Kebaikan Berpantang 100 hari selepas bersalin...

Berpantang 100 hari selepas bersalin... Dengan kata lain, berpantang dari "bersama" selama 100 hari selepas bersalin... Jika suami kita sayangkan kita & nak "guna" kita lebih lama, pasti mereka boleh bersabar & memahami keadaan kita.. (^_^).. U all tahu tak kenapa kita harus berpantang 100 hari ni??...

Sebenarnya, walaupun kita dah habis darah nifas tapi hakikatnya peranakan kita masih lagi bengkak & luka jahitan masih mentah.... *Bila tingat pasal jahitan, memang takut untuk 'bersama' terlalu awal.. hihii (^_^) So, untuk kita bagi ianya elok dengan sempurna, kita kena ambik masa paling kurang 60 hari tapi sebaik2nya 100 harilah... Time tu, seluruh peranakan kita dah pulih seperti sediakala.. Eh, ia jugak sebenarnya untuk MENJAUHI MASALAH PENUAAN SEBELUM TIBA MASANYA... Bab ni saya suka, yela, taknaklah nanti umur kita 50 tahun tapi nampak macam 60 tahun.. hehehee... Tapi si suami kita tu pulak, umur 55 tahun, tapi nampak macam 50 tahun... ekekekee..

Eh, tapi kan u all, ada jugak yang bersama walaupun baru bersalin.. 2 minggu bersalin dah bersama... sebabnya darah nifas dah takda.. Boleh je, terpulang dekat diri sendiri... tapi ingatan & untuk pengetahuan u all, walaupun ianya dilakukan secara lemah lembut, ianya tetap jugak mengganggu urat saraf peranakan yang menegang time tu... Bila urat saraf dah menegang, mulalah terjadi bentan urat selain dari gerakan dekat 'mulut' rahim tu boleh terbukak semula kesan luka bersalin yang masih baru tu @ dalam proses penyembuhan... Time tu jangan tanya kenapa darah nifas keluar dengan banyak or kenapa berlakunya tumpah darah... (",)

Ohya, untuk pengetahuan u all, berpantang 100 hari ni, hanyalah dari segi ilmu perbidanan... Yela, bidan2 ni mestilah nak kita jaga kesihatan kan.... Nanti nak tambah anak lagi... hehehe.. Tapi apa2 pun, bergantung dekat diri sendiri je... Yang mementingkan kesihatan, boleh lakukannya... tapi yang sebaliknya, terpulanglah dekat u all... (^_^)

Kebaikan Berpantang 100 hari selepas bersalin...

{ 62 comments.. read them below or add one }

Mrs Lurve Mrs Lurve November 30, 2012
mesti amalkan 100 hari jgk..
izfanora izfanora November 30, 2012
seram plak baca.. huhu.. nk berpantang lama2 r.. hihi..
Mrs Velentine Mrs Velentine November 30, 2012
betul tue..setuju dgn kak ina
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna November 30, 2012
ngeri bila diterangkan begitu ina.. suami pun kena la faham kan..
mrs gold mrs gold November 30, 2012
hehehe..hubby MG dgq kata kn pntang 44 hari pon dah termenung..tmbah2 100 ari..hehe..takpa2 nak try gak 100 hari nnt :)
man man November 30, 2012
tahniah sebab dpt anak..hehe
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI November 30, 2012
oho mcm tu ea.. ok2.. klik2 dg prepaid..hihi.
emma emma November 30, 2012
elok la bpantang 100 hari tu dari tumpah darah bagai.. "badan nak pakai lame" :)
Nieyxzha Hassan Nieyxzha Hassan November 30, 2012
Betul tu..org tua2 sgt tegas pasal hal ni..untuk diri kite jugak :)
Qasey Honey Qasey Honey November 30, 2012
terima kasih dgn info tsebut..QH xde pngalaman lg bab2 tu..doakn QH cepat2 ade bby sdri yer..^__^
adyna adyna November 30, 2012
akak pun berpantang 100hari ;0
QueeN TerataI QueeN TerataI November 30, 2012
ilmu2 dan petua2 berpantang ni mmg byk kebaikannya.. so suami dan isteri tu kenalah saling memahamkan pasangan masing2.. utk kebaikan bersama pd masa hadapan jugakan...
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha November 30, 2012
encik suami kena menahan puasa 100hari......

#Noted entry ne.bgi bakal-suami baca nnti :P
lizz lizz November 30, 2012
betul tu suami nak guna lama yer dak...kena la berpantang lagi satu makan pun kena jaga juga jangan minum air, air kelapa, air gaskan...
Deqla manjew Deqla manjew November 30, 2012
hahahaha.... ada jek yg cukup2 pantang tempoh yg ditetapkan..sbb si suami dah x sabar nk "guna"..haishh.. kesian si isteri...huhuhu...kalo bole nk pantang 100 hari gak nnti.. :p
Dylla Abas Dylla Abas November 30, 2012
nice tips..boleh guna in future :)
Mimie Mimie November 30, 2012
betul tuh kak ina....sy pun amalkan pntang 100 ari
izan mama mia izan mama mia November 30, 2012
ya..ikut keadaan dan keselesaan sendiri...kan asal dah habis darah nifas......100 hr..je kan...
Aisy Nasiha Aisy Nasiha November 30, 2012
memang pun kan? kita yg berpantang rasa tempoh tu lama sangat.. padahal bg org lain sekejab je. anyway, tahniah ina..
aqilah tentu dah makin comel,, bpe dah berat sebulan?
Cik Nur Cik Nur November 30, 2012
kira mcm tips dan petua juga ni kan..
mcm takut je dengar darah2 ni..hihih
mama aryan mama aryan November 30, 2012
kena berpantang tu..kesihatan perlu dijaga..lgpun kalu awal2 bersama ngeri la pulak,takut je terbuka luka jahitan tu..
NaZiRaH... NaZiRaH... November 30, 2012
info yg bagus akak, saya pun ada juga kakak pupu pesan seeloknya 100 hari, sbb nak jaga kebaikan "yang kita" di masa depan.. ;-)
SumeSakan SumeSakan November 30, 2012
X dapat nak berpantang lelama...kesian kat husband..kekekeke
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat November 30, 2012
cr pun berpantang 100 hari hihihi..nasib baik hubby memahami...
Bazilah (^0^) Bazilah (^0^) November 30, 2012
tenkiu utk info nih hehehe. husband bazi ckp dia bg cuti 3 bulan huhuhu. tp mmg betul kan , utk bg dalaman kita sembuh betul2 :)
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ November 30, 2012
cma dulu pantang 60 hari je.

huhuh tp btl ape yg akak jelaskan tu.. sokong! :)
UmmiAbi UmmiAbi November 30, 2012
Tips yang bagus... Sebiji macam mak ummi pesan...hehe
NORSHAHFEZA HAMSAN NORSHAHFEZA HAMSAN November 30, 2012
thanx tips kak,,akn digunakan pd mase akn dtg =D
ShimaSalleh ShimaSalleh November 30, 2012
terpulang pada individu dan kena berkomunikasi 2hala klu bab2 'bersama' ni.. yelah suami bukan tahu kan.... Menyeksa suami jugak tu tunggu lama2 hehehe (bagi yg tak sanggup la)...
Riena Haiqal Riena Haiqal November 30, 2012
betul betul betul.... suami kita kena la tahan hati demi kita kan... itu lebih baik utk kesihatan berpanjangan
azizah :) azizah :) November 30, 2012
ehh jangan...berpantang biarlah lama 60-100hari sebab badan kita wanita ni nak pakai lama wooo~~ memang sekarang tak nampak kesannya.. tp bila umur 40an kelak mulalah sakit macam2...
Mas Zull Mas Zull November 30, 2012
assalamualaikum intan....betul tu berpantang lama sikit lagi baik...;)
misshannajr misshannajr November 30, 2012
kawan saya pantang 100 hari..pantang makan minum pun sm..kuat smngt dia hehe..
Noraziha Noraziha November 30, 2012
Uih..mmg takut la. Ada yg pas bersalin pun dah bersama? Lagiii..takut.huhu
sal ya sal ya December 01, 2012
selamat menghabiskan pantang ye ina.
teratak hati teratak hati December 01, 2012
Mmg bagus..ada baca jgak sblm ni..
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief December 01, 2012
yup wani dulu pun pantang 100 hari muahahahhaa...nasib en laki seorang yg memahami^^....dulu time preggy qalief member opis selalu pesan mcm ni la pantang 100 hari lepas tu mak dgn tok wani pun pesan gak kihkih....
jaakechik jaakechik December 01, 2012
100 hari tuu wajib! jgn pandang remeh! mak jaa suka pesan yg tu tau..huhu..
eita eita December 01, 2012
boleh jadi panduan ni..
untuk esok2...
Haryati Faizal Haryati Faizal December 01, 2012
yati pun masa lahirkan 2 org anak tu pantang 100 ari jugak... takut nak bersama pun ada gak hikhik
Tihara Tihara December 01, 2012
as salam

elok pantang 100 hari kan..penah dengar story kalau tak dan 2 minggu dah buat mcm2..boleh jadi meroyan..nauzubillah
Nora Karim Nora Karim December 02, 2012
betul.. better pantang 100 hari... elok untuk kita juga... supaya tak sakit2 badan...

Nuffy: Colgate
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan December 02, 2012
kalau boleh berpantang tu biar kat rumah mak. jangan rumah sendiri :)
Azi Azi December 02, 2012
sy ok ke nk berpntg 100 hari tu.. nk bersama awal2 pn seriau rasa...
shidaR shidaR December 02, 2012
suami mst fhm kalau dia syg dan nk jga kite smpai bila2 ^_^
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa December 02, 2012
hehe..nnt sha rujuk bila sha da khwn ya kak...
ayut ayut December 02, 2012
fuhhh...bpeluh lg baca...payah jgk ye..hihihi.jgla kesihtan utk kepentingan bersama :)
Myra Jay Myra Jay December 03, 2012
Myra selalu cakap dengan asben, kalau ada rezeki bersalin, kena pantang 100 hari tau, asben pelik..? Ehh!! bukan 45 hari je ke? hehee..

Kena bagi dia baca entry Ina ni... TQ share..


p/s: Berangan je dulu, bila nak merasa tak tau la ;D
syiela syiela December 03, 2012
akak masa kembar ni dah bukan 100 hari dah tapi jadi 100++ dah sebab 'kalut' kekkeke
Ema Blog Ema Blog December 03, 2012
akak pun lebih 100 hari..
anitadiana anitadiana December 04, 2012
kak ita pun lebih juga 100 hari,benda nak pakai lama..tapi tido dengan hubby....hubby kalu tak tido dengan kak ita dan anak-anak jadi tak lena dan sedih...manja lah kata kan...gatal aje kan...ne cakap nak pantang kat kampung ne..siang-siang tak izinkan...cuba pujuk lagi..
wan nurul hezrina wan nurul hezrina December 18, 2012
nurul mmg dah 2 anak pantang mmg 100 hari=)
9n0L4 9n0L4 December 19, 2012
pantang yg ni mesti la kene jage kan. suami perlu dabel paham. ;)
shahdiana shahdiana October 19, 2014
yup..tersangatlah betulnya kan ina...
giey alan giey alan December 12, 2014
Pantang 100 ari takut suami lari la plak
tips berpantang tips berpantang August 06, 2015
Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Kelebihan Berpantang