Alhamdulillah saya dah ada dekat kampung... & alhamdulillah jugak saya tergerak hati untuk tengok buku RESEPI PASAL MAKANAN KETIKA BERPANTANG... Baru2 ni saya ada update pasal kebaikan MANJAKANI kan.. Untuk mereka2 yang dah kahwin memang elok lah guna manjakani ni... tapi untuk mereka yang belum kahwin @ gadis, tak berapa nak sesuai...
Saya baru je lepas terbaca dari buku resepi berpantang... Dalam tu dia ada bagitahu pasal air rebusan manjakani.. kiranya dia bagitahu cara2 nak buatlah kan.. TAPI dia jugak ada tulis nota....
MANJAKANI BERFUNGSI UNTUK MENGERING & MENGETATKAN PANGKAL RAHIM. TIDAK SESUAI DIMINUM OLEH GADIS @ ANAK DARA KERANA DITAKUTI MENJADI PENYEBAB MANDUL...
So, pada mereka yang belum kahwin tu, janganlah minum yer... risau pulak saya... tapi kalau yang jenis sapu tu, tak tahulah pulak saya macamana kan... Patut tanya pada mereka yang lebih berpengalaman la jawabnya ni....
Ohya, pada mereka yang akan berpantang nanti, bolehlah try resepi air rebusan manjakani dari buku yang saya baca ni yer... (",)... Halia tua + kunyit tua (dihiris) + buah manjakani + asam keping = rebus lepas tu tapis & bila suam boleh minum...
P/s : Saya berada di kampung, guna laptop adik, so, tak dapat nak upload gambar NOTA dekat buku resepi tu... nanti2 saya update sebagai bukti yer... hihii