Penantian selama 2 tahun 2 bulan...

Betapa lamanya saya tunggu alisha panggil saya IBU.. Dah masuk 2 tahun 2 bulan @ dah dapat adik, baru pandai panggil ibu... Selama ni dia duk panggil saya mak tapi saya tetap bahasakan diri saya ibu... hahahaaaa... sian saya... anak panggil "mak" tapi saya duk berangan nak suruh panggil "ibu".. hihii..

Panggilan ibu ni anak2 susah sikit nak sebut agaknya... sebab saya perasan, kalau yang panggil mama or ma or mak tu, cepat je anak dah boleh sebut... tapi tak kisahlah, akhirnya penantian saya berbaloi... cewahhhh... hihiii...

Baru 2 3 hari alisha pandai panggil ibu... macam kelmarin, saya menyorok belakang pintu bilik, alisha cari saya tak jumpa, & tiba2 saya dengar dia cakap "Mana ibu?"... hihii.. seronok je rasa.. hihii... Ohya, lepas alisha dapat adik ni, alisha dah makin pandai bercakap tapi bila time nak bercerita ala2 tak jumpa noktah, tetaplah jugak bahasa german... tapi apa2 pun, alisha makin tunjuk peningkatan dalam bercakap (^_^)

P/s : BE ke 26 (PruBSN Smartlink), BE ke 27 (Colgate Palmolive Slim so...) Be ke 28 (Dutch Lady Activegold (RM) telah singgah di blog GA
Penantian selama 2 tahun 2 bulan...

{ 57 comments.. read them below or add one }

izfanora izfanora November 06, 2012
wah teruja baca entry nie..

ibu.. hihi.. berakhir jugak penantian tue kan..
Riena Haiqal Riena Haiqal November 06, 2012
Anak saya sekarang dah pandai sebut Ibu.. belakang je la yang betul... ABU lah tu.. heheheheh.. yang penting dia dah pandai sebut sikit2... ibuku jadi Abuku... heheheheheh.. papa tu lancar pula... nenek dia (mak saya) dia panggil mama..
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ November 06, 2012
hihi..akhirnya... :)

mestilah..alisha kan gud girl..
lepasni semakin petah la die bercakap :)
mrs mell mrs mell November 06, 2012
alisha dah besar.. dah makin bijak kann.. hehe... xsaba nak tunggu saat2 jadi ummi..
rieda_ffya rieda_ffya November 06, 2012
hee..mesti best aje dengar kan..panggilan ibu ni agak susah utk anak2 sebut kot..kawan sy duk latih anak dia panggil ibu bkn main lame.. tp skrg ni..dua panggilan kwn sy dpt..sesekali ibu..sesekali mama..bila si anak ingat dipanggil nye ibu..bile lupa dihentamnye mama...nakal kan..
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna November 06, 2012
seronok kan..takpe ina..penantian yang berbaloi tu..

saya pun nak anak2 panggil ibu..tapi skang rasa cam terasa kalau diorang panggil umi pun best jugak..hahaha..
Kakzakie Kakzakie November 06, 2012
Betul bila anak dapat panggil kita rasa gembira dia lain macam kan Ina. Kakak dulu nak anak panggil Ummi tapi si sulung dulu sebut mama dulu. Itu yg jadi mama..
NugRuL SakuRa NugRuL SakuRa November 06, 2012
Sweetnye bile anak panggil "IBU"
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI November 06, 2012
wah..msti akk suka sgt2kan dia pggl cmtu..
Lynn Lynn November 06, 2012
As salam Ina..


wah mesti terharu sangat kan..k.lynn pun sama..Masa dalam perut k.lynn nak bahasakan diri sebagai mama..tapi bila baby dah keluar, mak suggest suh baby panggil ummi..punyalah susah nak dengar kalimah tu keluar dari mulut zahin..tapi bila dia panggil tuk pertama kali..terus menitik airmata..hehe..terharu ai tau...
syiela syiela November 06, 2012
sangat bahagiakan bila dengar anak memangggil kita seperti yg kita nak :)
umialya umialya November 06, 2012
mesti comelkan alisha panggil ibu..
aizu's life aizu's life November 06, 2012
cerdik dh c kakak.. msti bestkan, dia panggil ibu :)
emma emma November 06, 2012
Bestnye Alisha dah pandai panggil ibu.. sy pn bahasa kn diri sy sbg ibu tp syirah xpandai sebut lg.. mybe umur die cam Alisha nnt jgk br blh sbt ibu :-)
Ibu Lala Ibu Lala November 06, 2012
ha ha ha..macam macam kan. anak anak akak memang panggil akak ibu. memang dari kecik derang dah boleh sebut perkataan ibu tu. kadang kadang 'bu' je yang tinggal. Tahniah Alisha...
fizafantagirO fizafantagirO November 06, 2012
mesti seronok sangat kan :) .penantian selama 2 tahun 4 bulan sy utk dapat cahaya mata , masih belum dimakbulkan . Hanya DIA yang maha mengetahui :(
◕ Kawaii D Y S H A ◕ ◕ Kawaii D Y S H A ◕ November 06, 2012
hehe, mgkin rmai yg guna pggiln mak.. tu yg die ikut... bby saya pndai ckp papa je kalu nk susu n nk tido bru la ada bunyi mek
ieda ieda November 06, 2012
aah .. anak2 akak pun panggil akak ibu ... akak sukee ;)
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P November 06, 2012
pasni kita layan Alisha bercakap pulak
anitadiana anitadiana November 06, 2012
baguslah tu ina..kak ita panggil mama dan papa..so cepat lah kan..dan si arisya sangat cepat bercakap daripada aqil..lain anak -lain lah..he..he
izan mama mia izan mama mia November 06, 2012
mmg betol ina,..anak sedara saya,...anak dia sampai sekarang dok panggil dia 'abu' walau dah nak masuk darjah 2 dah...hiihhi...tu pasal saya ajar mia panggil 'mama'kecik lagi dah pandai..hihihi
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha November 06, 2012
mesti muka happy sgt tu kan...nak kuar air mata lagi kan..hahaha. :P

babychenta sebut ma pdahal kaklong bhsakn diri mummy..klu dia geram sgt,kuarlah perkataan mummy...kdg2 dia panggil B jak,sbb daddy dia pggl mummy dia B....kami yg gelakkan.

tapi ari tu dia panggil eca "adik"..muahahaha.xmenahan.
Dylla Abas Dylla Abas November 06, 2012
suka dgr budak kecik sebut ibu...comel je bunyinye :)
Kesuma Angsana Kesuma Angsana November 06, 2012
hehehe sukanyer hati IBU ye
Mrs Velentine Mrs Velentine November 06, 2012
seronoklah..tp sya bahasakan diri mama jer..
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief November 06, 2012
wah mesti kak ina rasa teruja sgt kan....tiba2 keluar perkataan ibu...tu la ibu ni susah sikit kot nak sebut..qalief lg syoq ambil hujung jer ibu jadi bu abah jadi bah hahaaaa
pinky pinky November 06, 2012
hehehe...nanti siap lah intan....setiap saat Alisha duk panggil ibu....=)
ayut ayut November 06, 2012
alhamdulillah..yeayyyy!pasni blh la alisha pngl acik ayut plak..hahahaha :D
deno deno November 06, 2012
nanti mesti alisha panggil ibu hari2.. dah biasa kan.. :)
Azi Azi November 06, 2012
xtahu pulak klu sebutan ibu ni lmbt disebut oleh kanak2. mgkin susah kot ye. sy anak2 panggil mama.. hi3
UmmiAbi UmmiAbi November 06, 2012
Hehe..bestnyerr.. Wafa pulak umur setahun dah pndai sebut ummi... Tp semua org yg rapat dia pnggil ummi pulak..heh. Abi n pengasuh dia pn dia pnggil ummi... Tp bila tanye mana ummi, dia akn tunjuk sy n mana abi dia tunjuk abi dia..Tp masih panggil abi Ummi..hehee.. Maybe mcm k'ina mention, perkataan ummi/mama maybe senang sebut kan..?Ibu , abi, mumy ni susah sket..tp lama2 diorang tahu sndri..:)
Cik Nur Cik Nur November 06, 2012
wahh..penantian yg di tunggu2 ye.. :)
tahniahh..!
fieda fieda November 06, 2012
wah...pasni lancar la alisha bercakap..org dh besar ye...
fieda fieda November 06, 2012
takdok iklan la pulok...
mama aryan mama aryan November 06, 2012
betul tu..kalu ibu payah sikit kot anak2 nak sebut,tp xpe akhirnya alisha panggil juga ibu dkt mak dia kan..mesti seronok
✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ ✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ November 06, 2012
Anak kakak oon camtu..lambat sket nak panggil ibu..
Tihara Tihara November 06, 2012
as salam

kalau dia ramai kawan n ada org rajin borak lagi lancar..takpe slow2 nanti lancar lah dia :)
azizah :) azizah :) November 06, 2012
seronoknya.. tapi biasa memang camtu kak.. anak lebih pandai panggil nama ayah dulu baru ibu..hehe sweet je entry akak ni..
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda November 06, 2012
bgus la tue ALisha dh pndai sbut "ibu"..
dlu Hannah pun ssh nk pgl sy "ibu".. tp dlm tgh thn nie, alhamdulillah, die dh pndai sbut.. kalo x, asyik pgl sy name je.. (t'pengaruh ngan adik2 sy, huhu~...)
NaZiRaH... NaZiRaH... November 06, 2012
wahh...sy pun nak anak panggl ibu juga nanti..insyaALLAH..;-)
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat November 07, 2012
aahlah...panggilan ibu memang laambat sikit budak2 nak sebut..Syifa masih still lagi panggil mak...kadang2 tue hujung2 jer bu..
PinkUmmi PinkUmmi November 07, 2012
aina still pgil sy ma....auni lak de mse pgil ma..de mse pgil mi...
Solehah Shamsuddin Solehah Shamsuddin November 07, 2012
wah good girl Alisha. Teruskan usaha semoga Alisha cepat2 pandai bercakap.
DuNia KeBaHaGiaaNKu....... DuNia KeBaHaGiaaNKu....... November 07, 2012
hehee samaler....masa memula dulu gelar diri mama last2 terexcited nak suruh aiman panggil bonda...selepas aiman setahun 3 bulan dia dah sebut bonda dgn lancar........heaven jer rasa.......
QasehnyaRania QasehnyaRania November 07, 2012
alhamdulillah ;)

insyaALlah boleh nanti
sal ya sal ya November 07, 2012
alhamdulillah... sm macam Azfar mula2 dulu dok sebut 'mak' je. lepas tu baru ibu. kalau dia main2 dgn kakak2 dia mmg dia panggil mak. dah nama pun main mak2. kadang2 mak saja je interframe. hahaha...
Si Matatajam Si Matatajam November 08, 2012
Alhamdulillah tercapai jugak impian Ina tu kan...mmg sweet bila anak panggil ibu kat kita kan..
Myra Jay Myra Jay November 08, 2012
Myra lak dah lama menanti panggilan keramat tu tapi belum rezeki :)

Cuma dengan anak menakan je boleh verangan jadi Ibu kejap :D
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan November 08, 2012
tu la perkataan yang mak2 akan tunggu anak2 kecik sebut :)
Nora Karim Nora Karim November 08, 2012
wah.. moment yang paling indah tu ina... hihihi
Puan Kutu Puan Kutu November 08, 2012
good girl alisha..macam abg aiman dulu semuanya sebut yg belakang je..ibu dia panggil bu jer.tak penah pun keluar perkataan mak...:)
lynn kamarul lynn kamarul November 09, 2012
alah sweetnya . da pandai panggil ibu eh. anak2 buah sy pun panggil mak diorg ibu, cucu sulung family sy mula2 dulu panggil bibu.. lama2 lekat gak ibu
wan nurul hezrina wan nurul hezrina November 09, 2012
alhamdulillah lama dah ibu tunggu tuh=)so sweet..kira dia pandaidah nak bercakap..dapat sebut ibu,aqilah=)
9n0L4 9n0L4 November 13, 2012
wahwah. syok nyeee ina. teringin jugak. hehe. ina selalu join GA ke kat blog GA tu? ;)