Macamana nak kekalkan berat badan yer??

Seperti yang saya bagitahu u all dulu2 @ sebelum pregnantkan Aqilah... saya ni dah termasuk dalam kategori kurus kering macam bini popeye kan.. hihi.. Yela, dengan ketinggin antara 163cm - 165 cm, berat saya hanya 42kg.. adehhh.. sungguh tak cantik... hihii

Berat ideal @ berat yang saya nak adalah antara 50kg hingga 53kg je.. tak nak lebih... ekkekkek... Ohya, untuk pengetahuan u all, berat terakhir saya sebelum masuk labour room adalah 60.70kg.. Maksudnya, sepanjang pregnant kan aqilah, saya naik 18.70kg... Beberapa hari selepas bersalin, berat saya turun jadi 56kg... 2 minggu lepas bersalin, berat saya dah jadi 52kg... Hari ni pulak, hari ke 18 lepas bersalin, berat saya dah jadi 50kg... Adehhhh... 

Berat saya dah nak menghampiri ke angka 4 pulak... alamakkkk.. sedangkan berat yang saya nak minimum 50kg... So, camne ni u all... kongsilah tips dengan saya supaya saya dapat maintain dengan berat sekarang.. (^_^)

Secara jujurnya, berat saya sekarang memanglah berat minimum yang saya nak.. 50kg.. tapi bentuk badan saya masih lagi out tau... Maksud saya, peha masih lagi berlaga sikit & perut masih lagi buncit sikit (normallah baru 18 hari bersalin + berpantang pun belum habis lagi.. hihii).. Itu takpalah.. sebab ia akan settle lepas habis pantang nanti... cuma sekarang ni, berat tu saya tak tahu nak maintain kan camne.. Jika u all ada tips, kongsi dengan saya yer.. (",)


Macamana nak kekalkan berat badan yer??

{ 49 comments.. read them below or add one }

Myra Jay Myra Jay November 08, 2012
Kalau BF cepat badan turun, tp tak pe Ina, yang penting dalam pantang jangan pikir soal bentuk badan takut baby tak 'raksi', lepas tu cuba sehabis mungkin dan semoga berjaya ye ;D


p/s: Cakap2 dari orang yg takdak pengalaman lagi nieh..hehe, tapi dari pengalaman menjaga adik :D
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna November 08, 2012
orang macam kita kena makan kerap dan bersenam untuk bina otot..tapi bukan bina otot biar jadi macam ahli bina badan tu..just supaya otot tu berkembang sikit..sbb jenis metabolisme tinggi..
permatabiru permatabiru November 08, 2012
kena makan ikut time..mungkin leh maintain dgn kuantiti lebih kurang sama banyak..hehe
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan November 08, 2012
alamak. cepatnya berat badan akak turun. saya pun tak tahu nak wat camne sebab berat saya pun 53kg, tinggi 151cm :)
N i e Z a N i e Z a November 08, 2012
bestnyer...saya msa dlm pantang je berat trun..pas pantang berat naik blk..ekekeke..xtau cmne tips utk naik kan berat bdn..ape kata cuba amik supplement ke ape ke...yg blh naik kan berat bdn..
aizu's life aizu's life November 08, 2012
best solution: SD2!! hihi..
bf anak pun buleh :)
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ November 08, 2012
kite terbalik lah pulak..hihih..
cma sekarang nk turunkan berat badan..

ermm..xtau gak ni..tunggu komen dari mereka yg tau.blh la ikut sekaki :)
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P November 08, 2012
seronok nya dgr org yang senang kurus ni.. yana takde tips maintain kan berat badan. Harap2 akak dapat tips dari kawan2 lain :)
Mrs Lurve Mrs Lurve November 08, 2012
cepatnya ebrat badan ina turun...untungla mcm nie, org lain susah kemain nk turun berat bdn. Mkn byk2 la kot..sy xde tips nak naik berat badan..yg pntg kena happy..
◕ Kawaii D Y S H A ◕ ◕ Kawaii D Y S H A ◕ November 08, 2012
tak da tips, sb sy tak jge sgt berat bdan tp nak krus mcm dulu tp sush la, sb bdn sush nak turun
Nora Karim Nora Karim November 08, 2012
memang ina ni jenis yang susah nak naik badan kot...
azizah :) azizah :) November 08, 2012
push up kak! hahaha susah gak yer berat dah ok dah tapi lemak pulak berlapik2..ayoyoyo...
PinkUmmi PinkUmmi November 08, 2012
mungkin kak ina jenis bdn mcm nih kot....mcm kwn sy jnis bdn kak ina la....mkn byk pun tak naik2
Deqla manjew Deqla manjew November 08, 2012
haha.. deqla kalo bab berat bdn ni xtau kata apa..sbb x gomok2 pun...nk gomok!
✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ ✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ November 08, 2012
Uiks...kalau kurang 50kg ..okla tu ina..ramai org nak macam tu tau..kalau nak tambah berat badan tersgt2 la senang tp kalau nak kurang..mak aih..senaman 2 3 bulan baru nampak hasil kot..tu kalau rajin..tak payah risau la ina..nanti ina fully bfeed kan..insyaallah maintain..kang baby hisap susu kte mudah lapar .. :)
ieda ieda November 08, 2012
biasanya kekalkan makan makanan sihat dik , kurangkan minum yg ais2 lah .. karbohidrat pun kena kurangkan .. tapi semua tuu bila lepas pantang ..
dlm pantang nie selalunya makan semua berpantang kan soo x perlu risau sgt ;)
Si Matatajam Si Matatajam November 08, 2012
Cepatnya berat Ina turun..huwaaaa..jelesnya..M ni plak susah nak turun...
Solehah Shamsuddin Solehah Shamsuddin November 08, 2012
wah cepatnya berat akak turun.jeles2.akak,meh solehah nk transfer lemak boleh.haha
Kakzakie Kakzakie November 08, 2012
Kalau kakak dapat susut cepat macam Ina suka. Ramai org sampai 3 bulan lepas bersalin pun tak dapat macam itu tau...

nak maintain 50kg kakak tak pandailah ina, kena jumpa nutritionist.
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief November 08, 2012
badan kak ina cepatnya turun....wani dulu dlm pantang turun pas pantang nek blk hahahhaaaa....maybe jenis badan kak ina kot makan banyak pun tak naik berat
Cik Nur Cik Nur November 08, 2012
cepatnya berat akak turun.. nur xde tipas la kak..sebab nur nak tips untuk turunkan berat badan..hihihi.. :)

akak nur ade buat entry.terima kaseh ye akak.. :)
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat November 08, 2012
Cepatnya turun berat ina...mungkin ina keturunan cam gitu kot...tak mau naik2..
Haryati Faizal Haryati Faizal November 08, 2012
mungkin sbb ina dok menyusu anak...tu yg berat badan turun...sbb semua zat2 yg ada kat kita disalurkan ke anak...
maszull maszull November 08, 2012
assalamualaikum intan...kalau berat dah mcm tu kira okay la tu maintainkan berat tu supaya tak turun lagi...:)
Puan Kutu Puan Kutu November 08, 2012
mmg tak dpt nak komen,sbb sy sendiri berat berterabur lepas bersalin.mula2 turun keberat asal,tp bila dh start amik ubat perancang mmg naiklah.huhu
Ibu Lala Ibu Lala November 08, 2012
syoknye bila berat cepat turun. berat akak dok maintain sama mcm lps bersalin anak no 3 dulu. dah 3 tahun x turun turun. naik lagi adalah. dah la kemetot aje.
Riena Haiqal Riena Haiqal November 08, 2012
klu saya berat badan memang selalu maintain.. masa lepas beranak kan Haiqal dulu, berat badan turun balik seperti biasa.. 52kg.. sampai la sebelum mengandung lagi.. memang itu je berat badan saya.. kuatkan makan je la
Noraziha Noraziha November 08, 2012
Adeih, bestnya kalo saya yg turun berat camtu.hehe. Kalo nak turunkan berat susah sket ni, tp kalo nak naikkan senang je..makannnn
ct kektus ct kektus November 08, 2012
kenapa akak senang turun berat ni. kite ni nak turun berat punyalah payah. hukhuk
sal ya sal ya November 09, 2012
adehhh... takd apat nak tolong. berat akak masa dlm pantang pun turun jugak. sekarang ni je ada naik2 sikit. hahaha...
Aju Mohit Aju Mohit November 09, 2012
nmpk kna ni kecik molek je rupanya tinggi kita sama, cuma berat je kak aju 58 kg huhuhi, tak pastilah nak naikkan berat tu cmne sebab akak ni pikir nak turunkan berat je, takpe yang penting sihat kan

seronoknya ina, kejap je dah turun kg tu ;)
Nurmujahidah Ismail Nurmujahidah Ismail November 09, 2012
makanan banyak macam mujahidah adalah jawapannya,, haha
SumeSakan SumeSakan November 09, 2012
wah ni jenis metabolisme tinggi nih...senang aje berat turun...jeles btoi ngan ina...x pe lah ina..ina dah cuba pn kan?tp dia turun gak cam ne...jnji sihat walafiat kan?
lynn kamarul lynn kamarul November 09, 2012
ina tahu kan sy masih dalam proses berdiet. klu ikutkan da 2 bln tp berat tak la turun byk mana. sekadar 4kg je, sy amalkan minum tea mix lemon and hibiscus dari herba life, nak minum set mahal so amik tea je la... yg ni utk wanita lepas bersalin pun ok .. takde alahan
Mrs Velentine Mrs Velentine November 09, 2012
cepatnya turun berat badan..hish cemburu pulak
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa November 09, 2012
berat bdan sha ok...cuma kuat mkn tkut xngnm ngn tinggi hehe
izan mama mia izan mama mia November 09, 2012
hiihhi..saya tak tau..sbb yg pasti lepas bersalinkan mia sy pun berat turun ..dan kekal sampai mia dah 3 tahun sekarang ..
Izan Ishak Izan Ishak November 09, 2012
cepat betul berat ina turun byk tu! k.izan jeles nih~~

mama aryan mama aryan November 09, 2012
akak pun taktau..sebab berat kembali ke asal juga..
shahdiana shahdiana November 09, 2012
macam mana nak maintain ye...makan nasi banyak kot ina...hahahah....
inazamri inazamri November 09, 2012
amik karbo lebih baru leh bgemuk sikit kot.Jeles akak ina slim tau.akak ni nak slim balik punyelah susah
wan nurul hezrina wan nurul hezrina November 09, 2012
hhahaha tak dopek nak nulung sbb nurul tak pernah alaminya.lagi berat ado
fieda fieda November 09, 2012
ina ni pelik sgguh la...hihihi...cepat betul berat dh susut...best la kalau kak fieda yg dapat gitu..
NaZiRaH... NaZiRaH... November 09, 2012
wahh..akak memang kategori orang kurus rupanya..kurus sesangat..hihi..tak kisah la akak,kurus ka gemok ka,yg penting akak sihat, kurus klu sihat xpa kak, bak kata mak mertua saya, orang kurus ni penyakit tak lalu(berselera org kL ckap), apa2 pun kesihatan yg penting...;-)
shidaR shidaR November 13, 2012
hehee..kesihatan diutama kn..kalo berat skit comel ape yg pnting sihat heheee :D
9n0L4 9n0L4 November 13, 2012
kategori tinggi jugak la ina ni ye. kalau rajin, godekla tips gemuk kat entry lame. :)