Benang jahitan mencucuk2...

Firstly, saya nak ucapkan TERIMA KASIH SANGAT2 dekat u all.. Walaupun saya tak balas jejak u all tapi u all tetap jugak singgah baca entry di blog saya... Sungguh saya terharu... Sekarang ni, saya hanya mampu buat entry je.. balas jejak pun sekadar 4 5 orang je.. tak dan nak habiskan balas jejak u all macam dulu... MINTAK MAAF SANGAT2 ye u all... InsyaAllah lepas habis pantang @ di sungai petani, saya akan kembali aktif balas jejak u all.. Time berpantang ni rasa macam tak cukup je masa.. hihiii

Emmm sebanarnya, ada 2 cerita yang saya belum coretkan lagi dekat sini.. pengalaman bersalin & pengalaman kena jahit time bersalinkan adik alisha ni.. Saya skip dulu pasal tu... Untuk entry ni, saya nak cerita apa yang berlaku selepas kena jahit @ apa yang saya tanggung sekarang... (^_^)

Jahitan yang kena potong tu, nurse check ok je.. tapi yang menjadi masalah saya adalah lebihan benang selepas jahit tu, dorang banyak sangat lebihkan.. so, benang tu mencucuk2 tau.. Buat saya rasa sangat2 tak selesa + kadang2 sakit + kadang2 geli + kadang2 pedih.. macam2lah.. Sampai dalam hati saya ni rasa macam nak je potong benang tu bagi pendek sikit... adehhhhh... Dugaan betoi la... Kalau time alisha dulu, saya jalan terkepit2 sebab kena jahit banyak tapi kali ni, walaupun kena jahit sikit tapi benang tu pulak jadi masalahnya... huwaaaa...

Dalam hati saya ni berharap cepat2lah benang tu reput.. tapi tu la, tak tau bila nak reput.. Saya check, tengok benang tu elok je lagi.. takda nampak macam rupa nak reput pun... alahaiiiii... Eh, benang akan reput ambik masa berapa lama yer?.. Saya dah lupa la masa time alisha dulu.. tapi yang pasti dalam tempoh berpantanglah... emmmm ada lagi 30 hari saya nak berpantang ni... takkanlah 30 hari lagi baru nak reput... huwaaaa...

P/s : Ujian untuk menghapuskan dosa2 kecil..

 


Benang jahitan mencucuk2...

{ 67 comments.. read them below or add one }

Cik Nur Cik Nur November 01, 2012
Adeh..mesti tak selesakan kak..
xtahu la mcm mana nak bagi reput cepat..kalau ptong bg pendek xboleh ke..?

inazamri inazamri November 01, 2012
akak baca rasa ngilu terus.teringat2 masa bersalin dulu2
Mrs Lurve Mrs Lurve November 01, 2012
alahai ina...seram pulak baca entry nie..kalo potong sikit lebihan benang tue xboleh ke? ada kesan apa2 ke..?
Cik Nani Noraini Cik Nani Noraini November 01, 2012
akak taip macam tu, sy plak yg terase..adehh..sabar eh..

semoga Allah memberi pahala berganda. :)
Mrs Velentine Mrs Velentine November 01, 2012
cuba try cuci dgn air manjakani..sebab sya dulu jahitan cepat jer reput..
DAIRI FARISHA DAIRI FARISHA November 01, 2012
aduhai..farisha bace pn dh rase sakit..inikan pulak akak yang sdg mgalami..moga cepat2 benang tu pergi dari hidup akak k.. :)
ShimaSalleh ShimaSalleh November 01, 2012
1st nak ucap terima kasih jugak sbb Ina sudi ke blog shima waktu2 tgh berpantang nih. Klu tak jejak pun takpe. Shima faham :)... Apa pun bab benang tu dlm 2-3mgu dah bleh tanggal kot.. shima pun alamijugak benang mencucuk2 tu huhuhu.. Mmg sgt tak selesa
ayut ayut November 01, 2012
adehhh..dpt bygkan..sabar ye kak ina.doa2x cpatlah benang tu reput...amin.
izan mama mia izan mama mia November 01, 2012
yeker ina,...saya xtau laa sbb oprex tak nampak pun benang hihiih...sabar ina,....selamat berpantang
aanie aanie November 01, 2012
beraninya tgk sendiri....sy takut..seriau....
PinkUmmi PinkUmmi November 01, 2012
sabar ye kak....ujian dlm berpantang....
◕ Kawaii D Y S H A ◕ ◕ Kawaii D Y S H A ◕ November 01, 2012
ya Allah ngerinya dgar..saya bersalin normal n ceaser sekaligus.. ammar normal, aqeel operate.. rasanya lagi payah nak jge operate, yg normal sy tak kena ptong just pecah2 je.. ngilu la plak baca entry intan.. sabau ea dear..dugaan
Tentang Kita Tentang Kita November 01, 2012
kemungkinan besar dalam 3-4 minggu baru benang mereput
Nazayiena Nazayiena November 01, 2012
Biasanya benang tu kejap je kan reput,semoga sabar menghadapinya.
wan nurul hezrina wan nurul hezrina November 01, 2012
ina kena letak ubat kuning/ubat luka kat tempat jait banyak sikit..nurul dulu mama gunakan penutup botol ubat kuning2 kalau cuci luka..sehari mmg banyak kali letak biar cepat luka pulih.rasanya benang gugur kurang dr 30 hari.mcm nurul dulu 2 minggu dah baik.minggu ke3 benang dah reput
Aisy Nasiha Aisy Nasiha November 01, 2012
alahai sian ina...saya dua2 kali pun operate tak ada pengalaman rasa apa yg ina ceritakan ni..apa-apa pun semoga ina cepat sembuh dan kembali langsing.. hehe, mengenangkan perut saya dh sedikit buncit ni..

harapnya ada rakan lain akan bg ina petua yg berkaitan.
fieda fieda November 01, 2012
kak fieda kena jgk pasal benang ni ina..mmg sakit giler..aduhai...kak fieda dulu seminggu lebih rasanya benang tu reput..
Sue Lynnda Sue Lynnda November 01, 2012
salam,

jahit sebab ceasar ke? Saya dulu takde plak ada benang lebih. Bole kot klu gunting sendri lebihan benang tuh. klu takut mungkin bole mintak org lain guntingkan. Heeee
misshannajrmisshannajr November 01, 2012
hehehe..kelakar pula kak ina ni..nak tunggu reput?? bukan reput la kak,,masuk dalam isi jer..ke tu panggil reput ek hahaha..apa2 jelah yg penting akak dan baby sihatttt!!
✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ ✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ November 01, 2012
Intan..aritu nieza pon ade benang terlebey..nieza potong sket kasi pendek
Qasey Honey Qasey Honey November 01, 2012
alahai kesiannya..xckp kt misi tu ker..srh potong sikit benang tu..klau xselesa akan tganggu tempoh bpantang tu nti..
Aju Mohit Aju Mohit November 01, 2012
seingat akak dulu 3 mggu mereputnya tu ina, akak selalu tangas dengan air panas letak asam keping everyday without fail, letak je dalam baldi, pandai2 lah adjust cmne nak duduk atas baldi tanpa jatuh hahahahah
✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ ✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ November 01, 2012
*Intan leh delete komen ni nanti*

Mobile view tu kene setting kat template-> tgk kat mobile -> ade button situ..tak ingt..hehe -> pilih yes, mobile template for mobile view... save

Yang ni tak jejas setting blog pon..same cam biase cume tukar bg yg bace blog intan thru fon..kecik sket..xdela loading lambat sgt...nieza slalu bw blog intan..tu yg suh intan tukar tu..hehe..

Cemor mane eh..sblm sampai kemaman kan?
Deq's Qienz Deq's Qienz November 01, 2012
Reput ke benang tuh??bukan kena p buang ek??
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda November 01, 2012
sy pun xigt, huhu~..
skt eh? sy cam dpt byangkn lak..
sabo eh Ina.. kjap lg abis aa pntang tue..
✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ ✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ November 01, 2012
Eh bukan kat setting tu..kat atas setting tu ade bahagian templates kan..kat situ..tengok yang mobile tu..ade button cam simbol macam setting..tekan situ..pastu pilih yes
Nora Karim Nora Karim November 01, 2012
sabar banyak2... tu semua pahala yang Allah dah tulis... Moga segalanya dipermudahkan...
*benang ambil masa sebulan jugakan nak reput?*
shidaR shidaR November 01, 2012
sabar ye kak..shida pun xtahu cmne cara nk bt huhuhu..
✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ ✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ November 02, 2012
Hoyeah!! Dah boleh dah..senang la nak komen pasni ;D
Noraziha Noraziha November 02, 2012
Laa..tak penah jadi pulak camtu. Tanya nurse kot camne leh kurangkan sakit ngilu tu.
ct kektus ct kektus November 02, 2012
kalau kite kat tempat akak, mesti kite geli2 jugak ada lebih benang. akak potong je lah sendiri. larat tak. huhuu
sal ya sal ya November 02, 2012
rasanya macam dalam dua minggu jgk kot ina. lupa dah.
sal ya sal ya November 02, 2012
*done British Council & Nokia*
adyna adyna November 02, 2012
teringat akak perut akak terbuka jahitan masa bersalin arwah azim..terpacak2 je benang nyer..akak geram akak p tarik sebab tgk doc buat mcm tu..hasilnya hahaha darah balik n now parut tu timbul2 besar :)
S! M4T4 C0KL4T S! M4T4 C0KL4T November 02, 2012
js pun dh tak ingat...huhu..
tak dpt nk share ngan ina..
Riena Haiqal Riena Haiqal November 02, 2012
oh tidak.. agak merimaskan kalau benda ni jadi kan.. memang la rasa tak selesa kan..
azizah :) azizah :) November 02, 2012
pasal reput tu tak pasti pulak berapaa lama kan.. tapi harap2 cepat sembuh la yer jahitan akak..
CikNana CikNana November 02, 2012
ngilu perasaan ku..hu
fiza fiza November 02, 2012
Memang tak selesa lah. Saya pon pernah kena. Tunggu di luruh sendiri lah ☺☺
anitadiana anitadiana November 02, 2012
kak ita rasa nanti reput sendiri rasanya..hati-hati tau ina..takut terbuka lak nanti...
Marya Yusof Marya Yusof November 02, 2012
Alamak! Ngeri & ngilu akak baca... akak xde pengalaman bersalin normal... moga cepat2 reput lah benang tu hiks...
Haryati Faizal Haryati Faizal November 02, 2012
semoga cepat sembuh la ina.... nak tanya la masa dalam pantang ni ina alami sembelit tak? ke ina ada cara-cara nak elak sembelit coz yati dua kali bersalin dua2 kali tu sembelit....seksa la...
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ November 02, 2012
huhu..mesti x selesa kan..?
semoga cepat reputnye benang tu.
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief November 02, 2012
ngilu pulak wani rasa..mesti xselesa kan...wani dulu tiap2 hari sapu minyak gamat kat jahitan tu...rasa kejap jer benang tu tanggal time tgh mandi nampak benang tu tanggal.....
Kesuma Angsana Kesuma Angsana November 02, 2012
take care ye!.. x lama biasanyer
Puan Kutu Puan Kutu November 03, 2012
macam2 pengalaman org bersalin ye.boleh plak benang tu lebih byk.sabar ye ina..tak lama lg reput la benang tu.selalunya dua minggu dah ok kan jahitan bawah kita tu
teratak hati teratak hati November 03, 2012
Tak boleh ke potong sikit..tnya nurse ke..hehe..sy dulu tk lama jgk la benang tu reput,dlm ms seminggu kot..ms tu mmg lega sgt la..
ieda ieda November 04, 2012
aduhaiii dah rasa kenyiluan nyee dik .. huhuhu
rieda_ffya rieda_ffya November 04, 2012
dalam bace pon da rase ngilu..sy pon ade experience gak kene jahit mase bersalin kan kakak dlu...banyak jgak..sabar ye
NoEn NoEn November 04, 2012
Insyaallah xlama sakitnya tu
Azi Azi November 04, 2012
sy pn xigt berapa lama baru benang ni nak reput tp lama jugakla kan... hi3
QasehnyaRania QasehnyaRania November 04, 2012
mmm.xdapat nk noleong..no xperience la..

benang lebih pon ada effect juga kan..huhu

done 4 them ;)
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat November 07, 2012
Kata orang2 tua..kalau benang nak cepat reput..kencing berdiri...Cr dulu masuk 2 minggu benang tue reput...maybe cr minum pati ikan haruan kot...
lynn kamarul lynn kamarul November 09, 2012
ina... hari ni sy pulun baca entri2 kat sini... da seminggu tak blogging. cuma sekali sekala je updated. tu pun x sempat nak blog walking . pagi ni available jap singgah sini lama2. nak tahu cerita anak2 ina
9n0L4 9n0L4 November 09, 2012
huhu. mcm mcm pengalaman ye. ade lebih dan kurang di mane mane. sabor je la ehhhh. :)
AnonymousAnonymous February 16, 2015
salam nak tnya..bpe lme pas 2 reput benang 2..sy nie dah 24 hari.luka luar dah ok..tpi benang dok tjuntai je..sakit gile time tertindih benang 2..benang 2 dok elok je langsung xreput..dah rupa tali tangsi je
AnonymousAnonymous February 16, 2015
salam nak tnya..bpe lme pas 2 reput benang 2..sy nie dah 24 hari.luka luar dah ok..tpi benang dok tjuntai je..sakit gile time tertindih benang 2..benang 2 dok elok je langsung xreput..dah rupa tali tangsi je
IntaNBerliaN IntaNBerliaN March 02, 2015
@Tanpa Nama

saya lupa... tapi rasanya lama lah jugak.. entah2 sebulan kot... sorry sgt2 sbb saya betoi2 lupa... tapi yg saya ingat, mmg lama dari anak first,
AnonymousAnonymous April 05, 2015
Sama situasi ngn akak...tlg..dh 26 hari..benang krs cm tali tangsi lg..mcm2 dh buat..luka ok ja..cm bnang tu mcucuk2..xselesa smua ada..
AnonymousAnonymous November 20, 2015
Sy pulk ingtkan nanah or cacing dlm luke tu rupe benang cm bergumpal x tau r blum reput or benang lebih..korek2 rupe benang..picit ngn jari trus hancur..ni pn ade lg tp korek x dpt lk..luke lk kadang cm x selesa kadng pedih..emmm x sbr nk abes pantang..
lieza lieza February 26, 2016
mkn ubat sembelit...bli delat farmasi
miyoko miyoko July 22, 2016
Adoii....sy pnye jahitan pun tak tanggal2 jahitannye...jmpe lak entry ni..sy nye lagi la...da 40 hr..geram tgk...da mcm bulu yg kuar dr isi...haishh...cam nak tarik jek
Munirah Bakar Munirah Bakar December 04, 2016
Sy dah 25 hari pantang ni.. Terasa ngilu dan menyucuk nyucuk la bahagian dalam misa v yg dijahit ni.. Bila rasa dgn tangan ada benang keras lagi kot.. Bila nak tanggal or reput ye.. X selesa da ni dusuk menyenget je.. Hu.. Luka bahagian luar da ok n kering..