Pengalaman saya jaga alisha ketika berpantang...

Sebelum saya bersalinkan Alisha, ramai yang mengatakan "BILA DAH ADA ANAK, MESTI TIDUR MALAM TAK LENA".. Time orang cakap camtu, saya just senyum je lah kan... yela, saya pun tak tau camne.. belum ada pengalamanlah katakan.. (",)

Tapi kan u all, dengan takdir Tuhan, ketika dalam pantang, tidur saya sentiasa lena.. takda pun nak dapat gangguan dari Alisha... Alisha pun bukannya jenis yang suka meragam.. Baik2 je si budak kecik ni masa kecik dulu.. hihii.. Eh, Alisha pernah meragam sekali, tapi tu disebabkan oleh perut dia kembung.. gara2 saya tersilap makan.. adehhh sian alisha... nasib baik ada my dad & my mum.. merekalah yang tolong tuam alisha dengan pasir panas + sapu minyak...

Alisha jenis yang tak takut sejuk tau u all.. time pantang, kalau alisha berak, saya basuh je walaupun pukul 2 3 pagi.. kiranya saya takda nak lap guna tisu lembab tu la... steady je alisha kena air sejuk pagi2 buta.. hihii.. Ohya, tapi time mandi, Alisha mandi guna air suam tau.. hampir setengah tahun jugaklah kot mandi air suam...

Alisha jugak jenis yang tak susah nak siapkan dia lepas mandi.. sapu minyak, pakai losyen, tuam, pakai baju.. semuanya lah.. senang je... tu yang sampai sekarang ni alisha suka kalau kita belai2 badan dia.. hihi.. Kesimpulannya, jaga alisha dalam pantang memang senang.. tidur saya pun tak diganggu... Adik Alisha ni nanti, tak tahu lagi macamana.. adakah tidur saya akan terganggu or sama jugak macam alisha sebelum ni.. Setiap anak tak sama kan.. Tunggu & lihat je nanti.. (",)

Jap, nak buat kesimpulan lagi sikit.. hihii... "Jangan percaya cakap orang selagi kita tak laluinya.. maybe anak orang lain suka meragam time berpantang tapi anak u all sebaliknya..".. Kadang2 orang ni saja nak takut2kan kita tau.. saya banyak kena macam ni walau dalam apa hal.. tapi saya ni jenis selagi tak cuba selagi tu tak tahu... (",)


Pengalaman saya jaga alisha ketika berpantang...

{ 46 comments.. read them below or add one }

Azza Afdzal Azza Afdzal October 19, 2012
xtau nak komen apa sebab sy lum kawin ag hihihi...so xda pengalaman la...
Si Matatajam Si Matatajam October 19, 2012
Seronok yea Ina jaga Alisha yg tak banyak ragam..
Cik Nur Cik Nur October 19, 2012
betul..lain org, lainlah ragamnya..tak semua samakan..
PinkUmmi PinkUmmi October 19, 2012
betul tuh kak ina sy setuju....mse sy pantang kan aina dulu memg sush sket...xleh mkn n mnum sbrgn nti kembung...ble dh bsar sng sket jge die...auni pulak sebaliknye..mse pantang memg seng nak jge die ble dh bsar memg kne beri perhatian lbih...sebab 'begau' die len mcm hehehe..aktif sgt
QueeN TerataI QueeN TerataI October 19, 2012
betul tu ina.. kita x boleh nk samakan kita dgn org selagi kita tak lalu pengalaman kita sndiri... kiranya anak ina dgn anak Queen samalah.. sewaktu berpantang mmg sgt senang... tidur malam xdelah terganggu dek esakan tangisan atau berjaga malam nie.. Alhamdulillah.. tp tula anak yg ke-2 ni waallahualam.. kalau dpt sama situasinya bersyukur sgt2..
izan mama mia izan mama mia October 19, 2012
betullah..pengalaman setiap org adalah berbeza...bersyukurlah apa yg kita dapat..hihii..
Nida Mohd Nida Mohd October 19, 2012
sama macam Adam anak sy first..kalo berjaga mlm pn dia tak nangis atau marengek..dia main sorang-sorang.. tapi yg kedua memang tak leh tido sgt sbb dia telinga nipis..kalo bunyi ckit pn dia dah terjaga..ye lah..lain anak lain perangai..hehe
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna October 19, 2012
setiap anak pengalamannya berbeza kan..orang keliling pun kena membantu.. terutamanya bagi ibu2 yang baru..takut nanti stress sangat meroyan jadinya..susu pun payah nak keluar..
syawalsimpsons syawalsimpsons October 19, 2012
steatment yang last tu..sue sokong....so far waktu jg syawal, mmg tak lena tido...bergusti jugak ngan en asbeen tu...mmm..stress lagi kan...ngan jaundis dier lambat surut....kalo izz ni so far lena x lena jugak..adakala mlm tu mmg lena dier tido, x kaco pon, adakala mlm tu dier mmg mengganggu gugat ketenteraman jugak la...so far tak la rasa heavy mcm syawal dolu...izz ni kuat berak..so far mmg sue pon tak pakaikan tisu basah tu, 2,3pagi en asbeen basuh berak dier ngan air sezuk, steady jugak..
Riena Haiqal Riena Haiqal October 19, 2012
sama la. masa pantang Haiqal dulu dia tak banyak ragam sangat.. dia nangis nak susu sekejap jer.. memang tak tidur lena la kan.. tapi syukur la tak lama dia berjga malam.. (^_^)
Haryati Faizal Haryati Faizal October 19, 2012
org kate klu ms kita besalin tu susah sket, InsyaAllah masa dlm pantang tu senang nak jaga baby, baby pun tak byk ragam...
jaakechik jaakechik October 19, 2012
jaa hari tu pun 1 weeks je MIL jaga, pastu jaa blk duk umah sdiri dah... x selesa sbb semua mil buat. berdikari baru best.... kan?
ayut ayut October 19, 2012
betul..situasi setiap org mesti lain2x.. :) hope adik alisha pon mcm alisha nnt ^^
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief October 19, 2012
a'a anak2 ni bukan semua sama kan...kena lalui sendiri baru tahu mcm mn bukan pakai percaya jer apa org ckp
Mrs Velentine Mrs Velentine October 19, 2012
anak sya dh tiga org mmg xda meragam malam masa me tgh pantang
azizah :) azizah :) October 19, 2012
yer kak.. lain anak lain ragamnya.. time kita tak tahu la macamaner.. ape yg penting sabar dengan amanat yg Allah kasi.. org lain nak sgt merasa pengalaman camtu kan...
eita eita October 19, 2012
kena lalui sendiri..jadi beru tau guane rasanyer kan...
mesti seronok kan ada anak sendiri
kak tini (umialya) kak tini (umialya) October 19, 2012
bagi akak le, masa dlm pntang ni merupakan masa yang sesuai ntuk menaikkan berat badan, mukapn bulat jer, selera makan bertambah, mungkin hati senang kot 24 jam berkepit ngan anak2..

sebaik masuk keja, terus merundum tiba2, huwaaaaa..
QasehnyaRania QasehnyaRania October 19, 2012
Betol lain org lain caranya..
So jgn nk takut2kan org lain pulak kan..

No xperience...
So tak tau nk komen lebey2 :)

suhaina laui. suhaina laui. October 19, 2012
betol ina....sy 2org ank ni sgt berbeza...akif mmg senang kalo mlm lpas nyusu direct tdo ke pg xde bgun mlm susu...yg adik lak mmg bgun menyusu...dlm pantang lak ms safiya tdo xde gangguan dr akif sb mlm myhubby mmg sepenuhnyer dgn akif ;)
Azi Azi October 19, 2012
sy dua2 anak pn lena je tido, xdela anak yg kena jaga kul smpi 5 6 pagi, sikit2 xpuas tido tu biasala...
shidaR shidaR October 19, 2012
betul kak ..dah kena btg hidung sndri baru lah tahu kan heheee :)
Nora Karim Nora Karim October 20, 2012
betul tu... dengar ckp org boleh... tapi percaya jangan :p
✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ ✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ October 20, 2012
Betul3..lain org lain kisahnya.. mase pantang rania lain.
Raisya tersgt lain..x pernqh tjage mlm
fieda fieda October 20, 2012
seronok jaga anak yg tak bayk ragam dlm pantang..kak fieda kena yg sulong aritu asyik menagis jer mlm2..asal mlm jer kembong...adoi..mmg tak tido la mlm...
lynn kamarul lynn kamarul October 20, 2012
alisha gud gurl dr pantang rupanya... hehe insya Allah adik dia nnt pasti macam kakak jugak. tp kan ina, klu dia meragam rasanya kt pun tak baik mengeluh kan... tu la nikmat jd ibu.. hehe sy je x dpt rasa lg tp seingat sy my step dotter tu masa dia baby sy boleh je mandikan sendiri. smpai skrg klu sy blk kg,dia mesti nak mandi ngan mak dia ni
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat October 20, 2012
betul tue ina...anak orang gan anak kita lain tak sama...tak boleh dengar sangat cakp orangkan...cr okey jer ketika berpantang...sorang2 jer cr pantang...kalau hubby cuti,hubbylah tolong...
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ October 20, 2012
dua2 anak cma berbeza ragam mlmnye..seri,2 mnggu bpntang mmg ssh nk dpt tune tido mlm..yg adiknyeplak lepas 2 minggu..awal2 pantang tu behave je.. hihih :)
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha October 20, 2012
agaknya anak eca nanti macam mana la eh?haahaha
Noraziha Noraziha October 21, 2012
yup, saya pun setuju. Pengalaman melahirkan 3 cahayamata, mmg ada perbezaan. Yg 1st tu, ya ampun..mmg susah, dah la kuat keriau meraung, anak seterusnya ok je.
syiela syiela October 21, 2012
setiap orang lain pengalamannya.. jadi jgn terlalu ambil berat apa yg org cakap
Mummy GreenyHouse Mummy GreenyHouse October 21, 2012
berkongsi pengalaman..setiap org mmg berbeza, tp if dah tersama, boleh la ambil langkah berjaga2 or bersedia kan..
tp, alisha ni mmg nampak sgt die bdk baik..adik dah tau boy ke girl x? sy ade terlepas baca entry ke? x ingat la, cuti blog haritu lama sgt..adehhhh... :p
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan October 21, 2012
ni yang saya tak sabar nak mak ni. hehe
ShimaSalleh ShimaSalleh October 21, 2012
Lain anak, lain ragamnya walau keluar dari acuan yg sama... hihihi... Shima anak 2org ni pun peragai lain2.. Dari baby dah lain kikikik... Dan yg paling lain dan senang org nak perasan... Abg sawo matang, adik kulit putih... huhuhuuuu
NoEn NoEn October 21, 2012
harap2 adik alisha pun sama
betul tu lain bayi lain ragamnya
alya dari dlm pantang sampai sekarang lepas maghrib/isyak sure akan tidur...
bangun menyusu jelah
dia akan lena sampai pagi
Deq's Qienz Deq's Qienz October 21, 2012
Arap2 adek macam kakaknya jugak..ohya.sis blik perak terus bpntang d sna or balik berpntang d sp??
nur anis nur anis October 22, 2012
lain bayi lain ragamnya kan kak..:)
Masya Masya October 22, 2012
insyaallah harap adik alisha pun mcm tu...
Dylla Abas Dylla Abas October 22, 2012
alhamdulillah...bertuah dpt anak sebaik Alisha ni :)
Deqla manjew Deqla manjew October 22, 2012
best baca pengalaman org ni..deqla je lom ada pengalaman lg..huhu
wan nurul hezrina wan nurul hezrina October 22, 2012
merah masa pantang meragam lah sangat..nurul sampai darah rendah n nak pitam..sofia mmg tenang nurul jaga sampai skang..yang meragam skang merah jugak.huhu tapi adalah kurang cket=)

tang mandi air sejuk2 nurul dpt info dr paed..lebih baik mandi air sejuk untuk kuatkan tulang baby=)nak2 bila demam panas.biar dmm cepat turun=)n katanya tulang baby cepat jadi kuat sbb dengan mandi air sejuk tubuh akan hasilkan antibodi badan dengan lebih banyak
sal ya sal ya October 23, 2012
betul tu. Alya senang jaga masa pantang. lepas pantang pun sama. Anis lain sikit. pukul 9 mlm berjaga smp pagi. adehhh... lepas tu warded. lepas warded alhamdulillah... okay2 je. Azfar pun senang jugak jaga.
shahdiana shahdiana October 23, 2012
btoi tu..lain anak lain ragamnya...yang penting pengalaman kita tu...
Ema Blog Ema Blog October 25, 2012
Akak pun bersyukur kerana diberi kesenangan semasa berpantang..anak-anak tak banyak ragam..
9n0L4 9n0L4 November 07, 2012
kdg kdg mindset kite yg boleh kuatkan atau melemahkan kite sebenarnya kan. :)