Tips untuk anak-anak yang demam

Saya ada dekat Parit Buntar ni.. umah MIL.. Semalam kami balik sini.. tu yang malas nak update blog tu... Ni pun update sebab saya tertarik dengan komen dari JIJAH dekat entry yang Aqilah demam tu.. 

Saya sangat2 tertarik dengan komen jijah ni.. Yap, kalau anak2 u all demam panas.. KERAPLAH MANDIKAN DORANG... Lagi satu, kalau u all terjaga dari tidur, tiba2 rasa badan anak tu panas.. tak kiralah pukul 1 pagi ke 2 pagi ke 3 pagi ke.. BAWAK ANAK PERGI MANDI..!! Turunkan suhu anak kita tu...
 
Secara peribadinya, ada je mereka2 yang disekeliling saya ni yang taknak bagi anak mandi time2 macam tu walaupun suhu badan anak dah tinggi.. dengan alasan tak elok mandi time tu.. nanti paru2 berair... Terpulangla.. sebab saya dah bagitahu, tapi dorang taknak ikut.. lepas tu melarat sampai masuk wad.. kesian dekat anak.. dah kene cucuk sana sini.. makan ubat itu ini..
 
Terus terang cakap, kalau disiang hari, anak saya demam,saya bagi dorang MANDI AIR AIS tau.. Hati saya jenis kering.. Anak menangis saya biarkan je.. Dari saya duk risau dia demam lama2 lebih baik dengar dia menangis akibat kesejukan... Terpulang dekat parent.. samada nak bagi anak mandi awai2 pagi or tak.. lagipun kadang2 orang2 tua ada banyak alasan.. so, maybe ibu2 muda ni "tersepit" dengan alasan orang tua masing2kan... kalau yang jenis "tegas" tu maybe akan tetap lakukannya.. Ohya, Aqilah baru ni demam 2 hari je.. Eh, sehari setengah je la kot.. sebab malam tu Aqilah dah baik dari demam.. (",).. Yang pentng kalau anak demam, kerapkan mandi.. takdalah terlalu bergantung dengan ubatkan...
 
P/s : Pakaikan anak pampers je lagi bagus.. takyah bagi pakai baju tebal2 or berselimut bagai dengan alasan nak bagi anak berpeluh.. INGAT.. DEMAM ANAS BAHAYA UNTUK ANAK2 YER.. MACAM2 BOLEH JADI..

{ 30 comments.. read them below or add one }

anitadiana anitadiana July 19, 2013
setuji dengan ina..alhamdulilah juga anak kak ita amat jarang sakit atau demam...
IbuNoey IbuNoey July 19, 2013
hehe..dulu masa AniqFiras demam,Noey siap selimutkan dia. bila pegi Hosp Tuanku Mizan,dorg siap bagi air ais lg..pas tu,barula Noey tau,kalau budak demam,memang kena mandikan selalu...
Kakzakie Kakzakie July 19, 2013
Sambil berpuasa di kampung apat tengok adik yg sakit ye Ina. Moga adik terus ada perkembangan.

Kalau kakak dulu stand-bay ubat masuk buntut tu Ina..
Ayu Zan Ayu Zan July 19, 2013
orang bsr kalau demam pun disuruh mandi kan kak. rasanya sama jgk ngan budak. lg2 budak2 ni kena demam panas bole dpt mcm2 effect..
UmmiAbi UmmiAbi July 19, 2013
Agreed 200% k'ina. Ummi pun penah baca dlm fb. So, skrang lau rasa badan wafa suam memang cpt2 mandikan dia...
Ummi dapat tips dari fb link kat bawah ni:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=404070659701988&set=a.348217021954019.74811.348195545289500&type=1&theater
pena rozie pena rozie July 19, 2013
Rozie biase buat semua ni..... Alhamdullilah menjadi
Mira Adzlia Mira Adzlia July 19, 2013
btol tu..smpi bsar ni pun mak sy slalu pesan klu demam, bdn pnas, kerapkn mndi...sbb tkut ade kesan kt bhgn otak
Mimi Azirah Mimi Azirah July 19, 2013
betul tuh kak ina..kalau anak demam n suhu tinggi memang kena mandikan diorang..kalau boleh mandikan diorang tuh biar sampai diorang menggigil...memang cara nih yg fmly sy praktikkan..
lady scooter lady scooter July 19, 2013
SALAM RAMADHAN, LAMA TAK SINGGAH KE SINI.

saya pun kalau anak2 demam, kena hati kering mandi kan anak awal2 pagi. memang le diorg meraung masa mandi tu, sejuk. tapi lepas tu biasanya diorg mampu la tido nyenyak.
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ July 19, 2013
Salam K.Ina..

betul tu.. setuju sangat2.. :)
azizah :) azizah :) July 19, 2013
itu sebaik2nya kak.. jijah cakap dr pengalaman jaga wad kanak2..kebanyakan ibubapa xnak anak ngis lalu biarkan je badan panas..bila kena sawan,cucuk sana sini baru kalut..
deno deno July 19, 2013
yr lah kan kak.... dia sejuk pun bg mandi jugak^^
Aisy Nasiha Aisy Nasiha July 19, 2013
Memang kalau anak demam panas, rasa cukup risau...
Cik Nur™ Cik Nur™ July 19, 2013
mmg inilah tindakan yg sepatutnya...
Fizalinolie Fizalinolie July 20, 2013
Betul tu. Alia demam pun fiza mmg tak bagi mkn ubat. Tak nak bergantung dgn ubat. Malah selsema pun fiza guna petua tradisional je.

Paling ptg. Bila anak demam. Bagi mandi dan pakai pampers je. Lepas tu pantau suhu. Sebab tu... Sejak ada Alia. Termometer adalah benda ptg buat fiza.
Jemarisuri Jemarisuri July 20, 2013
js kalau anak2 demam biasa js lap mrk dgn air asam jawa..mmg demam cepat sembuh panas pun cepat kurang...perlu lap satu badan..
Masya Masya July 20, 2013
sy pun buat mcm tu.. sbb amir ulu kerap demam... alhamdulillah by membantu... plg takut kalau kene sawn tarikkan...
eiela eiela July 20, 2013
ramai sy tgok ibu2 mcm nih, anak2 demam tp tetap mandikan diorg. bgus2
Mas Zull Mas Zull July 20, 2013
assalamualaikum intan...yer betul tu bila dah demam elok mandi utk keluarkn panasnya tu...:)
Si Matatajam Si Matatajam July 20, 2013
Ha'ah M setuju sgt ngan Ina..
jaakechik jaakechik July 20, 2013
jaa kalo pkul 1-3 pagi tu tak penah gak mandikan anak. jaa hanya pakaikan pampers dan kesat ngn tuala basah jer kalau anak demam. pastu tuala dan air tu letak kat kepala katil terus, senang nak lap kan.. btw tq share tip!
Haryati Faizal Haryati Faizal July 21, 2013
betul tu ina, klu demam tu berlarutan jugak smpai 2,3 ari terus refer pakar kanak2 sebab mcm2 bley jadi... demam yg ok doktor kata hanya makan masa sehari @ 2 hari. Lebih dari tu mang ada something....
Tihara Tihara July 21, 2013
macam mak akak selalu pesan kalau demam mesti kena mandi pagi2 dan petang atau malam bagi sejuk sikit
Su Su July 21, 2013
betul la tu.. kalau x sampai hati nak mandikan pun at least sediakan air sebesen lap2kan badan dia sampai basah. pastu kering air ulang buat lagi utk kawal temperature dia kan?
Solehah Shamsuddin Solehah Shamsuddin July 22, 2013
Betul tu kak.Usahkan demam,solehah klu terasa badan panas ke,mesti mandi.sbb xboleh la klu rasa badan panas,xselesa
Deqla Manjew Deqla Manjew July 22, 2013
setuju.. deqla sendiri pun kalo demam suka je mandi.. sesetgh org risau sgt mandi sbb takot tmbh demam kan.. huhu...
aimi adilah aimi adilah July 22, 2013
ank buah aimi tbe2 je dmam kemarin... tp mak dye bg ubt je.. pas tu ok dah..... ermmmm aimi nk bookmark lah blog akk utk ank2 aimi nt =)
Mrs Velentine Mrs Velentine July 22, 2013
setuju sangat...MV last week mmg berjaga malam sebab wani demam...nak bangunkan mandi dia tak nak..jadi Mv balutkan bdan dia dengan tuala basah masa tidur
Khairul Bariah Salleh Khairul Bariah Salleh July 22, 2013
yup, klu anak demam, mmg kena mandikn dgn air sejuk..akak pun selalu buat kt anak..:-)
Puan Kutu Puan Kutu July 22, 2013
setuju..tp betul kata ina kadang2 dilema dengan org tua2 ni..klu org tua takde bley langgar arahan,klu ada kt rumah kita pening jadinya..huhu