Kenapa anak2 taknak jadikan "IBU" sebagai perkataan pertama

Perkataan pertama yang saya maksudkan tu adalah mula2 sekali perkataan yang anak kita belajar bercakap.. Macam Alisha ni, sebelum setahun lagi dia dah mula pandai menyebut beberapa patah perkataan.. tapi saya kurang pasti apa 1st word yang dia sebut.. 

TAPI yang saya pasti sangat.. si Alisha bukan sebut IBU sebagai perkataan pertama.. hahhah... Macam sekarang ni, antara word yang alisha mampu menyebut dengan memahami maknanya adalah ABAH, OPAH @ my mum & CAT @ kucing.. Jangan main2.. kucing dia panggil CAT.. orang london alisha ni.. muahhaha

Boleh dikatakan setiap masa alisha memanggil ABAH.. IBU ni tak nak pulak panggil.. time nak menangis dia panggillah saya.. hihii.. Ohya, tetiba pulak saya terfikir.. adakah disebabkan alisha cuba meraih perhatian dengan abah  dia?? yela, memandangkan di siang hari abah dia pergi kerja sedangkan dengan ibu dia ni.. 24 jam bersama.. hihihii horayyyy saya dah dapat jawapan untuk memuaskan diri sendiri... muahahhaha
OPAH pun sama jugak... suka benor panggil opah dia.. sampai balik kampung baru ni.. sikit2 opah sikit2 opah.. cucu opah betoi Alisha ni.. hihii.. Bayanglah, kat kampung, alisha banyak bersama opah dia dari saya.. hehe...

Lagi satu CAT, pantang nampak kucing.. mulalah sebut CAT.. tengok kucing kartun pun, dia boleh kenai itu CAT.. hahahaa

Tapi kenapa pulak tak nak pantang nampak IBU sebut IBU2.. hihii... Ramai orang bagitahu saya, anak2 ni memang sebut ABAH dulu baru IBU.. kenapa ek.. sebutan ABAH tu lagi senang dari IBU ke?.. Si Abah Alisha ni pulak, berlagak dengan saya sebab Alisha suka panggil dia.. hahhahha My dad pulak cakap "Pergilah dekat opah, sikit2 opah".. yela, my dad yang tengah dukung dia tapi bila nampak opah, dia nak pergi dekat opah dia.. hhahahha

P/s : Apa 1st word anak u all yer? Hari ni Alisha akan pergi checkup untuk SETAHUN 2 BULAN
Kenapa anak2 taknak jadikan "IBU" sebagai perkataan pertama

{ 22 comments.. read them below or add one }

Cik Azizah Cik Azizah November 09, 2011
kak memang proses pembelajaran die mula menyebut abah dulu bukan ibu mama o sebagainya..memang begitu mane2 anak pon :)
syawalsimpsons syawalsimpsons November 09, 2011
sue pon lupa ape 1st word syawal..tp mmg betoi syawal pon pepehal panggil abah...abah je yg suke dier sebut...mmg agaknyer senang kot...sue pon dier G panggil abah...ape lak tu...kikiki...bila suruh panggil IBU...mals..pandang tempat lain...bila minta tolong...tarik sue sebut abah...adohai.....
~diAhOntHeblOg~ ~diAhOntHeblOg~ November 09, 2011
aah..adik sedara sy pon perkataan skang die br sebut aba..aba..walaupon xde H..da nk jd abah da..die br umo setahun lebih..
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda November 09, 2011
haha.. same la ngan Hannah, sbut "papa" dlu then br la reti sbut "ibu".. tp Hannah nie jrang pgl sy "ibu", huhu~.. nnti la sy critekn kat blog, ngehehe..

Hannah pun pgl kucing "cat" gak, haha.. ^_^
LYAfrina LYAfrina November 09, 2011
1st word asya lak.."Papa"...
bila suh sebut mama..dia sebut "papa".. tp dlm nada y lucu sgt... tp tup2 time lya msk spital.. dia sebut "mama".. msa tu..nk ngis sgt rsa... tp asya mmg mnja sgt n rpt dgn papa dia.. apa2 nk papa dia sokmo.
LYAfrina LYAfrina November 09, 2011
1st word asya lak.."Papa"...
bila suh sebut mama..dia sebut "papa".. tp dlm nada y lucu sgt... tp tup2 time lya msk spital.. dia sebut "mama".. msa tu..nk ngis sgt rsa... tp asya mmg mnja sgt n rpt dgn papa dia.. apa2 nk papa dia sokmo.
nur anis nur anis November 09, 2011
hihihi..nanti dah besar sikit asyik panggil ibu je kot..saya memang tak ada pengalaman lagi. :)
Siti Asiah Siti Asiah November 09, 2011
hihi...anak sy pun dapat panggil 'baba' dia dl drpd 'ibu'...
kalau nak tido br cr saye..kalu tak, berkepit je ngan baba dia sampai la skg ni...baba pg kj kjap jew pon cam dah lm tak jumpe....
Ros Ros November 09, 2011
Salam IntanBerlian,

Kak Ros tak perasan la pulak,apa perkataan pertama yang keluar dari mulut anak2 ni....
fiza fiza November 09, 2011
1st word qahirah pon 'abah', ajar sebut 'ibu ' pon perkataan abah gak yg keluar...hehehehe...pastu suka sgt ngan cat. Pantang nampak kucing.
mama fieda mama fieda November 09, 2011
anak2 kak fieda pun gitu jugak la..dorang pandai panggil papa dulu baru mama...pelik yer nape budak2 sume lebihkan ayahnya dari ibunya..huhuhu..
KhaiZa KhaiZa November 09, 2011
1st word anak saya, mama.. tapi bila dah besar, hantar dekat mengasuh.. anak saya panggil ngasuh dia mak.... sekarang bila balik rumah.. dah hilang perkataan mama... terus melekat mak... huhuhu.. saya nak anak saya panggil saya mama...
Cik Rose Cute Cik Rose Cute November 09, 2011
Si Syifa perkataan pertama mak....hihihi baru masuk 8 bulan...bila nangis sebut mak....Padahal Cik rose punyer panggilan Ibu...
MamaEma MamaEma November 09, 2011
first word adalah 'mama' mungkin sebab ia senang saja..

kucing sebutannya panjang..CAT sekali jer perkataan dia..
Jaa Jaa November 09, 2011
idlan panggil abah dulu... pastu mama.. kucing dia x pandai panggil cat, tapi dia panggil "Auwwww...".. hehehe
Bui Junaidi Bui Junaidi November 09, 2011
bui pun dh lupa perkataan pertama yg anak bui cakap..
suhaina laui. suhaina laui. November 09, 2011
same dgn akif....abah cepat je sebut....dari umi...samapiakn sue pasang lagu hadad alwi yg tajuk umi tu...berulang2 sampai la akif pandai sebut umi baru puas hati ;)
Puan Kutu Puan Kutu November 09, 2011
sy pun tak igt apa perkataan pertama yg aiman sebut dulu..pandainya alisha..:)

klu alisya dengan opah..aiman dengan wan(FIL).Sikit2 wan..

aiman dulu pun pggil cat.sebijik macam alisha.budak sebaya alisha nie cpt tgkp sesuatu.klu hari2 kita ajar dia akan cpt pandai..Aiman sy ajar satu hari satu perkataan.

macam aiman dulu seawal dua tahun dia dah banyak tahu nama binatang macam cat,cow,bird,rabbit.

tp semua english word la..skang nie ja kena push2 sikit..satu hari 4 perkataan pun tak dpt.bila ajar apple,book,chair n duster.chair jer dia ingat.haha.jadilah...:)
teratak hati teratak hati November 09, 2011
tak tau la pulak camtu ye..x de pengalaman lagi..
teratak hati teratak hati November 09, 2011
tak tau la pulak camtu ye..x de pengalaman lagi..
tiefazatie tiefazatie November 09, 2011
xpe..ok je tue sis..ttp ibu gak die syg tue..hee