1 juta neuron otak anak terbakar


Di entry sebelum ni, Nurul ada bagi komen macam print screen dekat atas tu... Saya memang tertarik dengan kata2 Nurul ni.. So, saya nak share dengan u all.. (",)

Profesor yang Nurul pergi kursus keluarga tu ada bagitahu "dengan kasih sayang & cara psykologi yang macam nasihat lebih bagus dalam mendidik anak. Bila kita tengking2 dengan volume 80%, 1 juta neuron otak anak terbakar... Cara nak pulihkannya dengan 3 bulan pemakanan yang sihat"...

So, bila profesor tu cakap 1 juta neuron anak terbakar... Alahaiiii kesiannya anak2 kita... janganlah kita tengking2 mereka... Andaikata mereka ada buat salah pun, tegur dengan cara baik.. Kalau rasa nak kuatkan volume pun, janganlah sampai tahap 80%... 50% jadilah.. hihii... Jika dah volume 80%, mampu ke kita bagi anak2 makanan sihat selama 3 bulan.. takut depan kita tak makan, belakang kita pulak macam2 makan.. heheh.. Kadang tu pulak, kita tak bagi makan, orang lain pulak yang bagi makan.. hehheh.. So, camne tu nak genapkan makanan sihat selama 3 bulan.. hihi

Saya suka Nurul sebab dia selalu share bab2 anak camgini dengan saya.. Yela, Nurul kan kerja.. ada kursus camni dia pergi, macam best je... Saya memang berminat sangat2 dengan kursus2 or ceramah2 yang berkaitan anak2 ni... That y kalau u all perasan, buku2 kepunyaan saya yang saya beli semuanya berkaitan dalam bab anak2.. (",)

{ 67 comments.. read them below or add one }

QueeN TerataI QueeN TerataI November 30, 2012
nak didik anak kecil ni mmg kena guna kelembutan... kalau guna tengkingan dan kekasaran rasanya didikan tu mmg langsung x berkesan..
Aisy Nasiha Aisy Nasiha November 30, 2012
oo macam ni ye.. baru tahu.
memang kesian naim, kalau dia nakal melampau saya memang pernah tengking.. tak tahan dia tak dengar cakap.. apalah saya ni.
Cik Nur Cik Nur November 30, 2012
nur pun bercita2..kalau ade keluarga sendiri nanti nak didik ank dengan cara yg betul.. :)
ieyda ieyda November 30, 2012
ieyda pun ada dgr pasal kita kene psikologi ank2 kecil, jgn terus nak hukum marah2 ke rotan ke. semlm ieyda gi kursus ada sentuh pasal hal nie...
pinky pinky November 30, 2012
smua yg dh jadi ibu mesti nk yg terbaik utk anak2nya....=(
Riedaffya ibrahim Riedaffya ibrahim November 30, 2012
gud info nih..sy selalu marah2 diorg gak..
Ibu Lala Ibu Lala November 30, 2012
akk pun selalu jadi tarzan..
aTieYusof Family aTieYusof Family November 30, 2012
Bagus nya info ni..
1 juta neuron otak anak terbakar bila tengking 80% volume... aduii...:.
kena lbh byk berlembut..InsyaAllah..
tq ya for sharing :)..........
fiza fiza November 30, 2012
Pernah baca, tapi selalu lupa. Nak print & tampal kat dindinglah mcm nih. Saya lately selalu jadi tarzan.
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey November 30, 2012
betul tu kak ina.. masa nani belajar psl psycho development pun ada mention pasal ni..

salute cra kak ina.. :)
Mimie Mimie November 30, 2012
memang bagus share info nih utk ibu ibu kat luar sana....utk peringatan sy jugak nih kak ina
NORSHAHFEZA HAMSAN NORSHAHFEZA HAMSAN November 30, 2012
ohh mcm tu,,pasni nk blaja slowkan volume sebaik mgkin dgn adik2 haha
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ November 30, 2012
dpt 1 ilmu..tq for sharing..

huhuhu.. mmg selalu jgk marah anak2 tp xde la tengking bagai.. huhuhuhu..
Mrs Velentine Mrs Velentine November 30, 2012
terima kasih utk perkongsian
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI November 30, 2012
tak ramai mak bpk yg tahu hal cmni..
Riena Haiqal Riena Haiqal November 30, 2012
oh yeke? kena didik dengan cara yang terbaik utk anak2 kita..
azizah :) azizah :) November 30, 2012
bagus tu..tu pasal ilmu kekeluargaan paling penting dlm mendidik anak2.. melentur buluh biar dari rebungnya kan...
Papa Mifz Papa Mifz November 30, 2012
oooo...baru tau...thx kongsi yer...
mia izzati mia izzati November 30, 2012
maceh kak kongsi..err pas ni takleh marah2 anak dahhh....
Shasha Yacob Shasha Yacob November 30, 2012
wah baru tahu. nice info lah :D tengs
NurShahFamily NurShahFamily November 30, 2012
good info dear...
ngan ank ni mmg susah sikit nak marah2... tapi kadang tu ter jugak... so far lum la sampai 80% tu hehehe...
setiap kali nak marah teringat time2 kita tunggu kelahiran dia huhuhuhu...
intanfirdaus247 intanfirdaus247 November 30, 2012
bagusnya ilmu n..nanti ada anak kena praktikkan juga la mcm n
Noraziha Noraziha November 30, 2012
Bagus sgt entri ni. Tima kasih info ni ye..kadang penah gak marah anak volume terlebih.huhu
~emi~ ~emi~ December 01, 2012
kesian sangat2 kalau ternampak kat mana2, ada budak yg kena marah or kena cubit dgn parents dorang just sebab dorang buat salah & nakal sikit. Patutnya bila dorang buat salah, parents tu nasihat la elok2,,cakap lain kali jangan buat lagi. Ni tak, main cubit je. Kesian. Makin nakal ada la budak tu klu cara didikan tu salah/kasar.


btw akak, nak mintak tolong boleh? sy ada join satu contest ni. Dan memerlukan kawan2 vote saya.. hope akak boleh tolong vote untuk sy :) Ni link nya : https://apps.facebook.com/easypromos-premium/voteme/9736/614348174 . Thanks akak. Moga alisha & adiknya sentiasa sihat .
sal ya sal ya December 01, 2012
1 juta neuron tu. semoga kita jadi ibu bapa yg sabar.
sal ya sal ya December 01, 2012
1 juta neuron tu. semoga kita jadi ibu bapa yg sabar.
adyna adyna December 01, 2012
itu lah kadang2 bile termarah volume 80% rasa bersalah tu ada gak..

teratak hati teratak hati December 01, 2012
Owh mcm tu ye..baru tahu..bagus la ada khusus camtu..klu la dpt join..
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief December 01, 2012
pernah baca entry nurul pasal ni...tu la nk didik anak ni perlu kesabaran yg tinggi...info yg nurul bg tu mmg bagus sgt2
Jemari_Suri Jemari_Suri December 01, 2012
nasib js puya volume rendah je...hihi
umialya umialya December 01, 2012
sesekali ada gak ter..., insya allah cuba kawal tahap kemarahan tu..

psttt off topic jap, mmg akak buat sndiri & bekas tu sentiasa ada di dlm simpanan.. ntuk kulit crepe, mmg kena senipis mungkin, itu yg tak guna sudip, terus terbalik ia.

akak tak ikut 100% resepi, main agak2 jer..
Si Matatajam Si Matatajam December 01, 2012
Ari tu pun Nurul ada tinggalkan komen camni kat M..mmg sian anak2 kan..
jaakechik jaakechik December 01, 2012
kak ina ni boleh bagi award ibu mithali tau..hehehe... tq share info2 yg berguna utk kami para ibu!
eita eita December 01, 2012
bru ada dengar dalm tanyer lh ustaz,,...

ustaz tu ckp..bdak2 jngan di ajar..tengking...tarik telinga...dan cubit..
bila besar nanti budak2 jdi degil sangat2..

rotan takpe...tp rotan dgn kasih sayang
Haryati Faizal Haryati Faizal December 01, 2012
tu la kdg2 hilang sabar jugak ngan anak-anak, tp bila baca balik enty ina ni, rase bersalah pulak kt anak2...hihi...
Tihara Tihara December 01, 2012
as salam

anak itu salah satu ujian, dan anak lah segala-galanya..perhiasan indah di dunia..bagus kursus tu:)
umialya umialya December 02, 2012
off lg.. pastikn adunan cair n masa nak masukkan ke dlm kuali, akak guna api yg kuat & slps masukkan adunan, lenggang kuali dgn pantas, pastu baru perlahankn api, bila lapisan bawah masak & lapisan atas kering, akak terus terbalikkan ia ke dlm bekas yg rata sbb jika guna sudip, pasti kulit tu koyak sbb ia nipis, itu cara akak..
Nora Karim Nora Karim December 02, 2012
ina... betul la... akak pun pernah baca pasal ni... lagi satu.. kalau kita rasa nak marah anak kita... cepat2 peluk... then ckp kat anak "mama sedih..." then peluk beberapa minit... (kalau boleh keluar air mata lagi bagus)

lepas tu baca la doa... sebut nama anak tu... cth: "Ya Allah, Ya Tuhanku.. Kau berilah kesabaran padaku untuk mendidik amanahMu, ____ (sebut nama penuh anak)"

InsyaAllah dgn cara tu anak akan lebih erat dengan kita... dia nak nangis/nakal/atau apa2pun dia akan fikir kesiankan kita...

akak mmg selalu buat gini...
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan December 02, 2012
yela budak2 kena ajar cara lembut.. anak sedara saya siap cakap lagi, kakak tak suka orang marah kakak.. :)
Deq's Qienz Deq's Qienz December 02, 2012
alahii say pon tak tahu la..nice sharing ya.
Azi Azi December 02, 2012
kena byk bersabar menjaga ank, kdg2 mmg terkuat volume... klu pemakanan xseimbang agak berapa lama pulak nk pulihkan neutron tu ye..
shidaR shidaR December 02, 2012
nice sharing kak ina..bnde mmg sya fhm sbb dah test dekat ank buah ^_^
mama_saly mama_saly December 02, 2012
suka dgn n3 ni..
owhh...rasa bsalah pula pd anak2 saly..kesian bila teringat pernah juga mama nya ni marah2 pd mereka bila ksabaran teruji..tp tak lah smpai 80%..hehe.. laen kali kena belajar didik hati sndiri,biar sabar tu lebih tggi dari amarah..
TQ ya intan berlian..:)
umialya umialya December 02, 2012
ikut pengalaman akak.. penggunaan 'Non Stick Frying Fan' memainkan peranan sebab ia tidak melekat & cuba elakkan penggunaan minyak

http://mimialya1.blogspot.com/2012/11/demam-durian-crepe.html.

Biasanya bila bah. atas kering, adunan tu dah dikira masak, pastu biarkan dlm seminit dua barulah angkat..


memang cepat sangat adunan ni masak sebab ia nipis..

nak kata sampai gelembung tak semestinya sebab gunakan api yang kecil,lain le jika guna api yang besar, barulah ia mengelembung.. kira2nya main agak2 jer.. camner nak cerita erk..?

http://mimialya1.blogspot.com/2012/11/demam-durian-crepe-part-2_17.html

lapisan bawahnya lebih kurang dlm entri tu, akak lapiskan dengan plastik untuk mudah nak ambil selapis demi selapis, bila sejuk ia tak mudah koyak

ayut ayut December 02, 2012
nice inso Nurul kongsikan...leh simpan jd panduan :)


Nora Karim Nora Karim December 03, 2012
Nuffy: PruBSN (ni je iklan yang keluar ina..)

***eh btw, akak baru nak masuk setahun jadi surirumah... (^_^)
UniMeOw UniMeOw December 03, 2012
smoga uni leh jadi ibu yang baek nanti..amin.. *tetiber*
Marya Yusof Marya Yusof December 03, 2012
As salam IB,

Rasa nak mengalir airmata akak baca komen Wan ttg volume pd anak2 tu... kdg2 kite ni lost control especially bila penat & letih...anak jd mangsa... astagfirullah... Thanks dik share... :)))
N i e Z a N i e Z a December 03, 2012
huhuhu...tq..tak penah tau psl ni..lepas ni kna lebih byk2 sbr dlm mendidik anak2 kan..
Myra Jay Myra Jay December 03, 2012
Betul tu, anak2 kita kena didik dengan penuh kasih sayang, nak mengajar kena cara dengan kelembutan baru diorang dapat membesar dengan cergas.. :)
syiela syiela December 03, 2012
takleh tengking tengking dah lepas ni...
Deqla manjew Deqla manjew December 03, 2012
terer la nurul..boleh jadi profesor jugak tu..tp info ni berguna sgt2...
Dayana Bahar Dayana Bahar December 03, 2012
Mmg memerlukan kesabaran tinggi.. kdg2 terlepas juga kesabaran tu huhu
Ema Blog Ema Blog December 03, 2012
thanks for sharing... kena kurangkan kemarahan pada anak ni
anitadiana anitadiana December 04, 2012
tq lah ina..kak ita baru tahu ne..kasihan kat kak diana selalu jadi mangsa kena marah..lepas ne nak ubah...aqil dan arisya jarang kena marah...lebih memujuk atau memuji bila meminta tolong atau suruh sesuatu...betul juga kena guna kelembutan..
Nieyxzha Hassan Nieyxzha Hassan December 04, 2012
Siannye..taknak marahkan anak pasni.. >_<
QasehnyaRania QasehnyaRania December 04, 2012
bagus ni..
tenq ina share ;D
Kesuma Angsana Kesuma Angsana December 04, 2012
gd sharing apapun kesabaran itu paling penting !
emma emma December 12, 2012
alamak! pasni kena blja kontrol suare ngan anak.. da byk kali tertinggi suare ngan syirah ;(
wan nurul hezrina wan nurul hezrina December 18, 2012
nurulpun masa tahu harituh tepuk2 dahi daa..hahaha tuh semangan jaga pemakanan semula..bislah merah.hahaha
9n0L4 9n0L4 December 19, 2012
rasemcm dh ade entry pasai ni kan ina. kire upgarde balik ke ni. hee. ;)