Air zam zam mempercepatkan pembukaan laluan untuk bersalin...

Jika u all dah nak bersalinkan... dah pergi hospitalkan... Minumlah air zam zam & buah kurma... Saya galakkan sangat2 u all minum air zam zam tau.. Ianya pengalaman saya bersalinkan 2 orang anak... Terus terang saya cakap, memang laluan kita untuk bersalin tu, akan bukak dengan cepatnya... Kalau ikutkan cakap bidan dekat wad tu, untuk mereka yang baru pertama kali bersalin SATU JAM , 1CM LALUAN AKAN TERBUKAK... Habis tu, kalau kita masuk labour room time tu bukak 4cm, maksudnya lagi 6jam baru boleh bersalin... Ya Allah Ya Tuhanku... tak dapat saya bayangkan menahan sakit bersalin yang sampai rasa nak terputus semua urat2 tu selama 6 jam...

Ketika Alisha dulu, saya masuk labour room dengan bukak 4cm... lepas tu, dorang tengok dekat mesin apa ntah nama, katanya graf kesakitan saya tu tinggi, maksudnya saya terlalu sakitlah kan, dorang nak bagi ubat, yela, pada dorang lagi 6 jam baru nak bersalin.. Lepas tu, dorang siap cakap "Ada minum air selusuh ke?... Air selusuh ni, kalau nak minum, minum bila dah bukak 8cm, tak boleh minum awal2 sebabnya, dia akan buat kita rasa sakit tapi jalan baru bukak sikit"... Saya cakaplah yang saya tak minum & saya tak nak ambik ubat & tolong cek laluan saya dah berapa... dorang cek, dah 8cm.. bidan tu macam terkejut & datang sorang lagi cek... dah 10 cm... so, TERUS TERAN... tak sampai 1 jam saya masuk labour room dengan 4cm, terus jadi 10cm...

Time lahirkan Aqilah pun sama, graf sakit saya tu pun tinggi jugak, dorang tetap ingat saya minum air selusuh... Ohya, time aqilah ni, saya masuk labour room pada bukaan 6cm... Dorang nak bagi saya ubat tahan sakit.. yela, sampai menangis2 saya sakit kali ni.. memang sakit, time alisha dulu tak menangis, maybe sebab ada my dear teman sekali, kali ni, saya sorang2... my dear kena jaga alisha.. so, takda kata2 semangat dari my dear waktu ni... (^_^) Kali ni pun , saya tetap mempertahankan taknak ubat... sebab saya yakin yang saya mampu tanggung kesakitan ni.. banyak kali tau dorang tanya saya nak ubat tak.. tapi saya tetap kata taknak.. U all tau tak, sampai nurse tu cakap dekat nurse2 yang lain dekat situ yang saya ni VERY STRONG... hihii... Strong lah sangat... (",) Alhamdulillah, tak sampai sejam, laluan saya dah terbuka 10cm... & Aqilah dah ready untuk melihat wajah ibu kesayangan dia ni... hihii

So, minumlah air zam zam tau.. InsyaAllah cepat laluan u all terbukak nanti...


Air zam zam mempercepatkan pembukaan laluan untuk bersalin...

{ 56 comments.. read them below or add one }

mia izzati mia izzati 27 November, 2012
terima kasih le bagi info ni ye..tingat sy bersalin mia..dari kul 11pagi dalam laboor sampai kul 7mlm akhirnye kena bedah..sebab laluan takat 5cm jekk..
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI 27 November, 2012
byk kelebihan air zama2 ni kan..
CikNana CikNana 27 November, 2012
bgus betul air zamzam nie..
Ibu Lala Ibu Lala 27 November, 2012
oo ye ke. x terpikir la pulak. akk klw time nak bersalin mesti lama kat hospital tu. yg no 1 sampai 3 hari baru deliver. tu pun masuk labour room pkl 8 pagi pkl 4 ptg br deliver. yg no 2 masuk LR pkl 5 ptg, pkl 9 br deliver. yg no 3 masuk LR pkl 1 ptg pkl 4 ptg esoknye baru deliver. ho ho ho..mmg rs nak tercabut la sume sume urat tu. tp bila dah tgk bb sume sakit tu hilang. next time klw ada rezeki leh amalkan petua ni...
Gadis Gadis 27 November, 2012
sama la mcm gadis nak bersalin hari tu..

bersalin pagi..tapi malam tu husben sowh minum air zam-zam..
sakit nak bersalin makin kerap..

pastu cek laluan baru 4cm..nurse cek graf mcm dah sakit nak beranak dah..

dalam masa 2 jam..
laluan bukak 6 cm n terus bersalin..
sbb mmg dh tak tahan dah...hihihi

alhamdullillah semuanya selamat...
mama aryan mama aryan 27 November, 2012
byk kelebihan air zam zam ni,bole akak bgtau member pasal ni sbb dia pun bakal bersalin x lama lg
Mrs Velentine Mrs Velentine 27 November, 2012
mmg bagus air zam2 ni kan..syukur bukaan CM MV pun cepat
Mizz ErMa Mizz ErMa 27 November, 2012
0o0o, biasa akak minum air zam2 tu taem bila? taem dekat2 nak bersalin ke, sejak pregnant lg? walaupun sy pny turn x tau lagi bila, tp apa salahnya amik tau skit2 kan..
Cinta Misteri Cinta Misteri 27 November, 2012
Btul2x. Kakak CiM aritu masa nk brsalin baby dia melintang, syukur ada air zam-zam kiriman bonda dr makkah smpt smpi 2hr sblum nk melahirkn. Alhamdulillah semuanya brjln lncr.
Shasha Yacob Shasha Yacob 27 November, 2012
waa, kelebihan air zam zam memang dasyta. :D
emma emma 27 November, 2012
xpayah minum air selusuh lain, minum air zam2 pun dah boleh bukak jalan dengan cepat kan kak ina.. sy dulu pun x sempat nak minum air zam2 sbb ingat kan lambt lagi, tp alhamdulillah mudah je. tp agak sedih sbb sorang2 je :(
emma emma 27 November, 2012
kak ina, sy email akak ye..
Mrs Lurve Mrs Lurve 27 November, 2012
tq utk info nie...kena siap sedia air zam2 siap2 kat umah
Kakzakie Kakzakie 27 November, 2012
Kakak bersalin pun mudah kesemuanya tapi tak tahulah kerana air zam-zam, kurma atau sebagainya. Kakak pun walau anak sulung sama macam Ina. Agaknya anak perempuan kot Ina. Lagipun anak kakak semua perempuan dan betul yg last lagi tak sampai 15 minit kakak di bilik bersalin dah uwek-uwek-uwek... keluar baby.

ShimaSalleh ShimaSalleh 27 November, 2012
ank 1st mmg zero la bab2 bersalin nih.. Ank kedua alhamdulillah mudah. Masuk LR kul 11>pm baby keluar 12>pm.. misi ckp baby akan keluar pukul 2pg hihihi..
Shima tak minum air zam2. Tp lebih kpd kurma je sbb jd mknan favourite masa prgnt afiq :))
Lagi satu tips, suami shima yg tak dpt masuk sbb jaga abg aqil, Dia hanya selusuhkan shima dgn cara dr 'jauh' :) bygkan fizikal shima je hehehe... entah la shima pun xtau dia buat mcm mana ;p
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ 27 November, 2012
tq share info..leh gtau kat kawan2 yg nak bersalin nnti :)
Fai CeritaCinta Fai CeritaCinta 27 November, 2012
member ofis fai uda2 org sakit lama kat labour room. masuk pgi, ptg baru bersalin. yg masuk ptg, mlm baru bersalin.. ngeri bila dgr diorg cerita. kalo ade rezeki fai pregnant, fai nak standby air zam zam awal2 biar senang nk bersalin.. thanks a lot kak (>___<)
Mimie Mimie 27 November, 2012
thanks kak share info nih...sy mse bersalin pun lgsg tak minum air selusuh
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat 27 November, 2012
baru tahu...tq share info...biasanya air selusuh cepat bukak hihihi..
maszull maszull 27 November, 2012
assalamualaikum intan...betul tu anak mama pun ari tu bagi minum air zam2 terus jer nak bersalin...;)
Cik Nur Cik Nur 27 November, 2012
ternyatakan kebaikan air dari tanah suci tu..
bila dah tahu ni, senanglah nak beritahu org.. :)
fiza fiza 27 November, 2012
Saya tak cerita lagi pengalaman bersalin anak ketiga. Memang senang dan di permudahkan olehNYA. Tak sampai 30 minit jer amik masa, dah bukak 10 cm. Sampai nurse kelam kabut & barang jatuh lah ☺☺
NORSHAHFEZA HAMSAN NORSHAHFEZA HAMSAN 27 November, 2012
tq kak,,nice sharing,,boleh kongsi2 ilmu ngn yg lain wlopon blum bkhwin lg, bguna pd mase akn dtg=)
NaZiRaH... NaZiRaH... 27 November, 2012
terima kasih akak atas info ni...;-)
Aisy Nasiha Aisy Nasiha 27 November, 2012
napela sy xdpt info ni sblm bln 8 aritu..
Xda rezeki nk bsalin normal nampaknya, nk bt mcm mana?
eita eita 27 November, 2012
memang banyak kelebihan kan air zam zam ni
Mama Adam Mama Adam 27 November, 2012
Time bila minum air zam2 ni? Sebelum masuk labour room atau mmg amalkan dekat2 nk bersalin?

Tp, xdpt nk bayangkan sakit tuh..., seram!
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief 27 November, 2012
Air zam-zam mmg banyak kan kelebihan dia..yg ni wani setuju sebab masa nak bersalin qalief dulu tok suruh minum air zam2 juga..Alhamdulillah la sakit kejap jer dan xtunggu lama terus bersalin
azizah :) azizah :) 27 November, 2012
InsyaAllah kak nanti jijah amalkan.. kurma pon bagus kan..bagi kuat tenaga masa bersalin nanti..

mudah2an ada rezeki jijah mengandung dan bersalin..
jaakechik jaakechik 27 November, 2012
pasni boleh try tu. jaa hari tu amalkan minum air hujung rambut (slps mandi) utk mudah bsalin... org tua suggest. minum sambil selawat 3x. alhamdulillah, jaa mudah bsalin kan fikri.
Dayana Bahar Dayana Bahar 27 November, 2012
Mmg air zam zam diyakini berkhasiat dan mujarab dengan izin Allah juga....
Si Matatajam Si Matatajam 28 November, 2012
Mudahnya ina bersalin yek..tq for the tips ina
lynn kamarul lynn kamarul 28 November, 2012
air zam zam ni warisan dari Nya, betapa besar manfaat jika diamalkan cuma nak minum selalu tu mungkin la tak dapat
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan 28 November, 2012
mekasih kak petua ni. boleh saya guna akan datang :)
sal ya sal ya 28 November, 2012
akak dulu pun dari anak first smp 3rd mmg minum air zam2 je. husben guna air zam2 buat air selusuh.
ayut ayut 28 November, 2012
ooo..mmg byk kan kelebihan air zam-zam ni..in shaa Allah..nnt nak bt stok slalu la..lg2x nk bsalin lg 2 taun nnt..hihihi
Masya Masya 28 November, 2012
berkat minum air zam zam saya terbukak 9cm jugak, tp sebab mula-mula amir songsang dah okk laluan.. saya dah hilang tenaga.. doktor tak nak amik risiko sy bersalin operate.. tak berkesempatan nak publish entry lg untuk dikongsikan...
syiela syiela 28 November, 2012
alhamdulillah...

akak dulupun yang dua kelahiran normal cepat terbuka sebabnya mulut asyik kunyah buah kurma dan minum air zam zam...
wan nurul hezrina wan nurul hezrina 28 November, 2012
mcm air selusuh yang ustaz/ustazah/mak bidan kampung buat selalunya mmg dah ada air zam2 dalam tuh n doa2 memudahkan kelahiran..alhamdulillah memang cepat bukaan..
Azi Azi 28 November, 2012
boleh try untuk anak yg ke-3 insyaallah.. anak first sy minum selusuh tp lambat jugak nak bersalin.. yg kedua xminum apa2 senang pulak.. setengah jam je dr 3cm terus ke 10cm.. doktor mmg suka ikut flow...
Riena Haiqal Riena Haiqal 28 November, 2012
Terima kasih Ina..lnsyaallah saya pun Kena amalkan ni...
Nora Karim Nora Karim 28 November, 2012
betul ina... akak dulu pun macam tu.. duduk tak lama dalam labour room... masa masuk labour room akak msg kawan akak... 45 min kemudian akan msg semula kata dah selamat bersalin... dorang kat opis dulu semua tekejut...
Myra Jay Myra Jay 29 November, 2012
InsyaAllah, nanti myra pun nak amalkan, tp tak tau la bila..heheee
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa 29 November, 2012
byk kebaikan nya ni kak air zam2 ni..alhmdulilah..dipermudahkan anak kuar hehe
9n0L4 9n0L4 29 November, 2012
kirenye minum mase bergegas nk gi hospital la ye. kuasa Allah. takjub nye rase. :)
Emmy Amoi Emmy Amoi 17 February, 2013
Ermmm..xde spe yg to long jawabkan bile mase perlu minum air zamzam nie. :'(
Sy da dekat seminggu masih bukaan 1cm,da byk berjalan,buat keje..tp bukaan masih sama..tgk katil sblh tukar2 ganti org je day selamat bersalin..Sy je duk bguling2 tahan sakit..
Emmy Amoi Emmy Amoi 17 February, 2013
Ermmm..xde spe yg to long jawabkan bile mase perlu minum air zamzam nie. :'(
Sy da dekat seminggu masih bukaan 1cm,da byk berjalan,buat keje..tp bukaan masih sama..tgk katil sblh tukar2 ganti org je day selamat bersalin..Sy je duk bguling2 tahan sakit..
Puan Kutu Puan Kutu 04 October, 2013
sejak masuk wad sy minum sikit2 smp msuk labour room habis sebotol zam2 sy minum..kurma pun telan gak.semua ni usaha kita,klu dh ditakdirkan cpt or lambat kena la terima..ujian Allah pada setiap hambanya tak sama
AnonymousAnonymous 04 January, 2014
thanks for info n tips.saya tak lama lagi bersalin.dlm dua mggu lg kot.
MOHD SYAFIQ AKMAL Bin MOHD AINI MOHD SYAFIQ AKMAL Bin MOHD AINI 11 May, 2014
Ia mmg tidak di nafikan tetang keberkatan air zam zam. Kalau nak lagi bagus, letakkan air zam zam dlm peti sejuk. Ini kerana ia akan meningkatkan ph pd air zam zam.. Saya adalah pengedar air zam zam di semenanjung malaysia. Klu ingin air zam zam blh hubungi saya: 013 5183799(syafiq)

Like page : sayahttps://m.facebook.com/profile.php?id=438506752941845
AnonymousAnonymous 08 June, 2014
Sy da 5 ari asyik 2cm je bukaan jalan,dah puas sy mnm air selusuh,mnyk selusuh tp masih x buka2 ag jln..kuantan area mn ley dptkn air zamzam yer???
Ayu Zan Ayu Zan 16 July, 2014
info yang baik. tq kak. buat bekalan ..