Apabila 2 beradik nak makan....

Petang semalam, Alisha bagitahu saya yang dia nak makan nasi.. so, saya sediakanlah nasi untuk suap dekat dia.. (alisha baru lepas mandi, so, saya taknak bagi baju dia kotor, thats y saya suapkan dia).. belum pun suap lagi, tiba2 dah terdengar suara aqilah dari dalam bilik....

Saya pun pergi ambik aqilah.. tengah saya memangku aqilah tu, sekali aqilah, bagi isyarat nak minum susu.. macam biasalah, hint nya, mestilah, nganga mulut ke arah dada kita kan... (",) So, saya pun apa lagi, terus bagi aqilah minum susu...

Tangan kanan suapkan alisha nasi & tangan kiri saya memangku aqilah sambil bagi minum susu.. Akhirnya aqilah terlena dalam dakapan tangan kiri saya tu.. (^_^)

First time saya alami situasi ni... kadang2 saya rasa situasi ni macam sweet tapi kadang2 terpikir, entah2 camnilah agaknya mak2 kita layan kita masa kecik2... sampai tak cukup tangan dibuatnya.... kalau anak ramai lagilah...(^_^) Padahal time tu, saya baru nak bertungku tapi disebabkn anak2 lapar, tangguh dulu dari bertungku, isi perut anak2 lebih penting (",)


Apabila 2 beradik nak makan....

{ 53 comments.. read them below or add one }

Nurmujahidah Ismail Nurmujahidah Ismail November 21, 2012
mmg camnila ibu,, anak2 ni jadi "parasit" sebab amik segala nutrient yang ibu makan masa dalam perut pun dia sayang jugak,, i love my umi!! :)
TiranaAduka TiranaAduka November 21, 2012
salam intan
Dtg pagi nak mintak suap leh?
anitadiana anitadiana November 21, 2012
betul-betul mencabar ne ina....
umialya umialya November 21, 2012
anak2 tetap diutamakan
Deqla manjew Deqla manjew November 21, 2012
itu la kasih seorg ibu..sweet sgt2... :)
Kakcik Nur Kakcik Nur November 21, 2012
Anak2 sentiasa ada karenahnya yang kadangkala boleh menguji kesabaran kita...
N i e Z a N i e Z a November 21, 2012
aahh..tol tu..kdg2 x terfikir leh wat cam tu kan..tu la kasih seorg ibu..utk anak ape pon blh..multitasking jd nyer..hehhehe..
Aju Mohit Aju Mohit November 21, 2012
ini yang buat kita tersenyum bila terkenangkan kembali saat2 ini kan ina hehehe, ina mintak tolong klik button G+1 button di entry

Iphone 5 Gadjet Impian
UmmiAbi UmmiAbi November 21, 2012
Sweet kan... Pengalaman utk dikongsi dgn anak2 ni. Nt diorang bsr baru tahu cmner ibu jaga diorang..hehe
Haryati Faizal Haryati Faizal November 21, 2012
betul tu ina...camtu gaknya mak kita dulu jaga kita...
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI November 21, 2012
beselah tu kan kak.. nanti bila lg ramai anak, bru tau cmne..
intanfirdaus247 intanfirdaus247 November 21, 2012
sronok baca dan sronok dengar dan baca pengalaman intan dan org lain yg dah ada anak2
iietamalek iietamalek November 21, 2012
so sweet..tapi ita baca pun mcm tak menang tgn jer.
Dylla Abas Dylla Abas November 21, 2012
mmg sweet sgt moment tu..org kata bila kita dh jd seorang ibu, baru la kita faham perasaan ibu kita yg sebenarnya..moga peluang tu tiba x lama lagi..huhu :p

seronok baca gelagat Alisha yg baik n menurut kata ni :)
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna November 21, 2012
kan..hebat sungguh mak mak kita dulu.. harap saya pun ada kekuatan macam tu nanti bila si kecik sorang lagi lahir..
Mrs Lurve Mrs Lurve November 21, 2012
bila baca entry ina nie, terpk jgk pengorbanan mak dulu masa jg sy dan adik, sdgkan kakak2 n abg2 yg lain masih kecik..hebatnya sorg mak
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey November 21, 2012
kite sdr bile kite da alaminya kan kak ina.. dgr org citer sedar sikit2 je.. da rasa sendiri bru thu :)
Ema Blog Ema Blog November 21, 2012
a'ah lah ini..agaknya mak kita pun mcm tu..lebih2 lagi kalau kita ada adik beradik yg ramai..dan rapat-rapat
syiela syiela November 21, 2012
anak2 tetap di utamakan...

akak kalau nk terkencing pun sanggup tahan dulu.. susukan kembar sampai dorang kenyang baru berlari ke bilik air
azizah :) azizah :) November 21, 2012
itulah pengorbanan ibu.. tak cukup tangan di buatnya..betapa besarnya tanggungjawab seorang ibu..
mama aryan mama aryan November 21, 2012
mmg betul2 mencabar ina..akak pun dah rasa juga mcm tu
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief November 21, 2012
pengorbanan seorang ibu tu..anak2 perlu didahulukan...
fieda fieda November 21, 2012
mcm tu gak la kak fieda dulu ...hihi
Si Matatajam Si Matatajam November 21, 2012
Betoi..dahulukan anak sblm hal kita..tu la naluri ibu sejati..
9n0L4 9n0L4 November 21, 2012
sweetnye laaa 3 beranak ni. kalau tertidur pun mesti lena aje. tapi tak kan tgg mkn pun boleh tido kan, merepek je saye ni. :)
ayut ayut November 21, 2012
bila kite alami sndri mesti tfikir kan..mcmne la klu mak2 yg ank ye rmai tu...mmg gigih seorg yg dipanggil ibu :)
Kesuma Angsana Kesuma Angsana November 21, 2012
seorang ibu snggup buat apa saja demi anak2 kan
Cik Nur Cik Nur November 21, 2012
sweetkan.. selalunya ibu akan dulukan ank dari diri sendirikan..

NORSHAHFEZA HAMSAN NORSHAHFEZA HAMSAN November 21, 2012
tulah kak,,mak2 zmn dulu lagi lah ank2 ramai, kecik2 pulak tuh,,mknn pon kurg ade,,

alhamdulilah skrg semuanya ade,hheheh sweetlah due2 pun nk mkn,hehehe
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha November 21, 2012
sgt2 mencabar..moga alisha & aqilah sedar pengorbanan ibu mereka.
QasehnyaRania QasehnyaRania November 21, 2012
mmg mencabar kan..
bayangkan kalau yg ibu2 ada ank kembar..acaner errrrkk ;D
Nieyxzha Hassan Nieyxzha Hassan November 21, 2012
Haa..ina dah rase eh..nieza camtula kat rumah hari-hari skang ni..kekadang risau rania tak cukup makan..tu yg suap sambil menyusu adik..adik slalu je nak ngempeng..yela direct bf kan..biase la tu..mule2 tension jap bila dua-dua nangis lapar ...pastu dtg idea buat cmtula..time nieza mkn slalu kelaut..bykkan minum susula..kasi ade susu badan.. ;)
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ November 21, 2012
hihi..dah pernah mengalaminye..walaupun rase agak kelam kabut ckit mase tu..

xpe yg penting dua2 bersuap :)
ieda ieda November 21, 2012
gitulah ibu dikk
nie baru dua tau .. ekkee ;)
Nora Karim Nora Karim November 21, 2012
betul la ina... akak pun lalui perkara yang sama... hihih
sweetmama@eija zaquanziqry sweetmama@eija zaquanziqry November 21, 2012
macam tu la kita beranak kecik ni ina, k.eija pun pernah alaminya time susukan anak yg kecik si abg pun sama nak dilayan jgk..
misshannajr misshannajr November 21, 2012
alololo..sweetnya kak..yelah macamtu la agaknya mak kita dulu2..
Puan Kutu Puan Kutu November 21, 2012
ini dinamakan pengorbanan seorg ibu..sy mungkin takkan alaminya bila baby dh keluar nti sbb abg aiman dh beso,bley ambik makanan sendiri n makan sendiri dh pun.cuma nak msk sendiri je belum pandai.hehe..
Karukord Jagau's Karukord Jagau's November 22, 2012
kasih sayang ibu terhadap anak2 :)
shidaR shidaR November 22, 2012
sebab tu org2 tua kata nk beranak ank ke 2 3 4 dan seterusnya kena la selang byk tahun..nnt dah besar skit dia blh jga dri dia sndri xde semua mak nk uruskn sbb ade adik2 yg lain juga nk urus..kn :)
sal ya sal ya November 22, 2012
macam tu la kalau anak2 nak makan dgn menyusu. mmg tak cukup tgn mak ni. kadang2 dia orang tak nak makan dgn orang lain. jadinya layan je la dulu.
Myra Jay Myra Jay November 22, 2012
Demi kasihkan anak... :)
Sweet moment.. :)

Member Myra bersalinkan kembar, walaupun itu anak dia yg ke 3& 4, tp pgalaman dia yg best katanya menyusu 2 kembar serentak.
Sorang sebelah..

Best kan :D
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan November 22, 2012
tunggu kalau 3 orang pulak camne kak. hehe
Azi Azi November 22, 2012
itula gelagat anak-anak.. dh besar skit nanti lagila xmenang tangan...
shahdiana shahdiana November 22, 2012
itu baru dua ina kalo dah tiga lagi kelam kabut...hehehehhe
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat November 27, 2012
hihihi tue baru dua...kalau dah tiga empat nanti...