Bila anak tegur pasal ketidak adilan kita dalam memberi kasih sayang


Saya tertarik dengan komen dari FIZA dekat entry ADAKAH KITA ADIL DALAM CURAH KASIH SAYANG DEKAT ANAK2... Fiza kata, anak dia KIMI ada tegur dia pasal ni... Alaaa sedihnya kan... Apa2 pun, Fiza bertuah sebab kimi bagitahu dia sendiri... Macam Alisha, dia tunjuk melalui perangai... suka menangis, suka merengek... so, saya sendiri yang kene cari punca, kenapa Alisha macam tu... sehinggalah saya dapat hint dari Alisha.... Kita kata kita adil.. kita kata kasih sayang kita sama banyak je dengan semua anak2... tapi tak mustahil anak2 rasa sebaliknya..

Pikir2 balik kita pun pernah jadi kecik.. pernah rasa ada adik beradik ramai.. pernah rasa jeles dekat adik beradik yang dapat perhatian lebih dari kita... Sama2lah kita berubah.. buktikan dekat anak2 yang kasih sayang kita dekat mereka adik beradik adalah adil... cara yang Fiza share tu pun, salah satu cara yang bagus... kalau nak kiss, kiss semua.. takyah duk kiss si adik je depan si kakak si abang... kalau kita ditempat mereka pun kita rasa jeles kan... apa kita ni tak wangi ke.. apa kita ni tak comel ke... nape parent tak kiss kita macam kiss adik... kan??.. Mana tau anak kita pikir camtu....
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

{ 17 comments.. read them below or add one }

~emi~ ~emi~ December 09, 2013
Sy dulu2 pun selalu persoalkan tu dekat mak. Rasanya mostly kanak2 mcm tu kot. Bila dah besar ni, baru boleh fikir yang mak ayah kita mmg syg semua anak2 dia..
Haryati Faizal Haryati Faizal December 09, 2013
betul tu kadang-kadang kita tak perasan... entri ni tuk ingatan yati gak, nak bg kasih syg kat anak ngan sama rata...
IbuNoey IbuNoey December 09, 2013
oo..mcm tu ye,kak..nampaknya nnt bila adik AniqFiras dah kluar,kena buat cam ni la..tapi betul jugak kan,kita pun kdg2 rasa jeles dgn adik beradik lain kalau dorg dpt perhatian lebih..
syawalsimpsons syawalsimpsons December 09, 2013
sue pon setuju dengan ina N fiza...sama la syawal pon..lagi2 kalo kiter marah dier..kompom terdiam N buat muka..so jalan penyelesaian yg sue buat kena pelok n minta maaf bila marah dier..bila sue sebok dok cium pelok adik dier..mesti dier pandang atau buat hal sendiri...tp bila sue tersentap...sue cepat2 la pelok cium dier
Fiza Rahman Fiza Rahman December 09, 2013
Alahaiii...malu plak bila ina up komen saya ni...hehehe...

Sharing is caring kan. Klo blh tak nak anak2 rasa terabai dgn kasih sayang ibu/abah dia ni.
Jue a.k.a Ibu 2F Jue a.k.a Ibu 2F December 09, 2013
betul kit arasa kita adil..tapi sebenarnya tanpa kita sedar kita tidak berlaku adil...
perbezaan umur di antara anak pun menjadi faktor...
mcm jue..farisyah tak pernah kongsi kasih sayang dengan sapa2 selama 6 tahun...tetiba bila dah ada adik..mula2 dia rasa terpinggir sedangkan pada masa yang sama dia sayang kat adik dia...jenuh jugaklah nak kasi dia faham dan alhamdulilah sekarang dia paham dan tak merungut lagi...
ctfand ctfand December 09, 2013
Sama pulak nama anak Fiza dgn saya..Kimi :D. Betul tu..jangan bezakan layanan antara anak2..kalau yg pandai komplen tu ok lagi, kalau jenis pendam je..kita tak tau apa dlm fikiran dia..kesian..nt dia asyik murung je..
azizah :) azizah :) December 09, 2013
oooohh betul gak tu pendapat kak fiza..budak2 dia lebih tahu apa terbuku dlm hatinyaa
Fifi Nadhrah Fifi Nadhrah December 09, 2013
fifi pon risau.. kalau ade anak banyak nanti. macam mane nak jadi adil.. semoge kite dapat darabkan kasih sayang.. bukan bahagikan kasih sayang bile anak da ramai.. amin..
Deqla Manjew Deqla Manjew December 09, 2013
yelah ... dedulu masa kecik2 pun mmg ada perasaan nk merajuk bila tgk mak atau ayah semcm lebih2kan adik bradik lain.. sama jer perasaan tu.
Puan Kutu Puan Kutu December 09, 2013
yup take note..cium dua2..tp baby kan comel,tu yg cium lebih sikit.haha
Cik Nur™ Cik Nur™ December 09, 2013
kadang2 bila dah blaku adi, tp hati budak2 lak rasa mcm tak adil...apapun, perhatian lebih untuk anak2 tersangatlah penting..
Ummi Iman Ummi Iman December 10, 2013
Betul tu.. kdg kita tak sedar. Hakikatnya semua manusia suka dikasihi tak kira umur.
Nora Karim Nora Karim December 10, 2013
betul la tu setuju dengan Fiza... akak kalau nak peluk n cium alisya... akak akan peluk n faris jugak... walaupun faris dah 6 tahun... kadang2 faris yg xnak dicium... tapi akak cium gak... hahaha
Aisy Nasiha Aisy Nasiha December 11, 2013
Situasi yang akak alami sekarang.. naim asa juga menyebutkan mama tak sayang naim masa akak jaga nazif. Pastilah dia rasa yang mama dia lebihkan adik.. kesian si naim ni tapi semoga dia cepat faham situasi..bukan mama nya ni nak pilih antara anak2
Mimi Azirah Mimi Azirah December 14, 2013
Kadang kadang kita rasa adil kak ina padahal sbnrnye tak..sbb tuh kalo auni menempel kat sy..sy akan pgil aina menempel kat syg gak sbb sy tak nak die rse sy tak syg die atau lebih sygkan adik die..kalo diorg bergado dua dua sy akn mrh n bgtau pe slh yg diorg buat..sy xnk sy mrh yg sorg yg sorg lg sy beking..xnk wujud rse ketidakadilan kat situ