Jangan banyak alasan dalam mengajar anak..

Saya sendiri kadang2 ada je alasan.. alasan MALAS..hihii.. tapi kadang2 bila alasan datang dalam diri, tiba2 datang pulak sisi lain yang bagi semangat suruh rajin... hihii.. Baguskan sisi lain tu.. heheee... Sisi lain yang saya maksudkan tu adalah motivasi dalam diri kita ni.. (",)

Dalam hidup kita ni, jangan biarkan ALASAN bermaharajalela untuk mengajar anak sesuatu.. Saya bagi contoh, nak ajar anak potty train tapi kita cakap pulak dekat diri kita "Susah nak potty train sekarang sebab saya bekerja" or "Susah nak potty train sekarang sebab anak saya tak pandai cakap lagi"... Ohhhh sayang2 saya ni sekalian... jangan cakap macam tu tau.. itu semua alasan maknanya tau sayang2.. (^_^)

Kita cakap susah nak potty train sebab bekerja.. sayang2.. sampai bila nak bagi alasan tu sebabnya dah sah2 la diri kita tu kerja sampai pencenkan.. so, ubah diri kita tu cakap "Setiap kali hari cuti, saya akan potty train anak saya"... (^_^) Yang pasal anak tak pandai cakap tu pulak.. jangan jadikan ianya alasan jugak tau.. sebabnya alisha dah buktikan yang dia pun mampu lakukannya walau dia masih lagi guna bahasa German sebagai bahasa rasmi..

Yap, alisha sekarang hanya pakai pampers time tidur je.. Dia bukan fasih bercakap pun.. Umur 2 tahun, saya dah ajar alisha potty train.. yang penting, kita sebagai ibu ni, walau apa sekali pun yang kita nak ajar anak, jangan biar alasan ada dalam diri tu... (",) (Cerita pasal Potty train ni hanyalah sebagai contoh... supaya u all paham apa yang ingin saya sampaikan.. hihii..)

P/s : Bagi saya, waktu sesuai ajar anak potty train adalah ketika anak dah taknak pakai pampers... tu secara tak langsung sebenarnya anak nak bagitahu kita yang dia dah ready nak potty train tapi kadang2 kita je kurang paham maksud tersirat.. (^_^)


Jangan banyak alasan dalam mengajar anak..

{ 63 comments.. read them below or add one }

wan nurul hezrina wan nurul hezrina December 18, 2012
=)betul ina..kena buat jer terus toksah pk2 insyaallah perkara baik,dimulakan dengan niat yang baik insyaallah Allah akan bantu=)budak2 kalau di ajar memang pandai walaupun tak pandai bercakap sangat..
Deq's Qienz Deq's Qienz December 18, 2012
hahaha n3 kita cm lbh kurang ja
Ema Blog Ema Blog December 18, 2012
kena selalu ajar utk anak-anak ni..time dia nak besar..time tu dia perlu banyak belajar,.si aqeel ni kalau 'weewee' okey dah pandai masuk bilik air dan cuci sendiri..tapi time nak buang yang besar kena pakai pampers juga..dan melepas di satu sudut yg tersembunyi...hehehehe
Mrs Velentine Mrs Velentine December 18, 2012
setuju tue...Hehehe...Mcm Wani ni kalau tak bagi pakai pampers..asyik nak ke tandas je..hahaha.....nasiblah kat taska pun cikgu dia ada bg train..
Mama Adam Mama Adam December 18, 2012
Alamak terasa... mmg skrg ni banyak je alasan - malas
Mimie Mimie December 18, 2012
betul3....takde alasan dlm mendidik anak anak....sy skang nih gigih ajar aina ckp kencing...sy nk dia free dipers...buang air besar die dh pandai buang kat toilet...
Wan Afzan Wan Afzan December 18, 2012
alasan la masalah utama kan.. anak saya fatnin dh setahun 5 bulan.. blm lagi start.. huhu..
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief December 18, 2012
Betul alasan tu la yg buat kita jadi lalai....jadikan alasan tu musuh ketat kita hehe....nak seribu daya xnak seribu dalih..
pinky pinky December 18, 2012
btl sgt entry ni....
syawalsimpsons syawalsimpsons December 18, 2012
sue nak try potty training ni..tp kekuatan tu belom ada..lagi pon syawal agak belom sgt nak dgr arahan...ada dengar..
Fiza Rahman Fiza Rahman December 18, 2012
Susah nak potty train sbb saya bekerja...kena batang hidung sendiri...hahaha...

Qahirah pon dah ready tu sebab asyik bukak pampers jer. Masih dlm proses nak potty train.
azizah :) azizah :) December 18, 2012
takpe slow2 kan.. nak didik anak ni kena ada kesabaran yg kuat :)
iietamalek iietamalek December 18, 2012
kadangkadang ibubapa yang malas sebenarnyer...
Aisy Nasiha Aisy Nasiha December 18, 2012
Setuju dgn ina...kadang2 kita ni banyak alasan yang bila difikir balik alasan tu tak patut pun..
izan mama mia izan mama mia December 18, 2012
yeaa...Alhamdulillah..saya dah berjaya buat untuk Mia walau pada mulanya jenuh juga..hihii..usaha tangga kejayaan..sampai bila kan anak kita nk pakaikan lampin...waa saiz kat xxl jer...
ayut ayut December 18, 2012
ya...jd ibu kena rajin...hihihi..ibu kena praktis jd rajin dulu gaya ye ni.. :)
fairus mohamad noor fairus mohamad noor December 18, 2012
saya start ajar anak x pkai pampers mse umur diorang 3thn..haha..mcm2 ragam diorang..
N i e Z a N i e Z a December 18, 2012
aaahhh kan ina...klu nak wat ape2 utk anak..kita slu ckp..ish..malasnyer..nti sampai kesudah benda yg kita nak buat tu akan jd susah...
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna December 18, 2012
damia dah asyik bagi signal takmo pakai diapers dah skang ni..bukak kan time malam dgn weekend je la.. tu pun banyak terbabas.. sungguh menguji kesabaran..hehe..
are_lin@yu are_lin@yu December 18, 2012
tiada alaan dalam jga anak kan kak..hehe
Tihara Tihara December 18, 2012
educations yang bagus untuk entry ni...kena take note ni nanti..tq ina.. :)
Tihara Tihara December 18, 2012
akok pembaca biseng..heheh..akak pun busy ni jaga kucing saket :)
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa December 18, 2012
insyallah entry n blog akak akan sha jdkan rujukan bila ada anak hehe
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa December 18, 2012
insyallah entry n blog akak akan sha jdkan rujukan bila ada anak hehe
Deqla manjew Deqla manjew December 18, 2012
lorh..xde anak lagi..x tau nk ckp.. hahaha
Riena Haiqal Riena Haiqal December 18, 2012
InsyaALlah... saya takkan malas dalam mendidik anak...
Cik Nur Cik Nur December 18, 2012
setuju..jgn malas..kalau malas habislah..!

nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey December 18, 2012
Noted!! Thanks for sharing kak ina. Even nani blm kawin but ths entry sgt bgna. Jgnlah kasik alasan sesibuk mane pun.
SumeSakan SumeSakan December 18, 2012
tengah berusaha jugak neh...dalam pantang nanti akan cuba ngajor si kenet ku..sebab mmg 100% ngan kita kan?insyaallah
eita eita December 18, 2012
ita sekarang ni semakin malas..
hahahha
-meeSUPERGIRL- -meeSUPERGIRL- December 18, 2012
sudah mnjadi tanggungjawab seorang ibu.. :)
JS or Mrs.Lina JS or Mrs.Lina December 18, 2012
setuju..tp kini kena ajar anak2 bsr la plak..lg susah..hihi
◕ D Y S H A  S A H H I R ◕ ◕ D Y S H A S A H H I R ◕ December 18, 2012
tak sabau nak train dorang pkai potty train..
Azi Azi December 18, 2012
malas memang penyakit yang ada kat semua org.. tp klu kita terdidik baik sisi lain tu akan membantu kita insyaallah./.
sal ya sal ya December 18, 2012
Azfar baru setahun 7 bulan tp sibuk nak tanggal pampers. tp blm boleh lagi memandangkan dia bakal memancut di mana saja. tp kakak2nya dua thn dah free diapers. nak masuk 3 thn dah totally diapers free siang malam.
ibuintan ibuintan December 18, 2012
pelan-pelan ajar lama-lama nanti dia biasa


intanfirdaus247 intanfirdaus247 December 18, 2012
salam kunjung ina..:) betul tu ina..tiada alasan untuk mendidik anak2..kita mesti nk yg terbaik untuk anak2 kan
Si Matatajam Si Matatajam December 19, 2012
No pain no gain.. Always keep it up.. Kan Ina!
adyna adyna December 19, 2012
btl tue.. biar anak bersedia lagipun setiap anak2 nie tak sama ;)..jgn mengikut org ..:)
maya amir maya amir December 19, 2012
betul..setuju... tapi slalunye ade juga beralasan..hehehe
permatabiru permatabiru December 19, 2012
betul..saya setuju..kena rajin dlm mendidik anak2 xleh bg alasan..untuk beri yg terbaik pd anak kan
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI December 19, 2012
cpta alasan mmg mudah kan..hihi.
Myra Jay Myra Jay December 19, 2012
Yup, setuju dengan Ina... :)
Azza Afdzal Azza Afdzal December 19, 2012
xleh nak komen pape sbb azza tak kwin ag n azza pulak xpnh ada adik kecik hihihi
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan December 19, 2012
cuba kita yakin yang kita boleh buat. mesti boleh punya! :)
Cinta Misteri Cinta Misteri December 19, 2012
Btul tu, dlm segala hal jgn bg alasan. Lbh2 lg pasal ank. Ank2 CiM 3 thn je kami dh train, tp mula2 kena pakaikn pushup pants. Mmg mahal skit, tp lama2 dia akn pndi sndiri.
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ December 19, 2012
salam kak ina...
huhuh..tenkiu for motivation..
kakak seri mlm je pakai diapers..
sekarang ni gegeh nk train adik faiz plak :)

tahniah alisha..gud girl :)
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ December 19, 2012
salam kak ina...
huhuh..tenkiu for motivation..
kakak seri mlm je pakai diapers..
sekarang ni gegeh nk train adik faiz plak :)

tahniah alisha..gud girl :)
QA's ~ mamapapa QA's ~ mamapapa December 19, 2012
alhamdulillah...senang skit kan bila mcm tu :) pndai allisha..betul tu..jgn cari alasan,carila jalan :)
Haryati Faizal Haryati Faizal December 19, 2012
betul tu ina...apapun kena ada kesungguhan...
shahdiana shahdiana December 19, 2012
bagus alisha dah pandai....pakai pampers waktu tido je ek....macam tula nak jadi kakak kan...
lizz lizz December 19, 2012
betul2 tu ina...anak saya sara dulu seawal 2 tahun dah tak payah pakai pampers..mula2 memang susah nak train anak kita ni cuma perlu sabar..
tapi satu bonus biler anak kita fasih bercakap...senang nak ajarkan dierang ni...
ShimaSalleh ShimaSalleh December 19, 2012
Mmg kita tak dpt lari dr sifat malas... malas nak lipat kain baju, malas nak masak hihihi... Bab train anak tu abg aqil ok dah.Pernah juga bawak gi jenjalan tanpa en.Ayah menemani. Tak pakaikan dia pampes.. Alhamdulillah ok je. Cuma bab buang air besar tu masih tak lulus hihihi..

Imbuhan yg besar bila kita rajin.
ieda ieda December 19, 2012
setuju ina ..
akak dulu anak2 start x pakai pampers siang dari umur 2 tahun lahh
setahun lepas tuu akak ajar pula x pakai malam ..
2-3 kali akk bangun kunci jam utk bawa anak2 ke tandas .. alhamdulillah

semua atas diri ibu tu sendiri , nak seribu daya ;)
shidaR shidaR December 20, 2012
nice sharing kak ina hehee :D
bertuah alisha dan aqilah dpt ibu mcm kak ina nih :)
emma emma December 20, 2012
betul tu kak ina, sampai bile ank kite nk b'pampers je kan..

yes! lepas ni sy nak train Syirah jugak..
tq kak ina :)
shasha yacob shasha yacob December 22, 2012
tajuk tuh saya setujuh 101 %
Puan Kutu Puan Kutu December 30, 2012
bagus alisha!dh tak pakai pampers ekk..klu rajin semua boleh jadi..klu dh malas tu yg keluar byk alasan..:)