Alisha yang sentiasa mempunyai naluri 'rasa' yang kuat...


Alisha ni kan u all, saya perasan, kalau ada apa2 je nak berlaku, mesti dia dah bagi hint dekat saya & abah dia ni awai2... cuma kadang2 kami ni je yang tak tahu.. bila dah berlaku barulah kami perasan.. Tapi ada jugak yang antaranya saya dah perasan tapi saya cuba untuk menidakkannya...


Contohnya 2 hari sebelum saya bersalinkan aqilah, pagi2 buta, dia boleh ambik beg yang saya letak barang persediaan untuk bersalin yang saya letak tepi katil... Lepas ambik beg tu, alisha siap suruh saya bukak pintu bilik ajak keluar.. Dalam hati saya time tu memang dah terdetik, yang mesti saya akan bersalin dalam waktu terdekat tapi saya menidakkannya, yela, sebab time tu baru 38 minggu.. kan saya dah kata nak makan daging korban dulu... hihiii

Tanpa disangka2 bila alisha bangun je pagi pada 22/10/2012.. dia terus ambik bag tu lagi sekali & bawak keluar dari bilik... Time ni memang saya rasa terkejut sangat... nampak sangat memang alisha betoi2 dah tau yang ibu dia nak bersalin... Ohya, time alisha bangun pagi tu, memang saya dah tau saya akan bersalin sebabnya, saya dah keluar darah + lendir...

Ketika masih baby, Alisha pernah menangis melebihi 1 jam.. saya lupa berapa jam tapi lebih dari 1 jam lah.. tanpa stop.. last2 kami dapat berita.. moyang saudara alisha meninggal..

Alisha gelisah 2 3 malam, meragam, tidur tak lena sebelum pemergian moyang dia @ opah saya... lepas arwah meninggal baru dia tidur lena.. banyak lagi sebenarnya apa yang alisha bagi hint.. biasanya, apa yang akan berlaku dalam family kami lah... tapi rasanya normallah kan bila budak2 camgini.. sebab dorang memang dapat rasakan..

P/s : Nanti baru up entry pasal bersalinkan Aqilah yer... (",)

{ 58 comments.. read them below or add one }

PinkUmmi PinkUmmi November 23, 2012
wah alisha ade instinct yg kuat la
Ibu Lala Ibu Lala November 23, 2012
bagus la instnct Alisha ni...
Tihara Tihara November 23, 2012
as salam

wahh alisa ada 6th sense..memang istimewa:)
SumeSakan SumeSakan November 23, 2012
wahh sdikit sebanyak bleh kasi hint kat ibu ye...bdak cerdik nih...
EmA EmA November 23, 2012
memang kuat firasatnya
umialya umialya November 23, 2012
naper muka alisha tu, kena gigit semut erk?
Aisy Nasiha Aisy Nasiha November 23, 2012
memang budak bijak alisha ni... tak sabar nk jadi kakak, tu yg dia boleh rasa bila nk jumpa adik dia tu..
Mrs Velentine Mrs Velentine November 23, 2012
budak2 mmg ada rasa yg kuat..
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna November 23, 2012
bagusnya alisha..

ps : ina..roti canai tu kan.. tambah tepung, gula, garam dengan telur dulu.. lepas tu baru tambah air sikit demi sikit..tambah uli..sampai jadi tak lekit..kalau lekit tambah tepung sikit lagi..so kena ada spare sikit la tepungnya..awal2 mmg susah sikit..tapi bila da biasa buat da boleh agak air nak masuk banyak mana..good luck ya..
Kakzakie Kakzakie November 23, 2012
Ini yg dikatakan sixth sense Ina. Boleh tahan juga Alisha kan.. cerdiklah dia.
ieda ieda November 23, 2012
alhamdulillah
setiap anak ada kelebihan dia
kita kadang2 x notice ;)
Nurul Husna Nurul Husna November 23, 2012
bijaknya si comel akak ni...
izan mama mia izan mama mia November 23, 2012
mmg anak kecil ada perasaan itu,..kita yg kena prihatin
hnahdy hnahdy November 23, 2012
wktu dia bbudak ja kot dia dapat rasa mcm tu
Cik Nur Cik Nur November 23, 2012
Naluri yg kuatkan..
kadang2 kita tak perasan..
yelah dia nak beritahu dia tak tahu nak jelaskan..
Deqla manjew Deqla manjew November 23, 2012
setiap manusia sebnrnya dikurniakan instint cuma kuat ngan x jek..bertuah alisha!!
maya amir maya amir November 23, 2012
ade 6th sense tu.. alhamdulillah:)
mia izzati mia izzati November 23, 2012
alhamdullilah alisha ada kelebihan...seronok la dengar...teringat masa anak saya umur 2 bulan camtu..selalunya kalau kami balik johor dia akan tidur..yela baby kan..tapi masa kami odw ke johor sebab moyang dia sakit mia tak tidur sampai la moyang dia tu meninggal...
Deq's Qienz Deq's Qienz November 23, 2012
mayb allah kasi petunjuk melalui alisha,tp jgn tlalu percaya sgt kang khurafat plak..nauzubillah :)
fiza fiza November 23, 2012
ALISHA ada instinct.
ayut ayut November 23, 2012
bdk2x mmg kuat sbnr ye instict dyorg...lg2x klu mmg rapat..mgkn kebetulan kan :)
maszull maszull November 23, 2012
assalamualaikum intan ...bagus tu ada instinct yg kuat...:)
Myra Jay Myra Jay November 23, 2012
Budak2 punya deria rasa tu :)

Pandai jugak Alisha siap angkut beg Ibu dia lagi :D
NORSHAHFEZA HAMSAN NORSHAHFEZA HAMSAN November 23, 2012
comelnyeee,,alololo cium sikit,heheh

alisha ade gift tu , dulu adik saye pon ade kak,siap ade 'kwn' lagi,,tp dh besa skrg dh xdelah,,hehehe
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa November 23, 2012
mcm anak buah sha la..meragam nmpk benda..tp tu selepas kpergiaan arwah..
wan nurul hezrina wan nurul hezrina November 23, 2012
Alhamdulillah xsmua budak sbnrnya dpt keistemewaan mcm alisha.merah xdapun instinc.hehe..lepasnh ina bleh tgk lg ape instinc alisha..eh nape muka alisha?kna geget nyamvk?
teratak hati teratak hati November 23, 2012
Mungkin mmg kelebihan alisha kan..
C'Jai C'Jai November 23, 2012
Anugerah tu...deria ke 6..
Si Matatajam Si Matatajam November 24, 2012
Wah! Kuatnya naluri Alisha...impressed!
Joanna Yunus Joanna Yunus November 24, 2012
budak2 memang ada kuat rasa.... Qayyum esspecially dari kecik sampai sekarang dia dengan akak macam ada instint.... kalau akak asyik terfikir je pasal dia... mesti dia akan call kekadang tu tak pulak cakap dengan dia akak tak sihat tapi bila dia call je pasti dia akan cakap "Mama tak sihat ke"....
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha November 24, 2012
alisha & 6th sense.

budak2 mmg ada firasat sebegini kak.xhairan..sebab mereka ada telepati mereka tersendiri dan xmampu kita jangkakan...
misshannajr misshannajr November 24, 2012
alahai cantiknya la anak dara sapa la ni hehe..agak normal budak2 kuat instinct..mgkn sbb hati dorang msh suci lagi :)
Masya Masya November 24, 2012
budak² mmg ade naluri mcm tu... anak sy pun ade jugak.. cuma tulah.. kdg² kita ni x perasan huhuhuhuhu
azizah :) azizah :) November 24, 2012
iya.. budak2 ni kdg2 dapat rasa.. tu anugerah n kelebihan pada budak2 ni..
Azi Azi November 24, 2012
harap2 firasat alisha ni berterusan smpai kebesar... satu kelebihan luar biasa
shidaR shidaR November 25, 2012
tu semua kite xblh jgka..dah jd lumrah kite xkn tahu malang kan xberbau :)
tp jdkn sempadan buat kite semua :)
Mama Adam Mama Adam November 25, 2012
Instinct kuat! Cuma kadang2 mmg org dewasa x perasan
syiela syiela November 25, 2012
budak2 mmg ada instinct yg kuat
shar90 shar90 November 25, 2012
anugerah ni... kecik2 dah ade kebolehan istimewa... hee
eita eita November 25, 2012
tak tahu nak komen macamana..
Dayana Bahar Dayana Bahar November 25, 2012
naluri seorang anak kecil.. hebatnya kuasa Allah...
Puan Kutu Puan Kutu November 25, 2012
Betul tu ina budak mmg dapat rasakan sesuautu perkara terutama yg buruk berlaku dalam keluarga terdekat.aiman dulu pun nangis tak berhenti rupa2nya nenek en suami meninggal
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey November 26, 2012
basic instint yg sungguh kuat.. tp kdg2 kite cube menidakkan.. :)

comel la Alisha ni..
emma emma November 26, 2012
bagusnye Alisha ade 6th sense..
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief November 26, 2012
budak2 ni ada perasaan yg kuat utk merasa sesuatu....kadang2 kita jer yg xperasan
Fifi Nadhrah Fifi Nadhrah November 26, 2012
budak2 masih suci.. kalau ape2 terjadi pade mereke syurge la tempatnye.. Allah hu akbar.. di rumah kite ade ahli syurge kan? yang kite layan hari2 ahli syurgekan..
are_lin@yu are_lin@yu November 26, 2012
kuatkan nalurialisha ni..
mama aryan mama aryan November 27, 2012
bagusla alisha..ada naluri yg kuat
9n0L4 9n0L4 November 27, 2012
menurun dari ibu die kot. hee. budak ni jenis jujur kan. :)