IBU menjadi pilihan saya sebab..


Ibu ke emak ke mama ke ummi ke mummy ke.. semuanya adalah membawa maksud yang sama.. tapi yang menjadi pilihan saya untuk anak2 panggil saya adalah IBU.. entah, dari dulu lagi saya memang nak guna panggilan IBU ni...

Saya rasa  panggilan IBU ni macam sweet je.. IBU tu seolah2 seorang yang sarat dengan kasih sayang.. Ini pendapat peribadi saya je tau.. Lagipun tengok iklan susu fernleaf yang dia nyanyi lagu "IBU.. IBU.. ENGKAULAH RATU HATIKU.." Sweet je iklan tu.. dengan si anak yang comel tu nyanyi dengan si ibu nya keluar air mata... so sweet...

Ohya, tapi saya panggil emak saya MOK (sebutan bahasa Terengganu bahasa bakunya MAK).. U all pulak kenapa nak anak u all panggil u all Ibu, Mama, Ummi or mummy ek (",)

P/s : MY MIL cakap bubur sum-sum yang saya masak tu sedap.. rasa lemak dia tu cukup.. (^_^)

{ 13 comments.. read them below or add one }

fieda fieda November 18, 2011
seronoknya dia kena puji tu dgn mil..hihi

kak fieda plk dari remaja lagi suka dgn panggilan mama..rasa mcm anak2 tu manja sgt dgn kita bila panggil mama..hihi..msg2 la kan punya citarasa..kak fieda pun panggil mok jugok...besh owk panggil mok...org bandor jer panggil mak...
tiefazatie tiefazatie November 18, 2011
comel..hee..apa2 pun xkisah..sbb maksud die ttp sama kan sis..
syawalsimpsons syawalsimpsons November 18, 2011
sue pun syawal panggil ibu (walau pun syawal jarang sebut)sue suke sweet je kan...lembut je bunyi dier...susah nak kata...yang penting syawal terdengar syawal panggil sue ibu rasa sejok je hati ni...pastu melompat panggil en asbeen...kikikikiki
Puan Kutu Puan Kutu November 18, 2011
Wow MIL puji lagi..hehe

klu ikutkan sy suka dipanggil mummy.tp en suami tak suka daddy,sshlah tak matching.haha...

lgpun klu mamak, mami tu maksudnya mak saudara..en suami dah la keturunan mamak.kehkeh...

ibu pun best pasal sebutannya just nice..bonda ok jugak.terasa macam keturunan diraja..

Semua sebutan sy nak kan?hahaha..
ecadwinkyasha ecadwinkyasha November 18, 2011
suka suka..eca pun nanti nak bakal-bakal anak panggil eca ibu,biar pgl bakal suami 'ayah'....cam sweet je :)

tpi bakal-ayah pun xde lagi..cmna ne?.akak carikan sorg ble?.haha
suhaina laui. suhaina laui. November 18, 2011
sue pun pangGIL 'MOK'...tapi MIL..'mama'...xbertukar la kan ;)....ina nt ley buat lagi MIL dh puji tu ;)
oli-go oli-go November 18, 2011
Ibu...bunyi macam sopan je kan..hahhaha
naim naim November 18, 2011
Ibu terletak syurga.
Myra Jay Myra Jay November 18, 2011
Kalau myra ditakdirkan ada anak, insyaAllah nak suruh panggil Ibu @ Ummi :-)
QASEHNYA RANIA QASEHNYA RANIA November 18, 2011
hai....tahniah ina...u menang saguhati kt blog http://hatiberbungaros.blogspot.com
...
sue zainun sue zainun November 18, 2011
mmm sue plak sblm pregnant nak biasakan diri ngan mummy..last2 bila pregnant suka sgt2 sebutan ibu..rasa serasi dengan diri dan rasa indah je panggilan tu..feel happy..hehe
SeputihSalju SeputihSalju November 18, 2011
sy pun suka kalau pgil ibu, nmpk cm manja jer..dgr pun cm sedap jer..hihihi
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda November 22, 2011
same la kite nie..kn Ina? sy pun dr dlu lg (sjal skool lg sbnrnye) nk anak2 pgl sy "ibu".. sy pun mmg suke lagu iklan tue gak.. Hannah pun suke.. tp sygnye, Hannah jrg la pgl sy "ibu"..huhu~...