Bubur sum sum.. (",)

Disebabkan semalam, saya sangat frust tak dapat buat bubur tepung pulut or bubur butir nangka.. Hari ni, saya buat bubur sum sum.. hahahaa.. First time buat ni, tengok dekat WHI semalam.. muahahaa


Inilah hasil bubur sum sum saya tu.. hihii.. Senang je nak buatnya.. Amik tepung beras lepas tu letak garam sikit n masukkan sedikit santan.. kacau bagi cun2.. maksudnya xda ketoi2.. jadi cair je.. lepas tu, letak atas dapur & tambah lagi santan n air sikit kacau sampai pekat.. tak melekat2 kat periuk.. letak dalam bekas.. SIAP..

Untuk kuah dia pulak.. masak air yang dicampur dengan gula melaka.. *orang terengganu panggil Nisang*.. Rasa dia tu ok2 je.. takdalah beria sedap pun.. sebab saya ni bukan penggemar makanan yang guna tepung beras.. bila makan bubur ni rasa tepung beras & lemak2 sikit sebab ada santan.. (",).. Ohya, yang warna hijau tu sebab saya letak pewarna..

P/s : Saya buat ni sebab hari ni nak balik kampung my dear.. bolehlah bagi dekat MY MIL sikit (",)

{ 27 comments.. read them below or add one }

ctie anis ctie anis November 17, 2011
sdppp...salu mkn lpas mjlis kawen,mjlis pulang barang kongsi..
:)
shaFazie shaFazie November 17, 2011
peberet azie...
nk sikit kak ...:D
fieda fieda November 17, 2011
ooo..nak balik kg yer arini...kak fieda tak pernah mkn bubur sum sum ni..camner la rasanya yer..kak fieda dh beli tepung pulut nak wat bubur butir nangka tu tp tak buat lagi sbb sagu bijik plk takder kt kedat ni..nak cari sagu dulu..kalu ada bru nk buat...nanti dh buat bru ada entry..heheh
ct rahani ct rahani November 17, 2011
sedapnya.. klu ganu panggil kuih lompat tikam.. hiks..
mamaNoriz mamaNoriz November 17, 2011
klu ina letak dlm acuan cantik metsi lagi best, cute je rupa dia nanti...
MamaEma MamaEma November 17, 2011
wah, menantu yang bagus ni..
fiza fiza November 17, 2011
Rajinnyaaa. Saya teringin nak mkn bubur butir nangka tu sbb dah lama tak mkn. Kat bangi ni susah nak cari, nak buat sendiri...ntah bilalah, resipi dah ada ☺☺

jom baca:

Bawal Goreng Panas @ Cyberjaya Sports Arena

Wordless Picture yang membuatkan Air Mataku Bergenang
hafizulhakim hafizulhakim November 17, 2011
sedapnya! da lama x makan. :)
wan nurul hezrina wan nurul hezrina November 17, 2011
wah rajinnya mak alisya masak.nnt resipi belut nurul bg kmdian ek.skang tak sempat jer.
Shafiq Shafiq November 17, 2011
sedap bubur nie.. :-)
Gen2Merah Gen2Merah November 17, 2011
bubur sum sum... pertama kali dengar... tiba2 air liur bergenang di mulut.. ekeke
Azzah Azzah November 17, 2011
teringin nak buat..tak penah rasa lagi..
Yan Yan November 17, 2011
salam kenal..

teringat arwah nenek yang suka buat bila bulan puasa..sejuk je kalau diletakkan dlm peti ais..
teratak hati teratak hati November 17, 2011
rajin nye msak bubur..
thanks bagi petua nak bersalin tu, mcm2 citer dgr,biase yg susah n lame klu brsalin ank prtama,tu yg tkt,blh la mkn kurma byk2 pasni, air zam2 pun umi sy dh bekalkan siap2 aritu..
::NureeN:: ::NureeN:: November 17, 2011
x pernah mkn, bleh try ni ;)
msredcheesecake msredcheesecake November 17, 2011
Simple je, mesti sedap sbb msred suka gula melaka...
Addin Addin November 18, 2011
memang sedap. lama dah tak makan. sobs :(
Puan Kutu Puan Kutu November 18, 2011
hari tu br na tnya bubur sumsum tu apa..inilah rupanya ekk..pernah mkn rasanya tp mmg tak pernah buat.kt rumah nie sy tak pernah beli beras pulut.boleh camtu?keke..
Oh Oeya Oh Oeya November 18, 2011
Mintak sikittt ngeeee :D
Myra Jay Myra Jay November 18, 2011
Bubur sum sum ni makanan negeri mana ye?

Makanan T'ganu ke?
QASEHNYA RANIA QASEHNYA RANIA November 18, 2011
ooo ni le ropenya bubur sum2 ..hari 2 en assbenn da minta su buatkan bubur sum-sum ni.dia kata tgk kt WHI juga.tp su xthu sbb x tgk n then x boleh nk byangkan cz 1st time dgr. so thanks ina...bleh la buat hari cuti nti..
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda November 22, 2011
owh..xpenah rs n tau pun...hehe.. pndi la Ina nie bab masak2..hehe..
jaakechik jaakechik November 18, 2012
first time dgr nama bubur ni..hehe... ingt tulang je nama sum-sum...hahahaha... tp macam senang jer cara buat dia tu..btw, boleh cuba!