengodalah kak.. :)
Nur A.Z Nur A.Z December 04, 2013
WAH!! sedapnye nasi gorng gn ayam !!!! favorista!!
Rosmiza Ali Rosmiza Ali December 05, 2013
Okay, cara cani tak pernah try lagi.. Nanti mesti cuba ni.. =)
http://miezashaklee.blogspot.com
Fiza Rahman Fiza Rahman December 05, 2013
Sedaplah plak tgk ayam goreng tu.
QasehnyaRania QasehnyaRania December 06, 2013
ada anak anak sodap la diorang makan.sy buat pulun dgn cik abe j la. sy kadang kadang ikut mood ,kalau habis malas bru guna yg serbuk.hihi. kalau ghajin sikit suka sangai pastu tumbuk. bau ketumbar + jintan tu sedap je
azizah :) azizah :) December 06, 2013
ooh baru tahu guna tepung beras kak... boleh cuba ni nampak mmg rangup
Puan Kutu Puan Kutu December 08, 2013
nasik goreng bodo peberet aiman.hehe..ayam goreng letak garam kunyit dah sedap..klu berempah macam ina ni tentulah mabeles..pas makan kita lawan kentut.huhu
IbuNoey IbuNoey December 09, 2013
patutlah Aqilah dok terkentut..ada halia rupanya..;)tapi memang nampak rangup..;)
Mimi Azirah Mimi Azirah December 14, 2013
Ops silap komen..ayam goreng rangup jd ayam sambal..hahaha..thanks kak ina share resipi..nti leh wat
Mimi Azirah Mimi Azirah December 14, 2013
Ops silap komen..ayam goreng rangup jd ayam sambal..hahaha..thanks kak ina share resipi..nti leh wat
Nugrul Sakura Nugrul Sakura August 18, 2015
kak....ayam ni sngt mengodaaaa jiwa hahahaha ...izin capture resepi yer kak