Kenapa saya Suka EMAS

Saya sendiri pun tak pasti kenapa saya boleh suka EMAS.. lebih2 lagi yang besau2.. hihii.. Actually, sebelum ni, saya tak suka emas2 yang besau2 gedabak ni.. nampak macam MAKCIK-MAKCIK.. tapi tu la.. hambikkkkk.. bila dah terlalu tak suka tu, Tuhan pusingkan balik buat saya jadi suka emas.. sampai yang besar2 gedabak yang sebelum ni saya cakap macam makcik-makcik tu la yang saya suka.. 

Ohya, hanya suka tau.. belum ada lagi barang kemas yang besau2 gedabak ni.. hihiii!! Saya tak suka yang silver2 ke emas putih ke.. bagi saya ianya buat rugi duit saya je.. kalau memang emas sebetoi2 emas ni.. pelaburan ooooooo... hihii


Ini antara rantai yang saya sukalah.. minat saya kepada emas dah beralih kepada yang besar2 macam ni.. muahahaaa.. *SEKALI LAGI DIINGATKAN, HANYA MINAT BUKANNYA DAH ADA.. YANG ADA DI BADAN TETAP JUGAK YANG HALUS..HIHII*


Tanpa disangka2 dengan takdir Tuhan jugak.. DIA temukan jodoh saya dengan penggemar emas jugak.. tapi bukanlah barang kemas yer.. sekadar yang ketoi2 tu je.. Pelaburan semua ni.. sahut cabaran DR. M (",).. Saya rasa mengumpul emas ni bagus tau.. emas sekarang ingat murah ke.. mahai u all.. dulu zaman saya budak2 emas berapa puluh hengget je segram.. sekarang se gram dekat 200 hengget.. hambikkk!!

Kita boleh buat pelaburan dengan emas ni tau..!! Serius tau u all.. my dear dah try buat benda ni dari zaman bujang lagi.. saya tak reti nak terang macamana cara yang saya maksudkan tu.. kena tanya my dearlah kalau nak tau.. Kalau tak pun, u all pergi je baca dekat Jutawanemas.com ni.. My dear, mula2 dulu study dekat sinilah.. (",)

{ 14 comments.. read them below or add one }

fieda fieda November 01, 2011
btul la ina..dulu masa muda2 kak fieda pun tak suka pakai rantai yg beso2..nak yg halus2 jer mcm bdk punya..skrg dh tua2 ni mmg suka plk rantai or gelang yg bapok besor ni..pelik kan..tp mmg tak rugi pun beli emas..makin lama makin mahal..sama gak ngan kak fieda tak dapat nak merasa jugak rantai beso..yg halus2 ada la..byangkan lah kalau seutas yg beso gitu sekali dgn loket dah 4 or 5 ribu..cian kt suami kita nk ngabihkan duit byk tu..lain la kalau duit tu jatuh dari langit kan..tp kan mak mertua kak fieda emas dia semua besor gedabak..mcm mak datin..

oh yer..ina nak tau..bini2 kwn suami kak fieda mmg garang2 tak takut laki pun..ckp pun sore tinggi2..duk depan umah ni jer..ari2 dgr dia tengking laki dia..sian laki dia..laki dia jenis slow jer..baik sgt..kita kena la hormat suami kan..tak yah la nk garang2..tp tak ler semua mcm tu..
LYAfrina LYAfrina November 01, 2011
btl tu ina.. skarang rmai beli emas utk pelaburan masa depan.. sbb harga emas terus miningkat.. kalo simpan duit.. nilai duit kt makin jtuh merudum kan.. sbb tu rmai y pilih option utk myimpan emas..

**tp lya x suka pakai brg2 kemas..hehehhee.. suka pkai y halus2 jer.. tp cincin jer..ssh nk pkai.. trus tngan jd sembab n bengk.. xytau nape jd gitu, sjak lps lahirkan asya.
eB ezrin eB ezrin November 01, 2011
jrg pakai mas kecuali cincin & trntai tgn mas kwn... tuh jerk... hik3
http://mamaaerish.blogspot.com/2011/11/tuesday-talk.html
Yatie Awang Yatie Awang November 01, 2011
akak dari dulu sampai sekarang memang tak suka barang kemas, tak kiralah, emas ke, pereak ke, kristal ke...rimas kalau pakai
Siti Asiah Siti Asiah November 01, 2011
Dulu sy pun tak suke barang kemas...tapi sejak dah kawen ni...baru la suke...tu pun tak suke pakai byk2 ckp la serba satu dr leher-kaki...& tak suke yg besar2...just nice jerk...hihi
Tina Othman Tina Othman November 01, 2011
saya pun minat buat pelaburan emas, sangat2 menguntungkan, emas ni kan money magnet =D

tapi barang kemas takdelah, tak mampu nak beli lgpun tak berani nak pakai kan, klu goldbar tu okey lah senang nak simpan
~diAhOntHeblOg~ ~diAhOntHeblOg~ November 01, 2011
yeap..btol tu..selain tu silver pon leh gak buat pelaburan..my friend jual ni..tuk pelaburan..
Munna Munna November 01, 2011
wuuu entry akak ni mmg tepat pd masanya lah..hihi

smlm me dgn tunang bru bincang psl pelaburan emas ni n skrg tgh searching lg psl imu2 plaburan emas =)
suhaina laui. suhaina laui. November 01, 2011
same la ina....sue dulu pon xsuka dgn emas yg besar2 kalo mak nk beli suka pilih yg cute2 haluskan...skrg kan dh rugi hehehe...myhubby pon minat gak dgn emas ni tp public gold la....dulu ms dapat duit hantaran pergi bli emas yg ade permata....rs rugi sgt2 sb nilai dh jatuh sekarang...ms bli xbw mak...mane la tau emas ni byk jenis ;(
Bui Junaidi Bui Junaidi November 01, 2011
betul sangat bui setuju..dulu nk yg kecik2 jer,sekarang lagi besar lagi bagus..bui pun baru lepas beli barang kemas ni..kat kuching rm185 se gram..teringat dulu2 pernah beli mas rm80 jer segram...mahal betul emas sekarang kan..
Puan Kutu Puan Kutu November 01, 2011
memang bgus buat pelaburan emas..tp budget nie tak berapa.keke..

kalaupakai barang kemas mmg sy tak suka.yg ada nie pun beli duit mas kahwin..tp berguna jugak emas nie time sesak2.dulu2 mak ngan paksygadai brg kemas jer klu sesak2...

skang pun dah ada bank yg boleh buat pinjaman ar rahnu..

sy tak teringin pulak yg besar gedabak camtu..tp aruah mak sy punya ada..tak pkai pun..:)
tiefazatie tiefazatie November 01, 2011
ifa suk apakai kecik2 je..hee..lg suka beli emas kat akaun emas maybank je..xbhya sgt..hehe
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda November 01, 2011
Owh, nk wat pelaburan emas ke? hubby sy pun wat gak..tp ntah ape crite skrg..

sy xbrape suke jewellery yg emas2 nie, huhu..
wan nurul hezrina wan nurul hezrina November 02, 2011
mmg ramai memperkatakan ttg emas.nurul sangat suka ngan emas.dulu masa muda tak taulagi main2 emasnie.skang mmg suka.kalu ada bonus nurul akan beli emas.barangan kemaslah bukan jongkong.hubbypun banyak beli emas kalau dapat bonus..so bila time sengkek..nurul ngan husband g gadai emas2.mcm arituh sofa n merah pas nurul bersalin masuk nursery..mahai yuran.both 2k++.so gadai rantai sementara waktu..nnt ujung tahun bonus cnfirm g amek tebus semula.pas januari2012 g gadai alik sbb merah n sofia masuk tahun baru kat nursery=)mcm2lah ulang2 n kalau ada hal kecemasan mcm anak sakit smtra r=tunggu insuran g gadai dulu.gadaikan ikut harga semasa emas so ada keuntungan disitu..bukan jual.gadaijerk