Pengalaman jaga 2 orang anak ketika dalam pantang...

Sebelum saya bersalin, ada je saya dengar ibu2 yang merungut melayan karenah anak2 ketika di dalam pantang... yela, dengan nak layan anak yang kecik dengan nak layan anak yang besar... mestilah macam2 karenah kan.. (",)

Tapi saya, Alhamdulillah syukur sangat2... Tuhan permudahkan segalanya untuk saya... Dengan Alisha seorang anak yang cepat matang & dengan aqilah anak yang baik.. takda nak meragam... (",) Alhamdulillah jugak, ketika berpantangkan alisha pun, alisha jenis yang tak banyak ragam.. saya pernah buat entry sebelum ni... & kini giliran aqilah pun sama.. (",) Aqilah ni lagi senang nak jaga... bagi susu, perut kenyang.. terus tidur... nak dengar dia menangis susah... bila aqilah terjaga dari tidur, takda nak menangis2.. dia duk main sorang2 dia.. hihii

U all bayanglah, kalau sebelum ni, saya selalu dengar orang bila dah ada anak 2, dalam pantang terpaksa lebihkan perhatian untuk si adik.. tapi saya ketika dalam pantang, siap boleh main2 lagi dengan alisha... masa untuk bersama dengan alisha pun ada je.. sebab tu alisha ni tak rasa tersisih kot...

Alhamdulillah.. setakat ni, saya dapat handle anak 2 orang... harap2 bila balik sungai petani pun macam tu jugaklah... Ohya, untuk pengetahuan u all, saya berpantang ni, bukannya kami 3 beranak dijaga 100% oleh parent saya.. yela, my mum & my dad bekerja.. so, time mereka pergi kerja tu, dah sah2 la, saya yang handle semua kan... bertungku, berbarut, siapkan anak2, bagi makan & lain2...

Alisha pulak, jika saya tengah buat kerja, dia lah yang temankan aqilah... siap tepuk2 lagi bagi aqilah jangan nangis.. ala2 nak dodoikan aqilah lah kononnya... hihiii... Harap2 mereka akan sentiasa menyenangkan ibu & abah mereka untuk jaga mereka sehingga mereka dewasa... (",) Apa2 pun, saya bersyukur sangat2 dapat anak macam alisha & Aqilah... (^_^)


Pengalaman jaga 2 orang anak ketika dalam pantang...

{ 52 comments.. read them below or add one }

Sue Lynnda Sue Lynnda November 14, 2012
Alhamdullilah. .^^
Untung dpt anak yg baik. Bermakna kamu juga ibu yang baik kan?
lynn kamarul lynn kamarul November 14, 2012
ina, alhamdulillah awk dipermudahkan dlm mjaga keduanya sekali... hehe blk sp bila ? sy blk kulim dis week. nk tggu awk blk sp nnt ingat nk dtg ziarah. tgk baby baru dan alisha + ibu diorg yg comel ni gak
caliph shuriken caliph shuriken November 14, 2012
alhamdulillah, bgus laa klau diorg cmtu ^^
Aju Mohit Aju Mohit November 14, 2012
alhamdulillah dipermudahkan ye ina, pengalaman ini yang akak lalui dulu, teringin nak baby tecit lg ;)
C'Jai C'Jai November 14, 2012
Alhamdulillah...semoga terus dipermudahkan ye Ina....
Ibu Lala Ibu Lala November 14, 2012
senangkan kalau camtu. nampaknye derang ni jenis memahami...
Kakcik Nur Kakcik Nur November 14, 2012
Syukur Alhamdulillah. Allah mempermudahkan segalanya. :)
Deqla manjew Deqla manjew November 14, 2012
bagus la cara ina... x la dia rasa tersisih kan...kdg2 bebudak ni mule la majok kalo ibunya lebihkan adik...alisya mmg baik jaga adiknya... :)
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey November 14, 2012
Alhamdulillah.. sng kak Ina dpt Alisha yang memahami.. Siap tolong lagi jaga Aqilah.. :)
mrs gold mrs gold November 14, 2012
seronok ye..dah ada pengalama.MG ni br anak sulung harus depend kat mak sendiri lagi..nasib la mak x keja :)
adyna adyna November 14, 2012
alhamdulillah Allah permudahkan segalanya ;)
Mrs Velentine Mrs Velentine November 14, 2012
alhamdulillah kak...sya dulu pantang jaga 3 org anak..syukur mmg x meragam anak2,,,mungkin faham mama dia kena jaga ramai..pastue mama tak sihat//
N i e Z a N i e Z a November 14, 2012
Alhamdulillah..insyaAllah...mg mereka mjd anak yg baik dan solehah..
NORSHAHFEZA HAMSAN NORSHAHFEZA HAMSAN November 14, 2012
alhgamdulilah kak, Allah permudahkan urusan,,

semoga nnt mereka patuh n taat smpai dewase ye,,=)
CikNana CikNana November 14, 2012
aik..kenapa malware ahead nie kak..huhu
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief November 14, 2012
Alhamdulillah....dipermudahkan segalanya..moga alisha n aqilah menjadi anak yg solehah
Dylla Abas Dylla Abas November 14, 2012
xtau la kenapa...tapi rasa tersentuh sgt bila baca entri ni :)
ayut ayut November 14, 2012
Alhamdulillah...sng keje jd yer..mudah-mudahan mereka sentiasa memudahkan akak yer... ^__^
Kakzakie Kakzakie November 14, 2012
Kakak yg baca N3 ini pun turut suka. Insya-Allah kalau dah didik anak sedari dalam rahim kita yg mudah menjaga tak rugikan...
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI November 14, 2012
alhamdulillah semua dimudahkan.
lynn kamarul lynn kamarul November 14, 2012
awk blk bln depan eh.. insya Allah ada kesempatan kt jmp kat sp je eh. klu bln depan sy plan blk sana seminggu. saje ambil cuti panjang. klu tak jadi cuti2 malaysia sy akan stay lama kat kulim. boleh la singgah jenguk ina. klu tak susah gak la nk bjln nnt ... plan cuti2 malaysia masih dlm perbincangan lg
QueeN TerataI QueeN TerataI November 14, 2012
Alhamdulillah... Allah telah permudahkan segalanya buat intan... Hope Queen juga akan dipermudahkan olehNya... ;)

p/s: disebabkan kita sebaya so jgn panggil Queen kakak lg yer.. hehehehe
Dayana Bahar Dayana Bahar November 14, 2012
Tahniah dapat baby baru.. Anak perempuan lain skit kalau dapat adik.. lebih bertanggungjawab hehe
Masya Masya November 14, 2012
ALHAMDULILLAH....
BLH LAH IBU DIA BEBRLOG JUGAK DLM PANTANGKAN HIHIHIHIHI....
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha November 14, 2012
insyallah semuanya akan jdi mudah nnti :D
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ November 14, 2012
alhamdulillah.. :)
senang jaga dua2 gegerl ni..
Ema Blog Ema Blog November 14, 2012
senang hati..nanti leh tambah lagi..hehehe
Si Matatajam Si Matatajam November 14, 2012
Alhamdulillah..M tumpang bahagia bleh tak..bahagianya bila bayangkan perasaan Ina yg mempunyai anak2 yg baik..
Cik Nur Cik Nur November 14, 2012
Alhamdulillah..lancar urusan akak..
seronok tgk akak dengan anak2.. :)
Sally Yatiey Sally Yatiey November 14, 2012
Untungnya dapat anak macam alisha dan aqilah ni.. Hee
shahdiana shahdiana November 14, 2012
baik betoi anak dara 2 orang tu ye... :D
Ummu Muhammad Ummu Muhammad November 14, 2012
ank terune ni ya ampun..sekarg baru ok..mule2 die terlebih adik dri adik hehe jeles lagi
ieda ieda November 14, 2012
alhamdulillah bila semua dipermudahkan ;)
jaakechik jaakechik November 15, 2012
anak2 nampaknya memahami kesulitan ibu mereka yg sedang bpantang tuu... ada amal apa2 doa, suh anak jadik baik ke? cer kongsi sikit.
9n0L4 9n0L4 November 15, 2012
mak ayah ina mude lagila ehhh. due due belum pencen tu. :)
teratak hati teratak hati November 16, 2012
Senangnya dpt anak camtu kan..
Mrs Lurve Mrs Lurve November 16, 2012
alhamdulillah..senang kalo mcm nie
Riena Haiqal Riena Haiqal November 16, 2012
Alhamdulillah... senang la kan kalau ada anak2 yang baik je kan... sejuk je perut kita mengandung kan mereka.. heheehheh tak banyak kerenah
PinkUmmi PinkUmmi November 16, 2012
untungla kak ina...dpt ank2 yg tak byk ragam....
azizah :) azizah :) November 16, 2012
iya..syukur akak dapat anak yg baik macam alishadan aqilah..sejuk perot ibu mengandung..
Shasha Yacob Shasha Yacob November 17, 2012
untunglah aqilah, dapat kaka macam alisha, caringg person katakan,
Puan Kutu Puan Kutu November 17, 2012
Alhamdulillah..semua org nak anak macam alisha n aqilah nie..baik2 belaka..:)
Nora Karim Nora Karim November 17, 2012
Alhamdulillah syukur... :D
shidaR shidaR November 18, 2012
baguslah akak mcm ni :) lega kan kalo dapat handle nmpak la kite ni bjya dlm hal rumahtgga :)
Myra Jay Myra Jay November 20, 2012
Ina memang boleh insyaAllah, lgpun cara Ina dah seperti banyak pengalaman :)

Adik Myra pun cam Ina, dah 2 anak, jaga seniri sebab dok seniri kan :)

Kalau Myra taktaula boleh ke tak :)
TiranaAduka TiranaAduka December 07, 2012
salam sis
Godek2 entry sis sampai sini