Amalan supaya anak jadi baik?

Saya ada dapat komen dari jaakechik seperti print screen dekat atas tu yer... (",) Semua anak2 kita baik je sebenarnya.. Jika mereka ada buat perangai macam menangis ke mengamuk ke, semua tu adalah normal untuk umur2 sebaya mereka.. Itu antara cara mereka meluahkan rasa.. (",)

Alisha ni pun sama je, ada masa tetap jugak menangis ke mengamuk ke... tapi sekarang ni dah kurang.. time yang dekat2 nak bersalin kan aqilah tu memang adalah dia buat perangai.. tapi orang kata, "ragam nak dapat adik".. hihii.. Lepas dah dapat adik, semuanya dah back to normal.. (",) Aqilah pulak masih kecik, yang dia tahu hanya minum susu & tidur.. hihi.. Alhamdulilllah setakat ni dia takda nak meragam or menangis or berjaga di malam hari... (",)

Alhamdulillah, saya dikurniakan anak yang senang untuk dijaga.. tak banyak ragam.. maybe sebab mereka perempuan kot.. (",) Untuk pengetahuan u all, saya takda amal apa pun... cuma seperti yang saya selalu war2 kan dekat blog saya ni.. MAKANLAH BUAH KURMA...!! Yap, saya memang makan buah kurma dari mula2 kahwin sampai sekarang... kiranya, kurma ni, dah jadi makanan wajib untuk saya, my dear & alisha...

Sedikit sebanyak, terdetik dekat hati saya, yang sikap2 anak saya ni, maybe disebabkan amalan saya yang memakan buah kurma.. 

Sabda Rasulullah S.A.W.
"Berilah makan buah kurma kepada isteri2 kamu yang hamil kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal lahir itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya"

Nescaya, anak2 yang bakal lahir itu menjadi anak2 yang PENYABAR, SOPAN SANTUN & CERDAS PEMIKIRAN... Rasanya saya tak perlu huraikan maksud sabar, sopan santun & cerdas sebab u all mesti paham kan.. Pikir maksud tu secara mendalam.. tidak hanya pada yang tersurat tapi jugak tersirat... (^_^)



{ 63 comments.. read them below or add one }

Mira Adzlia Mira Adzlia November 16, 2012
byk klbihan kurma ni ye kak..nnti kwen kne mkn byk2 la kurma..hihi
Mrs Lurve Mrs Lurve November 16, 2012
sy kena mkn jgk buah kurma wpun xsuka...
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna November 16, 2012
saya tak pasti budak perempuan memang kurang meragam ke apa masa dalam pantang..sbb masa berpantang damia pun dia sangat sangat behave.. minum susu..kenyang..tidur je.. tapi saya pulak kesian kat dia..hehehe..
PinkUmmi PinkUmmi November 16, 2012
memg byk khasiat mkn buah kurma nih
Ema Blog Ema Blog November 16, 2012
begitu hebat khasiat buah kurma ni
Riena Haiqal Riena Haiqal November 16, 2012
terima kasih Ina... kena amalkan makan ni... nak bg Haiqal makan juga... mudah2an hati dia jadi penyabar...
Ibu Lala Ibu Lala November 16, 2012
salam singgah ye. hari ni tak de mood nak wat keje. tak sabar nak bercuti besok...
umialya umialya November 16, 2012
kurma mahal dah skrg ni, ahakkkkkk......

serius.. betul tu, akak setuju
Mrs Velentine Mrs Velentine November 16, 2012
Kat umah sya mmg ada buah kurma..
Dylla Abas Dylla Abas November 16, 2012
wahh..bagus petua ni..boleh la amalkan in future :)
Aju Mohit Aju Mohit November 16, 2012
alhamdulillah senang kita nak berpantang kalau anak2 behave kan ina, akak dulu Najwa tu baik je bila akan berpantagkan Najiha, NAjiha pulak meragam malam2, anak sulung sokmo kene ngalah ;)
azizah :) azizah :) November 16, 2012
iya pasni jijah nak cari buah kurma sebab nak hamil kan.. mudah2an...
pinky pinky November 16, 2012
Alisha mmg mdgr kata....bijak...=)
aizu's life aizu's life November 16, 2012
gud sharing..
akak sy pn amalkan mkn kurma ms pegnen. Kurma nabi lagi.. Hasilnya alhamdulillah.. Anak yg sht, bijak :)
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat November 16, 2012
Memang dah tahu amalan nie...bersama2 kita amalkan..
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey November 16, 2012
perkongsian yg menarik..
boleh diamalkan.. xpregnant pun boleh amal. sbb berkhasiat :)
mama aryan mama aryan November 16, 2012
bagus berkongsi ttg ni..akak jarang makan kurma
◕ D Y S H A  S A H H I R ◕ ◕ D Y S H A S A H H I R ◕ November 16, 2012
masa ngandung dulu suka makan kurma, kismis.. sekarang anak2 pun suka makan gak.. ikut je sunnah dan amalan dalam islam
eintan nurfuzie eintan nurfuzie November 16, 2012
dorg ngamuk sebb nk perhatian kan?
sisR sisR November 16, 2012
Lama nak amalkan tapi...akhirnya keras dlm peti sejuk.hehehe manis sgt...hehehe
ayut ayut November 16, 2012
:) kelebihan-kelebihan yg tersembunyi..ditambah didikan dan peranan ibubapa itu sendiri...insha Allah...
Cik Nur Cik Nur November 16, 2012
buah dari syurga, mmg elok dan bagus di amalkan.. :)
Si Matatajam Si Matatajam November 16, 2012
Nice sharing Ina..nk buat stok Kurma bebanyak kt umah ni la..
C'Jai C'Jai November 16, 2012
Ina..dari pembacaan masa lalu akak..Buah kurma sangat bagus..terutama kalau di amalkan makan waktu mengandung ..akhlak anak insyaALLAH, 'cantik'..
adyna adyna November 16, 2012
Alhamdulillah ,buah kurma mmg byk khasiat tersembunyi
Masya Masya November 16, 2012
sehari sebiji pun dah syukurkan...
tp amir kurang suka kurma.. dia suke kismis.. xtaulah psl ape.. ni nak cuba buat jus pulak kot jus kurma dia nak minumkan...
wan nurul hezrina wan nurul hezrina November 16, 2012
nurul suka sgt..mmg mcm dah sebati sbb buah kurma manis..hihi..skangpun tgh mkn..merahpun suka sgt kurma=)
HidayahHidayah November 16, 2012
btol. anak2 semuanya baik. dan mmg sifat diorg klu meragam n tantrum. biasela budak2. kita xblh buat diorg baik 24 jam. kita pun ada masanye yg bad mood,sedih,marah kan.

sy xmakan buah kurma. nak amalkan la pasni. cuma nk bg tips sikit. hehe. stp hari sy baca al fatihah, ayat kursi, surah thoha 1-5, surah al furqan ayat 74 dan surah al insyirah. baca kuat2 masa anak hisap susu, sblm tido, masa dia main. bg dia dgr. insyaAllah dia akan jd anak yg baik. (",)
maszull maszull November 16, 2012
assalamualaikum intan ...betul tu buah kurma elok buat ibu2 mengandung...;)
Cinta Misteri Cinta Misteri November 16, 2012
Alhamdulillah, ank2 CiM tk byk ragam. Abih2 dia bekuntau adik bradik, bulatkn biji mata trus diam.
CiM mmg suka kurma, wajib ada ats meja
ieda ieda November 16, 2012
aah amalan makan kurma adalah terbaik .. tambah sikit .. makan juga kismis .. paling bagus ! ;)
nanakimie nanakimie November 16, 2012
tula sis,bila ntah nana nak amalkan neh:)
jaakechik jaakechik November 16, 2012
aiyarrk...malu jaa tau kak ina! haha. saje je jaa tnya kot ada apa surah amalan ke ape..hihi...

p/s : byk khasiat kurma kan? jaa masa pekenen x makan kurma, sbb x suka sgt. bulan posa kalu mkn pon sebijik jer. amik syarat :)
intanfirdaus247 intanfirdaus247 November 16, 2012
intan pon suka makan kurma..tapi tidak dijadikan amalan..lepas ni nak amalkanla makan kurma hari2..terima kaasih intan share ilmu n..:)
Shasha Yacob Shasha Yacob November 17, 2012
waa, tips makan kurma tu yang bernas sekali. hihi. nice info :3
QasehnyaRania QasehnyaRania November 17, 2012
su pon amalkannya sejak bulan puasa sampai skrg..blom putus..
pastu pagi2 bgn minum susu kambing yg diblend dgn kurma...sedappppp ;D

hihi..
singgap jap ;D
Puan Kutu Puan Kutu November 17, 2012
kurma mmg dah terbukti byk kebaikan..sy nie je tak smpt pegi beli kurma lg.skang ni dok amal makan kismis je..
Joanna Yunus Joanna Yunus November 17, 2012
ina dah balik ke rumah ke....???
Tihara Tihara November 17, 2012
as salam

kurma ajwa paling bagus kan..insya Allah akan cuba amalkan..thanks ina
:)
Papa Mifz Papa Mifz November 17, 2012
banyak kelebihan buah kurma kan...biasa org makan time bulan puasa jer...huhu
Nora Karim Nora Karim November 17, 2012
Btul la... mknan sunnah tu mmg Bagus jadikan amalan...
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa November 18, 2012
kurma baik tuk ksihatan :)
sal ya sal ya November 18, 2012
alhamdulillah sebab dapat anak2 yang baik.
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief November 18, 2012
banyak khasiat kurma kan...kt rumah wani mmg selalu ada stock kurma pun :-)

done white.my & whatchuwant
shidaR shidaR November 18, 2012
wahh baguslah kak ina..tp buah kurma jenis ape nk mkn..ade jns2 ke xkisah jnji kurma..buah kurma kan mcm2..shida tgk..
eita eita November 18, 2012
buah kurma memang bagus untuk badan...
Azi Azi November 18, 2012
ada makan kurma tp selalu skip2.. xboleh nak disiplin makan tiap2 hari..huhuhu
jaakechik jaakechik November 18, 2012
kenapa takde 1 entry pon ni? busy ye? aqilah sihat?
anitadiana anitadiana November 19, 2012
ya kot ina,kak ita dah tak makan dah..masa bulan puasa dan raya ari tu makan juga...
Fifi Nadhrah Fifi Nadhrah November 19, 2012
fifi selalu jugak makan kurma.. tapi kadang2 terlupe.. kene jadikan amalan ni..
nur anis nur anis November 19, 2012
banyak kelebihan kurma ni kan kak...
shahdiana shahdiana November 19, 2012
banyak manfaat makan buah kurma kan..agaknya yana tak makan kurma tu my kids macam nakal sikit...hehehe...tapi semuanya rezeki Allah kan.anak-anak memanglah macam tu pun...
fiza fiza November 19, 2012
Thanks for sharing ina. Kurma memang kena sentiasa ada kat rumah kan ☺☺
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ November 19, 2012
tq for sharing..
nampak gaya kena rajin2 mkn buah kurma la ni.. :)
9n0L4 9n0L4 November 19, 2012
kebaikan kurma mmg takleh nak sangkal kan. alisha dan aqilah satu contoh terbaik. :)
Izan Ishak Izan Ishak November 19, 2012
kehebatan kurma mmg tak dpt disangkal lagi.
izan mama mia izan mama mia November 20, 2012
baguslah....amalkan buah sunah nabi..mg mereka membesar dgn sihat
Myra Jay Myra Jay November 20, 2012
Buah kurma memang baik dan elok jadi amalan, myra pun baru dok berjinak-jinak :D
ShimaSalleh ShimaSalleh November 20, 2012
sblm kawen pun boleh amalkan jugak nih.. Tp skrg baru mkn 2biji dah ngilu gigi ni sbb manissssss! gigi sensitif betul! huhuhuhu..
QA's ~ mamapapa QA's ~ mamapapa November 23, 2012
in shaa Allah ..ikut sunnah Rasulullah mmg byk manfaatnya :)
AnonymousAnonymous February 17, 2013
salam, khasiat kurma utk isteri hamil, ianya berasal dari hadis palsu. rujuk video ni, '20 hadis palsu popular riwayat facebook' http://www.youtube.com/watch?v=kQdAkxz7POc