Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Pembelajaran Anak. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Pembelajaran Anak. Papar semua catatan

SALAM BROWSER membantu saya dalam mengawasi anak ketika melayari INTERNET

Mengikut peredaran zaman, ada ketikanya saya tetap memberi anak2 saya menggunakan komputer seperti tengok you tube. Macam anak solehah Alisha ni haa, dia dah pandai mengeja sendiri, ada ketikanya dia melihat cerita kartun di televisyen & dan2 la pulak dia pergi bukak you tube dekat komputer... Bila dah buka you tube tu apa lagi, teruslah dia search tajuk cerita kartun tersebut.. Orang dah pandai membaca & mengejalah katakan... gitulah kekdahnya, semua dihujung jari... dah pandai guna you tube kononnya.. hahha.. Eh, guna you tube di handphone, itu adalah normal sebab budak2 boleh je mengenali ikon you tube di handphone.. tapi di komputer ni, Alisha terpaksa taip terlebih dahulu word "you tube" tersebut... kalau di handphone tu, budak yang belum pandai baca macam anak solehah Afrina yang umur setahun  lebih tu pun tahu nak bukak aplikasi you tube..


Saya memang memberi keizinan untuk anak saya melayari internet, maksud saya tengok you tube la... sebab dari you tube tu la anak saya belajar melukis, mahunya tak, Alisha ni jenis yang minat melukis, mai kat ibu dia ni tak minat & tak reti melukis makanya si ibu ni guna bantuan you tube untuk mengajar Alisha melukis.. Biasanya anak2 saya tengok you tube berkaitan pembelajaran la selain dari video cerita kartun tu haa.. macam cerita kartun ni, ada masanya kami sama2 luangkan masa tengok video tersebut.. Contohnya Alisha nak tengok cerita "Kungfu Panda" dia search la kartun tersebut dekat you tube & kami sama2 tengok...

Macam sekarang ni di bulan puasa, adalah masa saya tengok sama2 dengan anak2.. Kadang tu saya download tapi disebabkan pendrive dah penuh, itu yang buat kami direct  tengok dari you tube je... Dengan cara menonton video bersama anak2 ni bagus jugak tau.. Bukan apa, sambil tengok cerita tersebut, sambil2 tu la mereka duk tanya tu tanya ni berkaitan cerita tersebut.. Macam anak saya ni memang jenis suka bertanya, secara tak langsung dapat mengeratkan lagi hubungan kita dengan anak, InsyaAllah...


Selain dari you tube, ada ketikanya saya bagi jugak anak saya hilangkan bosan dengan main game yang berbentuk knowledge di website http://www.knowledgeadventure.com/. Website tu memang best sebab terdapat game2 yang berbentuk pembelajaran mengikut usia anak2... Sebagai contoh macam dalam gambar atas ni haa, anak solehah Alisha main game nama apa ntah, tapi cara main game tu macam ni, contohla bola tu warna PURPLE tapi dia tulis RED so salahla kan, ada pulak bola yang WARNA YELLOW & di bola tersebut pun tulis YELLOW, kiranya betul la kan, makanya tugas Alisha untuk klik bola tersebut sebagai tanda betul (warna bola & ejaan pada bola betul).. Kiranya yang salah jangan klik, klik yang betul je.. Haa bagus tak game dia?? Itu salah satu tau, dekat website tersebut ada banyakkkk lagi game "pembelajaran" untuk umur 3 tahun ke atas.. Eh, teruskan membaca, jangan klik link website tu lagi, saya nak bagitahu cara saya pantau anak saya ketika guna internet,..     


Untuk memantau anak2 saya ketika sedang guna internet, salah satu caranya adalah saya download pelayar web SALAM BROWSER.. Alaa fungsi dia sama je macam google chrome ke mozilla ke cuma bezanya SALAM BROWSER ni orang melayu punya. Yang paling menarik tu, SALAM BROWSER NI LEBIH SELAMAT SEBAB IA TELAH MENYEKAT 1.4 JUTA LAMAN WEB YANG BERUNSUR LUCAH, GANAS & SEWAKTU DENGANNYA..!! Sebab itu saya mampu bagi anak saya guna internet... Secara tak langsung, saya dah ada pembantu..!! hahhaha


Bila saya suka, saya pasti bagitahu u all, makanya u all pun kenalah DOWNLOAD SALAM BROWSER ni jugak.. Memang terbaik..!! Belum guna u all takkan tahu, dah guna, u all akan jatuh cinta... tak percaya?? Guna dulu.. support "product" kita... Dengan adanya SALAM BROWSER, kita pun senang hati nak bagi anak guna internet.. Tak mau cakap banyak dah, pergi download SALAM BROWSER di website https://salambrowser.com lepas tu boleh ajak anak tengok you tube atau main game yang saya kongsi link dekat atas tu.. (",)          

Gamebook untuk anak2 belajar sambil bermain

Sekarang ni saya busy siapkan bahan pembelajaran untuk anak2 saya... Iyer iyer, saya ada buat homeschooling jugak anak2 dekat rumah.. Sekarang ni dah nak cuti sekolah, lagilah saya nak buat macam2 aktiviti untuk mereka kan... Yang dah siap baru GAMEBOOK ni haa... Tapi tu pun masih ada lagi yang saya belum print.. puncanya ink warna untuk printer saya dah tak mencukupi.. So, buat masa ni, anak2 layankan je la aktiviti yang tanpa warna ni dulu... Ibu tengah semput ni haa.. tak mampu nak beli ink warna lagi buat masa ni.. hahhaha.. Mana taknya u all, ink warna seketoi tu dah RM67... saya hanya guna sekali hadap je untuk seketoi tu... Sekali hadap untuk buat BUSY BAG anak2 solehah saya ni... itupun belum habis print jugak lagi... tapi ink sempat habis dulu...!! 


Antara yang saya dah print & laminate aktiviti untuk BUSY BAG anak2 saya, macam gambar atas ni yer... tapi untuk entry ni, lupakan dulu pasal BUSY BAG, fokus pada GAMEBOOK dulu... BUSY BAG tu, nanti saya dah siap, baru saya buat entry... siap saya berkongsi link lagi untuk u all print out nanti... tapi tungguuuuuu... (^_^) Sekarang ni, moh la layan GAMEBOOK anak solehah Alisha & anak solehah Aqilah ni dulu... 


Nak buat gamebook ni bukan susah pun u all... Cuma perlukan kerajinan je... Ada komputer, ada printer, ada mesin laminate, bila2 masa u all boleh buat gamebook ni... Tujuan laminate aktiviti untuk gamebook ni sebab nak bagi tahan lama.. Kiranya nanti bolehlah jadikan buku ni sebagai khazanah turun temurun... hahhah... Dari kakak2 sampai lah ke anak yang bongsu tu haaa... kalau u all nak buat tapi takda laminator nak laminate, tak laminate pun boleh je... cumanya nanti bila nak buat aktiviti tu, ia akan direct tulis dekat kertas la kan... berbanding dengan laminate ni, conteng di plastik laminate guna marker... so, marker tu boleh padam & boleh diulang2 guna aktiviti tersebut...


Aktiviti yang saya buat untuk anak2 solehah saya ni, saya buat ikut apa yang mereka minat disamping mengikut usia... Macam untuk anak solehah Aqilah @ 3 tahun, saya banyak print untuk aktiviti mewarna selain dari aktiviti pre-writing & sambung dot2... Manakala untuk Alisha @ 5 tahun, saya buat aktiviti symmetry, sambung dot2, mewarna, matematik, cari barang tersembunyi, maze dan lain2... 

U all pun boleh print out untuk buat dekat anak u all... Senang je, u all cari apa2 je aktiviti yang u all nak bagi anak u all, lepas tu u all save & print... Kalau tak pun, klik je link sebelah ni yer... saya dah tolong google untuk u all... Nanti u all direct akan sampai ke google images... Tracing, Symmetry, Draw the missing part, colour by number, maze, hidden, joining dots, spot the differenceword search, pre-writing, pre-drawing, Alphabet maze, tracing & writing, simple counting, time, tracing & writing number, Shapes, shadow matching.. Ini antara aktiviti yang saya ceduk dari blogger jiji... Kalau nak, u all klik je link tu satu persatu yer...


Nak bagi anak guna, u all belikan mereka marker yang boleh padam... guna marker untuk white board tu pun boleh je... tapi saya guna washable marker... Banyaklah sikit warnanya... kata nak buat aktiviti mewarna... hihi... Ohya, marker ni my dear beli dekat kedai alat tulis RM9.90.. rupa2nya dekat diy pun ada jugak... sebijik macam ni harga rm5.90 je... haihhh... beza rm4 tu... tambah lagi RM1.90 dah boleh dapat 2 washable marker...


GAMEBOOK ni memang buat anak saya fokus... U all bayanglah, anak solehah Aqilah yang selama ni jenis susah nak fokus, kalau mewarna, gambar A tak sempat siap, dah buat gambar B... tapi bila ada gamebook ni... Dia duduk buat dari awal sampai akhir... dah siap baru dia bergerak... selagi tak siap, dia duduk mewarna tu je la... hebat kan pengaruh gamebook ni?? Saya pulak yang seronok tengok anak nak belajar.... Gambar atas tu, bunga tu Aqilah @ 3 tahun yang warna manakala gambar orang tu, Alisha @ 5 tahun yang warna... Aqilah sekarang pun dah pandai mewarna tak keluar garisan...

"Ya Allah, Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

"Tuhanku, Aku tak layak ke syurgaMU namun tak pula aku sanggup ke nerakaMU"

Saya tak "push" @ paksa anak

Dalam pembelajaran anak, saya takda nak push2 @ paksa anak yer sebab SAYA SENDIRI MEMANG PEMALAS.. Malas nak ajar lebih2... Malas nak ajar yang ada jadual bagai... Saya jenis yang ajar ikut mood.. Bukan je mood anak tapi jugak mood saya... Bukan apa, takut ada yang salah paham.. Susah jugak yer bila kita menulis nak "tafsirkan" pemikiran kita tu dalam sebuah tulisan... kadang2 lain yang kita maksudkan, lain pulak yang orang paham.... Mungkin orang baca blog saya terasa seperti saya push anak... tapi hakikatnya tak... bukannya hari2 saya ajar pun...

Contohlah macam free diapers Alisha... saya tak pernah nak paksa2 dia suruh free diapers masa mula2 tu yer... tapi dia sendiri yang tak nak pakai pampers... time tu umur dia 2 tahun... teriak2 menangis tak nak pakai pampers.... so, bila anak dah menangis, takkanlah saya nak paksa bagi jugak dia pakai & terus tahan telinga dengar tangisan dia... haruslah saya cari jalan penyelesaian iaitu FREE DIAPERS.... Alhamdulillah sebelum dia umur 3 tahun, memang dia dah free diapers sepenuhnya... Memang menepatilah target saya untuk FREE DIAPERS ALISHA SEPENUHNYA SEBELUM USIA 3 TAHUN...

Lagi satu contoh pasal target saya nak bagi Alisha pandai membaca sebelum usia 5 tahun @ sebelum 05/09/2015... Ini pun bukan bermaksud saya akan push dia belajar setiap hari mengadap buku 24 jam... tidak sama sekali tidak.. Itu bukan saya... Saya pun bukan ibu yang rajin mengajar sampai tahap tu yer... Saya ajar Alisha membaca... ajar menulis.. semuanya disebabkan ATAS MINAT ALISHA... Alisha ni peminat buku... Dia sendiri yang bawak buku datang dekat saya minta diajar... Bukan saya yang suruh Alisha ambik buku & mengadap depan saya buat lathan.. bukan2... sekali lagi nak cakap, saya bukan ibu serajin itu nak ajar anak2 yer...

Saya buat TARGET seperti SEBELUM ALISHA UMUR 3 TAHUN, DIA MESTI DAH FREE DIAPERS SEPENUHNYA & SEBELUM ALISHA UMUR 5 TAHUN DIA MESTI DAH PANDAI MEMBACA... itu sebabnya antara cara saya nak MOTIVATE DIRI SAYA SUPAYA BERDISIPLN... SUPAYA SAYA TAK CIPTA ALASAN... Yela, anak saya minat belajar... kalau saya takda target.. bila anak saya datang mintak tolong ajar... nanti saya kata malas... esok pergi sekolah, suruh je cikgu ajar... takkan saya nak biarkan diri saya cakap macam tu dekat anak kan?? Mestilah bila anak datang suruh ajar saya akan ajar mereka kan... so, thats y target itu penting.. supaya saya tahu apa yang saya buat... Alaa macam u all la, kalau u all buat sesuatu kerja, pasti u all ada motif kan... macam u all pergi mall, mesti u all ada sebab kenapa nak pergi mall kan.. macam tu la lebih kurang dengan TARGET yang saya maksudkan ni... bukan sesuka hati nak push2 anak.. tapi nak PUSH DIRI SENDIRI SUPAYA JADI MANUSIA YANG RAJIN ajar anak... takdalah nampak macam ibu yang duduk rumah goyang kaki kan... macam tak berguna sangat je saya duduk rumah ni....

Kalau u all yang dah lama follow blog saya... dari Alisha kecik lagi, mesti tahu macamana kan... apa perkembangan Alisha kan.... Kesimpulannya saya nak cakap, saya ajar anak saya kerana anak saya minat... saya buat target untuk tarik minat saya ni pulak ajar anak saya... bukan saya ajar or saya cipta target sebab nak push anak yer... Saya 24 jam bersama dengan anak saya.. Saya lebih kenal anak saya... Lagipun Alisha dah mengenal ABC, dah mengenal nombor.. so, step seterusnya just nak belajar membaca je la kan... takdalah sampai nak kene push pun... Kang kalau push, hilang satu "nikmat" alam budak2... Opsttt... setiap orang ada pendapat berbeza yer... Tak semestinya pendapat u all akan sama dengan saya...

Jangan risau, saya takkan push anak saya punya... Contohnya macam Aqilah tu haaa... U all belum pernah baca lagi kan entry pasal Aqilah dah start minat nak menulis sambung titik2 kan?.. Sedangkan Alisha ketika usia Aqilah sekarang, dia dah minat untuk menulis sambung titik2 tu haaa... Aqilah belum minat ke arah tu lagi.. So, saya biarkan je la... Aqilah lebih minat pada sesuatu yang lasak... Dia kan anak yang aktif... bab memanjat... atau buat sesuatu yang "semput"kan ibu dia ni, serahlah dekat Aqilah... hahhaha... nak jugak cerita pasal Aqilah ni... nak buktikan yang saya tak push anak.. risau orang salah paham.. ahhahha.. Itu je pun... ;p..

P/s : So, harap entry saya ni dapat pencerahan untuk u all yer... Kalau rasa tak jelas lagi, tanya saya... kot2 tafsiran or pemahaman u all berbeza dengan apa yang saya ingin sampaikan...

P/s : Haa kan dah panjang penerangan.. ahhahh.. Kalau entry tu tak panjang, bukan "IntaNBerliaN" lah namanya... muahhahha

"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku" 

Alisha yang semakin pandai

Anak solehah saya si Alisha ni kan... upenya banyak word omputeh yang dia tahu... Ada tu yang saya tak pernah sebut pun dia sebut.. Macam tadi kan, dia tengah main game tau.. Lepas tu dia cakap dekat saya, "Ibu, hat".. Saya ni pada mulanya.. buat2lah tak layan... sebab saya macam tak paham apa yang Alisha maksudkan... Tapi dah banyak kali sangat dia cakap.. Saya pun tengoklah game yang dia main tu... Upenya memang gambar hat @ topi u all.... Alahaiiiiii teruja plak saya rasa... hihii

Lepas tu kan, dia tunjuk plak game.. Game tu ada bunyi baby nangis... Alisha sambil "signing" saya cakap "cry"... Rasa nak penyet2 je Alisha ni tau... Padai sunggguh haihhh!!... Ohya, sebelum ni saya pernah share dekat u all pasal antara video pembelajaran Alisha adalah signing kan...Dari situ lah dia pandai signing tu semua... Nampak flower ke.. milk ke.. sambil sebut sambil signing dekat saya... hihi
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Alisha mengajar saya bunyi huruf guna kaedah pembelajaran FONETIK

Saya ajar Alisha guna kaedah FONETIK tau... Teknik ni ajar anak2 berkaitan bunyi2 huruf.. bukan sebut huruf tu... Target saya nak bagi Alisha pandai membaca sebelum umur 6 tahun.. dengan kata lain, umur 5 tahun dah kene pandai bacalah walaupun masih mengeja... Disebabkan umur Alisha baru 3 tahun, so, saya takdalah ajar Alisha ni sungguh2 pun... ajar tenggalam timbul.. rajin ajar, malas tak ajar... *Nampak tak, saya dah mula cipta alasan??! haih!! Kadang tu yang jadi malas nak ajar bukan apa, Alisha ni banyak benor tanya.. kita baru ajar bunyi huruf A, I, U.. Dah nak langkah step lain.. Advanced sungguh gayanya... bila saya tanya balik bunyi huruf A, I, U.. mulalah dia bertukar2... habis tu camne nak langkah step...
Tapi saya perasan satu benda tentang Alisha.. Kalau saya tanya huruf ni bunyi apa.. huruf tu bunyi apa... ada time dia sebut betul.. ada time salah. kadang tu lebih kepada main2 bila saya tanya... Tapi kalau dia main sorang2... Alahaiiiii rasa nak peluk cium tak nak lepas.... Boleh rupanya u all...!! Pandai pun sebut bunyi huruf2 yang saya ajar selama ni... Anak kan.. saja je tau.. bila kita ajar dia buat2 tak pandai.. buat2 main... Anak u all camni gak ke?
Macam tadi, masa kat meja makan.. dia pegang @ tunjuk satu part dekat telefon saya sambil tanya saya seolah2 dia tu cikgu "Ni bunyi apa?"... saya diam je.. Yela, saya tak nampak tulisan apa2 pun dekat casing handphone tu... tapi tiba2 Alisha cakap "Ni bunyi ssssss @ /s/".. Lepas tu dia cakap pulak, "ini bunyi apa?".. saya diam lagi... Alisha pun sebut "Mmmmm @ /m/".... Lepas tu saya terus ambik handphone tu tengok apa yang ada dekat casing handphone tu... Alahaiiii rupanya ada tulisan SMT... haha patutlah beria Alisha tanya & ajar saya... saya tak perasan pun selama ni.. (",)
Motif saya kat sini nak gtau u all, anak2 kita ni, time kita ajar tu dia buat2 je main2.. tak bagi perhatian masa kita ajar... tapi rupanya, apa yang kita ajar tu, dia simpan dalam otak, tutup ketat2, tak bagi keluar dah ilmu tu... (",) Saya ajar Alisha guna kaedah FONETIK ni sebabnya orang kata dekat tadika dah banyak guna kaedah ni + anak2 pun lebih cepat membaca... tak sampai setahun ajar, dah pandai baca.. Macam Alisha ni,  kene lebih dari setahun la kot sebab ibu dia tak rajin sangat...haihhh..!! tapi start tahun depan dah kene ajar betoi2.. sebab tahun depan dah nak masuk umur 4 tahun... Moga2 Alisha dah takda lagi cakap bahasa German @ dah cakap terus sepenuhnya tahun depan.. supaya mudah untuk saya ajar dia membaca...
Btw, u all ajar anak u all guna kaedah apa ek?
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Signing Time & Barney antara video pembelajaran Alisha

Hari ni nak share lagi antara video pembelajaran Alisha dekat u all... Saya memang banyak download video dekat Alisha.. beratus2 la jugak rasanya.. Alisha akan tengok video setiap hari.. Untuk pengetahuan u all, kami dekat umah ni memang payah nak dapat tengok TV macam orang lain.. Sebabnya, start dari Alisha bangun tidur sampai dia nak tidur semula dia akan pasang video je memanjang.. Sampaikan saya rasa Aqilah nanti mesti lagi cepat pandai.. Yela, Aqilah duk terdedah dengan video pembelajaran je.. Takda nak dapat tengok drama cite melayu.. hihi

Lagi satu pulak, bila Alisha nak tengok video, dia memang tak susahkan saya sebab dia pandai bukak sendiri.. Saya kan, cukup2 heran dengan Alisha ni.. Nak kata pandai baca, mungkin tak.. maybe ingatan dia kot.. kuat sungguh..!! U all bayanglah, dalam pen drive tu, ada ratusan video.. (tapi setiap video, saya dah letak dalam folder berasingan.. maksudnya, kalau video singing time, semuanya dalam 1 folder.. tak campur dengan video barney.. dalam setiap folder tu pulak ada berpuluh2 video).. bila saya suruh dia bukak video barney ke bernard ke Abc ke Alif Baa Taa ke.. CONFIRM Alisha dapat bukak semua video tu tanpa silap!! Setiap kali dia nak tengok video, Saya hanya on kan suis TV & suis VCD je.. 

Yang lain, semua dia tekan sendiri... Hebat budak2 zaman sekarang.. (",)
Signing Time ni saya nak bagitahu maksud dia kat u all pun saya tak reti.. Macam guna bahasa isyarat la kot.. Kiranya guna gerakan tangan kita.. ia ajar kita word2 omputeh..

Kalau tak dapat tengok video ni, klik link http://www.youtube.com/watch?v=LGHLvfw4bvg

Macam video atas ni berkaitan nombor 1-10..

video

Yang ni pulak signing MOM.. Alisha belajar word2 omputeh kat sini la... Saya belajar sama2 dengan Alisha.. sama2 buat signing tu.. Alisha pun lebih enjoy.. (",) Saya nak cerita lebih2 pun tak reti ni.. Tapi kalu u all nak tambahkan ilmu word2 omputeh dekat anak u all, bolehla try download SIGNING TIME..

Selain dari tu, Barney pun antara video yang best untuk anak2 kita... Barney ni dia macam belajar sambil main tau.. Cite Barney ni bagi saya idea untuk buat homeschool dekat Alisha... U all patut tengok sendiri video Barney ni, baru u all paham maksud saya... Alisha banyak belajar dari sini jugak.. Banyak dekat you tube tu video2 pembelajaran ni.. Kita kene pandai cari je.. Sementelah saya guna streamyx & pen drive pun 32gb, tu yang saya download berlambak2 tu.. hihii

Ohya, selain dari video pembelajaran, Saya jugak ada download cite kartun tapi tak banyak sangatla.. memandangkan Alisha pun lebih kusyuk duk tengok video pembelajaran.. Try la download u all, mesti anak u all tak bosan.. Macam Alisha ni haaa.. bukak dari pagi sampai malam.. hahahaa.. Seolah2 hidup Alisha study je memanjang... Tapi Alisha study sambil enjoy.. (^_^) Opsttt Alisha ada gak buat aktiviti lain tapinya, video pembelajaran tu tetap on tak leh tutup or tukar ke siaran tv, alisha tak bagi... Nasiblah ibu & abah dia ni bukan peminat TV

P/ s : Saya bukan salah eja tau.. memang SIGNING.. BUKAN SINGING.. hihii
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Alisha dah pandai mengira one to ten

Alhamdulillah.. Tak kisahlah walau anak orang lain sebelum umur 3 tahun dah pandai mengira.. Tapi Alisha umur 3 tahun baru pandai.. Tu pun saya nak kecohkan.. Saya tetap bangga dengan pencapaian Alisha.. Walaupun dia hanya duk umah, tapi dia mampu jugak pandai sebelum di hantar ke Tadika.. (",).. Adalah nampak bermakna sikit saya duk umah kan.. hihii

Yap, umur 3 tahun baru Alisha pandai mengira.. tu pun number one to ten.. number eleven & ke atas, tak reti pun lagi... Tapi bagi saya, Alisha dikira awal jugaklah pandai baca one to ten sebabnya.. kan Alisha umur 3 tahun ni baru nak lancar bercakap.. Kiranya macam seolah2 Alisha lancar je bercakap, terus automatik dia pandai mengira... Nampak tak kat sini apa yang saya cuba nak sampaikan dekat u all..??

Ajarlah anak kita tu dari kecik... Walaupun anak tu tak pandai cakap lagi pun takpa.. ajar je.. Jangan risau.. anak kita simpan kemas2 dalam otak apa yang kita ajar dia tu... Saya tak cakap kosong kan, sebab saya dah buktikan dengan Alisha.. Saya ajar dia dalam keadaan dia tak pandai cakap... Anak orang lain dah fasih cakap, dia duk bahasa German tak habis2... Tapi saya tak kisah.. Saya ajar je.. Tunjuk video apa yang patut.. ajar apa yang patut... Sebab saya tahu anak2 akan serap segalanya.. Macam Alisha sekarangla, automatik bila makin lancar berkata2, terus pandai mengira dari one to ten.. maksudnya dia memang simpan segala ilmu yang saya ajar selama ni.. Sampai saya rasa teruja... Terus telefon parent saya & parent saya pun excited dengar Alisha mengira dalam telefon... hihihii

Ohya, untuk pengetahuan u all, Alisha pandai mengira one to ten tau.. bukan satu hingga sepuluh.. hahhah.. Ibu dia ni duk ajar omputeh.. tu yang pandai one to ten.. kikikiii.. Lepas ni nak start ajar satu hingga sepuluh pulak.. Pelan2 kayuh.. Nak masuk tadika lambat lagi.. Banyak lagi masa untuk saya ajar... (^_^) Setakat ni, Alisha belum mengenal sepenuhnya lagi nombor2 tu semua.. Maksud saya, ada yang Alisha kenal, & ada yang Alisha tak kenal.. Tapi yang paling dia kenal, Number four... hihi

Walaupun camtu, kalau mengira sesuatu, dia pandai.. maksud saya camni.. contohlah.. emmm contoh jarilah senang yer... Alisha ambik tangan saya yang pada masa tu saya genggam @ tutup jari saya.. Bila Alisha nak mengira, dia akan bukak jari saya tu satu persatu sambil mengira one two three four five... (",)

video
Durasi : 31 saat

Video Alisha mengira one to ten.. Tapi untuk video ni dia tertinggal number six.. Sebelum saya rakam elok je mengira.. tapi takpala walau ada number missing.. malas dah nak rekod semula.. (",) Lagi satu, Alisha dah start main2.. tak nak kira betoi2 dah.. (",)

video
Durasi 01:07

Video ni, Alisha mengira jari saya.. One two three four five.. (",)

Moga anak2 saya dikurniakan hati yang terang untuk menerima segala pembelajaran... Moga anak saya jugak diterangkan hati dalam belajar mengaji & membaca... Saya tengah slow2 ajar Alisha mengenal huruf jawi (Al-Furqan) & membaca (Bacalah Anakku) ni..
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Pakej Bestari Al-Furqan & Bacalah Anakku

Ya Allah... terlupa nak gtau u all apa yang ada dalam PAKEJ BESTARI AL-FURQAN.. Entry banyak sangat tersadai dalam draft tu..


Al-Furqan & Bacalah Anakku.. pembelajaran terkini Alisha yang melibatkan buku.. Sekarang ni pembelajaran Alisha yang tak melibatkan buku pun ada yer.. Lenkali saya share.. Dah jadi banyak sangat apa yang saya nak tulis kat blog.. dengan aktiviti Alisha la.. aktiviti Aqilah la.. pembelajaran Alisha la.. Aktiviti kami sekeluarga la.. Jadi tak terkejar nak buat entry.. tu yang last2 ambik keputusan peram je dekat draft semuanya.. muahhahha


Dalam pakej Bestari Al-Furqan ni ada buku aktiviti, muqaddam.. CD untuk parent sebagai rujukan... Muqaddam tu bila anak kita dah habis semua buku.. bolehla terus ajar baca muqaddam..


Ada jugak disertakan rajah makhraj huruf.. 


Inilah 4 buah buku yang diguna untuk ajar anak2... Buku 1 hingga buku 4..



A-Furqan ni bagus tau.. sebab dia ajar melalui word pertama yang anak2 kita sebut.. Maksud saya camni.. kan anak2 akan pandai sebut BA BA .. MA MA terlebih dahulu.. So, camtulah dengan Al-Furqan ni jugak... 



Ohya, dalam set ni jugak ada FLASH CARD tau.. Yang kotak warna biru tu flash card...


Yang ni pulak Bacalah Anakku...Guna kaedah FONETIK @ kaedah yang banyak diguna pakai dekat tadika2 sekarang ni... Moga Alisha pandai membaca sebelum masuk tadika.. Ohya, orang kata, anak2 yang guna teknik ni, cepat je membaca.. tak sampai setahun dah pandai baca.. Alisha belum lagi sebab ibu dia belum start ajar lagi.. hahhahha... Lagi pun Alisha nak masuk tadika umur 5 or 6 tahun.. tu yang ibu dia suka ngelat tu.. adehhhh

Saya beli bahan pembelajaran ni di kedai buku HASANI.. Al-Furqan tu berharga RM85 after offer RM68.. Bacalah Anakku berharga RM36.90 tapi selepas offer dapat RM29.55
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Homeschoolig @ pembelajaran dari rumah...

 Selagi masalah pasal pembelajara Alisha ni tak settle.. selagi tu saya duk pening kepala... Pening kepala sebab saya yang mencipta alasan..!! Okay... geram dekat diri sendiri...


Tadi saya baca komen dari NUR... Komen NUR ni bagi suntikan semangat dekat saya.. Rasa tersuntik dengan ayat "Akak janganlah berhenti ajar awal... teruskan kak".. "teruskan ye kak.. jangan putus asa".. Kata2 NUR ni saya buat saya tersentuh.. seolah2 macam NUR merayu.. secara automatik terbayang wajah Alisha yang duk pujuk @ merayu saya ajar dia betul2... Alahaiiii


Lagi satu komen dari UmmiAbi... Komen ni tiba2 buat saya tersedar akan PUNCA SAYA JADI BOSAN @ MALAS... Saya kurang bagi pendedahan PEMBELAJARAN BERBENTUK "GAME".. Macam guna water colour ke.. doh ke.. Ini salah diri sendiri namanya!! Actually saya memang ada ajar alisha sebelum ni, tapi sekerat jalan.. mana tak nya, saya g cipta alasan..!! Ni lah padahnya... grrrrrrr...  Tak boleh jadi... Kene kuat semangat! Kene rajin... Please jangan tergoda dengan hasutan setan wahai zarina si ibu yang rajin lagi baik hati...!! Bangun2... Ini amanah Tuhan untuk kamu...!!

Selama ni, Alisha lebih banyak terdedah kepada pembelajaran berbentuk buku or video.. tak kiralah melayu ke, omputeh ke, jawi ke, mengaji ke.. tapi yang berbentuk "game" ni kurang sebab ibu dia ni ngelat....!! Iskkkk nak kene babap ibu Alisha ni... Ok, lepas ni saya akan HOMESCHOOLING @ PEMBELAJARAN DARI RUMAH untuk Alisha... Dah Alisha suka belajar, so, saya harus layan la kan.. kene pandai cari aktiviti best ni..

Saya nak tanya u all, u all tahu tak apa2 blog or website yang berkenaan or terselit pasal HOMESCHOOLING @ PEMBELAJARAN DARI RUMAH.. Selama ni saya duk jumpa yang omputeh punya.. Blog bahasa melayu yang saya perasan ada terselit pasal homeschooling ni,  BLOG MAMA ADAM & BLOG IBU ADAM @ AYUE.. Jika u all ada tahu mana2 link tentang homeschooling @ pembelajaran dari rumah ni, share dengan saya kat komen ek... Saya nak wujudkan HOMESCHOOLING jugak untuk Alisha.. Nanti boleh share dengan u all pasal HOMESCHOOLING ALISHA plak.. (^_^)  

Saya perlukan kata2 semangat or motivasi dari u all...

Semalam saya ada cerita dekat u all yang Alisha ni dia kalau sekali nak belajar, lebih dari setengah jam mengadap buku.. Tak nak berhenti.. tak sedar ibu dia ni dah malas.. Bila saya kata g suruh abah ajar, dia tak nak... nak jugak ibu kesayangan dia ni yang ajar... Bila saya dah mula malas & dah tergoda dengan hasutan setan, mulalah ajar acuh tak acuh..
Tak pernah sekali pun saya terpikir akan ada masalah ni.. sebab selama ni, saya duk pikir yang anak2 kecik bukan nak belajar sangat.. bagi dorang, 5 minit belajar pun dah lama... Tapi Alisha ni lain pulak.. Ingat ke malam2 bolehla bersenang lenang, upenya malam2 nak kene jadi cikgu... jadual tu, anak murid pulak buat sendiri... adehhhhh...
Macam semalam kan, saya dah malas ajar, boleh pulak dia menangis.. nak tak nak kene ajar.. Tapi duk ulang cakap suruh saya ajar betul2... Last2 saya bagi alasan nak masuk bilik bagi Aqilah tido, bukan Aqilah je tido, dengan saya2 sekali tido...
So, saya nak mintak u all tolong saya... Tolonglah bagi motivasi or kata2 semangat untuk saya jadi ibu yang rajin mengajar anak... Kesian pulak tengok Alisha tu...
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Ibu, Ajar betul-betul

Setiap hari kene mengajar alisha, walau kadang2 saya malas tapi anak solehah ni pulak terlebih rajin.. so, nak tak nak, kene ajar jugak... Nak cite kat u all pasal malam tadi...

Time tu atas katil, saya mengajarlah Alisha tempek2 sticker.. Contoh dekat sebelah kanan ada gambar TELEFON, SO, SAYA SURUH ALISHA CARI STICKER GAMBAR TELEFON YANG SAMA JUGAK & TEMPEK DEKAT SEBELAH KIRI GAMBAR TELEFON TERSEBUT... Lepas ajar yang tu, saya ajar sambung2 gambar binatang pulak... Bila dah siap, saya ingat nak tutup bukulah kan.. dah malas nak ajar... yang tempek sticker tu dari huruf A ke huruf Z... Sekali boleh pulak Alisha ni suruh ajar lagi.. So, saya sambunglah mengajar sikit lagi... tapi saya ajar acuh tak acuh tau... Tiba2 Alisha cakap "Ibu, ajar betul-betul"... Ya Allah.. terkejut saya dengar anak saya cakap camtu... *Budak umur 3 tahun dah pandai tegur saya suruh ajar betul2... Tak sangka yang Alisha minat belajar sampai tahap tu.. Tapi saya buat derk je... saya ada cakap dekat Alisha sambung esok... tapi dia tak nak, saya cakaplah, kalau camtu, akak sambung je huruf2 tu... (alaa yang selalu dia buat tu la.. sambung garisan putus2 tu)... So, Alisha sambung la buat yang tu dalam terpaksa... *Aksi Alisha yang ni saya terakam tau.. kebetulan kamera ada dengan saya...

video

Durasi : 29 saat

Saya translate apa yang Alisha cakap.. "Suruh ajar betul-betul tak ajar betul betul betul.."... Lepas saya rakam video ni, saya keluar dari bilik tau... Tak sangka yang Alisha boleh jugak duk usung buku ikut saya... duk ulang cakap, ibu ajar betul-betul.. Ya Allah.. siannya anak saya... tambahkanlah tahap kerajinan mengajar dalam diri saya... Alisha kalau sekali dia nak belajar... bukan setakat 2 3 minit... 30 minit lebih tau... tu yang kadang2 saya pulak yang timbul rasa malas.. nak berhenti mengajar awal.. Kene dapatkan motivasi lebih lagi dalam bab ni nampaknya ni...
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Cara Aqilah berkenalan dengan buku

Kalau tadi si kakak yang berumur 3 tahun tu menulis dengan penuh bergaya manakala si adik ni pulak, duk sepah2kan buku.... Si kakak kalau ke rak buku, dia akan ambik buku untuk study tapi kalau si adik ke rak buku, dia akan sepah2kan buku tu..

Tapi takpalah... bagi saya ini antara proses untuk Aqilah membesar sebagai orang yang minat buku...  Time umur2 camni, anak2 kita ni, macam2 benda dorang nak explore... saya tak kisah walau rumah bersepah sebab di explore oleh anak2... Lagipun tu semua nanti boleh kemas.. Tak nak nanti kalau dihalang, perkembangan dorang terbantut pulak...


Walaupun nampak anak2 kita just belek2 buku or sepah2kan umah, sebenarnya secara tak langsung.. dorang dah belajar sesuatu... Memang dari Alisha kecik lagi saya biarkan Alisha sepah2kan buku.. Lagipun time ni dorang dah tak koyakkan buku... Macam alisha umur 8-10 bulan & Aqilah 7 bulan, dah pandai hargai buku...

Alhamdulillah... sedikit sebanyak saya nampak usaha or cara saya ni berhasil.. Nampaklah si Alisha tu dah sukakan buku.. & dah pandai menulis *walaupun hanya sekadar pandai menulis ikut garisan... tapi saya tak kisah.. okla dengan umur Alisha 3 tahun.. Nak hantar dorang g school, bagi teacher ajar, rasanya tak berapa nak mampu... Lagipun saya duk umah, apa guna kan jika tak ajar anak... Takpa, pelan2 kayuh... janji target saya nak bagi Alisha dah pandai menulis & membaca sebelum masuk tadika tercapai... InsyaAllah.. Aamiin...

CARA SAYA PUPUK ANAK MINAT BUKU
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Kerana buku, sanggup tak tidur

Semalam kami keluar pergi Tesco.. Alang2 tu terus saya singgah bahagian jual buku sebab nak cari buku untuk anak kawan saya.. Sekali si Alisha ni pulak yang hover excited nampak buku.."Bu.. bu.. yang tu bu.."... Kononnya nak bagitahu saya suruh beli buku untuk dia la tu... So, saya beli la 2 buah buku untuk dia menulis...


Masa dalam kereta dah nak tidur sangat dah tau u all... sekali bila my dear dah angkat dia masuk bilik, boleh pulak dia terjaga & cakap.."Ibu, buku mana?".. Saya cakaplah ada dekat luar... Terus dia berdezup bangun dari katil pergi cari buku dia tu dekat luar.... 


Dan2 waktu tu jugak cari pen nak tulis... Alahaii anak... walhal time tu dah lebih dari pukul 12 tengah malam pun... Ni kalau dah sekolah nanti tak tau la camne.. cikgu tak suruh buat lagi tapi dia dah buat dulu agaknya... hihii
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Hasil menabung di HASANI BOOKS & MPH

Sebelum ni saya ada bagitahu u all yang saya pergi beli buku dekat HASANI BOOKS kan.. Tengah ada offer.. haruslah beli kan.. (",) Buku yang saya beli adalah buku untuk pembelajaran Alisha..


PAKEJ BESTARI AL-FURQAN, BACALAH ANAKKU & LATIHAN PENGUKUHAN JAWI UNTUK PRASEKOLAH UMUR 4-5 TAHUN... Al-Furqan tu berharga RM85 after offer RM68.. Bacalah Anakku berharga RM36.90 tapi selepas offer dapat RM29.55.. Murahkan.. pelaburan jangka panjang.. (^_^)

Motif utama saya ke HASANI BOOKS adalah untuk beli AL-FURQAN... Saya sangat2 tergerak hati untuk beli selepas tengok video anak kawan saya.. Dak pandai.. tak lama lagi mesti boleh mengaji.. Kawan saya (Hanis) ni belajar dekat OXFORD UNIVERSITY.. So, adalah dia share dekat fb video2 anaknya dekat saya.. seronok sangat saya tengok.. Saya tanyalah Hanis macamana dia ajar Anak dia (hannah).. So, Hanis bagitahu dia guna Al-Furqan.. tu yang terus saya g beli... Seronok sangat tengok Hannah pandai baca.. padahal umur beza sehari je dari Alisha...

Antara kata2 Hanis yang buat saya "tersedar".. "Bila Al-Quran dah ada di dada, sekejap je ilmu2 lain anak2 kita ni boleh tangkap"... Ya Allah... tersedar dari khayalan je rasanya... saya ni antara contoh ibu yang alpa bab2 ni.. asal lahir je anak.. yang nak diajar dulu.. ABC.. 123... Yang mengaji ni.. buat2 lupa je.. Ya Allah... tu yang keesokkannya, terus saya g beli Al-Furqan ni.. Jika u all nak tahu apa ada dalam PAKEJ BESTARI AL-FURQAN ni.. Nanti saya share di lain entry...

Yang BUKU BACALAH ANAKKU tu pulak, dah alang2 tengah offer.. teruslah saya rembat.. hihii.. Dah lama nak beli.. cari kat MPH katanya takda... boleh pulak selama ni terlupa yang ada kedai buku HASANI BOOKS.. 


Balik dari HASANI BOOKS, Saya singgah pulak MPH.. nampak tak.. hantu buku betoi saya ni.. Baca tak baca lain cerita.. Janji beli dulu... kui kui kui... Dekat MPH saya beli buku PESANAN UNTUK PARA IBU MENANGANI MASALAH ANAK NAKAL... Saya beli buku ni untuk tambah ilmu berkaitan anak2.. Saya ni kalau singgah kedai buku.. memang akan g usha buku stail camni je... bukan pe.. bila baca rasa macam TERMOTIVASI.. (",)

Ohya, buku PESANAN UNTUK PARA IBU MENANGANI MASALAH ANAK NAKAL saya beli 2 buah.. sebuah untuk saya & sebuah lagi untuk bagi dekat pemenang MINI GIVEAWAY #18 yang akan dilancarkan awal bulan depan... Kalau nak.. awal bulan depan jangan lupa join Mini Giveaway saya tu.. (",)


Ni pulak buku yang saya dapat hasil dari join GA... Buku MUDAHNYA MENJEMPUT REZEKI.. Baru baca sepintas lalu.. tapi sangat best..! (",) Thanks Iryani..

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Mother Goose Club : Belajar sambil menari & menyanyi

Minggu lepas saya duk teman Alisha layan video pembelajaran dia.. Kali ni kami layan yang MOTHER GOOSE CLUB punya... Memang dari Alisha kecik lagi saya dah dedahkan dia dengan video pembelajaran.. semua ada yer.. termasuk video berkaitan agama... Tapi kali ni nak cerita dekat u all pasal MOTHER GOOSE CLUB... Video2 dia semuanya menghiburkan.. BELAJAR SAMBIL MENARI & MENYANYI... Gambar dia pun sangat2 cantik & terang... Budak2 memang sukalah gambar camni.. termasuk anak saya 2 orang ni...


Minggu lepas saya join Alisha layan video If You're happy and you know it.. Dengan saya2 sekali menari.. sampai berpeluh kami 2 beranak.. hahha.. Nampak tak peluh2 dekat dahi Alisha tu..

Inilah video yang saya & alisha layan malam tu...
Yang ni pulak video ABC... Ni pun favorite Alisha gak ni.. dia belajar ABC dari sini la... Sebab ibu dia ni "terlebih rajin".. tu yang pasang video je bagi Alisha tengok.. Tapi anak2 kan lagi cepat belajar kalau tengok video.. U all pun boleh g dekat YOU TUBE & search yang MOTHER GOOSE CLUB.. macam2 ada... yang penting, gambar dia sangat2 cantik..!!

P/s : Video MOTHER GOOSE CLUB, jumlah orang view dekat You Tube.. kebanyakannya juta2 tau u all.. siap puluh juta lagi tau...
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Saya betoi2 terkejut dengan perkembangan Alisha...

Hari Jumaat baru ni, kami pergi beli buku dekat HASANI BOOKS.. Tengah ada offer... apa lagi.. terus la pergi merembat apa yang patut... tak sabar2 nak membeli punya pasal... duit pun takda, sanggup g korek tabung ATM tu haa... sekali memborong, habislah 3 angka jugak.. takpala.. pelaburan jangka panjang punya pasal.. (^_^) *Nanti saya share buku apa yang saya beli..


Salah satu buku yang saya beli adalah buku LATIHAN PENGUKUHAN JAWI UNTUK PRASEKOLAH UMUR 4-5 TAHUN... U all tahu tak, sampai je rumah, si alisha yang peminat buku ni.. sekali dia nampak ada satu plastik yang ada macam2 buku.. terus dia jadi excited.. Yang lain saya ambik simpan, hanya buku LATIHAN PENGUKUHAN JAWI UNTUK PRASEKOLAH UMUR 4-5 TAHUN ni je yang saya bagi dekat dia... 

Menulis tak nak guna pen or pensel sebab ibu beli maker baru untuk Alisha

Serius, saya sangat2 terkejut apabila ALISHA MAMPU MENULIS @ MENYAMBUNG TITIK2 HURUF2 DALAM BUKU LATIHAN DIA TU... SAMBIL SAMBUNG SAMBIL SEBUT ALIF BA TA... YA ALLAH YA TUHANKU.. TAK SANGKA ANAK SAYA DAH PANDAI.. CEPAT2 SAYA KISS & CAKAP ALISHA PANDAI..!!

Secara peribadinya, dah lama saya tak ajar Alisha menulis tau.. awai2 tahun dulu rajinla.. lepas tu malas... kalau Alisha suruh, baru saya ajar... *nasib alisha ni pun jenis peminat buku.. Kiranya last saya ajar Alisha, memang time tu Alisha masih belum reti sambung huruf2 tu sendiri pun.. Lepas tu, saya beli TAB pulak untuk Alisha.. dalam tab tu memang saya ada install macam2 game education la.. termasuk game education HURUF JAWI YANG JENIS SAMBUNG-SAMBUNG MACAM NI.. hari Jumaat baru ni baru saya kembali bagi buku latihan (buku LATIHAN PENGUKUHAN JAWI UNTUK PRASEKOLAH UMUR 4-5 TAHUN) yang jenis sambung2 ni dekat Alisha... Masa dekat kedai HASANI tu, saya terpikir balik rumah nanti, saya akan pegang tangan Alisha & ajar sambung2 macam sebelum ni jugak... Lebih2 lagi, ni baru saya nak perkenalkan huruf2 jawi dekat Alisha.. tapi rupa2nya, perkembangan anak saya lebih cepat dari apa yang saya pikirkan... 

Saya bangga dengan pencapaian Alisha di usia 3 tahun ni... Umur 2 tahun dah pandai free diapers.. umur 3 tahun dah pandai menulis @ sambung titik2... Tak kisahlah walau hakikatnya anak orang lain dah pandai semua ni ketika umur setahun or 2 tahun... Walaupun Alisha umur 3 tahun baru nak pandai.. saya tetap bangga dengan Alisha... Rasa terharu dengan alisha... Walaupun dia tak pergi school macam rakan2 sebaya dia... tapi, dengan bantuan ibu penyayang dia ni pun, dia boleh pandai walaupun ibu penyayang dia ni PEMALAS sebenarnya.. kikiii... (",)

USIA SETAHUN 2 BULAN BARU PANDAI PEGANG PEN DENGAN BETUL..
CARA SAYA PUPUK ALISHA SUKAKAN BUKU
PEMBELAJARAN ALISHA

ALHAMDULILLAH... DOA SAYA.. MOGA ANAK2 KITA SEMUA DITERANGKAN HATI UNTUK BELAJAR PERKARA2 BARU.. INSYAALLAH...

P/s : Jika u all berminat untuk dapatkan buku LATIHAN PENGUKUHAN JAWI UNTUK PRASEKOLAH UMUR 4-5 TAHUN macam yang alisha guna ni... jemput join MINI GIVEAWAY #17

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Kelebihan bila anak-anak ada tablet @ tab sendiri

Tiba2 rasa bagus pulak Alisha ni ada tab sendiri... Tiba2 pulak dah pandai cakap omputih.. hahah.. Semalam kan, lepas main dia kemas mainan dia tau.. Bila dah siap kemas, dia cakap "GOOD JOB" sambil angkat ibu jari.. Nak tunggu ibu puji lambat sangat.. muahhaha.. Selalu dia pandai sebut GOOD.. ni dah tambah lagi pengetahuan dia dengan perkataan GOOD JOB... Pandai pulak dia guna GOOD JOB tu di situasi yang betul.. Ni maknanya dia pahamla apa maksud GOOD JOB tu kan.. (",)

Tapikan ada jugak yang lawaknya... U ARE CLEVER Alisha boleh sebut U ARE KELEBER.. Adoiiii gelak besar saya dibuatnya...kikikiii... Ohya, untuk pengetahuan u all, Alisha belajar words ni dari GAME EDUCATION tau.. Alaa u all kalau nak, boleh je install dekat PLAY STORE tu pergi bahagian KATEGORI pastu pilihla KATEGORI EDUCATION.. Saya banyak install GAME EDUCATION ni untuk Alisha.. GAME PAO Alisha dah tak layan sangat dah sekarang ni... Selain dari tu, saya banyak letak VIDEO PEMBELAJARAN jugak untuk Alisha... 
 
Benda ada, kita harus guna sebaik yang mungkin.. kenalah "sumbat" pasal pembelajaran jugak kan.. Takdalah anak kita tu duk lalai main game je.. Sambil pegang tab sambil belajar kata orang.. (^_^)

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Copyright Reserved to IntaNBerliaN l Designed by DayangDeno