Memuatkan ...

Rezeki berblog... Nuffnang & Exabytes.. (",)


Alhamdulillah... semalam saya dah cashout Nuffnang untuk kali ke 7.. Alaaa macam biasa, cukup je RM50, hujung bulan terus saya cashout... hihiii.. Bulan lepas saya dah cashout, cek pun belum dapat lagi, bulan ni cashout lagi... dapat cashout RM50 tiap2 bulan pun kira oklah dari takda langsung.... hahaaa... Setakat saya berblog, selama setahun 10 bulan, earning Nuffnang yang saya dah dapat RM521.35... Rezeki anak2... (",) Sekarang ni, ada 2 BE tengah running... Ohya, baru ni, saya dapat pulak BE SUNWAY EDUCATION APPLICATION... Ini BE yang ke 34 untuk tahun ni...

Selain dari Nuffnang, alhamdulillah jugak saya dapat sambung contract dengan Exabytes... Kalau masa permohonan pertama, saya dapat RM45 untuk tempoh 3 bulan, lepas tu dapat sambung lagi, RM50 untuk tempoh 3 bulan... yang ketiga ni pulak saya dapat RM55 untuk tempoh 3 bulan... Alhamdulillah, bayaran makin meningkat setiap kali apply... (",) Banner exabytes ada dekat bawah header saya tu... (",)


JIKA U ALL NAK APPLY JUGAK EXABYTES + NAK TENGOK SYARAT2NYA, KLIK SINI TAU (",)

Tiru macam Alisha.. (^_^)


Tirulah macam Alisha ni... Sentiasa mengingati orang2 yang tersayang... sebab tu dia pakai helmet... hihihii... Alisha kalau keluar pergi kedai dalam taman ni pun dia pakai helmet... pergi pasar malam pun pakai helmet... setakat ni, alisha naik motor sekadar dalam taman ni je lah... takda bawak dia naik motor keluar dari taman pun lagi... hihii

P/s : Kalau u all nak baca entry yang sue buat pasal pertemuan kami, KLIK SINI yer (",)


Aqilah di usia 2 bulan...


Aqilah hari ni dah berumur 2 bulan 5 hari... Dia dah mula nak tunjuk aksi2 "bersembang"... tapi bukanlah sembang rancak tau u all.. alaaa baru je nak start bersembang... tu pun siap tangan & kaki gerak sekali.. hahahha... Kalau saya sembang2 dengan dia, baru dia nak sembang.. kalau tak, macam biasalah.... tido je kojenya... ekekkek

Aqilah suka kalau alisha duk sebelah dia.. yela, kakak alisha pandai main dengan dia.. pandai layan dia kalau dia menangis... Ohya, kalau Aqilah nangis, alisha akan cakap.. "Aqilah... jangan nangis"... hihii... Good girl lah kak alisha ni... (",)

Tiba2 rasa seronok jugak bila anak sulung perempuan kan... sebab dia akan tolong kita... bukan setakat tolong jaga adik... kemas umah, memasak.. semua boleh.. hihii.. Macam alisha, kalau dia main mainan, lepas main je, mesti dia akan kemas sendiri.. kadang tu saya nak tolong pun dia tak bagi... hihii... Memang anak yang baiklah Alisha ni... (^_^)

Eh, lupa nak tulis, Aqilah baru 4.4KG... (",)


Bahan pembelajaran untuk Alisha & Aqilah...


Alhamdulillah saya dimurahkan rezeki untuk hadiahkan DVD PLAYER BLU-RAY untuk Alisha & Aqilah... Untuk pengetahuan u all, hadiah ni saya beli guna duit earning Nuffnang yang saya dapat tau... Harga dia sebenarnya RM399 tapi tengah promosi dapat RM299... Dekat tempat lain lagi mahal tau... ada yang RM400++ & ada yang RM500++... Jenis Blu-Ray ni bagus tau.. dia boleh baca semua format.. Bukan je boleh tengok Cite, tapi nak baca komik one piece pun boleh dekat sini.. hihii.. Full HD so gambar dia memang cantiklah... (",).. 

Tujuan saya beli DVD player ni dekat Alisha & Aqilah pasalnya sekarang ni saya dah nak start pembelajaran untuk Aqilah, so, pada pandangan saya, bila tengok dekat TV tu lagi senang sebab skrin dia besar.. lagi satu, si alisha ni pulak, kalau bukak dekat komputer, dah gaya macam dia nak masuk dalam komputer tu jugak... betapa dekatnya dia tengok... yela, bukan elok untuk mata tengok dekat2 kan...

Pembelajaran yang saya maksudkan tu adalah pasang apa2 video pembelajaran bagi 2 beradik tu tengok... Nanti Aqilah 3 bulan, saya nak mula kenalkan Aqilah dengan buku pulak.. makin busy saya lepas ni... hihii... Ohya, sejak dari Alisha lagi saya kenalkan dengan buku ketika umur 3 bulan, bila dia umur 8 bulan, dia dah takda nak koyak2 buku tapi dah pandai belek2 buku... Membaca tak pandai lagilah agaknya... yela, saya pun tak reti nak detect sebab bahasa rasmi Alisha masih lagi bahasa German... Tapi takpa, saya tahu, alisha simpan semua maklumat yang saya ajar dia selama ni... hehheh

P/s : Mini Giveaway bulan ni tunda minggu depan yer... (^_^)


Inchloss by Felinna yang memang kebabommmmm..!!

Produk Felinna memang tengah pemes sekarang ni kan.. Ramai rakan2 blogger yang jual produk Felinna ni...  (",) Tapi saya tak jual pun, just nak share dengan u all pengalaman saya menggunakan Inchloss Felinna ni... (^_^) Yap sayang2 saya sekalian.. saya menggunakannya.. seperti yang saya pernah bagitahu u all, saya harus "kerjakan" perut saya sebelum ia menjadi LEMAK TEPU..!!! hehhehe


Untuk pengetahuan u all, saya start guna Inchloss ni pada 14/12/2012... Kiranya hari ni hari yang ke 13 lah saya guna kan... HASIL DIA SANGAT2 MENAKJUBKAN...!!! Firstly, saya nak ucapkan TERIMA KASIH dekat Le Chantique Shope yang memperkenalkan saya dengan Inchloss ni... (^_^)

Saya jenis seorang yang akan memastikan peha saya tak berlaga, dagu tak berlapis & perut tak buncit.. Tapi lepas bersalin, perut saya ada lagi buncit2 manja tu.. hahahha... Tapi sekarang, lepas guna inchloss, perut saya dah makin kempis... (",)... Sebelum saya guna inchloss ni, saya risau jugak takut berat badan saya akan turun, yela, seperti yang saya bagitahu u all, berat badan saya sekarang adalah 52KG.. Ini adalah berat idaman saya.. so, saya tak nak berat saya turun sehingga masuk kepada angka 4... Sangat tak cantik untuk saya yang tinggi ni.... 

Tapi ketika saya guna inchloss ni, saya dah "set" awai2, biar perut je kempis, jangan berat badan yang turun... MEMANG BERAT BADAN SAYA TAK TURUN TAPI PERUT KEMPIS... Happynya saya... Memang ini yang saya nak.. hihii... Maybe sebab motif saya guna untuk kempiskan perut kot... so, pada u all yang nak guna untuk turunkan berat badan, sebelum guna tu, "set" kan motif u all nak guna sebab nak turunkan berat... alaaa psiko la diri kita tu sikit... hihii (^_^)

Mesti u all nak tahu kan berapa inci saiz pinggang saya sekarang... hihii... 

SAIZ PINGGANG SEBELUM GUNA INCHLOSS FELINNA 31.5 INCI..
TAPI PAGI NI, SAYA UKUR KETIKA MENAIP ENTRY NI, SAIZ PINGGANG SAYA 28.8 INCI..!!! PENGURANGAN SEBANYAK 2.7 INCI DALAM MASA TAK SAMPAI 2 MINGGU...!!! TERUJA TAK??? hihiii 

Jika u all teruja dengan hasil yang saya dapat ni, cepat2 contact Le Chantique Shope untuk dapatkannya.... Alaaa nak lagi senang, terus je calling2 no 012-229 2739 - Zainab (",)     


Harganya takdalah mahal pun.. mampu milik... RM75 sebotol... tapi sekarang YEAR END SALE, 2 produk RM136 termasuk pos... Eh u all, tak rugi pun jika u all beli 2 produk ni sekaligus sebabnya vitamin c tu pun bagus tau... ada kolagen lagi... Bagus untuk lambatkan proses penuaan kita ni... barulah dah ada anak segerobok keretapi pun, orang masih ingat kita anak dara.... muahhahhah.. *Opssttt terlebih sudah... hihiii... Yela, bukan ke ramai yang kita dengar orang duk cucuk kolagen dekat badan dia... u all takyah nak cucuk2.. telan je.. hihii... Ada duit lebih, saya pun nak beli... (^_^)

Haa nak bagitahu u all ni, bila guna inchloss ni, pastikan u all minum air 2.5 liter - 3 liter sehari tau... Kerana nak kempiskan perut punya pasal, saya sanggup minum air sebanyak tu, sampaikan duk ulang alik ke tandas je koje saya ni... ahhahhah... So, apalagi u all, cepat2 terjah fanpage Le Chantique Shope untuk like & order inchloss ni... Eh jap, tak rugi jika u all like fanpage Le Chantique Shope ni tau, sebabnya dia banyak berkongsi pasal kecantikan... (",)    

NOTA 

IANYA BERDASARKAN PENGALAMAN SAYA TAU... ACTUALLY INCHLOSS FELINNA NI MAMPU MENGURANGKAN BERAT BADAN JUGAK... SELAIN TU, MUKA YANG BULAT PUN BOLEH JADI RUNCING... YANG PENTING, U ALL KENA RAJIN SAPU LA... JANGANLAH GUNA BARU SEKALI TERUS HARAPKAN NAK NAMPAK KESAN... (",) OHYA, UNTUK PENGETAHUAN U ALL, SEHARI SAYA SAPU BANYAK KALI TAU.. BUKAN HANYA LEPAS MANDI TAPI 30 MINIT SELEPAS MAKAN PUN SAYA SAPU... HEHE



Teruja dapat hadiah RUANA ALPAKA..

Memang rezeki sayalah nak dapatkan Ruana Alpaka dari Peru ni... Ketika saya join GA ni, memang niat saya nak dapatkan Ruana walaupun hadiah utamanya adalah Carpet... tapi saya bukan peminat karpet, so, taknak yang tu tapi nak Ruana.. hahahha

First time saya baca entry di blog Kak Marya pasal Ruana ni, memang saya dah jatuh hati + dah terdetik dekat hati, "Ruana ni sesuai kalau saya guna time menyusu Aqilah dekat public"... Tapi tu la u all, saya tak mampu nak beli sebabnya harga Ruana ni RM269... Yela, barang baik, haruslah mahal kan... hihii

Tapi bila tengok Kak Marya ada buat GA yang hadiahnya Ruana, terus saya join... tu pun, hari last baru saya submit entry... gagahkan diri jugak walaupun dalam hati tu malas, tapi kerana Ruana, saya buat jugak hahhah... Terukkan saya... (^_^)... Emmm tapi tu la u all, saya sedar diri yang saya tak mampu nak beli, so, jika saya nak jugak, haruslah usaha kan... (^_^)


Dalam kotak ni lah ruana... Jangan pelik pulak kotak tu kemek2... hihii


Tadaaaa inilah ruana alpaka tu... (",)

Eh, mesti u all tak dapat imagine came ruana ni kan... tengok gambar bawah ni pulak....



Sangat cantikkan..!!! Syukur sebab ada jugak rezeki saya nak dapat ruana ni... lepas ni boleh guna jika menyusu alisha dekat Public... (^_^).. Eh, harga Ruana ni samalah dengan harga Learning Table Alisha... Learning Table tu pun hadiah sebab menang GA jugak... (",)

Ohya, jika u all berkenan untuk dapatkan RUANA ALPAKA ni jugak, u all boleh contact Kak Marya tau... (",)... Yela, duit bonus kan dah dapat... muahahaaa.. Apa2 pun terima kasih ye kak marya & tahniah sebab dah mengandung anak kedua... Jika u all pun nak wish tahniah untuk kak marya, terjahlah blog beliau yer... (",)


Desert simple untuk tetamu dari jauh... hihii

Tadi saya ada bagitahu u all yang blogger datang rumah saya kan... Saya hidangkan nasi ayam & desert.. emmm saya hentam nama desert tu, puding koktel berkuah yang memang ummphhh.. hahahaa... boleh gitu..? ekekkek...

Bagi tekak saya, puding ni sedap.. mkn sejuk2.. adehhhh, nyaman je rasa.. hihii.. Alisha semalam duk makan puding ni lebih dari 5 kali... mulut dia tak berhenti cakap sedapppppp... ahhahha.. saje je tau nak suruh ibu dia ni perasan... muahhahha.. Eh, tapi kalau untuk mulut sue yang dah merasa masakan saya ni, tak tahu la pulak sedap or tak... (^_^)


Tadaaaa... Inilah desert yang saya buat khas untuk sue anak beranak... hihii... Rasa dia masam manis lemak... Ohya, ia bergantung pada buah koktel yang u all pilih tau... macam saya ni, antara isi koktel tu nenas, so, dia ada rasa masam sikit la, tapi disesuaikan pulak dengan buah2 lain yang manis tu... dicampur pulak dengan susu yang lemak berkrim... (",)


Cara nak buat, sangat2 senang... Sediakan isi dia dulu macam gambar dekat atas ni.... Sepeket agar2 serbuk + 7 gelas air + setin susu cair + gula + esen vanila... Agar2 ni, tak lembut sangat tak keras sangat tau.. sedang2 je...


Lepas tu sediakan kuah dia pulak.... Susu cair setin + setin koktel termasuk air dia + esen vanila... siap.. Nampak tak gambar atas tu.. bekas koktel tu siap nampak 'kesejukan' lagi kan... baru keluar dari peti ais.. hihii... Bila nak makan, u all cedok isi agar2 tu & tuang isi koktel ni atas dia... lepas tu ngap.. emmmm... sedap... hihii

P/s : Kalau tak nak buat agar2 tu pun boleh je.. u all boleh makan isi koktel tu je, pun sedap... (",)


First time member blogger datang rumah..

Semalam ada member blogger datang rumah saya.. hihii.. Ni first time tau orang luar datang rumah sewa saya ni... Biasa family saya or family my dear je yang datang... Eh, lupa nak bagitahu, yang datang jumpa saya tu, Sue @ Ibu Syawal... (",) U all tahu tak, bila Sue bagitahu nak datang rumah saya, saya rasa segan sangat tau, yela, rumah saya ni bukannya ada sofa or kerusi pe2.. kalau datang, kene duduk atas lantai je.. (^_^).. Sampai saya terpikir nak ajak sue jumpa dekat luar, tapi sue kata dia tak kisah.. hihii.. So, kalau sue tak kisah takpala kan.. (",) Inform awal2 ni, kalau ada sape2 nak datang rumah saya lepas ni, duduk atas lantai je tau.. tak pun, saya belanja makan dekat luar... ekkekek

Saya dukung baby besar sebab baby kecik tidur.. hihi

Selain dari duk pikir pasal takda kerusi, satu lagi yang saya pikir nak masak apa... hahhah.. Macam2 saya ni kan.. ekkekek.. Bab masak ni pun susah hati gak ni.. yela, first time jugak ni nak masak untuk bagi orang makan selain dari family saya & family my dear.. Tapi last2 saya hidangkan sue nasi ayam + puding koktel berkuah (nama puding saya reka sendiri.. hhahah.. nanti saya tunjuk u all yer..)..

Sue ni peramah tau u all.. rasa macam dah lama kenal... Geram dekat anak sue, si izz tu.. bukan main lagi menyembang.. pantang agah, senyum saje.. hihii... Alisha pun suka je dekat izz.. (^_^).. Eh, u all tau tak, saya ada tegur Alisha, jangan kacau izz yang tengah tidur tau, tapi tiba2 alisha terdiam & terus menangis, bila sue tegur, terus alisha pergi peluk sue.. Alahaiiiii anak saya ni... sensitip plak.. hihii.. Tapi kan, saya rasa sweet je moment alisha peluk sue tu.. hihii... Saya rasa maybe alisha bukan nak kacau izz sebenarnya, tapi dia just nak tengok2 or lalu sebelah izz je.. tapi saya kata dia nak kacau izz... sedih lah si kakak alisha tu.. ibu dah salah paham dekat dia.. ehehheh

Apa2 pun, saya rasa seronok sangat jumpa sue sebab sue peramah + Alisha pun macam suka jumpa syawal.. yela, alisha kan suka berkawan.. (",)... Panjang umur ada rezeki boleh kami jumpa lagi... (",)

P/s : Badan saya dah tak macam 'bini popeye' lagi kan.. hihii


Rezeki akhir tahun



Alhamdulillah.. ada lagi rezeki saya untuk dapat BE @ CPUV tahun ni.. Maybe ni yang terakhir untuk tahun ni kot... Saya dapat BE DIGI TRIPLE D.. Ini adalah BE yang ke 33 untuk tahun 2012... Sekarang ni earning dah RM2.79.. Terima Kasih ye Nuffnang.. (^_^)


Tak lupa jugak TERIMA KASIH untuk u all yang sentiasa singgah blog saya.. Alhamdulillah.. UV blog saya masih lagi maintain seperti sebelum ni.. (^_^)


Alisha makan durian gajah



Alisha memang suka sangat makan buah durian.. Nasib baiklah ada kebun sendiri.. hiihiii..


Time ni, alisha makan buah durian gajah... Buah durian gajah ni besar tau u all.. isi dia tersangatlah tebal... seulas tu puas makan.. tapi si alisha ni, berulas2 pun tak puas lagi... hahha


Habis comot mulut makan buah doyan...


Tu diaaaa.. penuh mulut, sampai muncung2.. hehheh.. Tapi muncung tu, gaya macam muncung nak kiss orang la pulak... muahhahha


Cara masak ikan yang sangat simple...


Saya tak pasti apa nama masakan ni.. tapi masa saya kecik2 dulu, mak saya selalu masak.. bagi tekak saya, lauk ni sedaplah.. makan panas2.. letak kuah banyak2 dalam nasi.. emmm nyum nyum... hihii.. Cara nak buat dia tersangatlah simple... Tumis bawang besar + bawang putih yang dah blend + cilibo.. (bawang blend & cilibo ni memang sentiasa standby dalam peti ais rumah saya..) lepas tu masukkan air + garam + asam keping + ikan.. siap..!! Senang kan.. hihii.. Ohya, lupa pulak, masukkan timun batang jika nak.. kalau ada daun kesom pun best jugak ni.. dah rasa macam ala2 asam pedas gitu.. hihii


Kakak yang pandai layan adik.. (",)


Alisha ni memang pandai main dengan adik dia... Kalau saya buat kerja, dia lah duk layan aqilah... Lebih2 lagi sekarang ni aqilah dah mula "bersembang".. Lagilah alisha suka... kadang tu, alisha saja je duk tiru adik dia 'sembang'.. hahhah.. 

Dalam gambar atas tu, alisha tengah main dagu aqilah sambil sebut "Aqilah... aqilah...".. Aqilah pun jawablah dalam bahasa dia... tu yang mulut Aqilah ternganga tu... hehee

Alisha bagi aqilah makan nasi ayam..!!

Tu diaaa, nak jugak tulis nasi ayam tu... hihii.. Saja nak inform u all yang hari ni saya masak nasi ayam.. heheh... U all tahu tak, tadi alisha boleh pergi suap nasi dekat Aqilah...!! Kakak Alisha ni memang budak yang baik.. tak sampai hati makan sorang diri, tu yang nak bagi adik makan jugak...  (^_^)

Nasib baik saya tengok.. adalah sebijik nasi kot dia sumbat dalam mulut adik dia tu.. nasib la si aqilah ni tak reti lagi nak kunyah or pe2, nasi tu ada kat hujung lidah aqilah je.. Saya yang tengok ni apa lagi, terus ambik keluarkan nasi tu... (",)... Kakak... kakak... tahulah kamu tu baik hati, janganlah sampai nak suap nasi dekat aqilah... Aqilah minum susu ibu je tau.. tunggu lagi 4 bulan, baru ibu ajar alisha suap adik.. (",)

Eh, jap, nak story kat u all jugak ni, alisha pun mandikan aqilah jugak tau.. hehhe.. Setiap kali saya mandikan aqilah, tangan alisha tu pun, sibuk jugak nak mandikan adik dia.. disapu2nya sabun ke badan aqilah.. hihii... Ini antara aktiviti terbaru alisha dekat rumah... (^_^).. Macam biasalah, saya kan suka ajak anak join apa yang saya buat... nak ajar.. nanti senang... anak perempuan harus penuh ilmu rumahtangga di dada... cewahhh... hahahhah


Resepi nasi daging simple tapi sedap.. (^_^)

Saya dapat beberapa komen yang mintak resepi nasi daging yang saya buat kelmarin... Cara nak buatnya, senang je u all.. TAPI sebelum tu, u all perlu tahu yang resepi dia yang betoi2 guna banyak bahan tau.. TAPI saya ni macam biasalah, sukakan masakan yang simple je.. apa bahan yang ada dekat rumah, itu je saya guna.. sebab saya suka masak stail "campak2".. hehee



Mula2 rebus daging yang dah dipotong + halia... Ambik periuk nasi letak atas dapur, masukkan marjerin or minyak masak & tumis 4 sekawan + bawang besar + bawang putih + daun pandan... Lepas tu masukkan rempah kurma yang dah dibancuh dengan air, bila rempah dah masak, masuk daging yang dah direbus tadi + beras + air rebusan mengikut sukatan beras + garam... siap.. Opsttt angkat periuk nasi tu, letak dalam bekas dia semula untuk masak guna elektik... SIAP..!! boleh makan dah... simple kan... hihii

P/s : Halia yang direbus sekali dengan daging tu, u all masuk jugak dalam nasi tu tau...

Jangan banyak alasan dalam mengajar anak..

Saya sendiri kadang2 ada je alasan.. alasan MALAS..hihii.. tapi kadang2 bila alasan datang dalam diri, tiba2 datang pulak sisi lain yang bagi semangat suruh rajin... hihii.. Baguskan sisi lain tu.. heheee... Sisi lain yang saya maksudkan tu adalah motivasi dalam diri kita ni.. (",)

Dalam hidup kita ni, jangan biarkan ALASAN bermaharajalela untuk mengajar anak sesuatu.. Saya bagi contoh, nak ajar anak potty train tapi kita cakap pulak dekat diri kita "Susah nak potty train sekarang sebab saya bekerja" or "Susah nak potty train sekarang sebab anak saya tak pandai cakap lagi"... Ohhhh sayang2 saya ni sekalian... jangan cakap macam tu tau.. itu semua alasan maknanya tau sayang2.. (^_^)

Kita cakap susah nak potty train sebab bekerja.. sayang2.. sampai bila nak bagi alasan tu sebabnya dah sah2 la diri kita tu kerja sampai pencenkan.. so, ubah diri kita tu cakap "Setiap kali hari cuti, saya akan potty train anak saya"... (^_^) Yang pasal anak tak pandai cakap tu pulak.. jangan jadikan ianya alasan jugak tau.. sebabnya alisha dah buktikan yang dia pun mampu lakukannya walau dia masih lagi guna bahasa German sebagai bahasa rasmi..

Yap, alisha sekarang hanya pakai pampers time tidur je.. Dia bukan fasih bercakap pun.. Umur 2 tahun, saya dah ajar alisha potty train.. yang penting, kita sebagai ibu ni, walau apa sekali pun yang kita nak ajar anak, jangan biar alasan ada dalam diri tu... (",) (Cerita pasal Potty train ni hanyalah sebagai contoh... supaya u all paham apa yang ingin saya sampaikan.. hihii..)

P/s : Bagi saya, waktu sesuai ajar anak potty train adalah ketika anak dah taknak pakai pampers... tu secara tak langsung sebenarnya anak nak bagitahu kita yang dia dah ready nak potty train tapi kadang2 kita je kurang paham maksud tersirat.. (^_^)


UV selepas kurangkan masa berblog


Sebelum saya ambik keputusan untuk mengurang aktiviti berblog, time tu UV saya tengah maintain 1000++ sehari.. tapi saya tak kisah sebab nak concentrate dekat anak2.. bila saya kurangkan entry dari 4 entry sehari ke 1 or kadang2 2 entry sehari + kurangkan masa bw, tak mustahil UV akan jatuh merundum..

Tapi alhamdulillah... setakat ni, walaupun saya hanya mampu buat 1 or 2 entry sehari + bw pun hanya sempat 3 4 blog sahaja..UV saya takdalah jatuh sampai terduduk tak boleh bangun terus... (^_^).. Yang paling tak sangka, masih mampu cecah 1000++.. Yang lagi heran tu pulak, UV dulu kalau hari sabtu & Ahad, walaupun saya tak buat entry, UV 500++ or 600++ tapi kali ni boleh pulak cecah 700++..

Terima kasih tau u all, tak kiralah u all tu pembaca "senyap" ke pembaca "bising" ke.. sebab sudi singgah jugak blog saya.. U all memang "penyokong" saya yang terbaik..!!! U all tak pernah "berkira"..!! Walaupun saya tak sempat jenguk u all, tapi u all tak pernah lupa jenguk saya... TERIMA KASIH sangat2.. Saya sangat2 menghargai u all...

P/s : TERIMA KASIH sebab sentiasa bagi sokongan & memahami keadaan saya...


Menu lunch kami hari ni (^_^)

Hari ni sempena ulangtahun perkahwinan saya & my dear yang ke 3, saya masak nasi daging & desert... hihii.. Yang paling best tu, my dear cakap SEDAP.. muahahaha.. Haruslah saya perasankan diri sebab my dear ni, bukan jenis suka puji masakan saya.. hihii... Hari ni, kasih sayang saya melimpah ruah dalam masakan, tu yang sedap terlebih tu... hahahha


Inilah gambar nasi daging yang saya masak tu.. (",)


Ini pulak dalca, u all perasan tak saya ada letak kobis.. hahah.. Actually, sayur macam terung ke, kacang panjang ke, kacang bendi ke.. semuanya takda, yang ada lobak merah & kobis... hahhaha... So, macam biasalah, prinsip saya dalam memasak "TAK CUKUP BARANG, TAK SEMESTINYA MASAKAN TU TAK MENJADI"... so, saya letaklah kobis.. hihii..

Dalam dalca ni saya letak tulang2 ayam (bahagian yang kurang isi) + kobis + lobak merah + cili besar + tomato + ubi kentang + kacang dhal.. My dear cakap sedap..!!! So, nampak tak saya dah buktikan yang walaupun bahan tak cukup, masakan tetap akan menjadi.. janji kita harus kreatif... hihii (^_^)


Air asam untuk dicicah bersama2 daging... sedapnya... bau lagi dekat tangan... ahhahhahhah


Yang ni pulak desert... Jangan tanya saya nama dia apa, sebab saya main reka2 je.. janji boleh makan... hehhe.. Dalam ni cuma ada sagu + laici + air laici + susu cair.. Actually saya nak letak buah koktel.. tapi tu la, takda pulak kat umah ni.. tu yang letak buah laici... 

Tapi dalam kepala saya ni, saya nak buat, buah koktel + susu cair + perasa vanila + sagu yang dah dimasak.. kiranya, ambik pinggan, cedok sagu yang dah masak, lepas tu dicurahkan dengan buah koktel yang dah dicampur dengan susu cair + esen vanila... Inilah idea asal yang keluar dari kepala saya ni.. tapi tak dapat direalisasikan lah pulak... takpalah, next time (^_^)


Menu kami secara keseluruhannya tengahari tadi ... (",)



Ulangtahun Perkahwinan Kami Yang Ke 3 (^_^)

Hari ni 17/12/2012 genaplah perkahwinan saya & my dear berusia 3 tahun.. Masih baru lagi ni... Harap2 kami akan tabah hadapi segala dugaan mendatang.. 3 tahun yang pertama ni, alhamdulillah kami bahagia dengan dikurniakan 2 orang anak perempuan.. (",)

Normally, ulangtahun perkahwinan, kami akan keluar dinner dekat luar tapi hari ni memandangkan tahap kesihatan kami 3 beranak yang masih belum memuaskan, so, kami kenalah 'berkurung' dalam rumah.. hihiii... Tapi takpa, saya tetap akan masak sedap2 jugak untuk my dear balik lunch nanti..

Masakan hari ni, haruslah spesel sikit kan... saya nak masak nasi daging + dalca + air asam... (^_^).. hihii.. Sebenarnya tak spesel mana pun.. tapi dah nama pun masakan dari air tangan seorang isteri yang bernama noorzarina, haruslah sentiasa spesel sebabnya takda dijual di mana2 restoran.. muahhahha.. *tu diaaa ayat mengada2 dah keluar..



Di ulangtahun perkahwinan kami yang ke 3 ni, saya doakan semoga...

My Dear : Akan kekal menjadi seorang suami & abah yang bertanggungjawab

Saya : Akan jadi seorang isteri & ibu mithali.. yang sentiasa menggembirakan hati insan2 tersayang..

Alisha & Aqilah : Akan jadi anak yang solehah.. yang tak pernah lupa pengorbanan ibu bapanya dalam membesarkannya..

Kami : Moga kasih sayang antara kami 1 family akan kekal hingga ke syurga...


Letak gambar Alisha & Aqilah yang bertempek dengan bedak.. hehe.. Mereka lah penyambung kasih sayang kami suami isteri... (^_^)


Apa petua hilangkan batuk...?

Ya Allah... dugaan betoi rasanya minggu pertama berada kat sungai petani ni.. Dugaan menjaga anak yang tak sihat... Sedangkan saya sendiri pun tak sihat.. Saya nak tanya u all ni, ada tak petua hilangkan batuk? Alisha, Aqilah & saya diserang batuk pulak.. selsema pun belum habis... Kesian tengok anak2lah, bila selsema & batuk sekaligus.. Aqilah yang kecik tu lebihlah lagi...

P/s : Petua untuk aqilah & Alisha..

SILA BACA KOMEN DI BAWAH UNTUK MENGETAHUI PETUA HILANGKAN BATUK


Demi Anak, saya sanggup lakukannya..

Untuk pengetahuan u all, lepas alisha kebah dari demam baru ni, Alisha dah kena selsema pulak.. Sampai sekarang tak baik lagi.. Saya pun berjangkit jugak selsema, siap dengan pakej sakit kepala & sakit kerongkong... Pagi tadi pulak, bangun dari tidur, Aqilah pulak selsema.. So, kami 3 beranak tengah selsema lah sekarang ni...

Pagi tadi masa saya bangun tidur, kesian dengar Aqilah bernafas.. yela, hidung penuh dengan selsema kan... Time tu, dalam hati saya terdetik nak sedut je hingus tu dalam hidung Aqilah... Secara peribadinya, saya tak pernah lakukannya sebelum ni.. zaman Alisha dulu, dia kecik2 mana pernah selsema.. 

Saya lupakan pasal geli ke apa ke.. janji hingus tu dapat saya keluarkan... So, saya angkat Aqilah & terus sedut hingus dia guna mulut saya... Memang menjadilah u all.. keluar je hingus Aqilah.. hihii.. Cara ni saya baca dekat mana ntah sebelum ni, tu yang saya buat (",).. Bila saya sanggup buat macam ni, saya rasa, ibu2 kita pun sama kan.. sanggup buat apa je untuk kebaikan anak (^_^)



Maintain dengan berat idaman... (^_^)

Sebelum ni saya pernah tanya u all macamana nak maintainkan berat badan saya supaya tak jatuh ke angka 4... Kiranya duk maintain dengan angka 5 kan... Alhamdulillah, setelah 52 hari bersalinkan Aqilah, saya masih berjaya dengan berat badan ideal... Yeayyyy takda lagi kurus kering macam bini popeye... hahhahah

Berat saya sekarang adalah 52KG.. Kira oklah, sebab ni berat idaman saya.. Saya nak berat saya 50kg -53kg.. tak lebih tak kurang... hihii... Yela, u all bayanglah.. sebelum ni, berat saya hanya 42KG.. memang sangat cekeding dengan ketinggian 165CM ni.. so, sekarang bila dah dapat berat idaman, haruslah seronokkan.. heheh

Lebih2 lagi, kelmarin time jiran saya datang melawat Aqilah, boleh pulak dia tegur saya "Eh, tulang pipi ina dah naik lah... macam ni baru cantik.. nampak macam buat botox".. tu diaaaa ayat tak menahan.. macam botox lagi... ahhahhah.. (jiran saya tu, lebih kurang umur my mum lah kot).. Lepas tu saya cakap "Sekarang ni ina duk nak maintainkan berat badan sekarang"... Lepas tu jiran tu balas balik "Haa ina tak cantik kurus sangat.. muka ina cengkung.. nampak macam orang tua.. tak nampak macam usia sebenar..." tu diaaa... macam orang tua.. hahhah.. Tak payah jiran saya cakap pun saya dah tau.. sebab tu selama ni saya duk sibuk nak naikkan berat badan.. heheh

Saya tak buat apa pun nak maintain kan berat ni.. cuma makan je kejenya.. heheh.. Lagipun saya menyusu badan.. makan je lah... Ohya, tapi apa2 pun, saya tetap kena pastikan yang peha tak berlaga, dagu tak berlapis & perut tak buncit... Setakat ni dagu & peha tu oklah.. bab perut tu, kena usaha sikit lagi.. kena kembali leper sebelum mengandung aqilah... hihii.. Sekarang ni perut masih buncit, ala2 manja gitu.. heheh... Pakai baju memang tak nampak pun buncit.. tapi tu la, kalau boleh, kena usaha hilangkan buncit sebelum lemak tu 'mengeras'... tengah2 baru ni oklah.. kalau biar lama2 tak usaha, nanti tetap maintain buncit.. heheh... Yela, dekat perut tu lemak tepu, so, jika dibiarkan lama2, makin bertepu lah dia.. hihii

Tips untuk u all nak kempeskan perut tu kembali... kiranya taknak buncit la... Lepas u all bersalin, cepat2 'kerjakan' perut u all tu tau.. Suka hatilah u all nak buat camna pun.. Jangan nak tangguh2.. Set dalam otak, dekat perut lemak tepu.. barulah rasa ngeri sikit.. hihii... 


Naik basikal pun pakai helmet..

Alisha sekarang dah ada helmet sendiri.. Alaa helmet murah je.. cap dolphin.. hihii.. My dear lah belikan alisha helmet ni.. Haruslah alisha ada helmet sebab alisha dah start suka naik motor sekarang.. hihii.. Masa kat Chemor hari tu, pantang dengar atuk balik kerja, mesti nak ajak naik motor.. hehhe


Bila dah ada helmet, bukan setakat time naik motor je alisha guna... main basikal dalam rumah pun dia guna.. heheh.. Elok dah tu.. lampu basikal dah macam lampu motor kapcai.. hehhe


 Bukan main lagi alisha ni tersengih2 naik basikal dia.. dah lama tak naik basikallah katakan.. heheh

Demam rindukan Atok...

Kesian Alisha... Semalam tiba2 demam.. pagi tu elok je.. Citenya camni.. Sebelum alisha terlena pagi semalam, dia dengar bunyi motor jiran sebelah rumah, terus dia cakap "Atok... bukak pintu"... Kiranya alisha ingat atok dia baliklah, so, dia suruh bukak pintu... (memang ketika di chemor, asal bunyi motor atok dia je, dia akan cepat2 berlari keluar pergi dekat atok dia)... 

Saya kata bukan atok, terus dia merengek2 suruh buka jugak pintu... bila saya bukak, dia cakap atok takda... Lepas tu saya ajak dia tengok TV & terus alisha tertidur... Bangun je dari tidur, terus badan alisha jadi panas yang amat.. Bayanglah... tengah2 alisha bermain dengan aqilah, dia boleh termuntah atas muka aqilah... penuh atas katil & muka aqilah dengan nasi yang keluar... 

Kelam kabut saya masa tu.. dengan aqilah menangis, alisha pun menangis.. tapi alhamdulillah saya boleh handle situasi tu... Petangnya, my dear terus bawak alisha pergi klinik... Balik dari klinik, makan ubat & malam terus kebah... Alhamdulillah.. (",)


 Layan gambar alisha dengan cara makan ubat ala2 makan lolipop.. hihii....


Saya nak bagi dia makan ubat dengan sudu dia tak nak, dia nak makan sendiri.. Boleh pulak dia hisap macam lolipop tu... hehheh... 

P/s : Life saya sekarang sangat2 terhad untuk mengadap komputer.. bayanglah, semalam saya hanya sempat buat entry tanpa bw... Dengan kehidupan suri rumahtangga sepenuh masa.. dengan 2 orang anak kecik, buat saya rasa macam 24 jam tak cukup untuk siapkan semua kerja... (^_^).. Malam baru dapat rehat... tu pun waktu tidur...

Betapa kata2 memainkan peranan

Sebenarnya sangat2 banyak cerita yang saya nak cerita... tapi tu la, saya dah tekad untuk kurangkan entry.. So, sorry ye lepas ni u all akan baca entry yang dah ala2 nak basi.. hahahhah.. ohya, anak saya tengah tidur ni, tu yang saya online sekejap... Secara peribadinya, pagi tadi, hati saya ni membuak2 nak bukak komputer.. Tapi saya tahan diri sebab alisha & aqilah belum tidur lagi... Alhamdulillah berjaya setakat ini.. hihii.. Esok saya story dekat u all hari pertama saya uruskan anak di sungai petani yer... (^_^)

Berbalik kepada tajuk, u all perasan tak, kadang2 apa yang kita cakap tu, terus je berlaku waktu tu jugak... Sebagai contoh, semalam, alisha berlari2 atas jalan tar... Saya cakap dekat alisha "Alisha, jangan lari atas jalan tar ni.. nanti jatuh jatuh, luka lutut tu..." Dengan takdir Tuhan, habis je saya cakap macam tu, tak sampai seminit... terus alisha terjatuh & lutut dia luka...!! So, u all nampak tak dekat sini, betapa kata2 kita ni memainkan peranan...

Itu baru saya cakap, Jangan berlari nanti terjatuh pun Tuhan dah "makbulkannya".. (yela, setiap yang keluar dari mulut kita kan doa) apatah lagi kalau kita ibu2 ni, marah anak2 dengan mengeluarkan perkataan yang tak elok.. Sebab tu kita harus pandai mengawal perasaan marah kita dari mengeluarkan perkataan yang tak elok... Moga kita dikurniakan kesabaran dalam membentuk anak2.. (",)

Antara cara saya tingkatkan kesabaran saya adalah saya lihat wajah anak2 bila anak2 saya tidur... saya selalu tengok muka mereka.. & selalu cakap yang saya pun pernah kecik seperti mereka... & dalam hati saya sentiasa tersemat yang saya nak jadi ibu yang baik untuk anak2.. Saya nak anak2 anggap saya ni bukan setakat ibu tapi jugak kawan baik yang mereka akan cari untuk bercerita segala masalah... Saya nak anak2 hormat saya bukan takutkan saya... 

Bagi saya berbeza takut & hormat ni.. HORMAT tu kiranya anak takkan lakukan sesuatu yang kita tak suka walaupun di belakang kita... tapi TAKUT pulak, anak takkan lakukan apa yang kita tak suka di depan kita tapi dibelakang kita tak mustahil mereka lakukannya... bagi mereka, kita tak nampak.. so, apa mereka nak takutkan... That's y saya cakap, saya nak anak2 hormat bukan takutkan saya.. (^_^)

P/s : Nanti saya terjah u all yer... Aqilah dah terjaga la pulak.. (^_^)


Kesinambungan dari entri ingin kurangkan waktu berblog...

Entry sebelum ni saya inform u all ingin kurangkan waktu berblog sebab nak bagi lebih perhatian dekat alisha & aqilah kan... Selain dari sebab tu, lagi satu sebab adalah saya tak cukup masa untuk balas semua jejak u all.. Seperti yang u all tahu, selalunya saya mengamalkan sikap komunikasi 2 hala kan.. tapi keadaan saya dengan 2 anak sekarang ni membataskan saya untuk melakukannya...

U all boleh semak balik setiap entri saya yang sebelum2 ni, berapa komen yang saya dapat untuk setiap entri... U all bayanglah jika satu entri, jumlah komen banyak tu, sehari saya publish 3 4 entri... berapa jumlah komen yang saya dapat sehari & berapa banyak jejak yang saya kena balas... Sungguh saya dah tak mampu untuk habiskannya sehari...

Saya tahu, mesti ramai yang perasan sekarang ni saya dah kurang terjah blog u all kan... U all singgah blog saya tinggalkan jejak hari ni, tapi saya 2 3 hari lepas tu baru dapat jejak u all kembali.. So, saya nak mintak maaf dengan u all pasal ni...Bukan pe, taknak lah nanti ada yang berkecil hati or apa2 kan... tak nak tambah dosa dengan u all.. (^_^)


Saya ingin kurangkan waktu berblog

Malam ni saya rasa sedih.. bersalah.. menyesal.. macam2 ada... Sehingga membawa kepada perasaan ingin kurangkan aktiviti berblog.. Yap..Jika sebelum ni setiap hari saya mampu buat 3 or 4 entry sehari.. Tapi lepas ni, in shaa Allah saya akan kurangkannya menjadi 1 or 2 entry je sehari.. Kalau dah rasa terlebih free sampai tak tahu nak buat apa, mungkin ada banyak entry.. hihii.. Tapi rasanya tak kot... sebab saya dah mula pasang niat untuk fokus dekat anak2.. Harap2 niat baik saya ni di makbulkan Tuhan... (",)

Emmmm sebenarnya saya rasa sedih sangat... Hari ni, kami buat akikah aqilah, tapi bukan dekat rumah parent saya.. dekat rumah paklong saya, sebab cucu paklong saya pun nak akikah macam aqilah gak.. kiranya 2 orang sekaligus lah akikah kan...

Sepanjang majlis, saya banyak fokus dekat aqilah lah.. yela, nak jaga dia dekat rumah paklong saya.. sementara alisha pulak, dah jumpa sedara mara, main je lah kan.. Nak dijadikan cerita, ketika saya tengah makan malam sekejap tadi, saya tanya my dear alisha makan nasi tak siang tadi.. My dear cakap tak tahu, tapi dia takda bagi alisha nasi.. Tanya my mum pun, my mum cakap dia takda bagi alisha nasi, tanya adik saya, dia kata alisha taknak makan nasi tapi makan daging je... Ya Allah... betapa sedihnya hati saya time tu.. Yela, seharian tak makan nasi.. yang saya tengok, dia makan kek, buah rambutan.. kiranya benda2 merapulah dia makan dekat majlis tu kan...

Habis majlis, balik rumah, saya bagi alisha makan durian crepe yang sepupu saya bagi 2 ketoi.. setiap satu, saya bahagi kepada 2.. so, dapatlah separuh sorang.. saya, my dear, adik saya & alisha... bila alisha dah makan habis, dia mintak lagi.. saya cakap dah habis.. kesian alisha.. Ohya, time saya & my dear makan malam.. Lepas saya bagitahu alisha tak makan nasi & terus my dear cakap "Sebab tu lah alisha nak makan durian crepe.. dia lapar.. sepatutnya, durian crepe tu semua bagi dekat alisha.."... Ya Allah... sedihnya saya bila teringat anak saya lapar... & geram dekat diri sendiri, sebab saya makan nasi tapi anak.... alahaiiii...

Time kami makan malam, alisha dah tidur... kiranya lepas makan durian crepe.. alisha tengok TV dengan my dear & terus tertidur tanpa makan nasi... Lepas makan, saya masuk bilik, tengok muka anak2 yang tengah tidur ni... Ya Allah... hancur luluh rasa hati... sedihnya rasa... memang saya rasa bersalah sangat sebab siang tu ketika majlis berlangsung, saya boleh lupa nak bagi alisha makan.. alisha pulak takda nak ingat makan nasi sebab ramai kawan kan...

Maafkan ibu yer Alisha..!! Inilah kejadian yang buatkan saya rasa nak kurangkan aktiviti berblog... Saya tak tahu u all paham or dapat rasa tak apa yang saya cuba ceritakan ni.. Tapi apa2 pun saya nak mintak maaf andaikata lepas ni saya terjah rumah u all pun ambik masa yang berabad.. hehhe.. Rasanya sekarang ni pun memang saya dah ambik masa berabad untuk balas jejak u all.. Sorry sangat2 tau..

P/s : Renunglah wajah anak kita ketika mereka tengah tidur, kerana saat itu, mereka mampu mengubah kita untuk menjadi ibu yang lebih baik... In Shaa Allah (",)


Tempek gambar je yer (^_^)

Aqilah tu bertempek bedak dekat muka... baru lepas mandi.. (^_^)..

Ok... saya tempek gambar 2 anak saya ni je yer... Tak dan nak buat entry arini... my mum suruh pergi masak desert... nak bagi orang sembelih kambing makan.. hihii (akikah aqilah)

Ohya, CeqGu, yap, saya seorang ibu yang dah ada anak 2 orang.. bukan anak dara yer... hihii... Yang dekat header saya tu anak sulung saya bukan adik.. heheh.. *ni yang buat saya nak perasan muda ni.. heheh


Sungai Petani, Nantikan kepulangan kami... (^_^)

Dah tak sabar rasa nak balik Sungai Petani.. nak duduk rumah sendiri pulak... Opssttt rumah sewa.. hihi... Hari Ahad ni, InsyaAllah kami akan balik sungai petani, tapi maybe petang baru gerak kot sebab pagi ahad tu, singgah rumah MIL dulu dekat Parit Buntar... (",)

So, hari isnin ni, start lah aktiviti saya sebagai seorang isteri & ibu sepenuh masa... Nak layan 2 orang anak, nak sediakan makan minum anak, nak masak lunch untuk my dear balik makan, nak kemas rumah, nak basuh baju.. iskkkk banyak pulak kerja ni.... kalau tulis habis mau panjang berjela ni.. ehheh

Apa2 pun saya tetap tak sabar nak balik sungai petani..!!!Saya tak sabar nak masak bagi my dear makan... muahhahhah... kesian my dear, asyik makan dekat kedai je... hihii.. Semakin hampir untuk kami kembali bersatu.. kalau sebelum ni kami hanya 3 beranak di sungai petani, sekarang dah jadi 4 beranak.. hehheh... Tak sabarnya nak jalani kehidupan baru kami dekat sungai petani, dengan gelaran ibu & abah kepada 2 orang anak.. hehhe


Alisha pun suka jugak!!

Bukan u all je suka durian crepe.. Ni haaa anak saya pun suka... hihii... Seketoi tak cukup untuk dia.. nak kene bagi dia makan berketoi2.. heheh.. Opstttt actually alisha ni memang jenis makan semuanya.. takda nak memilih2.. hihi


Tu diaaa... makan durian crepe sampai 'tertayang' keseksian bibirnya... hahhahhah


Durian crepe yang masih lagi 'sopan' di tangan alisha..


Gigit durian crepe dengan penuh kelembutan...


Tapi akhirnya, kulit durian crepe tu 'terburai' jugak menampakkan segala isi durian crepe...


Alisha sumbat semua durian crepe tu dalam mulut dia... Tengoklah tu, betapa luasnya alisha buka mulut... heheee.. Habis dengan dagu pun kena... (",)

Nanti balik Sungai Petani nak buat jugaklah... menjadi or tak, lain citer.. janji buat dulu... hahaaa... Eh, kalau tak jadi, tetap boleh usaha sampai jadi kan... (",).. Tak rugi jika belajar sesuatu sehingga pandai untuk insan2 tersayang dalam hidup kita (^_^)


Rahsia ikan Tongkol..!!



Sebelum ni saya ada buat entry pasal Alisha yang suka makan ikan tongkol.. Lepas tu, saya dapatlah satu komen dari Nurul... Nurul cakap Profesor yang dia pergi kursus bagitahu IKAN TERBAIK UNTUK OTAK ANAK ADALAH IKAN TONGKOL... 

Wah info yang bagus ni.. teruja saya mendengarnya.. hihiii.. Tapi my dear memang selalu beli ikan tongkol pun... kadang sampai 2 ekor sekali beli.. hihii.. Tapi masaknya 2 or 3 kali je untuk 2 ekor tu.. yela, dah si anaknya suka meratah.. si abahnya pun sama jugak... hihihii


Inilah ikan ayer... Ohya, IKAN AYER KE IKAN TONGKOL KE IKAN KAYU KE... semuanya ikan yang sama.. (",).. Ikan ni ada 2 jenis kalau tak silap saya... satu isi hitam satu isi putih... eh, betoi ke ek.. alamakkk kene tanya my dear bab2 ikan ni... tak reti.... muahahahha


Alahai cucu opah...

Saya tak tahu bila masa alisha buat kerja menyonteng rumah opah dia ni.. Tahu2 je my mum bagitahu saya yang alisha conteng kerusi dia.. adehhhh... Ni mesti kes alisha conteng time kami semua tidur masa siang hari, hari kejadian...


Ni lah kerusi yang alisha conteng tu...


Banyak pulak tu dia conteng... kesian opah dia nak hilangkan balik bekas dia conteng... dahla kerusi ni ala2 'baldu'.. susah pulak nak tanggal.. duk menenyeh je la mak saya...Cucu besar baru sorang, kalau dah ramai nanti, pening kepala opah jawabnya.... hehheh

P/s : Tengah2 saya taip entry ni, alisha datang dekat saya & tengok gambar kerusi ni, boleh pulak dia cakap "Conteng... habis kotor"... Alahaiii anak... kamu yang conteng sayang oiiii.. Buat2 tak tahu pulak... hihii


Kekesalan selepas berkata2...

Saya rasa sungguh menyesal & bersalah dekat Alisha... Baru2 ni, kami 4 beranak tengah baring2 atas katil.. Alisha macam biasalah.. mesti nak cium2 adik dia.. main2 dengan adiklah.. sampai ke kepala dia, dia pergi letak atas badan adik dia.. Dah beberapa kali saya cakap, "Alisha, nanti adik sakit alisha buat macam tu".. tapi dia tetap jugak nak gomol2 adik dia tu.. Entah macamana, mulut saya laju je cakap "Degil sungguh" dekat Alisha....

Lepas tu my dear tegurlah saya "Elok sangat cakap macam tu.... dia jugak yang cakap apa yang keluar dari mulut, satu doa"... Ya Allah Ya Tuhanku... tersentak saya masa tu... kenapa saya boleh cakap macam tu.... Sampai terlena saya duk terpikir pasal tu... rasa bersalah sangat... & saya terlena sambil memeluk alisha...

Saya jenis seorang yang jarang @ tak suka sebut perkataan2 macam tu tau... Saya ni risau takut aqilah sakit bila alisha letak kepala atas aqilah walaupun hakikatnya, aqilah tak menangis pun... saya je lah yang lebih2.. yela, aqilah kan masih kecik... Rasa bersalah saya tu buat saya mengimbau kembali masa alisha kecik.. Ya Allah, takkanlah kerana anak dah 2 orang saya jadi macam ni... kekurangan kesabaran..

Yap, u all akan katakan ianya normal, mesti kita akan stress.. Tapi tidak bagi saya.. sebab ia menggambarkan yang saya ni tak pandai nak control diri.. tak nak setan bersorak sakan tengok dia telah berjaya hasut saya..huhh!! Yap, manusia tak perfect tapi saya bukanlah jenis yang suka jadikan sesuatu alasan untuk membenarkan saya buat "sesuatu".. Bila kita hidup dengan penuh alasan, susah untuk kita berjaya untuk menjadi seperti yang kita impikan.. sebagai contoh, untuk menjadi ibu yang terbaik untuk anak2... Ibu yang akan menjadi tempat anak2 ceritakan segala cerita harian mereka segala masalah mereka...

Sorry ye Alisha... Ibu sayangkan kamu..!! Ohya, bagi saya, satu tips untuk kita cepat2 redakan diri kita dari 'kekurangan kesabaran" adalah... ingat ketika anak2 kita kecik.. betapa kita sayangkan mereka sampai nyamuk gigit pun, mati nyamuk tu kita kerjakan... hehheh.. Lagi satu, ingat ketika saat kita nantikan kelahiran mereka.. betapa seronoknya kita saat tu... (",)


Saya nak share dengan u all apa yang Kak Nora Karim lakukan dalam cara dia mendidik anak.. Saya suka & excited nak kongsi dengan u all.. Moga kita sama2 boleh jadi ibu yang terbaik untuk anak2... Moga kita dikurniakan tahap kesabaran yang tinggi... (",) Ohya, Kak Nora tinggalkan komen ni di entry INI

Kak Nora cakap kalau kita rasa nak marah anak kita... cepat2 peluk... then ckp kat anak "mama sedih..." then peluk beberapa minit... (kalau boleh keluar air mata lagi bagus).. lepas tu baca la doa... sebut nama anak tu... cth: "Ya Allah, Ya Tuhanku.. Kau berilah kesabaran padaku untuk mendidik amanahMu, ____ (sebut nama penuh anak)"

P/s : Jangan jadikan alasan kita stress untuk memarahi anak tapi cari jalan penyelesaian untuk control rasa stress tu... so, anak2 takdalah kena marah disebabkan hal kecik seperti sepahkan rumah... hihii.. (^_^)

P/s : Saya akan cuba up kan komen2 yang ada "isi" untuk dikongsi dengan u all.. Thanks jugak sebab u all selalu tinggalkan komen yang ada "isi" untuk saya sentiasa ingatkan diri sendiri...



Entry terakhir untuk hari ni (^_^)

U all pernah tak alami sakit tekak.. alaa bila nak telan air liur ke makanan ke, kita rasa sakit tu... Sekarang ni, itulah yang saya tengah alami... cuma masalahnya, saya kompius samada ianya ada kaitan dengan kelenjar tiroid saya yang bengkak tu or tak... Dulu, time belum kahwin & belum bengkak lagi kelenjar ni, saya pernah je jadi camni.. tapi time tu takdalah nak kompius kan, sebab belum bengkak lagi...hihi...

Pagi ni pulak, saya bangun tetiba kepala saya ni pulak rasa berat.. Tak tahu lah kenapa... So, hari ni, entry saya setakat ni je.. Kalau rajin & larat, saya akan balas jejak2 yang belum terbalas lagi ni.. Ohya, u all janganlah bayangkan yang saya ni sakit teruk amat sampai takleh makan langsung tau... boleh je makan tapi sakit sikit lah bila nak telan tu... Harap2 takda kaitan dengan kalenjar tiroid yang bengkak tu la... Moga2 esok lusa ia makin oklah... (",)

Haaa lupa nak cite, baru ni saya mimpi ular tau... yang pelik tu, ular tu boleh pulak berbulu macam ulat bulu tu haa... Dalam mimpi tu, entah macamana ular tu boleh terputus 2.. bahagian kepala rasanya saya sempat pukul, bahagian ekor tak pasti pulak... dah lupa.. (",) Kalau u all nak tahu, masa zaman anak dara kan, saya selalu mimpi ular tau.. tapi tak pernah sekali pun ular tu berjaya lawan saya... hihii.. Macam hebat sangat je dalam mimpi tu.. ekekkek..Opsttt pernah sekali mimpi kena patuk dibahagian leher... 

Mimpi2 ni biasalah mainan tidur... Orang selalu cakap kalau mimpi kena patuk dek ular tu ada yang nak masuk meminang tapi time saya mimpi camtu, takda pun yang masuk meminang.. hehheheh... tapi kalau mimpi ular ni tak elok sangat sebenarnya.. Malas nak tulis lah apa yang tak elok tu..Harap semuanya elok2 je.. (",)

P/s : Singgah baca entry saya yang lama2 je la ek.. hihi (^_^)

Alisha hadiahkan subang mahal dekat My Melody

Kalau sebelum ni, alisha sendiri yang pakaikan diri dia dengan subang mahal.. Tapi baru2 ni, dia boleh pulak pergi ambik patung MY Melody kepunyaan acu dia tu buat main... Main mekap2 kot.. siap bagi patung tu guna subang mahal lagi.. hahahha


Macam2 imaginasi budak2 ni kan... pandai pulak dia pergi kepit pengepit baju tu dekat situ... hahahhah.. Dah siap kepit, dia datang tunjuk dekat saya.. hehhe


Saya pun apa lagi, terus suruh dia posing sebab nak ambik gambar... hehheh.. Tengoklah tu, bab bergambar suka sangat.. senyum sampai nampak semua gigi... Padahal gigi dia tu dah rosak.. adehhh... hihii...

P/s : Sorry yer... banyak lagi komen u all saya tak balas jejak & tak publish...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...