Cara merancang anak lelaki or perempuan

Mula2 sekali, saya nak bagitahu, entry berkenaan jadual dari Beijing ni, saya dah publish pada 31/05/2011, nak tengok, KLIK SINI.. Hari ni sekali lagi saya  nak up kan entry ni.. sebabnya, masa saya buat tahun lepas, saya tak paham sangat tengok jadual ni, tapi kali ni dah paham sebab dah buat eksperimen dekat aqilah... ahhahhah.. *gurau je...


Jadual dekat atas ni, nak bagitahu u all, macamana u all nak merancang jantina anak u all.. samada u all nak lelaki or perempuan... Saya masa Aqilah sebelum ni, memang takda nak tengok2 jadual ni pun, sebab tak kisah anak lelaki or perempuan... Tapi, bila dah dipertengahan mengandung tu, baru nak tengok.. yela, dah SCAN, doktor tak nampak, so saya "SCAN" lah guna jadual ni... ahhahhahhah.. Meh nak ajar u all cara nak tengok jadual tersebut.. Saya bagi contoh saya sendirilah yer.. (",)

 KETIKA MENGANDUNGKAN ALISHA

Ketika saya mengandungkan Alisha, pada tahun 2009, persenyawaan berlaku pada bulan 12 2009... Kalau ikut Bulan, ketika mengandungkan Alisha, umur saya adalah 26 tahun.. So, u all tengok dekat jadual di atas.. KETIKA UMUR SAYA 26 TAHUN & BULAN 12 BULAN PERSENYAWAAN... SO, BABY YANG LAHIR ADALAH P IAITU PEREMPUAN... (",)

KETIKA MENGANDUNGKAN AQILAH

Ketika saya mengandungkan Aqilah, pada tahun 2012, persenyawaan berlaku pada bulan 2 2012... Kalau ikut Bulan, ketika mengandungkan Aqilah, umur saya adalah 28 tahun (Walaupun kalau ikutkan tahun, tahun 2012 saya berumur 29 tahun).. So, u all tengok dekat jadual di atas.. KETIKA UMUR SAYA 28 TAHUN & BULAN 2 BULAN PERSENYAWAAN BERLAKU... SO, BABY YANG LAHIR ADALAH P IAITU PEREMPUAN... (",)

Nak bagi u all paham lagi....

Pasal umur tu, u all kena kira ikut bulan tau... contohnya macam saya, lahir pada 25/02/1983 tapi persenyawaan berlaku sebelum tarikh 25/02, so, umur saya dikira 28 tahun tau, bukannya 29 tahun... Senang cakap, macam ni, sebagai contoh, tarikh lahir u all pada 03/01 dah nak masuk 30 tahun, tapi persenyawaan berlaku pada 01/01, so, umur u all tetap dikira 29 tahun, walaupun beberapa hari je lagi nak umur 30 tahun.. (Tengok cara pengiraan ketika mengandungkan Aqilah).. Lagi satu, kita kenalah ingat bulan persenyawaan tu bila, baru betul bila tengok jadual ni nanti... & senanglah u all nak "scan" jantina anak u all tu.. hihii

UPDATE : Bab persenyawaan tu, u all jangan ingat kira dari bulan 1st day u all period macam kita nak tahu due date tu tau.. Macam saya, masa Aqilah sebelum ni, 1st day period, hujung bulan 1, tapi kira start bulan 2.. (bulan persenyawaan)

P/s : Kita hanya usaha, Tuhan yang menentukan.. (",)
Ps : Kalau tak paham, boleh tanya tau... (",)


{ 70 comments.. read them below or add one }

zachflazz zachflazz November 29, 2012
wow, ini bisa menjadi pelajaran buat para pemuda.
intanfirdaus247 intanfirdaus247 November 29, 2012
pening juga tgk carta tu..xper kak intan akan slow pahamkan..tq dalink!
Mimie Mimie November 29, 2012
sy dah phm kak ina psl bce jadual nih...sy de gak rujuk bnde nih kat ustazah boleh ke kite percaya.die ckp kalo rmln kite tak boleh percaya kalo kajian xpe...so,kite leh ikut cara perancangan jdual nih tp apa2 pun semua yg berlaku semuanya kerja ALLAH kan...
Mrs Velentine Mrs Velentine November 29, 2012
nnt kalau MV nak tambah bby boleh lah rujuk entry ni..done digi
Mrs Lurve Mrs Lurve November 29, 2012
sy fhm! dh dpt jawapan kalo ikut kalender nie...betul @ x, kita tgu lepas baby lahir nti hehehehehe...
Marya Yusof Marya Yusof November 29, 2012
As salam IB,

Semua ALLAH yg tetapkan tetapi kita boleh berusaha! Bijak kan org2 Beijing ni! Kajian macam ni bolehlah diguna pakai tp kalau ramalan.... nnt jatuh syirik pula... Kalau tgk pada umur & bulan yang berkenaan akak kena melakukan persenyawaan tahun depan! hehehe...nak dpt baby girl! Chaiyok! Chaiyok! ;))
fiza fiza November 29, 2012
Saya tak merancang pon. Alhamdulillah...dpt sepasang ☺☺ Utk anak ketiga dah tak kisah boy or girl.
*azni* *azni* November 29, 2012
a'ah la..bila sy kaji ni betul la kedua2 anak sy boboi..huhu..
Myra Jay Myra Jay November 29, 2012
Pada yang dah ada anak tu elokla merancang, macam myra taknak merancang, terima seadanya :D
Deqla manjew Deqla manjew November 29, 2012
deqla dah 2 tahun kawen tp xde rezeki lg..tp kalo ada rezeki dah tentu ank sulung ni deqla x ksh ank apa pun..janji dpt ank yg soleh dan solehah..hihi..
ayut ayut November 29, 2012
wah ada jaul...blh jadikan rujukan...hahaha..tp tu la.,..Allah jua yg mnntukan sgalanya..bab tarikh nk tntukan umor tu pyah gak.amek jdkan ilmu dulu lah..heee
Myra Jay Myra Jay November 29, 2012
Ina, pasala maskara tu myra rasa yang kaler pepel tu kan.. Ina tengok gmbaq Maskara sebelah kiri tu kan?
pinky pinky November 29, 2012
huhuhu....macam tu ya???
aizu's life aizu's life November 29, 2012
alamak.. bagusnyaa.. tQ kak ina.. *harini baru tau umo akak.. so leh panggil kakak kan :)
oo, cmtu ea.. x pernah tau pn pasal ni.. so kalo ikutkan table kat ats, insyaallah kite dpt baby boy.. hihi
*tu pn kalo tul la kite pegnen.. akak doakan la yer
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI November 29, 2012
almk..mmg tak fhmla gini..hihi.
azizah :) azizah :) November 29, 2012
ooh jijah paham ni... lepas ni boleh la merancang..insyaAllah mudah2an ada rezeki jijah :)
Aisy Nasiha Aisy Nasiha November 29, 2012
Ha ni bolehla ina plan anak lelaki dua tiga org lak lepas ni...
Myra Jay Myra Jay November 29, 2012
Myra tak sure plak maskara pepel tu dalam dia jernih ke tak...

Takpa balik ni Myra cek, tp rasa macam bukan je...
Its ok :D
syiela syiela November 29, 2012
tak merancang tetiba dah ada huhuhu
Shasha Yacob Shasha Yacob November 29, 2012
halamak poning tengok jadual, eh saya masi bawah umur untuk ini hihi

done digi
Kakzakie Kakzakie November 29, 2012
Kakak dulu pun ada simpan table ini Ina tapi persenyawaan terjadi tidak diduga sebab kalau boleh lagi cepat dapat lagi suka...

Kalau ikut kawan Cina kakak usia kita kena kira sedari dalam perut ibu utk melihat jadual ini. Entahlah..
Nida Nida November 29, 2012
Salam..

Punyalah lama Kak Nida tak singgah sini.. sedar-sedar Aqilah dah lahir pun... tahniah Ina.

Dulu Kak Nida buat juga cara ni, tapi tak lekat-lekat.. last-last main pakai taram jer..hehe. Maklumlah usia pun dah semakin meningkat tu yg main pakai taram jer.. Alhmdulillah dah masuk bulan ketiga pun.. doakan moga segalanya lancar ye Ina.
NORSHAHFEZA HAMSAN NORSHAHFEZA HAMSAN November 29, 2012
oh siap ade jadual cmni ek kak,,heheh baru twu
intanfirdaus247 intanfirdaus247 November 29, 2012
Ada dalink…sebab kadang2 lelaki pon ada masalah..air mani sikit atau cair ke, encik somi akak g sebab nak try la berurut sebab nak ikhtiar kan....wak tu urut satu badan tau…mmg kena naked la depan wak tu..mula2 encik somi terkejut juga…tapi mmg kena macam tu…ramai org g kat dia…baik wak tu…urut pon lama dan puas ati..
CikNana CikNana November 29, 2012
bah bah..mrncang la nie nanti.he
aTieYusof Family aTieYusof Family November 29, 2012
Wah.. nice sharing..TQ.
nak rancang anak pompuan lepas ni...
boleh di kaji ni...:)
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa November 29, 2012
oh..cmtu..hehe..khas tuk yg dah khwn..yg lum..tgk ja k hahah
Cinta Misteri Cinta Misteri November 29, 2012
Wah, bolehla praktikn utk ank ke3 nnti. Harap2 dpt ank perempuan.
umialya umialya November 29, 2012
yg sulung jer betul...
Miza Yusof Miza Yusof November 29, 2012
info yang berguna.boleh praktikkan bila dah masanya nanti :)
Adriana Adriana November 29, 2012
thanx kak ats perkongsian..sy punya berderet 3 bulan 'L' klau ada rezeki dpat baby boy
QueeN TerataI QueeN TerataI November 29, 2012
sekadar dijadikan panduankan ina.. kita hanya merancang dan Allah penentu segalanya...

p/s: so far kalau ikut table ni mmg benar la... kalau tgk dr jadual ni bayi yg bakal lahir pun sama seperti yg tertera di dalam jadual.. ;)
Haryati Faizal Haryati Faizal November 29, 2012
yati aritu try check gak 2 anak lelaki tu, mang ada kebetulannya lah ikut carta tu...so, kali ni nak try cam kat carta tu...InsyaAllah, apa2 pun semua kuasa Allah kan...

hihi...teringin nk baby girl pulak...
Mama Adam Mama Adam November 29, 2012
Hihihihi... Paham cikgu! Hhihihi
sisR sisR November 29, 2012
Kita hanya merancang, Allah jua yg menentukan..
Masya Masya November 29, 2012
pertama kali saya tgk jadual ni ina.. bolehlah saya kongsikan kat blog saya jugak yer...
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief November 29, 2012
anak pertama xmerancang utk anak kedua ni blh praktik nk dpt baby girl...apapun kita hanya merancang DIA juga yang menentukan
Masya Masya November 29, 2012
eh² kenapa pttnya tarikh persenyawaan sy tu saya ptt dapat baby gegirl tp dapat boy hahahahaa.... pttlah ramai dok kata amir masa lahir mcm gegeirl, saya lahirkan amir 2008 umur sy 25 tahun masa sy dpt tau sy mengandung umur sy 24 pada bulan sept 2007
emma emma November 29, 2012
Sangat berguna utk mereka2 yg ingin mrncang jantina anak..
lizz lizz November 29, 2012
saya tak reti bab2 ngira gini ...sib baik dah dapat sepasang hehe
izan mama mia izan mama mia November 29, 2012
elok pd mereka yg merancang nak ada anak lagi
N i e Z a N i e Z a November 29, 2012
saya ade jg try benda ni msa ngandung anak kedua ri tu..tp kan..x kena..klu ikut jadual tu gegirl..tp yg kuar boboiboy..hehehhe...
mama aryan mama aryan November 29, 2012
pening tgk jadual ni sebab tak faham hehe
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ November 29, 2012
komplikated jgk nk faham ye..
cma kire utk kakak seri salah, tp kire yg faiz punye betul hihih..

tq for sharing, elok utk mereka yg nk merancang jantina bby ni.. hihih... :)
Kesuma Angsana Kesuma Angsana November 29, 2012
KA pun pernah buat N3 tentang ini, bukan kata nak percaya 100% but for KA mmg betullah kebetulan...
lynn kamarul lynn kamarul November 29, 2012
mcm tu chances sy utk bln 12 ni perempuan lah eh.. huhuh
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey November 29, 2012
info yg mnarik.. sng nk rancang nnti.. :)
Cik Nur Cik Nur November 29, 2012
siap de jadual lagi eh..
bolehlah sape2 nak merancangkan...
QA's ~ mamapapa QA's ~ mamapapa November 29, 2012
eh...mcm sgt tepat jekn..hrp2 ini semua mmg betul brdasarkn kajian ..wpun dua2 anak akak mmg kebetulan dpt spasang tp kiraan ubulan prsenyawaan & ngan umur akak tu mmg hasilnya tepat..ini yg buat akak trpikir nk buat research jgk ni,ahahah!!!
sal ya sal ya November 30, 2012
husben akak ada simpan table ni. sian manager dia dari Jepun mintak terangkan sbb nak anak leaki. hehehe...
Riena Haiqal Riena Haiqal November 30, 2012
heheheheheh.. alamak tunggu la 2 tahun lagi baru nak try.. heheheh..sekarang ni masih surprise lagi tak tahu apa jantina baby saya
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat November 30, 2012
cr punya tak sama ler hihihi....tue mungkin kebetulan kot...
Nora Karim Nora Karim December 02, 2012
akak ada gak tertgk jadual ni dulu2.. tp tak pernah pulak nak tgk seriously... sbb akak tak kisah pun jantina anak.. alhamdulillah dapat sepasang dah...

kalau diizin Tuhan... nak try la tgk jadual ni... kalau ikutkan... bln 12 ni mmg sesuai tuk akak... boleh dapat LELAKI... hahaha (kalau dpt selang bunga best gak...)
Azi Azi December 02, 2012
aduh malas nak baca detail peta tu.. sebab dah ada sepasang..
*berlagak kan hahaha...
shidaR shidaR December 02, 2012
kak..phm hehee..nk bookmark!
QasehnyaRania QasehnyaRania December 04, 2012
boleh rujuk sini nanti..hihi

ya kita hanya merancang kan ;D
9n0L4 9n0L4 December 06, 2012
mknenye bulan persenyawaan tu boleh agak dgn noted mase kite bertelur ehhh. agak 1-2 minggu lps period la kot. :)
wan nurul hezrina wan nurul hezrina December 18, 2012
rasanya nurul pernah buat masa sofia.saja nak guess jantina sofia.menurut jadual tuh lelaki tapi yang kuar gurl..hehehe so takmo percaya.tok suka2 muleh naa
VionaViona June 09, 2013
salam kak, saya berumur 24 tahun dan saya ingin mengandung bayi perempuan. saya ingin tahu bila bersama suami, sama ada pada bulan november @ disember ?
IntaNBerliaN IntaNBerliaN July 12, 2013
@Viona

umur 24 thn? bln brp ye @ tarikh lahir... btw, kalau ikut jadual tu, start dr bln 8 sampai bln 12, ank girl...

tp apa2 pun bergantung pada rezeki Tuhan bagi jugak la :)
Ummu Muhammad Ummu Muhammad January 24, 2014
alhamdulillah.. tabarakallah ina! ayah alishan aqilah mcm nk completekan charlies angels aje nampak gayenye :)..sebb kalau kire start ina umo 30 tahun bulan 11 ke 12, mase tgk tu tetap P yg berderet usie 31 tu...

tu jadual je ina..apepun mashaAllah tabarakallah! tk saba nk tunggu next A seterusnye! ;)
Ummu Muhammad Ummu Muhammad January 24, 2014
Astagfirullah..sy silap tgk ina..iye betul22...inshaAllah shaikh kabir lepas Aqilah ni..mudah2an...ameeen!!! ;)
Ummu Muhammad Ummu Muhammad January 25, 2014
heheheh..ina, sy main makan aje hehehee...mase muhammad suke minum kopi radiz tu ler..mase abdullah minum susu kambin..makanan pulak mmg maen makan belake..sekarg je baru pantang sket2 hehehe..

ini tahniah..mabruk!!! moga panglima ini kalilah! hehehe

doakan kami bb gurlz hehehe
imelda imelda August 06, 2014
Hi mohon bantu... tarikh lahir saya 09.12.1984 n 1st period 6.feb.2014..kira persenyawaan tu blaku febuari la kan... nak pakai umir 29tahun ke atau palai umit 30 tahun?