Saya dah berjumpa dengan doktor pasal kalenjar tiriod saya yang bengkak tu..

Pagi tadi saya pegi checkup Aqilah sebulan, alang2 tu, terus saya jumpa doktor pasal kalenjar tiroid saya yang makin besar ni... Rasanya tadi doktor tulis, saiz bengkak tu dah 4x4 cm kot.. bila tengok dekat pembaris, panjang jugak tu.. adehhhh...

So, tadi saya ambik darah untuk buat ujian kali ketiga.. Kali pertama, hormon normal, kali kedua pun tetap jugak normal.. kali ketiga ni harap2 macam tu jugaklah... Kali ni, saya bukan sekadar kena ambik darah tapi nanti akan kena scan jugak dekat leher tu.. tapi saya mintak scan dekat sungai petani, bukan apa, sebab jika ada apa2 appoiment lepas ni, susahlah saya nak ulang alik ke ipoh... buat checkup dekat sungai petani lagi senang rasanya... kene tunggu saya balik sungai petani dulu lah baru scan.. (",)

Ok, sekarang ni, u all baca pulak perbualan saya dengan doktor..

Saya : Doktor, jika hormon tiroid normal jugak, camana yer... bahaya tak bengkak ni..?

Doktor : Tak bahaya.. U nak bedah ke?

Saya : Haaa tak pikir lagi pasal tu doktor (sambil tersenyum kelat)

Doktor : Nanti u ambik darah & pergi hospital ipoh untuk ambik tarikh appoiment SCAN

Saya : Kenapa nak scan?

Doktor : Untuk pastikan apa bengkak tu.. adakah ianya air or ketulan, Jika air, ianya tak bahaya.. boleh biar je.. kalau ianya ketulan, terpulang dekat u samada nak bedah or tak.. Ianya jugak nak scan takut kanser.. 

Saya : (senyum... pelik pulak saya dekat diri saya ni, kali ni, saya tak rasa takut or apa2 pun tapi rasa sangat2 relax..)

Tapi doktor kata, biasanya jika hormon normal, ianya tak apa2.. U all janganlah pahamkan ayat doktor tu mengatakan yang saya ni ada kanser tau.. Doktor tu cuma bercerita je... hihi.. yela, kan elok check awai2.. (",) Apa2 pun, doakan kesihatan saya ye u all... harap2 takda pe2 lah... biarlah bengkak ni sekadar air @ lendir je.. bukannya ketul.. hihii.. Kalau lendir tak payah buat apa2.. dia akan kecut sendiri 

P/s : Semua jejak u all, saya slow2 balas yer... hari ni, rasa macam tak cukup masa... busy sikit.. hihi


Saya dah berjumpa dengan doktor pasal kalenjar tiriod saya yang bengkak tu..

{ 64 comments.. read them below or add one }

Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna November 22, 2012
alhamdulillah..semoga bengkaknya cepat surut..risau jugak..tapi kena monitor jugak tu ina.. take care ok..
Mrs Velentine Mrs Velentine November 22, 2012
takpe kak tgu keputusan scan nnt mcm mn...harap2 semua baik jer
Mrs Lurve Mrs Lurve November 22, 2012
harap2 xde apa yg berlaku...
QasehnyaRania QasehnyaRania November 22, 2012
in shaa ALLAH
semoga baik2 aja k ;D

nanakimie nanakimie November 22, 2012
yg biji2 tu sis..kecik je.nana try makan ritu kembang rasa tekak:-)
nanakimie nanakimie November 22, 2012
yg biji2 tu sis..kecik je.nana try makan ritu kembang rasa tekak:-)
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey November 22, 2012
biasa dorang amik darah.. then tunggu keputusan je la.. :)
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief November 22, 2012
hope cuma lendir jer kan..In Shaa Allah xder apa2 tu cuma lendir jer tu..wani doakan semuanya baik2 jer
Puan Ira Puan Ira November 22, 2012
semoga akak cpt sihat..
Munnafendy Munnafendy November 22, 2012
sy pun ada tiroid..tp xaktif, dah 2x cek. tak tahu la plak klau time preggy ni dia bleh aktif...harap2 tak lah..
pinky pinky November 22, 2012
intan....harap kita cuma ada air jer kat bengkak tu...


pelikan tak rasa sakit lgsg....tp bengkak...
intanfirdaus247 intanfirdaus247 November 22, 2012
Intan berlian..harap awak tabah yer…intan kat sini doakan awak cepat2 sembuh dan x ada apa2 yg penting..lgpon homon normal kan
ayut ayut November 22, 2012
smga kak ina sehat slalu yer :)
PinkUmmi PinkUmmi November 22, 2012
hope bengakak ka ina tuh air @ lendir je..xde pe2
lizz lizz November 22, 2012
alhamdulillah takder ape2...
Falsya Falsya November 22, 2012
alhamdulillah..okayh, jgn lupe gie wat scan kat spital tau ina..;)
ShimaSalleh ShimaSalleh November 22, 2012
insyaallah xde apa2 kot.. anak jiran shima perempaun umur 20+ pun bengkak lehernya.. mmg perasan.. Tp bila cek ok je xde apa2 cuma klu lebih mkn daging dia mcm susuah nak bernafas..
Jiran lagi sorang pulak pun perempuan umur 30++ bengkak jugak tp xde pape. Yg sama bila terlebih mkn daging tu dorang mcm rasa mengah la...
Shasha Yacob Shasha Yacob November 22, 2012
hope xlah teruk sangat bengkak tuhh. :D
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha November 22, 2012
hope just lendir la kak..btw,klu ketulan lbh baik buang terus.takut kang peram melulu,jadi kanser.

hopefully oke je ye .
Hilmirda Daud Hilmirda Daud November 22, 2012
Harap tak ada apa2.. semoga bengkak tu cepat susut.
Cik Nur Cik Nur November 22, 2012
Nur sentiasa doakan.. :)

jgn risau sgt ye kak..xde ape2 tu...
mrs gold mrs gold November 22, 2012
better scan nnt kita akan rasa lebih tenang :)
Pn. Sheila@CC Pn. Sheila@CC November 22, 2012
InsyaAllah... hope result ok... n cpt sembuh tau..:-)
jaakechik jaakechik November 22, 2012
hope bukan serius... amin...

p/s : jaa pon bru hari ni dpt bw...huhu. x cukup masa jugak.
sweetmama@eija zaquanziqry sweetmama@eija zaquanziqry November 22, 2012
Hope result ujian yg ketiga nnti juga adalah normal n ina cepat sembuh ..
NORSHAHFEZA HAMSAN NORSHAHFEZA HAMSAN November 22, 2012
mudh2an tak pape ye kak, amin
Khairul Zamri Khairul Zamri November 22, 2012
Salam perkenalan :)

Jom join Give Away dot my. 10 domain bakal di hadiahkan percuma. Easy n simple saje

http://www.khairul-zamri.com/2012/11/give-away-dot-my.html
shahdiana shahdiana November 22, 2012
makin besra ke ina..alahai...harap takde pape lah ye...pergi scan tau..biar tau awal...
shidaR shidaR November 22, 2012
hope xde pape yg seyes kn kak..huhuh worry jer..
Nieyxzha Hassan Nieyxzha Hassan November 22, 2012
salam intan... camane eh intan letak iklan nuffnang dalam entry?
eita eita November 22, 2012
kalau takde apa2 takde lah rasa risau sangat kan
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa November 22, 2012
semoga semuanya baik2 ja la kak ya..
Qasey Honey Qasey Honey November 22, 2012
insyaAllah mudah2an xde ape la nti..
jgn lupa g checkup tau..elok cegah dr awal ni...take care dear..
ct kektus ct kektus November 22, 2012
uih, harap tak pape lah kak. :)
Jemari_Suri Jemari_Suri November 22, 2012
insyaallah takde apa2..moga cepat sembuh ye...
Marya Yusof Marya Yusof November 22, 2012
As salam IB,

Moga pulih & terus bersemangat k! Akak pun sekali sekala akan kelaur kelenjar tp tak taulah kelenjar apa kat leher ni especially bila demam, sakit gigi..etc2... doc ckp sebab kuman/infection tu yg jd gitu... akak pun lepas ni akan jd bz buzz buzz sb byk pulak xtvt ujung tahun ni...hiks...

Nak join tak GA tu ade seminggu lagi, manatau leh menang! ;))
dya bunga dya bunga November 22, 2012
hrp2 semuanya baik2 je..:D
izan mama mia izan mama mia November 23, 2012
baik berjaga2 ina,..kakak saya pun sakit gitu juga,...tp ina jgn terkejut.....kakak saya dah meninggal usianya 34 tahun....bkn nak takutkan ina....sy cerita dr pengalaman saja//....mg tak ada apa2 yg berlaku...pada ina...
NaZiRaH... NaZiRaH... November 23, 2012
hope suma baik2 ja...amin...
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ November 23, 2012
huhu...alhamdulillah...
semoga cepat surut bengkaknye tu
Aju Mohit Aju Mohit November 23, 2012
untuk kepastian better buat detail check ina, semoga ianya tiada kaitan dgn kanser nauuzubillah
Deqla manjew Deqla manjew November 23, 2012
ya Allah perit jugak tu..moga xde apa2 yg serius berlaku..amin..
Dayana Bahar Dayana Bahar November 23, 2012
Anak sedara Dieyna ada yang kena tiroid ni.. dia kena pantang makan gak terutamanya kobis..
sal ya sal ya November 23, 2012
in shaa Allah... tak apa2 la tu.
Tihara Tihara November 23, 2012
as salam

take care ina..moga semuanya ok:)
9n0L4 9n0L4 November 23, 2012
harap takde ape ape. bagusla gi cek cepat. cegah sblm lewat. :)
Nora Karim Nora Karim November 23, 2012
ina jaga diri baik2 ya... nanti dah blk trs scan tau!!
ieda ieda November 23, 2012
alhamdulillah dikk
risau lak bila baca
insyaallah semoga benkak tu cepat2 surut kan ..
Deq's Qienz Deq's Qienz November 23, 2012
take care ya..smg semuanya baik2 saja :)
teratak hati teratak hati November 23, 2012
Kenapa ek bengkak tu..harap2 tak de ape yg teruk la..
wan nurul hezrina wan nurul hezrina November 23, 2012
Makin besar?harap xda apalah cuma lendir biasaje
Si Matatajam Si Matatajam November 24, 2012
Harap2 x da yg serius la Ina...
Joanna Yunus Joanna Yunus November 24, 2012
semoga adik akak ni cepat sembuh ye.... aqilah sihat tak....???
Masya Masya November 24, 2012
semoga tak ape² bile scan nanti...
azizah :) azizah :) November 24, 2012
InsyaAllah kak.. takde ape2 yg berlaku.. moga result tu normal yer..
Azi Azi November 24, 2012
lebih kurang macam cerita sy dulu...
Azi Azi November 25, 2012
salam intan...
sori ye azi komen xhabis smpi ina salah faham pulak. azi bukan ada masalah kelenjar tiroid tu, tp azi sblum kawin ada ketumbuhan kat breast tu.. bila jumpa doktor mcm inalah, xde apa-apa. ok, normal. azi punya cerita sama la macam ina. Setiap kali appointment macam tu je doktor kata, check check ok ok ok. xde la bagi ubat or apa. cuma suggest buat pembedahan. Azi appointment dgn doktor pakar. Last2 azi fedup setiap berapa bulan kena checkup. Duk ulang alik checkup. Last2 decide bedah jer la.

Bedah tu sekejap jer. 1 hours then boleh balik. Alhamdulillah sampai sekarang xde mslh...

Cuma nk ckp jln cerita kita sama.. itu jer... hihihi.. jgn marah... :)
Puan Kutu Puan Kutu November 25, 2012
apa pun sy doakan semoga ina tak apa2..Ameen
emma emma November 26, 2012
arap2 semuanye baik2 je kak.. sy doa kn kak ina takde pape..
mama aryan mama aryan November 27, 2012
isnyaAllah..moga ina baik2 sahaja ye..bengkak tu air je kot
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat November 27, 2012
cr pun ada ketulan jugak dari anak dara...tak pernah check huhuhu takut jugak..