Pengalaman kena jahit selepas bersalinkan Aqilah

Saya tak tahu nak buat camne.. benang jahit bawah saya tu tetap lagi mencucuk2.. asyik cucuk tempat sama je, ada kemungkinan akan luka lah nampaknya ni.. Dugaan.. emmmm pengorbanan seorang ibu selepas melahirkan anak.. (",)

Saya nak story dekat u all pasal pengalaman saya kena jahit ketika bersalinkan Aqilah... Kali ni alhamdulillah, tempat yang nak kena jahit tu sikit je.. dengan kata lain, tempat kena potong tu pendek je lah kan... (",)

Macam biasa, sebelum jahit, dia bius dulu bawah saya tu.. dia cakap, "Walaupun bius, apabila nak jahit kulit, pasti akan terasa sakit"... lepas dia cakap camtu memang seriaulah saya rasa... TAPI kali ni, saya tak menjerit kesakitan lagi tau ketika time nak jahit kulit tu, sebabnya, dia ada bagi saya satu alat yang ala2 macam 'tempat sedut oksigen' tu.. dia cakap kalau sakit sedut alat tu kuat2 & hembus... kiranya benda alah tu macam alat untuk tahan sakitlah kan... so, kuranglah sikit sakitnya tapi lepas tu saya jadi khayal sesaat dua saat.. (",)

Kalau time alisha dulu, saya ada cerita dekat u all yang mereka tetas balik jahitan & jahit balik.. tapi kali ni, lepas dia siap jahit, boleh pulak datang sorang lagi nurse check sebab nak tengok ada pendarahan lagi or tak... bila dah namanya check pendarahan, mestilah nurse tu pergi korek2 dekat bawah tu kan.. memang ada lagi darah.. so, dia keluarkan darah tu & kembali bersihkannya... tau tak apa yang jadi lepas tu???

Jahitan terbukak balik..!!! yela, dah kena korek.. dah sah2 la terbukak semula walaupun sikit tapi tetap jugak kena jahit kembali...!!! Nak pengsan saya dengar nak kena jahit lagi... adehhhh... tapi tetap redha.. cuma tu lah, tanpa disangka2 saya terpaksa tanggung masalah benang terlebih panjang pulak... Napelah dia tak pendekkan lebihan benang tu yer... sian dekat diri sendiri.. hihii.. Nak gunting sendiri risau bahaya.. yela, gunting saya ni ntah2 ada kuman terlekat ke, kang tak pasal2 jangkitan pulak... berbanding dekat hospital tu memang dah bersih...

Nurse yang datang melawat dekat rumah ada bagitahu, kesakitan benang tercucuk tu akan makin sakit bila makin bennag tu nak mereput... dengan kata lain, kesakitan tu akan hilang bila benang dah reput sepenuhnya... huwaaaaa.... bila nak reput sepenuhnya tu.. 



Pengalaman kena jahit selepas bersalinkan Aqilah

{ 72 comments.. read them below or add one }

Aine Ainun Aine Ainun November 02, 2012
seram dengar....
mcm2 dengar pengalaman ibu bersalin..makin berdebar saya rasa...

Nampaknya...
kita kena tempuhla segalnaya kan,
itulah pengorbanan...
Kakzakie Kakzakie November 02, 2012
Ngilu pulak kakak baca ini. Nasib baik kakak dulu tak ada maslah kena jahit balik..

izan mama mia izan mama mia November 02, 2012
ngeri pulak ina , bca nih..
✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ ✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ November 02, 2012
Nape nurse tu tak check dulu sblm jahit..kang dah kena jahit 2x..seksakan org je
Tihara Tihara November 02, 2012
as salam

sedih sangat kalau dengar pengalaman ibu bersalin..terutama mak akak dedolu salin kat rumah,seksa..sian..tc ina
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ November 02, 2012
huhuh..dugaan sungguh....
sabar ye kak..
pinky pinky November 02, 2012
seram jer baca....huhuhu....

baby nama Aqilah ya??? sedap nama tu...
♥  Miss Hearty  ♥ ♥ Miss Hearty ♥ November 02, 2012
ya Allah.takotnye dengar..mcm mane la sy nanti agaknye.huhu
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna November 02, 2012
aduh ina..rasa seriau pulak saya yang menunggu giliran ni..

semoga benang cepat reput..
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan November 02, 2012
ngeri la pulak saya baca entry ni. takut tapi nak jugak baca sebab patut tahu :)
DAIRI FARISHA DAIRI FARISHA November 02, 2012
kesian akak...blh pulak koyak balik..aduii
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief November 02, 2012
wani dengar ni pun dh rasa seriau kak ina...wani dulu time jahit tu dia bius sampai xsedar lsg...sementara nk tunngu benang tu reput sakit juga la kan..kesian kak ina,,,xper la pengorbanan seorang ibu tu...sakit tu dpt kurang dosa2 kecil kita kan
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha November 02, 2012
akak ne kan....takut eca terus nak bersalin mcm ne..uwaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Aju Mohit Aju Mohit November 02, 2012
aduii ngilu akak baca entry ina ni, moga2 cepat kering dan benang akan gugur nanti, jgn lupa pas buang air lap kering2, akak dulu letak minyak gamat kat sinun
Deqla manjew Deqla manjew November 02, 2012
seriau la baca atau dgr pengalaman kena jahit ni..penah dgr pengalaman dari kwn sndiri...tu baru dgr, kalo alami sendiri xtau la cmne..tp still nk anak..x dulik! ngee
eB eB November 02, 2012
ish np g2 eh?
eB 2-2 kali alhamdulillah ok, pas jahit mmg akan ader yg dtg seluk sbb nk check kot ader darah lagi... tapi biler balik umah, nurse yg dtg umah siap ckp, pandai spital tuh jahit, jahitannyer cantek... x skt laks tuh... hik3... mcm2 kan?... malu pn ader org dok tgk kiter punyer ;p
Mrs Lurve Mrs Lurve November 02, 2012
takut pulak dgr cite ina nie huhuhu..ina bersalin di hosp mana?
Cik Nur Cik Nur November 02, 2012
uu...seriau dgr bila jahitan terbuka blik...
sabo je la...
Fendy Fendy November 02, 2012
gulp...mesti sakit...adesss
Cute Mum Cute Mum November 02, 2012
uyun rasa jahitan kalinie taklah sakit macam dulu.. cuma lebih banyak kat bahagian dubur.. nak duduk n buang air besar pon takut..
benang mereput dlm 2 minggu kot.. uyun dua kali camtue..
suhaina laui. suhaina laui. November 02, 2012
ina...sy masih lagi trauma masa bersalinkan safiya...mcm xbius jer...tuhan ajer yg tau.... ms akif dulu xrasa pun siap terlena lagik ...
wan nurul hezrina wan nurul hezrina November 02, 2012
kalau g hsptl kata pendekkan benang mcm mana ina?alahai yang nurse2 dia g cek pendarahan ganas sangat sampai tercabut plak benang.seriau dengar
permatabiru permatabiru November 02, 2012
saya masa lahir kaisara dulu pun pakai oksigen juga..xcucuk tahan sakit dah
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda November 02, 2012
huhu~.. sy pun seriau pas bc nie..
arap Ina dpt tahan la ye...
Ummu Muhammad Ummu Muhammad November 02, 2012
kite kali kedue ni sakit sgt rase tpi cepat habes darah nifas..tapi seriau die sampai skarang..bace pengalaman org2 bersalin mmg terase nyetnyet tmpt dijait
mama aryan mama aryan November 02, 2012
teruk juga mcm tu kan..moga benang tu cepat mereput ye.
mama_umar_maryam mama_umar_maryam November 02, 2012
Allahuakbar,sian Ina..part jahit tu mmg klu blh biarlah doc yg jahit atau nurse yg mmg pandai jahit..klu x aniaya org je rasenye huhu..
cikeyrah cikeyrah November 02, 2012
Takutnye dengar pasal jahit2 nie . .
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief November 02, 2012
singgah malam utk klik2 hiks

done milkadeal & maxis
Puan Kutu Puan Kutu November 03, 2012
aduh bapak seriau sy baca entri ni..tolong!!!hehe
misshannajr misshannajr November 03, 2012
Oh Aqilah la nama adik Alisha ni ek hehe..
Sakitnya kak..saya pula yg terasa2 haha..sabar ek..
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief November 03, 2012
singgah sabtu jenguk kak ina, alisha & aqilah

done WhiteMY & NOKIA
dak-eiza dak-eiza November 03, 2012
Salam Intan
Tahniah ye!
Seriau kan bab2 jait2 nih
Sy dah pat kali beranak pon ngeri lg
Take care
Izan Ishak Izan Ishak November 03, 2012
Ya Allah ina... mmg dugaan sungguhlah bila jahitan terbukak n jahit balik. seriau dibuatnya bila k.izan ulang2 baca...

alhamdulillah... bersalin 4 kali semuanya pengalaman yg baik2 saja setakat ni. dah luka pun sembuh cepat.

C'Jai C'Jai November 03, 2012
ngeri..dah jahit korek balik..ish..!
Cikgu Ma Cikgu Ma November 03, 2012
takut plak saya baca pengalaman akak ni...apa2 pun tahniah kak ^_^
eita eita November 03, 2012
dengar pun dah takut ...
jaakechik jaakechik November 03, 2012
jahit yg kulit tu memamg akan rasa sakit sikit kan.. pgorbanan soerg ibu tuu..hehehe... jaa dah merasa skali, tp x byk sgt pon luka...hihi...
Noraziha Noraziha November 04, 2012
Huhu..seram baca pengalaman..dah la sakit pas bersalin kena jahit..dah lama bersalin pun dok tanggung sakit lg. Saya serius tak ingat la sakit masa jahit tu. 2 anak bersalin normal sama je, tak rasa apa pun..yg ingat sakit bersalin ya amat tu la..
sal ya sal ya November 04, 2012
aisey... akak dulu jahit dua kali masa Alya je. itu pun sebab katil wad tinggi sgt masa Alya warded sbb jaundice. tp bius dan tak rasa sakit pun.
ieda ieda November 04, 2012
aduhhh dikkk nyiluuuuuuuuuuuu
naik blu roma akak huhuh

x perlahh dah berakhir punn
akk x merasa saat2 nie .. sbb jahit lebih besar dari nie .. pun dlm x sedar .. kalau sedarr .. mauu pengsan ! huhuh
Riena Haiqal Riena Haiqal November 04, 2012
alamak takutnya bila baca entry ni... harap2 tak jadi macm ni
rieda_ffya rieda_ffya November 04, 2012
ngilu nye...kalo nak cepat sembuh tempat tu kasi kering selalu...then ade dijual krim utk taruk kat tempat luka tu..cube na cek kat farmasi..
Si Matatajam Si Matatajam November 04, 2012
Aduhaiiiii tak menahan M baca entry ni.. Mmg teringat sangat pengalaman masa kena jahit bersalinkan Khalish dulu..Hadoiii.....
Si Matatajam Si Matatajam November 04, 2012
Done windows n celcom... Dua ja yg appear.. Satu tak kuar plak iklan dia Ina...
♥♥azatiesayang ♥♥ ♥♥azatiesayang ♥♥ November 04, 2012
Salam Ina...TAHNIAH ATAS KELAHIRAN AQILAH...Maaf dah trlewat nk ucapkn.Bestnya dah ada 2 gegurl kat uamh ya..syian Encik suami blm ada geng lagi.hikhik'
K.atie doakn semoga ina & baby sihat sentiasa,slmt berpantang & jaga diri ya.Aminnnn
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief November 04, 2012
singgah ptg ahad jenguk kak in alisha n aqilah :)

done milkadeal
LYAfrina LYAfrina November 04, 2012
aduh....
seriau lak lya bacakannya.. tp ye lah ina..semua ni pgorbanan kan.. pasti ada kemanisannya.. lagi2 bila tgk ank mbesar dgn jayanya...

lya dulu syukur... masa bersalin sgt2 mudah & jahitan pon xde masalah...
Azi Azi November 04, 2012
sy pn berbeza jahitan anak pertama ngan anak kedua keadaannya. tp kan lagi kita duk tengok selagi tu rasa macam bilala nak reput ni, bila kita xtengok alih2 dah tak ada je benang tu..

sabar k...
shidaR shidaR November 04, 2012
huhu..sian akak.tabah ye akak~
UniMeOw UniMeOw November 05, 2012
uhukkk mcm nak nangis bc n3 ni..terlalu menakotkan!!!

ttbe rs xmo kawen~~ Y_Y
izfanora izfanora November 05, 2012
Allahu akbar.. seriau baca.. harap semuanya baik2 sj.. jg diri yer..
maya amir maya amir November 05, 2012
terkepit2 baca ni..heheh..sebab teringatkan masa bersalin anak 1st, memang die korek2 nak tgk pendarahan ke tak kat bawah tu..bile sumenye ok, baru die kasik discharge..adoiyaiii..memang sakit..hhehehe...
adyna adyna November 05, 2012
insyaAllah takde pe2 sabor ek.. tp memng ngeri sebab akak perut yg tmpt jahit terbuka pun sakit..

jgn pandai2 cabut sendiri..sebab akak dah buat..hasilnya parut menimbul :)
Mummy Akmar Mummy Akmar November 05, 2012
Salam Kenal Intan..

Saya tak pasti dah pernah ke sini ke belum. Tapi entri awak yang ini membuatkan saya rasa nak pengsan bila membacanya! Hospital mana yang jahit dan tetas semula ni? Adui mcm kain plak diaorang buat pesakit.

Apa2 pon semoga semuanya sihat dan kembali pada asal.

DONE FOLLOW!

Style Me Gorgeous By Qashmere

Blog Qashmere

Take Care Sis...
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna November 05, 2012
ngeri pulak baca pengalaman kena jahit dua kali tu ina..saya dulu alhamdulillah takde jadi macam tu.. cuma sejuk je..hehe..
Mrs Velentine Mrs Velentine November 05, 2012
sepatutnya dia kena tekan2 perut jer utk keluarkan darah..sebab dlu MV nurse tue buat mcm 2
anitadiana anitadiana November 05, 2012
semoga ina cepat sembuh ya...
syiela syiela November 05, 2012
moga kini dah sembuh.. akak masa dekat Iqbal pun sama.. sampai kat 20 hari juga la terasa benang tu...

apapun moga dipermudahkan segala urusan
ayut ayut November 05, 2012
ayut bace,ayut rasa sakit..huhu.tu baru bace..sabar ye kak..harap reput la cepat benang tu.amin.
ShimaSalleh ShimaSalleh November 05, 2012
Aduhhh seriau nya.. Tp pakai gas tu mmg menbantu juga kurang sikit rasa sakitnya kan.. Shima pulak lepas jahit, bagi baby susu, baru lah doc dtg cek dan cek 'pintu' tu balik. Mcm mana nak cek jln mcm tu la dia cek balik tgok jaittan kuat ke tak.. Pedih ngilu tak terkata.. huhuhu
fieda fieda November 06, 2012
aarrgghhhhh...sgt la ngeri kak fieda membacanya..sbb tak pernah plk kena sampai mcm tu..dh siap2 kena jahit pahtu kena korek balik..
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat November 07, 2012
Ngerinya....seram sejuk baca...walaupun ada pengalaman tapi still ngeri huhuhu...Sabar jerlah ina...Semoga jahitan tue cepat sembuh...
PinkUmmi PinkUmmi November 07, 2012
seriau sy denga kak...
Myra Jay Myra Jay November 08, 2012
Adehhh! Myra yang baca ni pun rasa seriau.... huhuu
Nora Karim Nora Karim November 08, 2012
ouch sakitnya... kesian ina....
lynn kamarul lynn kamarul November 09, 2012
ina sy xde pengalaman lg tp bila baca entri ni takutnya... besar pengorbanan ibu kan.. terasa sakit lak kat situ.. isshh takut
9n0L4 9n0L4 November 09, 2012
huhuhu. seriauuu. nape cik misi tu tak tolong kerat pendek jeeeeee. :)