Pandai tanpa perlu diajar


Gambar PSP & SAMSUNG CORBY tu hak milik Alisha yer... Bukan ibu & abah dia beli tapi acu Alisha yang bagi.. Acu beli handphone canggih lagi, so, handphone ni dia bagi dekat Alisha.. PSP tu pulak, Acu dah tak guna sebab Acu Alisha nak kene mengadap buku je sekarang... Nak harap ibu & abah Alisha beli?? tak tahulah tahun bila anak oiii... ibu & abah pun guna handphone tekan2 bukannya touch screen bagai ni... handphone ibu & abah ni, handphone murah.. jatuh tercabut bateri pun masih elok lagi.. kah kah kah..  *Nampak tak betapa kami tak heran sangat dengan teknologi sekarang.. opsttt bukan tak heran tapi sayang duit.. banyak benda lagi yang lebih penting.. (^_^)

Memang Alisha ni anak zaman sekarang betoila dia punya otak... U all tahu tak, walaupun saya & my dear takda handphone touch screen, tapi kalau dapat kat Alisha.. semua dia tahu tau.. heran betoi saya.. Saya jugak yang terkial2.. Handphone cerdik atuk dia or sape2, dia tahu je dekat mana nak cari game.. dekat mana nak guna kamera.. dekat mana nak dengar lagu.. dekat mana nak tengok video.. haihhh.. Saya jugak yang terkial2.. pernah dulu saya tak tahu dekat mana nak on handphone cerdik atuk dia tau.. dia pulak tunjukkan saya dekat mana.. walhal atuk dia baru je bagi dia, belum lagi bagitahu dia dekat mana nak tekan..

Hari tu dia suruh saya main game potong buah tu tau.. dia siap pegang tangan saya & ajar.. olololooo suwitnya.. sepatutnya saya yang ajar dia.. kikikii.. tengah2 main tu, saya terpotong sekali dengan boom.. terus Alisha cakap "dah mati..".. kiranya dia tahu yang game tu, tak boleh potong boom... kene potong buah je.. Lagi satu pulak, game yang orang duk bela pao tu.. Alisha main game yang pao nak makan macam2 jenis makanan tu... tiba2 lalulah kasut.. terus Alisha jauhkan pao tu dari kasut.. kiranya Alisha tahulah yang kasut tu pao tak boleh makan.. dengan kata lain, dia faham konsep game tu.. 

Tak payah diajar Alisha ni.. dia dapat je sesuatu, pandailah dia explore... yang saya lagi heran tu kan, dalam handphone corby tu ada banyak lagu tau.. tapi pelik macamana dia boleh cari lagu  tajuk 150 juta setiap kali dia nak dengar lagu.. duk pikir dia hafal tulisan ke.. takkan reti baca kot.. yela, berlambak2 lagu.. samalah macam psp tu pun, dalam beratus2 game tu, dia boleh jumpa game favorite dia setiap kali nak main.. apa yang dia hafal agaknya.. yang bolehkan dia tau tu adalah game or lagu yang dia nak... Ni lah alisha.. ibu & abah dia pun tak pandai bab2 ni..

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau ringankanlah dan sembuhkanlah kesakitan yang sedang ditanggung oleh MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.. 

{ 19 comments.. read them below or add one }

syawalsimpsons syawalsimpsons July 16, 2013
budak2 sekarang lagi advance dari kiter kan..sama la syawal tu pon
Rose Azadir Rose Azadir July 16, 2013
Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com
- AZIE - - AZIE - July 16, 2013
wahh..untung alisha dpt hadiah dr acu ginie
NaZiRaH @ Ezyra NaZiRaH @ Ezyra July 16, 2013
cerdiknya alisha.........untung akak dapat anak pandai macam alisha..;-)
Kakzakie Kakzakie July 16, 2013
Budak sekarang memang cepat pandai Ina. Lagi kalau macam Alisha dia nampak sekejap terus ingat sampai bila-bila..
ieda immi ieda immi July 16, 2013
bdk2 skrg dik ..
zahrien macam tuu juga ..
samsung kita x lekat kat tangan huhu
Ema Johari Ema Johari July 16, 2013
walaupun tak kenal huruf atau nombor..mereka belajar dr mata..dan menginngati
Mimi Azirah Mimi Azirah July 16, 2013
alhamdulillah rezeki alisha dpt hadiah drp acu die..kak ina budak budak skang memang bijak pandai kak..kdg2 kite tak explore sgt diorg pulak yg lbih drp kite..sy rse diorg hafal la kak kat mane cre nak cri game, lagu n camera tuh...mcm aina pun sy xajar pun nak bukak game kat mane, camera kat mane, gambar kat mane..semua die explore sndri...budak2 skang lg bijak dr kite dulu kak...
Fiza Rahman Fiza Rahman July 16, 2013
Budak2 jaman IT ina. Semua dorang tau. Dorang lagi advance. Kita ni terkial2 tapi dia dah laju ☺☺
Azi Azi July 16, 2013
bebudak sekarang memang cepat menangkap dan pepandai. diorg mmg cepat pick up klu yang touch screen dr yang button. lebih pandai rasa kita yang dewasa ni..
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda July 16, 2013
wah...bestnye dpt psp n corby~...
kaler pink lg tue, hehe... :3
dlu time sy pki corby, hannah slalu main game angry bird je...
ros_reeza ros_reeza July 16, 2013
bagus.. hihi.. budak2 zaman IT memang kak. Pandai explore sendiri :)
Myra Jay Myra Jay July 16, 2013
Hheee, untung Alisha da ada henpon ;)

Alisha siap ajar Ibu cara potong buah ye? :)
Cik Nur™ Cik Nur™ July 17, 2013
kuat betul memori alisha kan, nur sendiri kalau nak main psp pun kena tnya adik,sbb lupa game mana..byk sgt...hehehe

bila akak kata alisha boleh cari dengan mudah, mmg hebatlah ingatan dia.. :)
Deqla Manjew Deqla Manjew July 17, 2013
bertuah alisha kecik2 dah dpt mcm2.. hihi.. x pyh ibu ayah dia belikan pun xpe.. ada je yg murah hati nk memberi ...
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ July 17, 2013
Salam K.Ina..

hihi..anak2 zaman teknologi lagi canggih dari kita kan..?
samelah gayenye dgn seri dan faiz..dapat je Tab, xyah ajar.. tau je diorg bukak & main sendiri..

alhamdulillah :)
Mrs Velentine Mrs Velentine July 18, 2013
ninja fruit..game febret my wani
azizah :) azizah :) July 18, 2013
amboi alisha... untungnya.. murah rezeki nak!