Pengalaman saya menggunakan MANJAKANI

Buat pertama kalinya, saya guna buah MANJAKANI untuk disapu ke tempat luka jahitan bersalin tu.. Saya asah buah tu dekat belakang lesung batu & sapu dekat tempat jahit.. Saya nasihatkan u all, jika nak sapu kan, sapulah dari awai2.. hihii... sebab memang sangat2 mujarab.. Cepat je luka tu kering... (",)

Saya ni rugi, sebab baru je lagi seminggu ni guna.. tu pun sebab tiba2 saya tengok macam ia tak elok sepenuhnya lagi... Bayanglah, saya sapu manjakani tu dekat bawah, 2 3 hari terus kering.. warna tempat tu pun dah sama dengan warna asal kulit.. & benang yang terlebih yang saya duk cite dekat u all sebelum ni tu, masih lagi ada, tapi dah tak mencucuk, maybe dia dah nak reput kot... hihii.. suker suker (",)

Apa yang saya rasa bila sapu manjakani dekat tempat jahit??.. Masa mula2 sapu, saya rasa dekat bawah tu, menegang, ditarik2 camtu... apa ek, nak panggil... kiranya macam dia nak merapat2kan balik luka jahitan tu la senang cakap... selain tu, ada gak rasa tak selesa + pedih2 sikit.. yela, luka tak baik sepenuhnya kan.. tapi sekejap je pun rasa camtu... lepas tu ok semula... Saya ni letak banyak kali tau... lepas masuk tandas, sapu lagi... ahhahhah... takda kojelah katakan... hihii... takdala, sebenarnya sebab nak suruh baik cepat2.. (",)

Bab minum pulak, saya tak minum sebab merajuklah konon.. hahahhah... bukan pe, saya rendam buah tu dalam air panas tapi terbuang pulak air tu... so, sia2 je lah kan... hihii... Tapi hakikatnya, tekak saya tak lalu nak telan.. muahahhahha.. TAPI apa2 pun, saya tetap jugak nak makan PIL MANJAKANI... Lepas balik sungai petani nanti, confirm saya nak beli... hihiii.. senang sikit, telan terus, takyah nak rasa kelat2 melekat dekat lelangit lah.. dekat gigilah.. adehhhh....

Saya nak beli manjakani sebabnya yela, anak dah 2.. yang ketat pun jadi longgar.. hihii.. So, alang2 tengah berpantang 100 hari ni, lebih eloklah pulun ketatkan kembali yang longgar tu kan.. hihii.. Untuk suami tersayanglah katakan.. (^_^) Anak dara tak yah makanlah yer... ni untuk ibu2 jer... anak dara, ambik sebagai ilmu je tau... muahahhah

P/s : Ada beberapa orang yang amalkan manjakani ni komen bagitahu saya, hubby dorang siap cakap "Macam malam pertama or macam baru2 kawen"... teruja, dengar pengalaman dorang, so, haruslah guna.. hihihii (^_^)


Pengalaman saya menggunakan MANJAKANI

{ 73 comments.. read them below or add one }

Mrs Lurve Mrs Lurve November 26, 2012
hahahah btl..sy pernah guna masa pantang dulu, minum dan basuh jgk... hubby memg suka btl..lepas pantang pun dia suh mkn ag huhuhuhuhu xkuasa dgn pahitnya tue
fiza fiza November 26, 2012
Tak pernah pakai manjakani.
Mrs Velentine Mrs Velentine November 26, 2012
sya mmg pantang guna manjakani
izan mama mia izan mama mia November 26, 2012
sy xgn manjakani.....baby kluar ikut tingkap....
miz ruha miz ruha November 26, 2012
timba ilmu dari orang yang dah kahwin...
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha November 26, 2012
eca guna pencuci manjakani silkygirl tu...hahahaha.

#nak cuba juga,boleh?!..larikkkkkkkkkk
Fai CeritaCinta Fai CeritaCinta November 26, 2012
walaupun x pregnant lagi n x pernah rasa kena jahit, tapi fai mcm dh dapat bayangkan "kepedihan" itu. fai pula yg terasa ngilu ni. huhu...
syawalsimpsons syawalsimpsons November 26, 2012
sue x penah guna pon manjakani ni
emma emma November 26, 2012
sy xbrani nak cuci pakai mnjakani kt bawah tu sebab takut pedihhh, huhu.. sy letak minyak gamat je.

bab mminum air die pulak lagi la tak leh trima, sy mkn pil die je sampai skang,hasil die mmg superb kak ina.. hubby je yg tau camne rase nye :p
Kakcik Nur Kakcik Nur November 26, 2012
Masa bersalinkan anak secara normal dulu pun, kakcik guna manjakani yang diasah di belakang lesung batu. Buah manjakani pula kakcik lembutkan dalam nasi panas untuk dimakan. Memang bagus khasiatnya untuk dalaman wanita. :)
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey November 26, 2012
baekkkk.... hehe.. tmbh ilmu.. xleh amalkan lagi.. :) nice tips la kak ina.. :) suke sgt blog kak ina ni. byk info yg xramai mampu kongsi secara open.. :) :)
umialya umialya November 26, 2012
patut le product condompun ada yg ditaruk manjakani, gamaknya ntuk melariskan jualan kot sbb sana sini ramai bercerita kebaikan manjakani
Ena's Palace Ena's Palace November 26, 2012
mmg bagus dalam pantang ambil majikani nih...merawat dalaman..
Fifi Nadhrah Fifi Nadhrah November 26, 2012
fifi anak sulung czer.. anak kedue takde lagi.. harap anak kedue dapat la normal.. boleh la try pakai manjakani.. tapi beli katne ye buah tu?
PinkUmmi PinkUmmi November 26, 2012
manjakani nih memg byk kegunaan dan khasiatnye kak....bagus amalkan...
Nieyxzha Hassan Nieyxzha Hassan November 26, 2012
Ye eh? Nak pergi cari pil manjakani la pasni xD
Riedaffya ibrahim Riedaffya ibrahim November 26, 2012
sy pon guna manjakani...asah n sapu kat tempat luka,,,air rebusan tu plak sy minum...elok utk mak2 dara...
Cik Nur Cik Nur November 26, 2012
nanti dah kwin, bolehlah cuba..heee.. :)
QueeN TerataI QueeN TerataI November 26, 2012
dah nama pun ubatkan tentulah rasanya pahit.. payau.. MANJAKANI ni mmg sgt bagus.. Mak Queen pun ada syorkan juga..
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ November 26, 2012
yeap! salah 1 kebaikan manjakani itu lah dienye.. "merapatkan"..
cma klu nk mkn manjakani tu idak le... pahit! klu sapu kat tempat jahit & mkn pil blh layan lagi.. hehehe..

mujarab!
JunAina JunAina November 26, 2012
Bila rajin rebus je buah manjakani tu lama2 makin malas beli je pil2 yg dijual di pasaran. selain untuk ketatkan mana yg longgar sebenarnya baik untuk kesihatan. Terutama sekali bab urat2 dalam badan kita.
Cinta Misteri Cinta Misteri November 26, 2012
Btul2x. Mak CiM msti akn pksa makan pil/ sapu cream manjakani lps bersalin kt situ. Ank2 dara pun bgus tau hal ni utk persediaan akn dtg
jaakechik jaakechik November 26, 2012
x penah cuba lagi ni, biasa guna pil jer... hihi ~pecah rahsia jaa!
Ratu Hatiku Ratu Hatiku November 26, 2012
Betul tu..akk dlm pantang mmg buat mcmtu...lepastu rebus manjakani, air tu di buat cuci lepas stiap kali lepas buang air kecil. Mmg mujarab.. Kalau nk minum mmg x lalu sbb pahit.
Puan Kutu Puan Kutu November 26, 2012
hebat sungguh penangan manjakani nie ekk..sungguh trngin nak try tp ada efek apa2 tak?mksud sy yg tablet tu?sbb sy nie jenis herba2 nie tak sesuai sgt.panas badan..

sy dulu time dlm pantang basuh kt bawah tu dengan air suam yg diletak herba2,tp tak tahu herba apa ye sbb masa tu mak usu yg jaga..(sebelum balik pantang dekat kedah)pastu dh kering baru siram dengan ubat doktor.mmg agak mujarab, cpt juga baik jahitannya
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa November 26, 2012
hehe..anak dara sekalian take note ok !!
eita eita November 26, 2012
mujur kabor tadi...
heheheh...




done hishop untuk sha n ilah
NORSHAHFEZA HAMSAN NORSHAHFEZA HAMSAN November 26, 2012
hahahah oh anak dara xleh ea kak?hahah
eita eita November 26, 2012
singgah lagi....
tadi takde iklan..ni baru ada..

done hi shop...
QasehnyaRania QasehnyaRania November 26, 2012
anak dara makan lagi ketat la jawabnya,..hihi

bila dah asah maknanya dia dah jadi serbuk la kan..teruih sapu je erkkk ?
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief November 26, 2012
kalu mcm ni mmg terbukti la manjakani ni bagus untuk bagi luka cpt kering...lepas ni kalu ada rezeki timang baby lg In Shaa Allah boleh cuba :-)
lizz lizz November 26, 2012
saya dalam pantang tu memang pakai manjakani gak..memang berkesankan
Aisy Nasiha Aisy Nasiha November 27, 2012
Mmg bagus buah ni. Ms bsalin naim mak saya bg minum airnya utk cepat sembuh luka dlm.. Rasanya agak kelat tp ms tak sihat semua leh telan sebab nak cepat sembuh.. Haha..
adyna adyna November 27, 2012
akak tak pernah pakai, tapi minum kacip patimah ngan manjakani hehehe
sal ya sal ya November 27, 2012
memang banyak khasiat manjakani ni.
mama aryan mama aryan November 27, 2012
mmg bagus manjakani ni..arwah mak akak pun ajar buat mcm yg ina buat ni lah...
ayut ayut November 27, 2012
hihihi...membaca utk tmbh ilmu.berusaha kak ina! ^___^
anitadiana anitadiana November 27, 2012
ina kak ita memang pakai dan minum sekali buah manjakani yg orinya..ketuk-ketuk taruk air panas lepas biarkan sekejap..bila suam-suam baru minum dengan air dia...dan lepas tu terus minum air mila coz..rasanya kelat sesangat..kak ita amalkan dari anak sulung lagi..mak yg suruh..dan tak makan jamu-jamu untuk set bersalin ne...
syiela syiela November 27, 2012
betul tu.. tak caya tunggu lepas 100hr nanti hehehe
Si Matatajam Si Matatajam November 27, 2012
M pun pernah buat camtu gak sapu ayaq manjakani tu.. Mmg bagus..
wan nurul hezrina wan nurul hezrina November 27, 2012
hahahaha.mmg bagus manjakani mengetatkan otot peranakan=)tulah siapa suruh tak guna awai2..hehe guraujer
azizah :) azizah :) November 27, 2012
nak amalkan tapi kalau terlalu ketat payah jugak.. untuk lepas bersalin elok la ni kan...
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan November 28, 2012
cuba lepas kawen jela. risau jugak kalau cuba sekarang ni. hihi
Nora Karim Nora Karim November 28, 2012
bagus manjakani ni... akak dulu kakak ipar buatkan... beli manjakani tu... mula2 tumbuk.. then kisar.. pastu masukkan dalam sarung pil tu... sarung pil tu boleh beli kat farmasi... mkn 2 biji: pagi petang n malam..

kalau beli dah siap dia dah siap campur mcm2.. ni ori punya...
9n0L4 9n0L4 November 29, 2012
huhuhu. amek skdr info juge ni wpun dh kawen. :)
shidaR shidaR December 02, 2012
shida timba pengalaman kak :)
AnonymousAnonymous December 13, 2012
ada org ckp majakani bleh langsing kn bdn btul ke????
AnonymousAnonymous May 25, 2013
Lpas bersalin husband ckp da longgar..then lepas tu saya mkn pil manjakani..lepas seminggu makan,husband ckp ketat mcm mule2 kawen dlu..mmg mkn utk suami pn..hihi
AnonymousAnonymous August 19, 2013
nk tanya ni.... manjakani tu tak boleh tumbuk guna lesung batu ke ambik serbuknya? atau mesti asah guna bontot lesung batu n ambik serbuknya? nk sapu kt luka atau tepi luka miss v tu?
IntaNBerliaN IntaNBerliaN August 21, 2013
@Tanpa Nama

boleh je buat camne pun.. janji kita dapat serbuk dia tu :-)
finaz finaz March 10, 2014
bagus manjakani.saya dah sebulan lebih berpantang anak ke3,baru pakai dalam 2 hari tapi hasilnya memang wow!rebus dan sapu setelah sejuk.nak cuba buat minuman pulak.mesti lagi mantap!
miss $h0rty miss $h0rty April 30, 2014
Tmpang tnya..ia mengganggu production susu x?
IntaNBerliaN IntaNBerliaN April 30, 2014
@miss $h0rty

Alhamdulillah.. saya guna aritu tak... tapi saya tak telan pun, tak lalu.. terlalu pahit... saya just sapu bawah je
Asfalina Mohd Adib Asfalina Mohd Adib June 11, 2014
Salam ... tengah cari2 mcm mane nak ketat kan miss v ... br tesedar yg manjakani nie elok sbnarnye ... pasni balik terus la nak buat ... Thanks for the good info ... kalau.sapu tu mcm mane eh ... boleh sesiape bg info yg lebih details ...
Asfalina Mohd Adib Asfalina Mohd Adib June 11, 2014
Thanks for the infor.. mmg tgh cari2 mcm mane nak ketatkan miss v. Baru tperasan yg manjakani ni sangat mmbantu. . Balik krg akan terus dptkan nye ... tp dimana yea? Kedai mamak eh .. kalau sapu tu mcm mane blh ulas lebih details ... sharing is caring ... tq uols ��
Asfalina Mohd Adib Asfalina Mohd Adib June 12, 2014
Salam ... very good info ... dah buat pun semlm .... keberkesanan nye berape lama eh ....
Tom Sawyer Tom Sawyer June 15, 2014
@IntaNBerliaN

BOLEH ORDER SERBUK DAN KAPSUL MANJAKANI DI SINI

kolagenlaut.blogspot.com
AnonymousAnonymous October 12, 2014
Ala xyah nk asah2 buah majakani tu bliada jual je serbuk dia kt kedai india.
Sy telan serbuk dia ngn air suam then cpt2 mkn asam boi...
AnonymousAnonymous January 28, 2015
Tq sis. Memang berkesan utk buasir. 3 kali apply kat situ (buat sehari sekali lepas mandi). Trus mengecut dan kentut sebebasnya. Hahaha.
warga kkm warga kkm June 08, 2015
Boleh share x kt mana bleh dpt buah manjakani tu?
IntaNBerliaN IntaNBerliaN June 09, 2015
@warga kkm

dekat mydin pun ada.... kalau x pun, kedai runcit india
warga kkm warga kkm June 09, 2015
Tq..dh jumpa..ada jual kt kedai india..
dylla.mydesign dylla.mydesign September 20, 2015
Assalam. Kalau berminat nk dptkan manjakani asli boleh contact sy. Whatsapp pun blh, dhila 0109227890.. Manjakani asli aleppo syria gred A. Kapsul ada,serbuk ada,buah nye pun ade. :-)
Daisy Mas Daisy Mas January 27, 2016
Boleh fb PUREMANJA kt situ ada mcm2 herba.. manjakani/kacip fatimah/t.ali dll
shasha sha shasha sha June 09, 2016
Kalau makan pil manjakani untuk rapat kan luka czer boleh tak...