Tips cepat kecutkan rahim.. (",)

Rasanya semua orang tahu yang makan BUAH KURMA & MENYUSUKAN ANAK adalah antara cara yang mempercepatkan proses pengecutan rahim... Tapi dalam pada ramai yang tahu pun, ada je yang tak amalkan petua ni kan... (",) Saya cuma nak berkongsi dengan u all pengalaman saya sendiri.. mana tahu, nanti u all pun akan lebih berkobar2 untuk makan buah kurma & menyusukan anak jugak.. hihii

Saya bersalinkan adik alisha pada 22/10/2012, 24/10/2012 saya gerak balik Chemor... 25/10/2012, Nurse datang checkup dekat rumah... Time nurse tu datang checkup, nurse ada ukur tinggi rahim tau.. tiba2 nurse cakap "Eh, cepatnya rahim dah kecut, hari ni baru hari ke 4"...(dalam buku pink, nurse tulis tinggi rahim 10) Saya senyum2 je la kan... (situasi ni jugak berlaku ketika saya bersalinkan alisha.. tapi time tu, tukang urut yang tegur) (^_^)

Kalau u all nak tahu, dari hari pertama hingga hari ketiga, saya ada di Sungai Petani lagi kan.. time tu, saya banyak makan buah kurma + menyusukan adik alisha.. set bersalin pun tak makan lagi time ni... Tapi tu la, tak sangka pulak yang rahim saya cepat mengecut walaupun belum kecut sepenuhnya lagi... (",)

Eh, nak bagitahu u all yang belum ada pengalaman bersalin lagi, untuk pengetahuan u all, lepas kita bersalin, perut kita masih besar tau.. lembik2... siap orang boleh kata ada anak sorang lagi belum keluar dari perut... hehehh.. Actually, ianya disebabkan rahim kita yang tak kecut lagi tu la.. tu yang jadi camtu... (",) Bila rahim kita cepat kecut... cepatlah jugak kita berjaya menghilangkan kebuncitan perut kita tu... hihiii

Opstttt tapi ada jugak, orang2 tua yang tak bagi makan buah kurma time berpantang tau.. kurang pasti kenapa tak boleh makan.. tapi apa2 pun terpulang dekat diri kita sendirilah kan.. macam saya, memang dah hari2 makan buah kurma & dalam blog saya ni pun rasanya dah berlambak2 entry pasal kebaikan buah kurma yang saya cerita dekat u all.. (",)

Tips cepat kecutkan rahim.. (",)

{ 49 comments.. read them below or add one }

izan mama mia izan mama mia November 01, 2012
baik petua nih pada yang bakal bersalin nnt...boleh laaa saaya kongsi kat anak cucu nnt...tuk diri sendiri,..dh ckp sampai dicni...hihh...
Aisy Nasiha Aisy Nasiha November 01, 2012
ooo ni petuanya... dulu sy tak tahu pun.. tp mmg makan byk kurma dlm pantang sebab nak banyakkan susu badan dan tambah tenaga..
Cikgu Ma Cikgu Ma November 01, 2012
mungkin akak punya body slim jd cepat turun ^_^
anitadiana anitadiana November 01, 2012
ohhhhhhhhhh...tq ina kak ita duk minum air buah manjakani...tu yg mak ajar...
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI November 01, 2012
oh,cmtu ea..stok kurma byk lg..hihi.
ayut ayut November 01, 2012
noted..simpan petua utk akan dtg..hihihi :p smga akak pon cpt shat dan slim blik tau..kekekeke ;)
Mrs Lurve Mrs Lurve November 01, 2012
sbnrnya sy tau byk khasiat kurma, tp xbape suka nak makan sbb manis..itu yg kdg2 beli duk simpan ja..
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief November 01, 2012
menyusu baby tau la mmg boleh cpt kecut rahim tp yg buah kurma tu xpenah tau pun....bagus ni kak ina share kat sini blh take note utk anak yg akan datang....kak ina guna set bersalin shaklee ker..nanti share k pasal produk tu sbb opismate kata bagus juga....

done nokia & sunsilk
Mrs Velentine Mrs Velentine November 01, 2012
tq sharing,,,MV pun cepat kecut rahim sebab BF anak//
CikNana CikNana November 01, 2012
iye..aku pun kan note juak nie kak..:)
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ November 01, 2012
wahh..tips yg berguna..insyallah blh la cma amalkan bila nk mbh bby lagi.. :)
jaakechik jaakechik November 01, 2012
kurma mmg terbaik khasiatnya... nanti jaa nak cuba jugak la dlm kalo berpantang lain kali.. hee.. info yg bagus!
Kakzakie Kakzakie November 01, 2012
Makan kurma masa pantang juga memudahkan nak buang air besar. Maklumlah masa itu kan berjahit ngeri bukan main kan.. dgn makan kurma tak perlu risau sembelit..
mama aryan mama aryan November 01, 2012
bagus betul..akak dulu xder pun makan buah kurma ni
adyna adyna November 01, 2012
KITA JAGA MAKAN..N PANTANG BETUL2 INSYAALLAH CEPAT KECUT RAHIM..BF LAGI..CUMA ADA ORG YANG KDG2 TAK NAK IKUT HEHEHE
Cik Kamoo Cik Kamoo November 01, 2012
sharing is caring...bagusnye tip nie ;)
PinkUmmi PinkUmmi November 01, 2012
memang buah kurma byk kebaikan utk kesihatan dalaman kita kan kak ina...rugi kalo sape2 tak amalkan...
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna November 01, 2012
masa bersalin anak kedua pun nurse datang check hari ketiga da kecut rahim..tapi tukang urut kata rahim saya bengkak..tak tau la siapa yang betul..hahaha..
Tihara Tihara November 01, 2012
as salam

apesal dalam pantang tak bleh makan plak yea..thanks ina share dengan kami :)
::NureeN:: ::NureeN:: November 01, 2012
:)
thx.. nureen masa berpantang susu mmg byk.. slalunya nureen bertungku n mkn pil nona roguy ja.. x pernah pon mkn kurma hehhee
perut slalu 2nd day dh kempis sbb pakai bengkuk siang N malam :)
Nurul Husna Nurul Husna November 01, 2012
Tips berguna ni kak, tp husna x suka sgt mkn kurma..kalau kismis mmg hantu..
shahdiana shahdiana November 01, 2012
pasal makan buah kurma tu yana tak praktik kan sangat sebab tak berapa gemar...tapi menyusu tu memang mabeles la...
Masya Masya November 01, 2012
terima kasih ina kongsikan info ni untuk pengetahuan anak akan dtg...
mamavogue mamavogue November 01, 2012
Lepas baca entry Ina yg lepas2 psl kurma, terus mamavogue suh babah beli & mkn even tak pregnant sbb still bf kan hakim.
Sebelum ni tak tau pun..huu

Thanks for sharing ye Ina :)
peluk cium utk dua org puteri awak :)
fieda fieda November 01, 2012
ooooo..ye ke..kalau tau awal2 pasti mkn kurma byk2 4 thun lepas...
Cik Nur Cik Nur November 01, 2012
salah satu buah dari syurga adalah kurma..
mmg elok di amalkan... :)

akak, time berpantang ni, sehari barapa biji akak mkn ek..?
Si Matatajam Si Matatajam November 01, 2012
Good tips ni..bleh M apply kalau Khalish dapat adik nnt..
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda November 01, 2012
owh...br tau.. dlu sy xtau, huhu~..
now still ade "prut" tue..
Nora Karim Nora Karim November 02, 2012
elok makan kurma time berpantang... kita akan bertenaga, susu untuk baby pun banyak.. plus... memudahkan proses penghadaman...
Noraziha Noraziha November 02, 2012
Saya tak penah makan kurma lg masa dlm pantang. Info berguna ni, thanks.
sal ya sal ya November 02, 2012
tu la. husben pun suka buatkan air kurma campur halia yg rasanya Ya Allah... telan je la.
azizah :) azizah :) November 02, 2012
ok notedd! panduan jijah bila bersalin kelak.. InsyaAllah..
fiza fiza November 02, 2012
Breastfeeding adalah satu cara yg paling cepat utk kecutkan rahim.
Haryati Faizal Haryati Faizal November 02, 2012
bagus jugak ye...next time nak try jg la ina....
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan November 02, 2012
petua yang baik untuk saya nanti :)
wan nurul hezrina wan nurul hezrina November 02, 2012
mmg betul.buah kurma boleh melancarkan darah dan melancarkan pengeluaran susu..kalau baby isap banyak susu lagi cepat rahim kecut=)

Puan Kutu Puan Kutu November 03, 2012
tak pernah plak amalkan kurma lepas bersalin.tak tahu bley ke tak makan.kena tnya mak mertua dulu.hehe..

ina bersalin dekat hospital sp ekk?
NoEn NoEn November 04, 2012
Dulu xmkn buah kurma tp minum jus kurma masa dlm pantang :-p
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat November 07, 2012
baru tahu...dlm pantang boleh makan kurma...thank share..
9n0L4 9n0L4 November 08, 2012
tips terbaik niiiii. rahim siap boleh ukur ape sume ehhh. baru tahu. ;)
lynn kamarul lynn kamarul November 09, 2012
ina ni penuh ngan petua..hehe kurma tu makanan terbaik kan. sunnah rasullullah lak tu.
nurul jannah Sulaiman nurul jannah Sulaiman August 15, 2013
Thanks for d info. Balik dari spital ptg ni nak suruh hubby g beli kurma terus.

www.prettyraudhah.com
ZaimahBakar ZaimahBakar October 01, 2014
Erkk.. Terasa i tau..haha. Tau, tapi tak amalkan. My mistake.
Tapi bila baca entry2 ina, rasa semangat balik, baru tercari2 mana kurma ku itu..lalala~ haih..
Thanks ina.. ;)
Min Aina Ila Aina Min Aina Ila Aina November 11, 2014
Saya pun nurse dan bidan tegur, rahgm dah kecut betul. Bc ni baru tau, kurma menyumbang. Dok heran apa yg saya makan.
Hafidah Khaja Mohideen Hafidah Khaja Mohideen September 06, 2015
Buah kurma yer..nak cuba jgk. Thnx sis
fidahkhaja.blogspot.com