Kelenjar Tiroid semakin membesar...

Tak tahu nak cakap apa... dalam hati saya ni, risau pun ada... Emmmm pada yang dah lama mengikuti perkembangan blog saya ni, mesti tahu yang saya ada masalah kelenjar tiroid bengkak... Dah 2 kali saya pergi buat ujian darah, untuk pastikan samada saya ni kena TIROID or tak... First masa bulan 11 tahun lepas & 2nd masa bulan 4 baru ni... Result yang saya dapat, doktor kata, saya takda masalah TIROID... hormon tiroid saya normal.. cuma kelenjar tu yang bengkak...

Nak hilangkan bengkak dekat leher tu, jalannya bedah je la... adehhhh... tau tak yang saya ni penakut... lebih2 lagi dekat leher... peti suara pun dekat situ, makanan pun masuk dekat situ... pagi ni, saya belek2 tempat bengkak tu, Ya Allah... terkejut saya, makin besar u all...

Mulalah saya duk terbayang2 alisha & aqilah... Masa masuk wad sebab bersalinkan aqilah tu pun, saya dah menangis teringat alisha.... kalau kena bedah pulak, apa cite... 2 orang anak pulak yang saya duk rindu2 pas ni... Saya ni duk harap2 adalah keajaiban bangun pagi, tiba2 bengkak tu hilang...hahahaaa *berangan je saya ni kan

Eh, sebenarya kan, doktor & orang2 yang pernah operate bagitahu takda apa, sekejap je operate... tapi tu la, bila sebut je operate, mestilah saya jadi takut.. hihii..Ohya, esok saya akan pergi chekup sebulan after bersalin, nurse yang datang melawat dekat rumah, suruh saya inform doktor pasal bengkak dekat leher saya ni.. katanya bengkak saya tu besar.. & dia kata, dengar pulak apa penjelasan doktor dekat sini.. Sebelum ni, saya dengar penjelasan doktor di sungai petani...

Macamana yer nak bagi kecikkan bengkak ni.. ada petua or apa2 tak ek

P/s : Entry makanan sebelum entry ni, bukannya yang saya makan time dalam pantang ni.. kan dah tulis tu entry saya peram dari bulan 9.. hihi.. apa2 pun thanks sebab ingatkan saya supaya jaga makan.. (^_^)


Kelenjar Tiroid semakin membesar...

{ 75 comments.. read them below or add one }

PinkUmmi PinkUmmi November 21, 2012
kat leher sy pun de kelenjar bgkak..tp tak tau la tiroid ke tak...lgipun kelenjar sy nih dr dulu smpi skang mcm tuh jela kak.bile picit tak skit pun...skit bile time sy dmam je
rieda_ffya rieda_ffya November 21, 2012
risau plak dengar citer Ina...sabar ye..daa hampir sebulan bersalin?rase cam baru lg kan..
nur anis nur anis November 21, 2012
saya harap semuanya baik baik je kak..cuba akak selalu urut urut bengkak tu guna tangan...
QasehnyaRania QasehnyaRania November 21, 2012
eh..eh..cam skjap je sebulan kan..
ala tak tahu pula..
take care tau
Cik Nur Cik Nur November 21, 2012
selalu juga dengar pasal tiroid ni..
cuba akak google, mana tahu kalau2 ade petua yang bagus..

nur setakat ni xde petua yg nak di kgsikan..xde pengalaman..maaf ye kak
Nurul Husna Nurul Husna November 21, 2012
akak continue minyak kelapa dara tu la...org kata elok utk tiroid
Mira Adzlia Mira Adzlia November 21, 2012
kte org tiroid tu xbahaya..tp klu tumbesaran nya cpt, kne cpt2 bedah..
AishaMyra AishaMyra November 21, 2012
saye ade thyroid :) tapi selagi kite jage pantang larang dia and makan ubat ikut sukatan , insyaallah tak bahaya . dah 8 tahun da tau ade thyroid ni . tapi sebab bz dgn class and activiti kat cmpus kdg2 takde mase nak re-stock ubat . hosp lak jauh kan . huhu .

bulan 12 ni result ujian darah sy keluar tapi tatau lah mcm mane keputusan dia . sebab last check hari tu bulan 10 doc ckp dah jadi uncontrolled hyperthyroidism dah . sebab tak jage mkn ubat semua .
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief November 21, 2012
better checkup dgn doktor cpt2..bukan apa risau jg tkt melarat kan..kekadang kita dok ingat xder pa pun....wani pun xder petua sbb xpenah jd mcm tu...betul kata nur tu kak ina google dulu mn tau ada petua yg blh guna n mujarab
Ibu Lala Ibu Lala November 21, 2012
Akk singgah ni. X tau nk komen apa klw x de tiroid. Mcm husben akk dulu mmg ada tiroid. Kurus kering. Buat treatment pakai iodin. X bedah
Mrs Lurve Mrs Lurve November 21, 2012
sy suspect jgk ada tiriod masa preggy kali nie, tp bila amek ujian darah, negatif..xpasti petua apa, tp kalo ina operate insyaAllah xde pe2..abah sy dulu operate buang tiriod alhamdulillah elok smpai skrg, xde msalah pun
maya amir maya amir November 21, 2012
aah ina.. kalau operate tiroid tu mmg kejap jek..lepas operate, boleh makan eskem.. kawan opismate penah buat, arwah FIL pun penah buat jugak (tapi lame duluuuuu lah),anak cousin, anak pengasuh pun dah buang jugak.. ina dptkan opinion doktor lain jugaklah, sama ada perlu buang ke tak?
Sharifah Nadzarah Sharifah Nadzarah November 21, 2012
sy dah pernah kene operate kelenjar ni...mula2 suspek tiroid..tapi bila dah buang..the ujian dibuat nasib baik hanya ketulan jer...bukan kanser or ape2..tapi better buang dari membesar..tapi neves gak coz bila doktor bgtau risiko2 bila dibedah..salah satunya klu terputus urat suara...masa tu hanya tuhan je tau..tapi tawakal jer..alhamdulillah..sampai skrg takde lagi benjolan....

http://nadzarahal-habsyi.blogspot.com/2011/01/kenangan-di-hospital.html
Mrs Velentine Mrs Velentine November 21, 2012
better oprate jer kak..takut bahaya...sya x pena tahu pasal ni..
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa November 21, 2012
sha tak tau kak..mybe aka le buat pemeriksaan doktor..

thnks kak gtau sha :)
Dylla Abas Dylla Abas November 21, 2012
kalau doc advice suh operate..pegi la operate..insyaaAllah semuanya akan dipermudahkan n selamat :)
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ November 21, 2012
huhuh..cepat2 jumpe doktor utk kepastian kak..

insyallah..semoga semuanya baik2 je..
fiza fiza November 21, 2012
Ina, amalkan tak petua yg saya pernah bagi tu?
Falsya Falsya November 21, 2012
inaaaaa..cepat2 gie check kat doc..takut nnt lg lambat nnt melarat plak..
permatabiru permatabiru November 21, 2012
try berubat cara kampung tgk..
syiela syiela November 21, 2012
risaunya.. nak bagi petua kak tak pernah tau...
harap dapat sembuh seperti sediakala tanpa perlu di bedah.. apapun jika doc advisekan tuk operate better ikut..
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey November 21, 2012
Kite ada masalah yg sama kak ina.. Normal and jln mudah utk hilangkan tiroid tu is bedah.. oh no... nani pun pk mcm kak ina jgk..
but now Alhamdulillah da recover..
Nani ada up kat entri nani pasal ni..
Nani kena minum air akar kayu sertin. and dlm masa 2 bulan mcm tu da kecut.. Alhamdulillah smpai skang bengkak tu da xde da.
pinky pinky November 21, 2012
intan...sama lah kita....ada bengkak jgk kat leher mmg dr ckp thyroid tp normal....sbnrnya tak pahm sgt dr ckp... klau btl pun bg lh ubat...ni xde ubat ...so duk biar jelah bengkak tu kat leher....nsb tak mbesar...tp mmg xpnh kecil...duk mcm tu jer...risau jgk...
iKhRam iKhRam November 21, 2012
semoga dipermudahkan urusan

kalau operate itu jalan terbaik, lebih baik dipercepatkan..

saya nerharap yg baik2 saja yer..
Haryati Faizal Haryati Faizal November 21, 2012
takpelah dgr dulu doktor cakap pe...klu tuk kebaikan ina apa salahnya wat operate tu...klu ada ikhtiar cara kampung pun ok gak...
ieda ieda November 21, 2012
aduhh akak x der pula pengalaman macam nie .. macam mak akak dia bukan kelenjar tapi lendir yg macam dadih tuu , bila pegang lembik tapi berbuku dan kalau tekan nampak
mak akak selalu gosok jari di lelangit mulut dan sapu sambil selawat hari2 .. dr pun cakap x der ape2 dan x bahaya ..
huhuh
dik , jgn fikir sgt ok ..
insyaallah kalau dr cakap operate biasa .. kena yakin .. jgn risau ok .. insyaallah should be ok ..
ayut ayut November 21, 2012
tiroid?ayut tak pernah tahu..tp ada mak cik kena..mmg kena bedah..suara di apon mcm takde sgt jd ye..
sweetmama@eija zaquanziqry sweetmama@eija zaquanziqry November 21, 2012
x dpt nak bg petua sbb x pernah ada pengalaman lg, tp pd k.eija if doktor kata better operate, better ina ikut saranan doktor, mmg la takut bila pikirkan operate, kalau k.eija ditempat ina pun msti takut n sedih memikirkan kena operate tu..moga dipermudahkan segalanye ye.
Nora Karim Nora Karim November 21, 2012
ina better dapatkan nasihat doktor cepat2... sebab dari pembacaan akak tiroid kalau dibiarkan akan jadi kanser... better cegah segera... akak doakan ina sentiasa sihat walafiat ya... take care...
misshannajr misshannajr November 21, 2012
sama la kisahnya kita ni kak ina..penakut betul..takuttt!!
NaZiRaH... NaZiRaH... November 21, 2012
akak, better akak check sekali lagi, lagii baik klu g kat doc klinik o hospital lain plak, untuk kepastian..huhuhu
moga akak cepat sembuh..amin..
Jemari_Suri Jemari_Suri November 21, 2012
tp kan js pernah dengar kalau operate pun xde apa2...smua ok je lps tu..xtau la betul ke idak...tp js pun mmg group penakut jugak ^^
diana diana November 21, 2012
nak bagi pendapat pun saya tak tau apa2 pasal tiroid ni..semoga tak ada apa2 la ye..harap2 bengkak tu hilang cepat..
Aisy Nasiha Aisy Nasiha November 21, 2012
alahai, sian ina.. smoga cepat baik ye.. saya tak ada lah apa2 petua nak bagi..
jgan risaukan anak2, insyaAllah lepas ni kalau semakin sihat lagi banyak masa boleh ina jg anak2.. yg penting ina sihat sentiasa..
Papa Mifz Papa Mifz November 21, 2012
operate kecil je kot...tabah yer...demi anak2...;)
NORSHAHFEZA HAMSAN NORSHAHFEZA HAMSAN November 21, 2012
mudah2an xde pape ye kak, n bgkak tu cepat surut n hilang,amin
eita eita November 21, 2012
rasa nyer kan elok gi check...taku t jugak lah kan jadi apa2..
eita eita November 21, 2012
klik nuff untuk 2 beradik tu..
:)
intanfirdaus247 intanfirdaus247 November 21, 2012
intan berlian, husband intan ada tiroid dulu di kedua2 belah..dan dia operate masa tahun 2011 awal tahun...sebelum bedah tu memang selalu kena ikut jadual pi check up la..selain tu intan bg dia makan minyak kelapa dara..tapi akhirnya dia di bedah juga...intan cuba la minum minyak kelapa dara tu..mana la tau kan
miz ruha miz ruha November 21, 2012
tak tahulah apa petuanya... better pergi check...
Puan Kutu Puan Kutu November 21, 2012
risau juga sy baca pasal bengkak nie.apa hal pun ina pegi la check ye..klu kena operate tu buat je..mmgla takut tp bila fikirkan keburukan dimasa depan lg naik takut..apalah sgt berjauhan dengan anak klu ina operate dr benda nie melarat pastu ina kena tahan wad lama2, lg kesian dekat alishan aqilah kan..ina pun tentu lg sedih..:)
sisR sisR November 21, 2012
ina..try amalkan minum minyak habbatussauda atau minyak zaitun yang ori..brand tuk guru ada..1 sudu kecik pg dan mlm..mana tau boleh kurang bengkak tu..
lizz lizz November 21, 2012
aah la ina better pi check spital k..
Noraziha Noraziha November 21, 2012
dulu masa saya operate gigi garaham bongsu..ada beberapa org operate tiroid. diorang pun ckp skjp je..sehari operate dah leh blk..dok kat daycare wad la. pastu terus telan eskrim
Mummy Akmar Mummy Akmar November 21, 2012
Salam Sis.. Semoga sihat selalu ye
Saya nak invite semua reader untuk menyertai 1st Giveaway Blog Qashmere

Banyak hadiah-hadiah menarik menanti. Cepat jangan lepaskan peluang.

Thanks Sis
Karukord Jagau's Karukord Jagau's November 22, 2012
Arwah isteri saya dulu pun ada tiroid...

Harap sgt agar awak dpt jaga kesihatan diri awak sebaik mungkin...dan saya mendoakan yang terbaik untuk awak sekeluarga. Amiinnn.
shidaR shidaR November 22, 2012
sakit tiroid tu xsure la kak..ade mmber shida penah sakit tu seyes juga tp dah ok dah..tah shida sndri xsure kak..
LYAfrina LYAfrina November 22, 2012
apa pon..dgr dulu kata doc.. mtk pndangan..mana y terbaik..

apa2 pn..lya doakan moga semuanya baik2 saje.. cuba ina mtk air dgn ustaz.. mana tahu, sbb ayat al quran pnawar tbaek
anitadiana anitadiana November 22, 2012
adik kak ita masa mengandung tu buat opit-pembedahan kecil kat lehir dia..lepas tu ok dah...
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna November 22, 2012
salah satu punca makan banyak tapi tak gemuk2 adalah sebab tiroid aktif.. cuba buat further check kat doktor..
maszull maszull November 22, 2012
assalamualaikum intan...jangan biarkn ianya melarat tau...:)
azizah :) azizah :) November 22, 2012
better akk g jumpa doc kak.. doc akan terangkan segalanya.. kalau makin bengkak takut efek lain pulak...
sal ya sal ya November 22, 2012
mmg mcm tu la mak2 ni. bil anak takde mmg sedah. akak dulu pun sedih bila teringat kat anak2 walaupun tahu dia orang okay je kot dgn abah dia orang.
9n0L4 9n0L4 November 22, 2012
tak sure pulak pasal tiroid ni tapi mcik saye ade sorg. die operate. ;)
lynn kamarul lynn kamarul November 22, 2012
sy doakan kesihatan ina baik2 shj. semua org akan hadapi masalah kesihatan ni cuma mungkin berbeza kan. macam sy kalau ikutkan bukan la sihat sgt. kulit sy ni sensitif + sy senang utk sempot... ina kena kuatkan semangat tau. jgn pikir bkn2. sakit tu hikmah Allah utk kt. tp sy rasa takde ape2 kot
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey November 22, 2012
reply kt sini.
nani punye benjolan xbesar.. tapi satu masa die jadi besar da nk sama mcm bola pingpong da.. stress sgt. nani pergi hospital and doc ckp nani normal.. cume kena operate.

then guna cra kg plak. org kg ckp akar kayu pokok kacang sertin.. kak ina if ada member from kelantan cube tnye.. x pun nnti nani tnye mama nani sbb benda tu kena cri dulu..

tak smpai 3 bulan da surut da benjol tu.. hilang mcm tu je.. smpai skang..

Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan November 22, 2012
dengar nasihat doktor kak, tu yang penting :)
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey November 22, 2012
luar kelantan xthu la org panggil apa kak.. and akar tu tak di jual pun.. sbb die mcm pokok yg tumbuh liar.. nani bru call mama suh tnye org kg.. sbb akar tu kena cri n kena jemur dulu kasik kering before rebus minum..
if ada nnti nani gtau kak ina.. if kak ina nk..

psal BF ngn akar tu xthu lak. Nani xberani nk komen.. tp mungkin kena hold dulu akar kayu ni sbb sian kt Aqilah.. Besar ke kak ina??
Kesuma Angsana Kesuma Angsana November 22, 2012
nanti KA cuba tanya2.. apapun doakan semoga semuanyer ok ye ina
nanakimie nanakimie November 22, 2012
try sis amalkan makan habatus sauda (betul ke nana eja ni,huu)

mak nana dulu ada fibroid,nak kena operate da....tp sejak amalkn HS fibroid tu mengecik,xjd operate..apapun semua ni kuasa Allah kan sis,insyaAllah...
Azi Azi November 22, 2012
ina klu ina decide nak bedah maybe sekejap je kot. macam sy dulu la ada ketumbuhan kat breast tp bukan kanser. ketumbuhan kecil je. doktor kata baik bedah takut lelama boleh jadi kanser.

Sy masuk bilik bedah tu sejam je pastu dh boleh balik dah. Taklah sakit mana cuma kena berjaga jangan buat keje berat2.

Rasanya kalau ina nak buat pembedahan kecil tu sekejap je kot so xde mslh nak tinggalkan anak. sebabnya berpantang lagi kena penjagaan yang rapi.

btw hopefully semua okla ye.. tnya doktor bebetul sebab kengkadang doktor ni sekejap cakap camni sekejap cakap cam gitu...
Azi Azi November 22, 2012
ina klu ina decide nak bedah maybe sekejap je kot. macam sy dulu la ada ketumbuhan kat breast tp bukan kanser. ketumbuhan kecil je. doktor kata baik bedah takut lelama boleh jadi kanser.

Sy masuk bilik bedah tu sejam je pastu dh boleh balik dah. Taklah sakit mana cuma kena berjaga jangan buat keje berat2.

Rasanya kalau ina nak buat pembedahan kecil tu sekejap je kot so xde mslh nak tinggalkan anak. sebabnya berpantang lagi kena penjagaan yang rapi.

btw hopefully semua okla ye.. tnya doktor bebetul sebab kengkadang doktor ni sekejap cakap camni sekejap cakap cam gitu...
ShimaSalleh ShimaSalleh November 22, 2012
insyaallah xde paper tau.. nti tgu scan yg akan dtg ye
jaakechik jaakechik November 22, 2012
hope semua tu x serius....
shahdiana shahdiana November 22, 2012
ina hormon normal tapi bengkak pulak...yang yana ni hormon tinggi nasib takde bengkak...
izan mama mia izan mama mia November 23, 2012
mg semuanya ok saja ina...
wan nurul hezrina wan nurul hezrina November 23, 2012
Smoga smua baik2 aje.tang entri terperam2 mesti org xperasan ayat peram tuh.hehe..inakn mem disiplin masa pantang
Masya Masya November 24, 2012
SAya nak bg petua sy pun tak tahu huhuhuhuhu.....
mama aryan mama aryan November 27, 2012
insyaAllah..akak doakan semuanya akan ok nanti
IntaNBerliaN IntaNBerliaN April 30, 2014
@Tanpa Nama

mintak maaf sbb saya pun tak kenal macamana pokok tu
AnonymousAnonymous November 21, 2014
Assalammualaikum sye amirra sya ada pyakit tiroid... Sya baru kena kta doc masi pringkat awl....cuma tiap 4mggu sya keja buat rawatan susulan... Klu ada ssiapa yg tau kaedah lain tlg contact sya d number 0197376133
Noorhidayah Noordin123 Noorhidayah Noordin123 August 15, 2016
Mcm mna akak minum minyak kelapa dara tu elok x?