Memuatkan ...

Apa punca mata sentiasa keluar taik mata ek?

Sebenarnya dah lama saya duk pikir2 pasal ni... Si Aqilah ni la... mata kanan dia, asyik kuar taik mata je.. kesian saya tengok.. kan bila banyak taik mata, kita nak bukak mata jadi susah... Orang kata maybe sebab panas... tapi saya heran jugak.. apa yang panas ek...

Nak kata saya makan jamu... memang tak makan langsung... nak kata sebab makan vit set bersalin.. tak jugak.. sebab saya dah try stop makan tapi taik mata tetap ada... so, apa masalah dia yer... Dah dekat 2 minggu jugaklah mata aqilah jadi camni...

Bila tanya nurse yang checkup, dia kata kalau mata tak merah.. bukan sebab sakit mata lah tu.. kira takda pe2 lah... Habis tu kalau takda pe2.. nape kuar taik mata... adehhhh... 

Ada tak anak2 u all pernah jadi camni?.. apa yang u all buat nak bagi ok semula yer... nak bagi taik mata tu takda kuar dah...

UPDATE :-

Saya hanya lap taik mata Aqilah dengan kapas basah je... last2 taik mata tu hilang sendiri.. sebulan lebih la jugak tapinya..

63 orang suka berlian:

ieda berkata...

masa akak dulu biasanya memang sebab panas .. dan kebiasannya panas ni dlm badan , sbb susu selalunya ..

hurmm kalau semua ina x makan kiranya kenapa pula ye ??
ermmm sharklee tuu dah start makan ke .. sbb semua nye punca dari apa yg kita makan bila jadi macam tu kat bb ..

tapi kalau berterusan kena tanye nurse atau bawa ke klinik .. cuma kalau x sakit mata ok lagi kan .. risau yg lain pula ..

Cikgu Ma berkata...

akak, saya rasa normal baby jd mcm tu...sebab mana2 baby yg saya penah tengok mesti jd macam tu sekejap..petua dia, ibu kena titiskan sikit air susu (susu ibu) kat mata baby waktu pagi...

Si Matatajam berkata...

Alahai sian Aqilah..setahu M pun, org kata pasal panas..hu hu..maaf yek, M tak dapat nk tlg..

Solehah Shamsuddin berkata...

haha solehah xtau la akak.tp susah jgk klu mslh ni xdiselesaikn

PinkUmmi berkata...

tak pernah pulak jd kat anak anak sy...maaf kak sy pun tak tau sbb taik mate asyik kuar je nih.

UmmiAbi berkata...

Ni cara ummilah... Kalau mata anak merah ke..bengkak ke..de taik mata ke..Cara terbaik & ubat terbaik adalah titiskan susu ibu... Masa dia ngah tdo tu ummi titiskan sambil bukakan sket mata dia. Lgpun susu ibu ada antibodi & sejuk...
Sambil2 tu selawat @ bca doa syifak.. InsyaALLAH... Setakat ni kalau organ2 yg sensitf mesti ummi letak susu ibu...Lgpun baby lg...xsanggup nk letak ubat yg de chemical n drug tu...

*azni* berkata...

anak sy yang no 2 tu pon mata dia bertahi gak ms dlm pantang..sebelah mata gak..smpai kdg2 susah nak bukak mata..taktau nape..tp asalkan dia tak nangis atau duk gosok2 mata sy anggap takde apa2 la..baby sy kena ms minggu kedua lps sy bersalin..tapi tak lama kemudian taik tu hilang dengan sendiri..normal kot baby br lahir kena camtu..

Mummy Akmar berkata...

Nasihat saya berjumpalah Doktor Pakar Kanak-kanak atau Doktor Pakar Mata...jgn dibiarkan begitu sahaja tanpa rawatan..

Deq's Qienz berkata...

Badan pns kot..slalu la jelum kplanya..

Haryati Faizal berkata...

siannya...pasal pe ye...

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

qalief dulu xpenah jd pun...tp org tua2 kata kalau baby jd taik mata ni sbb panas la...nk tlg pun xleh sbb xder pengalaman mcm tu

mamavogue berkata...

Ina,
petua dari mak mertua mamavogue, titiskan air susu badan kat mata tu. Insya Allah.. Susu ibu ni penuh khasiat. Dulu Hakim sakit mata, dua2 bengkak dan bertaik mata. Bila titikkan susu, Alhamdulillah 2-3 ari dah makin kering dan baik.

umialya berkata...

Pagi2 cuba wat urutan kat pangkal hidung (dekat ngan mata) Aqilah, biasanya ia tersumbat, Insya Allah sekejap jer tu

NORSHAHFEZA HAMSAN berkata...

penah tbace 1 blog ni, ank die pon cmtu gak,,pastu g hospital tanye, doktor kate normal n doktor tu bg ubt mata sekali, kate die kurglah sikit,hehehe

Che Rosliza Che mat berkata...

Entahlah cr pun tak tahu...tak ada pengalaman cam gini..

ayut berkata...

ank sdara ayut jd jgk...smpi skrg tak ilang..dh 5bln dh skrg..arwah mak ayut dulu ada urut2x ckit sbb mne tau bdn bdk tu tak sedap...tp tu dh bsar ckitla..aqilah kecik lg tak sure pulak npe...

Puan Kutu berkata...

mmg tak tahu cmna nak komen nie?maaf ye ina dan baby aqilah.hehe

Mrs Lurve berkata...

xpernah ada pengalaman..tp pernah tgk kakak2 kat umah cuba cara ummi tue..

fiza berkata...

Ina...ketiga2 anak saya pernah kena masa dalam pantang. Org tua2 kata sbb panas. Ntah apa yg panas pon tak tau lah. Mungkin sbb lada hitam kot.

Saya letak air susu ibu kat mata. Alhamdulillah...cepat sembuh. Titisan emas yg penuh khasiatlah katakan ☺☺

teratak hati berkata...

Tak tau pulak..tk pernah jd pun dulu..

Riena Haiqal berkata...

mungkin betul sebab panas juga kot.. sya pun xtau juga..

Cik Nur berkata...

nur pun tak tahu kepana..sebab xde pengalaman lagi..

psst..nur dengan mak memang rapat..kemana2 mesti berdua... :)
dah macam kawan2..hihih

Noraziha berkata...

Saya tak penah lak alami camni. Selalu kalo taik mata tu sbb sakit mata la kan..tp ni lama sangat lak tu, mata pun tak merah..mmg bukan la kan. Tp mmg betul petua orang tua kata titis air susu badan kite tu masuk mata bb

permatabiru berkata...

my baby dlu jadi juga masa dalam pantang.. sampai tak leh buka mata..bw check up..katanya sbb panas susu ibu tapi mybaby xminum susu badan pun..tak pasti kenapa.setiap pagi titiskan air suam atas kapas lap mata & taik mata dia jer..then urut-urut sikit dekat kawasan batang hidung berhampiran mata tu..

CikNana berkata...

x pula ada pengalaman nie..

UmmiAbi berkata...

K'ina...
Boleh titiskan sekerap yg boleh... Lg baik waktu baby ngah tdo,snang sket.. Sbb masa dia tido adalah rehat bg dia. So, mata dia pn bleh rehat... Sian Aqilah... Ummi doakan Aqilah cepat sembuh ye.. Syafakillah 'alaiki...Amin..

ShimaSalleh berkata...

setuju juga dgn ummiAbi.. afiq dulu sikit2 ajer yg keluar tidaklah sampai 2mgu.. Kesian Aqilah. Nanti Ina cuba try cadangan UmmiAbi tu

abah khalisha berkata...

kadang-kadang tu demam panas sgt pun leh mneyebabkan tahi mata keluar byk kan

mama_umar_maryam berkata...

komen zt sama mcm kak ieda..klu rase xsedap hati baik trus tnye doc Ina

Azza Afdzal berkata...

tak tahu la pulak npe...xda pengalaman lagi la hihihi

mrs gold berkata...

MG pon tau sbb panas je..yang lain x tau..harap org lain dpt bantu..leh share info :)

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

salam kak..

alahai..sian kat bb aqilah..
cma dulu dua2 xde mengalami mcm ni..
kena tanye pd mereka yg pakar.. huhuh

Jemari_Suri berkata...

hurmm js pun xdpt nk kasi bantuan pada ina...sbb js xde plak pengalaman camni...tp slalu yg js dengar org tua2 kata panas...itu je js tau...^^
maaf ye ina..

zieyzain berkata...

aduhh,..kesiannya..

suhaina laui. berkata...

ina...safiya pun mcm tu dulu....kena rajin2 lap taikmata tu,,,mmg mik ms gak la...

◕ Kawaii D Y S H A ◕ berkata...

tak da la sgt, nti oke la tu kot.. cube la petua yg org berpengalaman

sal ya berkata...

anak buah akak macma nila. tapi hilang lama2 tu. ikut petua leatk susu ibu la apa la tapi tak jalan pun. last2 hilang macam tu je. tapi makan masa sebulan lebih jugak la.

adyna berkata...

yang akak tahu..org tua2 cakap bb panas.pastu baby kan tak dapt control habuk2 yang masuk tu yang menyebabkan mata bertaik..ina lap2 la slow2 kalu keluar lagi,insyaAllah tak de pe2

Deqla manjew berkata...

haha.. deqla pun mcm nur..xtau jugak..sbb xde pengalaman.. :)

mama irfan berkata...

dulu irfan penah jugak kena time pantang dulu... anis letakkan susu badan kat mata dia... lagi teruk, lagi kerap anis titis kat mata dia... kalu dia tido, pastu time bangun nampak banyak sangat kerak taik mata, titis dulu susu badan kita, biar sebentar (kasi taik mata tu lembut balik) pastu baru lap ngan kain lembut (lap pelan2 tau).... kalu kita cuci mata dia tanpa boh susu badan, takut dia sakit la dok tenyeh teruk2.... buat cara gini sampai la dah sembuh... irfan trus baik pas dok ulang buat camni....

SumeSakan berkata...

x ada pengalaman gak....tapi pernah terdengar org cakap solution dia titis air susu skit...sian aqilah moga cepat baik ye...

lynn kamarul berkata...

sian aqilah.. urmm sy kurang pasti kalau bab kesihata baby ni. klu tak ok jugak ina ngan hubby try la bwk g hospital pulak

Fifi Nadhrah berkata...

tahniah sis..

takde pengalaman bab ni..

mama aryan berkata...

abak akak penah jd mcm tu..org kata sebab panas dlm badan,pastu org ckp titiskan susu ibu..ina try la

Rai Ourkizuna berkata...

mak saya pun kata panas dalam..sbb tu ada taik mata..

eh..btw kan..update blog hari2.. macam mana ina boleh sampai kat entry lama2 tu eh..cuba tekan home..

Mrs Velentine berkata...

sorry kak inan MV tak le tlg sebab tak pena alami ni..

sHaRiNa eLyaNa berkata...

cian kat aqilah..hope cpt cmbuh ya...sha xtau tips kak..heh

azizah :) berkata...

panas dalam biasanya kak.. akak kena sentiasa cuci mata dia k..

izan mama mia berkata...

kena sll lap dgn kain basah laa kan..saya pun tak pasti kalau bukan sebab panas..

Izan Ishak berkata...

k.izan tak pasti sbb apa. mungkin tak ina ada makan apa2 yg menyebabkan bby panas dalam.

k.izan setuju ngan ummiabi... cer try titiskan susu ibu kat mata bby...

anitadiana berkata...

kak ita dulu si arisya masa dalam pantang memang sakit mata...satu family kena...aqil paling teruk..siap papa menagis tengok mata aqil bila balik kg melaka tengok kak ita dan anak-anak...dia sedih...

wan nurul hezrina berkata...

adaaaa.anak2 nurul2,2 mcm2..biasa jadi kat baby..mcm nie ina titikkan susu badan kat mata anak2 insyaallah nnt baik=)buat selalu..

mmg setuju sangt

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ berkata...

ina..masa bersalinkan Rania dulu.. Rania pon dah macam tu..mate bertaik...sapu air susu selalu kat kelopak mate die...insyaallah hilang... sapu aiz zam-zam pon boleh..nieza selalu bersihkan dengan air zam-zam

fieda berkata...

biasa dgr org kata sbb panas..ina try titikkna sikit susu ina kat dlm mata dia..maira dulu pernah gak kena..org2 tua la ckp titis susu kita sikit dlm mata dia...

Nora Karim berkata...

tak pernah pulak AF akak jd cm tu... ina try cadangan ummi tu...

iietamalek berkata...

masa zhariff dulu, nurse cakap sebab panas..

NoEn berkata...

boleh juga titiskan air susu kat mata...mana tahu kot2 menjadi

eza miza berkata...

adi hakimi pon lately slalu berair mata n adtaik mata..risau jugak.. mgasuh ckp sbb pns.. klmarinanta en.suami ke klinik shaaya kat court mammoth tu,eza tanya dia napa.. dia suluh mata adi n cakap xmerah..rupa2nya bulu mata adi yang xturun abes... kdg2 meyucuk mata..sbb tu berair dan bertaik..

Masya berkata...

panas dalam rasanya... cuba ina bg minum air kundur.. buah kundur campukan dgn air suam² masukkan dlm botol bg baby minumm...

Nurul Husna Mohd Hassan berkata...

saya pun tak tahu puncanya kak. tapi harapnya tak berlarutan sampai ke besar la..

shidaR berkata...

bkn normal ke kak kua taik mate?

9n0L4 berkata...

yg baby ni tak pasti pulak. tapi kalau say kan, time pakai lens mmg kuat bertahik mate. :)

Shasha Yacob berkata...

selama ni tengok tengokk anak buah ada jugak yang bertahi mata banyak ni, tapi tak semua lah. maybe kes lain lah ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...