Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Pembelajaran Anak. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Pembelajaran Anak. Papar semua catatan

Alisha yang semakin pandai

Anak solehah saya si Alisha ni kan... upenya banyak word omputeh yang dia tahu... Ada tu yang saya tak pernah sebut pun dia sebut.. Macam tadi kan, dia tengah main game tau.. Lepas tu dia cakap dekat saya, "Ibu, hat".. Saya ni pada mulanya.. buat2lah tak layan... sebab saya macam tak paham apa yang Alisha maksudkan... Tapi dah banyak kali sangat dia cakap.. Saya pun tengoklah game yang dia main tu... Upenya memang gambar hat @ topi u all.... Alahaiiiiii teruja plak saya rasa... hihii

Lepas tu kan, dia tunjuk plak game.. Game tu ada bunyi baby nangis... Alisha sambil "signing" saya cakap "cry"... Rasa nak penyet2 je Alisha ni tau... Padai sunggguh haihhh!!... Ohya, sebelum ni saya pernah share dekat u all pasal antara video pembelajaran Alisha adalah signing kan...Dari situ lah dia pandai signing tu semua... Nampak flower ke.. milk ke.. sambil sebut sambil signing dekat saya... hihi
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Alisha mengajar saya bunyi huruf guna kaedah pembelajaran FONETIK

Saya ajar Alisha guna kaedah FOTENIK tau... Teknik ni ajar anak2 berkaitan bunyi2 huruf.. bukan sebut huruf tu... Target saya nak bagi Alisha pandai membaca sebelum umur 6 tahun.. dengan kata lain, umur 5 tahun dah kene pandai bacalah walaupun masih mengeja... Disebabkan umur Alisha baru 3 tahun, so, saya takdalah ajar Alisha ni sungguh2 pun... ajar tenggalam timbul.. rajin ajar, malas tak ajar... *Nampak tak, saya dah mula cipta alasan??! haih!! Kadang tu yang jadi malas nak ajar bukan apa, Alisha ni banyak benor tanya.. kita baru ajar bunyi huruf A, I, U.. Dah nak langkah step lain.. Advanced sungguh gayanya... bila saya tanya balik bunyi huruf A, I, U.. mulalah dia bertukar2... habis tu camne nak langkah step...

Tapi saya perasan satu benda tentang Alisha.. Kalau saya tanya huruf ni bunyi apa.. huruf tu bunyi apa... ada time dia sebut betul.. ada time salah. kadang tu lebih kepada main2 bila saya tanya... Tapi kalau dia main sorang2... Alahaiiiii rasa nak peluk cium tak nak lepas.... Boleh rupanya u all...!! Pandai pun sebut bunyi huruf2 yang saya ajar selama ni... Anak kan.. saja je tau.. bila kita ajar dia buat2 tak pandai.. buat2 main... Anak u all camni gak ke?


Macam tadi, masa kat meja makan.. dia pegang @ tunjuk satu part dekat telefon saya sambil tanya saya seolah2 dia tu cikgu "Ni bunyi apa?"... saya diam je.. Yela, saya tak nampak tulisan apa2 pun dekat casing handphone tu... tapi tiba2 Alisha cakap "Ni bunyi ssssss @ /s/".. Lepas tu dia cakap pulak, "ini bunyi apa?".. saya diam lagi... Alisha pun sebut "Mmmmm @ /m/".... Lepas tu saya terus ambik handphone tu tengok apa yang ada dekat casing handphone tu... Alahaiiii rupanya ada tulisan SMT... haha patutlah beria Alisha tanya & ajar saya... saya tak perasan pun selama ni.. (",)

Motif saya kat sini nak gtau u all, anak2 kita ni, time kita ajar tu dia buat2 je main2.. tak bagi perhatian masa kita ajar... tapi rupanya, apa yang kita ajar tu, dia simpan dalam otak, tutup ketat2, tak bagi keluar dah ilmu tu... (",) Saya ajar Alisha guna kaedah FONETIK ni sebabnya orang kata dekat tadika dah banyak guna kaedah ni + anak2 pun lebih cepat membaca... tak sampai setahun ajar, dah pandai baca.. Macam Alisha ni,  kene lebih dari setahun la kot sebab ibu dia tak rajin sangat...haihhh..!! tapi start tahun depan dah kene ajar betoi2.. sebab tahun depan dah nak masuk umur 4 tahun... Moga2 Alisha dah takda lagi cakap bahasa German @ dah cakap terus sepenuhnya tahun depan.. supaya mudah untuk saya ajar dia membaca...

Btw, u all ajar anak u all guna kaedah apa ek?
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Signing Time & Barney antara video pembelajaran Alisha

Hari ni nak share lagi antara video pembelajaran Alisha dekat u all... Saya memang banyak download video dekat Alisha.. beratus2 la jugak rasanya.. Alisha akan tengok video setiap hari.. Untuk pengetahuan u all, kami dekat umah ni memang payah nak dapat tengok TV macam orang lain.. Sebabnya, start dari Alisha bangun tidur sampai dia nak tidur semula dia akan pasang video je memanjang.. Sampaikan saya rasa Aqilah nanti mesti lagi cepat pandai.. Yela, Aqilah duk terdedah dengan video pembelajaran je.. Takda nak dapat tengok drama cite melayu.. hihi

Lagi satu pulak, bila Alisha nak tengok video, dia memang tak susahkan saya sebab dia pandai bukak sendiri.. Saya kan, cukup2 heran dengan Alisha ni.. Nak kata pandai baca, mungkin tak.. maybe ingatan dia kot.. kuat sungguh..!! U all bayanglah, dalam pen drive tu, ada ratusan video.. (tapi setiap video, saya dah letak dalam folder berasingan.. maksudnya, kalau video singing time, semuanya dalam 1 folder.. tak campur dengan video barney.. dalam setiap folder tu pulak ada berpuluh2 video).. bila saya suruh dia bukak video barney ke bernard ke Abc ke Alif Baa Taa ke.. CONFIRM Alisha dapat bukak semua video tu tanpa silap!! Setiap kali dia nak tengok video, Saya hanya on kan suis TV & suis VCD je.. 

Yang lain, semua dia tekan sendiri... Hebat budak2 zaman sekarang.. (",)
Signing Time ni saya nak bagitahu maksud dia kat u all pun saya tak reti.. Macam guna bahasa isyarat la kot.. Kiranya guna gerakan tangan kita.. ia ajar kita word2 omputeh..

Kalau tak dapat tengok video ni, klik link http://www.youtube.com/watch?v=LGHLvfw4bvg

Macam video atas ni berkaitan nombor 1-10..

video

Yang ni pulak signing MOM.. Alisha belajar word2 omputeh kat sini la... Saya belajar sama2 dengan Alisha.. sama2 buat signing tu.. Alisha pun lebih enjoy.. (",) Saya nak cerita lebih2 pun tak reti ni.. Tapi kalu u all nak tambahkan ilmu word2 omputeh dekat anak u all, bolehla try download SIGNING TIME..

Selain dari tu, Barney pun antara video yang best untuk anak2 kita... Barney ni dia macam belajar sambil main tau.. Cite Barney ni bagi saya idea untuk buat homeschool dekat Alisha... U all patut tengok sendiri video Barney ni, baru u all paham maksud saya... Alisha banyak belajar dari sini jugak.. Banyak dekat you tube tu video2 pembelajaran ni.. Kita kene pandai cari je.. Sementelah saya guna streamyx & pen drive pun 32gb, tu yang saya download berlambak2 tu.. hihii

Ohya, selain dari video pembelajaran, Saya jugak ada download cite kartun tapi tak banyak sangatla.. memandangkan Alisha pun lebih kusyuk duk tengok video pembelajaran.. Try la download u all, mesti anak u all tak bosan.. Macam Alisha ni haaa.. bukak dari pagi sampai malam.. hahahaa.. Seolah2 hidup Alisha study je memanjang... Tapi Alisha study sambil enjoy.. (^_^) Opsttt Alisha ada gak buat aktiviti lain tapinya, video pembelajaran tu tetap on tak leh tutup or tukar ke siaran tv, alisha tak bagi... Nasiblah ibu & abah dia ni bukan peminat TV

P/ s : Saya bukan salah eja tau.. memang SIGNING.. BUKAN SINGING.. hihii
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Alisha dah pandai mengira one to ten

Alhamdulillah.. Tak kisahlah walau anak orang lain sebelum umur 3 tahun dah pandai mengira.. Tapi Alisha umur 3 tahun baru pandai.. Tu pun saya nak kecohkan.. Saya tetap bangga dengan pencapaian Alisha.. Walaupun dia hanya duk umah, tapi dia mampu jugak pandai sebelum di hantar ke Tadika.. (",).. Adalah nampak bermakna sikit saya duk umah kan.. hihii

Yap, umur 3 tahun baru Alisha pandai mengira.. tu pun number one to ten.. number eleven & ke atas, tak reti pun lagi... Tapi bagi saya, Alisha dikira awal jugaklah pandai baca one to ten sebabnya.. kan Alisha umur 3 tahun ni baru nak lancar bercakap.. Kiranya macam seolah2 Alisha lancar je bercakap, terus automatik dia pandai mengira... Nampak tak kat sini apa yang saya cuba nak sampaikan dekat u all..??

Ajarlah anak kita tu dari kecik... Walaupun anak tu tak pandai cakap lagi pun takpa.. ajar je.. Jangan risau.. anak kita simpan kemas2 dalam otak apa yang kita ajar dia tu... Saya tak cakap kosong kan, sebab saya dah buktikan dengan Alisha.. Saya ajar dia dalam keadaan dia tak pandai cakap... Anak orang lain dah fasih cakap, dia duk bahasa German tak habis2... Tapi saya tak kisah.. Saya ajar je.. Tunjuk video apa yang patut.. ajar apa yang patut... Sebab saya tahu anak2 akan serap segalanya.. Macam Alisha sekarangla, automatik bila makin lancar berkata2, terus pandai mengira dari one to ten.. maksudnya dia memang simpan segala ilmu yang saya ajar selama ni.. Sampai saya rasa teruja... Terus telefon parent saya & parent saya pun excited dengar Alisha mengira dalam telefon... hihihii

Ohya, untuk pengetahuan u all, Alisha pandai mengira one to ten tau.. bukan satu hingga sepuluh.. hahhah.. Ibu dia ni duk ajar omputeh.. tu yang pandai one to ten.. kikikiii.. Lepas ni nak start ajar satu hingga sepuluh pulak.. Pelan2 kayuh.. Nak masuk tadika lambat lagi.. Banyak lagi masa untuk saya ajar... (^_^) Setakat ni, Alisha belum mengenal sepenuhnya lagi nombor2 tu semua.. Maksud saya, ada yang Alisha kenal, & ada yang Alisha tak kenal.. Tapi yang paling dia kenal, Number four... hihi

Walaupun camtu, kalau mengira sesuatu, dia pandai.. maksud saya camni.. contohlah.. emmm contoh jarilah senang yer... Alisha ambik tangan saya yang pada masa tu saya genggam @ tutup jari saya.. Bila Alisha nak mengira, dia akan bukak jari saya tu satu persatu sambil mengira one two three four five... (",)

video
Durasi : 31 saat

Video Alisha mengira one to ten.. Tapi untuk video ni dia tertinggal number six.. Sebelum saya rakam elok je mengira.. tapi takpala walau ada number missing.. malas dah nak rekod semula.. (",) Lagi satu, Alisha dah start main2.. tak nak kira betoi2 dah.. (",)

video
Durasi 01:07

Video ni, Alisha mengira jari saya.. One two three four five.. (",)

Moga anak2 saya dikurniakan hati yang terang untuk menerima segala pembelajaran... Moga anak saya jugak diterangkan hati dalam belajar mengaji & membaca... Saya tengah slow2 ajar Alisha mengenal huruf jawi (Al-Furqan) & membaca (Bacalah Anakku) ni..
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Pakej Bestari Al-Furqan & Bacalah Anakku

Ya Allah... terlupa nak gtau u all apa yang ada dalam PAKEJ BESTARI AL-FURQAN.. Entry banyak sangat tersadai dalam draft tu..


Al-Furqan & Bacalah Anakku.. pembelajaran terkini Alisha yang melibatkan buku.. Sekarang ni pembelajaran Alisha yang tak melibatkan buku pun ada yer.. Lenkali saya share.. Dah jadi banyak sangat apa yang saya nak tulis kat blog.. dengan aktiviti Alisha la.. aktiviti Aqilah la.. pembelajaran Alisha la.. Aktiviti kami sekeluarga la.. Jadi tak terkejar nak buat entry.. tu yang last2 ambik keputusan peram je dekat draft semuanya.. muahhahha


Dalam pakej Bestari Al-Furqan ni ada buku aktiviti, muqaddam.. CD untuk parent sebagai rujukan... Muqaddam tu bila anak kita dah habis semua buku.. bolehla terus ajar baca muqaddam..


Ada jugak disertakan rajah makhraj huruf.. 


Inilah 4 buah buku yang diguna untuk ajar anak2... Buku 1 hingga buku 4..



A-Furqan ni bagus tau.. sebab dia ajar melalui word pertama yang anak2 kita sebut.. Maksud saya camni.. kan anak2 akan pandai sebut BA BA .. MA MA terlebih dahulu.. So, camtulah dengan Al-Furqan ni jugak... 



Ohya, dalam set ni jugak ada FLASH CARD tau.. Yang kotak warna biru tu flash card...


Yang ni pulak Bacalah Anakku...Guna kaedah FONETIK @ kaedah yang banyak diguna pakai dekat tadika2 sekarang ni... Moga Alisha pandai membaca sebelum masuk tadika.. Ohya, orang kata, anak2 yang guna teknik ni, cepat je membaca.. tak sampai setahun dah pandai baca.. Alisha belum lagi sebab ibu dia belum start ajar lagi.. hahhahha... Lagi pun Alisha nak masuk tadika umur 5 or 6 tahun.. tu yang ibu dia suka ngelat tu.. adehhhh

Saya beli bahan pembelajaran ni di kedai buku HASANI.. Al-Furqan tu berharga RM85 after offer RM68.. Bacalah Anakku berharga RM36.90 tapi selepas offer dapat RM29.55
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Homeschoolig @ pembelajaran dari rumah...

 Selagi masalah pasal pembelajara Alisha ni tak settle.. selagi tu saya duk pening kepala... Pening kepala sebab saya yang mencipta alasan..!! Okay... geram dekat diri sendiri...


Tadi saya baca komen dari NUR... Komen NUR ni bagi suntikan semangat dekat saya.. Rasa tersuntik dengan ayat "Akak janganlah berhenti ajar awal... teruskan kak".. "teruskan ye kak.. jangan putus asa".. Kata2 NUR ni saya buat saya tersentuh.. seolah2 macam NUR merayu.. secara automatik terbayang wajah Alisha yang duk pujuk @ merayu saya ajar dia betul2... Alahaiiii


Lagi satu komen dari UmmiAbi... Komen ni tiba2 buat saya tersedar akan PUNCA SAYA JADI BOSAN @ MALAS... Saya kurang bagi pendedahan PEMBELAJARAN BERBENTUK "GAME".. Macam guna water colour ke.. doh ke.. Ini salah diri sendiri namanya!! Actually saya memang ada ajar alisha sebelum ni, tapi sekerat jalan.. mana tak nya, saya g cipta alasan..!! Ni lah padahnya... grrrrrrr...  Tak boleh jadi... Kene kuat semangat! Kene rajin... Please jangan tergoda dengan hasutan setan wahai zarina si ibu yang rajin lagi baik hati...!! Bangun2... Ini amanah Tuhan untuk kamu...!!

Selama ni, Alisha lebih banyak terdedah kepada pembelajaran berbentuk buku or video.. tak kiralah melayu ke, omputeh ke, jawi ke, mengaji ke.. tapi yang berbentuk "game" ni kurang sebab ibu dia ni ngelat....!! Iskkkk nak kene babap ibu Alisha ni... Ok, lepas ni saya akan HOMESCHOOLING @ PEMBELAJARAN DARI RUMAH untuk Alisha... Dah Alisha suka belajar, so, saya harus layan la kan.. kene pandai cari aktiviti best ni..

Saya nak tanya u all, u all tahu tak apa2 blog or website yang berkenaan or terselit pasal HOMESCHOOLING @ PEMBELAJARAN DARI RUMAH.. Selama ni saya duk jumpa yang omputeh punya.. Blog bahasa melayu yang saya perasan ada terselit pasal homeschooling ni,  BLOG MAMA ADAM & BLOG IBU ADAM @ AYUE.. Jika u all ada tahu mana2 link tentang homeschooling @ pembelajaran dari rumah ni, share dengan saya kat komen ek... Saya nak wujudkan HOMESCHOOLING jugak untuk Alisha.. Nanti boleh share dengan u all pasal HOMESCHOOLING ALISHA plak.. (^_^)  

Saya perlukan kata2 semangat or motivasi dari u all...

Semalam saya ada cerita dekat u all yang Alisha ni dia kalau sekali nak belajar, lebih dari setengah jam mengadap buku.. Tak nak berhenti.. tak sedar ibu dia ni dah malas.. Bila saya kata g suruh abah ajar, dia tak nak... nak jugak ibu kesayangan dia ni yang ajar... Bila saya dah mula malas & dah tergoda dengan hasutan setan, mulalah ajar acuh tak acuh..
Tak pernah sekali pun saya terpikir akan ada masalah ni.. sebab selama ni, saya duk pikir yang anak2 kecik bukan nak belajar sangat.. bagi dorang, 5 minit belajar pun dah lama... Tapi Alisha ni lain pulak.. Ingat ke malam2 bolehla bersenang lenang, upenya malam2 nak kene jadi cikgu... jadual tu, anak murid pulak buat sendiri... adehhhhh...
Macam semalam kan, saya dah malas ajar, boleh pulak dia menangis.. nak tak nak kene ajar.. Tapi duk ulang cakap suruh saya ajar betul2... Last2 saya bagi alasan nak masuk bilik bagi Aqilah tido, bukan Aqilah je tido, dengan saya2 sekali tido...
So, saya nak mintak u all tolong saya... Tolonglah bagi motivasi or kata2 semangat untuk saya jadi ibu yang rajin mengajar anak... Kesian pulak tengok Alisha tu...
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Ibu, Ajar betul-betul

Setiap hari kene mengajar alisha, walau kadang2 saya malas tapi anak solehah ni pulak terlebih rajin.. so, nak tak nak, kene ajar jugak... Nak cite kat u all pasal malam tadi...

Time tu atas katil, saya mengajarlah Alisha tempek2 sticker.. Contoh dekat sebelah kanan ada gambar TELEFON, SO, SAYA SURUH ALISHA CARI STICKER GAMBAR TELEFON YANG SAMA JUGAK & TEMPEK DEKAT SEBELAH KIRI GAMBAR TELEFON TERSEBUT... Lepas ajar yang tu, saya ajar sambung2 gambar binatang pulak... Bila dah siap, saya ingat nak tutup bukulah kan.. dah malas nak ajar... yang tempek sticker tu dari huruf A ke huruf Z... Sekali boleh pulak Alisha ni suruh ajar lagi.. So, saya sambunglah mengajar sikit lagi... tapi saya ajar acuh tak acuh tau... Tiba2 Alisha cakap "Ibu, ajar betul-betul"... Ya Allah.. terkejut saya dengar anak saya cakap camtu... *Budak umur 3 tahun dah pandai tegur saya suruh ajar betul2... Tak sangka yang Alisha minat belajar sampai tahap tu.. Tapi saya buat derk je... saya ada cakap dekat Alisha sambung esok... tapi dia tak nak, saya cakaplah, kalau camtu, akak sambung je huruf2 tu... (alaa yang selalu dia buat tu la.. sambung garisan putus2 tu)... So, Alisha sambung la buat yang tu dalam terpaksa... *Aksi Alisha yang ni saya terakam tau.. kebetulan kamera ada dengan saya...

video

Durasi : 29 saat

Saya translate apa yang Alisha cakap.. "Suruh ajar betul-betul tak ajar betul betul betul.."... Lepas saya rakam video ni, saya keluar dari bilik tau... Tak sangka yang Alisha boleh jugak duk usung buku ikut saya... duk ulang cakap, ibu ajar betul-betul.. Ya Allah.. siannya anak saya... tambahkanlah tahap kerajinan mengajar dalam diri saya... Alisha kalau sekali dia nak belajar... bukan setakat 2 3 minit... 30 minit lebih tau... tu yang kadang2 saya pulak yang timbul rasa malas.. nak berhenti mengajar awal.. Kene dapatkan motivasi lebih lagi dalam bab ni nampaknya ni...
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Cara Aqilah berkenalan dengan buku

Kalau tadi si kakak yang berumur 3 tahun tu menulis dengan penuh bergaya manakala si adik ni pulak, duk sepah2kan buku.... Si kakak kalau ke rak buku, dia akan ambik buku untuk study tapi kalau si adik ke rak buku, dia akan sepah2kan buku tu..

Tapi takpalah... bagi saya ini antara proses untuk Aqilah membesar sebagai orang yang minat buku...  Time umur2 camni, anak2 kita ni, macam2 benda dorang nak explore... saya tak kisah walau rumah bersepah sebab di explore oleh anak2... Lagipun tu semua nanti boleh kemas.. Tak nak nanti kalau dihalang, perkembangan dorang terbantut pulak...


Walaupun nampak anak2 kita just belek2 buku or sepah2kan umah, sebenarnya secara tak langsung.. dorang dah belajar sesuatu... Memang dari Alisha kecik lagi saya biarkan Alisha sepah2kan buku.. Lagipun time ni dorang dah tak koyakkan buku... Macam alisha umur 8-10 bulan & Aqilah 7 bulan, dah pandai hargai buku...

Alhamdulillah... sedikit sebanyak saya nampak usaha or cara saya ni berhasil.. Nampaklah si Alisha tu dah sukakan buku.. & dah pandai menulis *walaupun hanya sekadar pandai menulis ikut garisan... tapi saya tak kisah.. okla dengan umur Alisha 3 tahun.. Nak hantar dorang g school, bagi teacher ajar, rasanya tak berapa nak mampu... Lagipun saya duk umah, apa guna kan jika tak ajar anak... Takpa, pelan2 kayuh... janji target saya nak bagi Alisha dah pandai menulis & membaca sebelum masuk tadika tercapai... InsyaAllah.. Aamiin...

CARA SAYA PUPUK ANAK MINAT BUKU
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Kerana buku, sanggup tak tidur

Semalam kami keluar pergi Tesco.. Alang2 tu terus saya singgah bahagian jual buku sebab nak cari buku untuk anak kawan saya.. Sekali si Alisha ni pulak yang hover excited nampak buku.."Bu.. bu.. yang tu bu.."... Kononnya nak bagitahu saya suruh beli buku untuk dia la tu... So, saya beli la 2 buah buku untuk dia menulis...


Masa dalam kereta dah nak tidur sangat dah tau u all... sekali bila my dear dah angkat dia masuk bilik, boleh pulak dia terjaga & cakap.."Ibu, buku mana?".. Saya cakaplah ada dekat luar... Terus dia berdezup bangun dari katil pergi cari buku dia tu dekat luar.... 


Dan2 waktu tu jugak cari pen nak tulis... Alahaii anak... walhal time tu dah lebih dari pukul 12 tengah malam pun... Ni kalau dah sekolah nanti tak tau la camne.. cikgu tak suruh buat lagi tapi dia dah buat dulu agaknya... hihii
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Hasil menabung di HASANI BOOKS & MPH

Sebelum ni saya ada bagitahu u all yang saya pergi beli buku dekat HASANI BOOKS kan.. Tengah ada offer.. haruslah beli kan.. (",) Buku yang saya beli adalah buku untuk pembelajaran Alisha..


PAKEJ BESTARI AL-FURQAN, BACALAH ANAKKU & LATIHAN PENGUKUHAN JAWI UNTUK PRASEKOLAH UMUR 4-5 TAHUN... Al-Furqan tu berharga RM85 after offer RM68.. Bacalah Anakku berharga RM36.90 tapi selepas offer dapat RM29.55.. Murahkan.. pelaburan jangka panjang.. (^_^)

Motif utama saya ke HASANI BOOKS adalah untuk beli AL-FURQAN... Saya sangat2 tergerak hati untuk beli selepas tengok video anak kawan saya.. Dak pandai.. tak lama lagi mesti boleh mengaji.. Kawan saya (Hanis) ni belajar dekat OXFORD UNIVERSITY.. So, adalah dia share dekat fb video2 anaknya dekat saya.. seronok sangat saya tengok.. Saya tanyalah Hanis macamana dia ajar Anak dia (hannah).. So, Hanis bagitahu dia guna Al-Furqan.. tu yang terus saya g beli... Seronok sangat tengok Hannah pandai baca.. padahal umur beza sehari je dari Alisha...

Antara kata2 Hanis yang buat saya "tersedar".. "Bila Al-Quran dah ada di dada, sekejap je ilmu2 lain anak2 kita ni boleh tangkap"... Ya Allah... tersedar dari khayalan je rasanya... saya ni antara contoh ibu yang alpa bab2 ni.. asal lahir je anak.. yang nak diajar dulu.. ABC.. 123... Yang mengaji ni.. buat2 lupa je.. Ya Allah... tu yang keesokkannya, terus saya g beli Al-Furqan ni.. Jika u all nak tahu apa ada dalam PAKEJ BESTARI AL-FURQAN ni.. Nanti saya share di lain entry...

Yang BUKU BACALAH ANAKKU tu pulak, dah alang2 tengah offer.. teruslah saya rembat.. hihii.. Dah lama nak beli.. cari kat MPH katanya takda... boleh pulak selama ni terlupa yang ada kedai buku HASANI BOOKS.. 


Balik dari HASANI BOOKS, Saya singgah pulak MPH.. nampak tak.. hantu buku betoi saya ni.. Baca tak baca lain cerita.. Janji beli dulu... kui kui kui... Dekat MPH saya beli buku PESANAN UNTUK PARA IBU MENANGANI MASALAH ANAK NAKAL... Saya beli buku ni untuk tambah ilmu berkaitan anak2.. Saya ni kalau singgah kedai buku.. memang akan g usha buku stail camni je... bukan pe.. bila baca rasa macam TERMOTIVASI.. (",)

Ohya, buku PESANAN UNTUK PARA IBU MENANGANI MASALAH ANAK NAKAL saya beli 2 buah.. sebuah untuk saya & sebuah lagi untuk bagi dekat pemenang MINI GIVEAWAY #18 yang akan dilancarkan awal bulan depan... Kalau nak.. awal bulan depan jangan lupa join Mini Giveaway saya tu.. (",)


Ni pulak buku yang saya dapat hasil dari join GA... Buku MUDAHNYA MENJEMPUT REZEKI.. Baru baca sepintas lalu.. tapi sangat best..! (",) Thanks Iryani..

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Mother Goose Club : Belajar sambil menari & menyanyi

Minggu lepas saya duk teman Alisha layan video pembelajaran dia.. Kali ni kami layan yang MOTHER GOOSE CLUB punya... Memang dari Alisha kecik lagi saya dah dedahkan dia dengan video pembelajaran.. semua ada yer.. termasuk video berkaitan agama... Tapi kali ni nak cerita dekat u all pasal MOTHER GOOSE CLUB... Video2 dia semuanya menghiburkan.. BELAJAR SAMBIL MENARI & MENYANYI... Gambar dia pun sangat2 cantik & terang... Budak2 memang sukalah gambar camni.. termasuk anak saya 2 orang ni...


Minggu lepas saya join Alisha layan video If You're happy and you know it.. Dengan saya2 sekali menari.. sampai berpeluh kami 2 beranak.. hahha.. Nampak tak peluh2 dekat dahi Alisha tu..

Inilah video yang saya & alisha layan malam tu...
Yang ni pulak video ABC... Ni pun favorite Alisha gak ni.. dia belajar ABC dari sini la... Sebab ibu dia ni "terlebih rajin".. tu yang pasang video je bagi Alisha tengok.. Tapi anak2 kan lagi cepat belajar kalau tengok video.. U all pun boleh g dekat YOU TUBE & search yang MOTHER GOOSE CLUB.. macam2 ada... yang penting, gambar dia sangat2 cantik..!!

P/s : Video MOTHER GOOSE CLUB, jumlah orang view dekat You Tube.. kebanyakannya juta2 tau u all.. siap puluh juta lagi tau...
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Saya betoi2 terkejut dengan perkembangan Alisha...

Hari Jumaat baru ni, kami pergi beli buku dekat HASANI BOOKS.. Tengah ada offer... apa lagi.. terus la pergi merembat apa yang patut... tak sabar2 nak membeli punya pasal... duit pun takda, sanggup g korek tabung ATM tu haa... sekali memborong, habislah 3 angka jugak.. takpala.. pelaburan jangka panjang punya pasal.. (^_^) *Nanti saya share buku apa yang saya beli..


Salah satu buku yang saya beli adalah buku LATIHAN PENGUKUHAN JAWI UNTUK PRASEKOLAH UMUR 4-5 TAHUN... U all tahu tak, sampai je rumah, si alisha yang peminat buku ni.. sekali dia nampak ada satu plastik yang ada macam2 buku.. terus dia jadi excited.. Yang lain saya ambik simpan, hanya buku LATIHAN PENGUKUHAN JAWI UNTUK PRASEKOLAH UMUR 4-5 TAHUN ni je yang saya bagi dekat dia... 

Menulis tak nak guna pen or pensel sebab ibu beli maker baru untuk Alisha

Serius, saya sangat2 terkejut apabila ALISHA MAMPU MENULIS @ MENYAMBUNG TITIK2 HURUF2 DALAM BUKU LATIHAN DIA TU... SAMBIL SAMBUNG SAMBIL SEBUT ALIF BA TA... YA ALLAH YA TUHANKU.. TAK SANGKA ANAK SAYA DAH PANDAI.. CEPAT2 SAYA KISS & CAKAP ALISHA PANDAI..!!

Secara peribadinya, dah lama saya tak ajar Alisha menulis tau.. awai2 tahun dulu rajinla.. lepas tu malas... kalau Alisha suruh, baru saya ajar... *nasib alisha ni pun jenis peminat buku.. Kiranya last saya ajar Alisha, memang time tu Alisha masih belum reti sambung huruf2 tu sendiri pun.. Lepas tu, saya beli TAB pulak untuk Alisha.. dalam tab tu memang saya ada install macam2 game education la.. termasuk game education HURUF JAWI YANG JENIS SAMBUNG-SAMBUNG MACAM NI.. hari Jumaat baru ni baru saya kembali bagi buku latihan (buku LATIHAN PENGUKUHAN JAWI UNTUK PRASEKOLAH UMUR 4-5 TAHUN) yang jenis sambung2 ni dekat Alisha... Masa dekat kedai HASANI tu, saya terpikir balik rumah nanti, saya akan pegang tangan Alisha & ajar sambung2 macam sebelum ni jugak... Lebih2 lagi, ni baru saya nak perkenalkan huruf2 jawi dekat Alisha.. tapi rupa2nya, perkembangan anak saya lebih cepat dari apa yang saya pikirkan... 

Saya bangga dengan pencapaian Alisha di usia 3 tahun ni... Umur 2 tahun dah pandai free diapers.. umur 3 tahun dah pandai menulis @ sambung titik2... Tak kisahlah walau hakikatnya anak orang lain dah pandai semua ni ketika umur setahun or 2 tahun... Walaupun Alisha umur 3 tahun baru nak pandai.. saya tetap bangga dengan Alisha... Rasa terharu dengan alisha... Walaupun dia tak pergi school macam rakan2 sebaya dia... tapi, dengan bantuan ibu penyayang dia ni pun, dia boleh pandai walaupun ibu penyayang dia ni PEMALAS sebenarnya.. kikiii... (",)

USIA SETAHUN 2 BULAN BARU PANDAI PEGANG PEN DENGAN BETUL..
CARA SAYA PUPUK ALISHA SUKAKAN BUKU
PEMBELAJARAN ALISHA

ALHAMDULILLAH... DOA SAYA.. MOGA ANAK2 KITA SEMUA DITERANGKAN HATI UNTUK BELAJAR PERKARA2 BARU.. INSYAALLAH...

P/s : Jika u all berminat untuk dapatkan buku LATIHAN PENGUKUHAN JAWI UNTUK PRASEKOLAH UMUR 4-5 TAHUN macam yang alisha guna ni... jemput join MINI GIVEAWAY #17

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Kelebihan bila anak-anak ada tablet @ tab sendiri

Tiba2 rasa bagus pulak Alisha ni ada tab sendiri... Tiba2 pulak dah pandai cakap omputih.. hahah.. Semalam kan, lepas main dia kemas mainan dia tau.. Bila dah siap kemas, dia cakap "GOOD JOB" sambil angkat ibu jari.. Nak tunggu ibu puji lambat sangat.. muahhaha.. Selalu dia pandai sebut GOOD.. ni dah tambah lagi pengetahuan dia dengan perkataan GOOD JOB... Pandai pulak dia guna GOOD JOB tu di situasi yang betul.. Ni maknanya dia pahamla apa maksud GOOD JOB tu kan.. (",)

Tapikan ada jugak yang lawaknya... U ARE CLEVER Alisha boleh sebut U ARE KELEBER.. Adoiiii gelak besar saya dibuatnya...kikikiii... Ohya, untuk pengetahuan u all, Alisha belajar words ni dari GAME EDUCATION tau.. Alaa u all kalau nak, boleh je install dekat PLAY STORE tu pergi bahagian KATEGORI pastu pilihla KATEGORI EDUCATION.. Saya banyak install GAME EDUCATION ni untuk Alisha.. GAME PAO Alisha dah tak layan sangat dah sekarang ni... Selain dari tu, saya banyak letak VIDEO PEMBELAJARAN jugak untuk Alisha... 
 
Benda ada, kita harus guna sebaik yang mungkin.. kenalah "sumbat" pasal pembelajaran jugak kan.. Takdalah anak kita tu duk lalai main game je.. Sambil pegang tab sambil belajar kata orang.. (^_^)

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Pembelajaran Aqilah yang terkini

Permulaan saya kenalkan Aqilah dengan buku adalah dengan guna cloth book.. Step kedua saya kenalkan Aqilah dengan buku Alisha sebab Aqilah takda buku sendiri lagi.. hihii... Step ketiga, saya biarkan Aqilah koyak kertas... Tapi untuk entry ni, saya ambik gambar yang Aqilah tengah koyak katalog shopping complex.. hihii


Ini adalah antara cara yang saya lakukan dekat anak2 saya.. Saya bagi aqilah buat apa je dekat kertas tu.. dah sah2 la dia akan koyak kan.. (",) Nak bagi aqilah tau camne rasa kertas tu.. kasar ke lembut ke... Dari Alisha lagi saya ajar camni.. Macam Alisha dulu, siap ada 1 buku khas untuk dia koyak.. hahah.. Tapi cara saya ni berhasil la untuk alisha.. sebabnya, masa alisha umur 8 bulan, dia dah tak koyak buku.. dia dah pandai hargai @ belek2 buku... maybe sebab dia dah puas koyak sebelum tu kot... (",)


Aqilah menangis sebab saya tak bagi dia masukkan kertas dalam mulut.. hahah.. Mana boleh masuk dalam mulut sayang... bahaya la... OHYA JANGAN RISAU YER.. APA JE SAYA AJAR ANAK SAYA SAYA AKAN PERHATIKAN MEREKA.. SO, SAYA AKAN PASTIKAN DIA TAK MASUK KERTAS DALAM MULUT...


Inilah kesudahan katalog Shopping Complex CMART selepas dikerjakan oleh Aqilah.. hihi

"Yeayyy akak andai"

Gambar takda kene mengena dengan cite (^_^)

Semalam lepas saya menyusu Aqilah konon nak bagi dia tido la, tapi dia taknak.. boleh plak duk main dengan kakak dia.. saya biarkan je la sambil mata saya pejam sebab memang dah mengantuk sangat... Tiba2 saya tertengok alisha duk gerakkan kaki aqilah macam kayuh basikal tu sambil duk mengira "Atu, duo, iga, pat, ima" @ "Satu, dua, tiga, empat, lima".. lepas tu, sambil tepuk tangan, Alisha terus cakap "Yeayyy akak andai" @ "yeayyy akak pandai".. hahhahha.. gelak besar saya lepas dengar Alisha cakap camtu... pandai dia memuji diri sendiri.. kikikiiii...

Ohya, untuk pengetahuan u all, Alisha ni, kalau kita suruh mengira.. memang dia takkan mengira dengan betoi tapi kalau dia main2 camgitu dengan adik dia or sorang2.. pandai pulak dia mengira... tu yang kadang2 saya terkejut.. yela, tiba2 je alisha buat sesuatu yang saya tak sangka.. (",).. Tak sia2 selama ni saya duk ajar dia..

Jenis saya dalam didik anak umur alisha yang 2 tahun lebih ni adalah "BELAJAR SAMBIL BERMAIN".. dengan kata lain, Alisha tak sedar pun yang sebenarnya dia tengah belajar.. tapi dia duk ingat dia tengah main dengan ibu kesayangan dia ni.. hihii.. Umur2 baya Alisha ni, elok diajar sambil bermain.. takleh paksa2 suh study nanti stress.. mereka muda lagi... biarkan mereka jalani kehidupan "sebenar" mereka (^_^)

Antara aktiviti pembelajaran untuk Aqilah...

Pembelajaran ni tanpa menggunakan modal yer.. Cuma menggunakan masa yang berkualiti kita dengan anak.. hihii.. Saya memang suka melayan anak2 ni.. macam aqilah ni, lagilah suka, sebab suka dengar dia ketawa mengekek.. heheh.. Aqilah sekarang memang saya dah start mengajar dia.. Alaa bukan mengajar beria pun.. mengajar sambil main.. hihii

Antara cara yang saya lakukan, setiap hari saya akan lakukan senaman dekat Aqilah.. samada, buat kakinya macam kayuh basikal, or angkat kakinya ke atas, macam entry sebelum ni, or gerakkan tangannya ke atas, bawah, kanan & kiri... sambil2 buat senaman tu semua, saya akan mengira 123 sampai 10.. tapi dalam tone berlagu la sikit... baru syok.. ekkeke... Yang lagi syok, sebab bila buat aktiviti ni, saya bukan setakat ajar aqilah, tapi alisha pun join sama... hihii.. saya mengira, dia pun sibuk jugak mengira.. Last2 suruh buat senaman jugak dekat dia.. kah kah kah...

Lagi satu, saya bagi Aqilah tengok cermin.. Opsttt, tujuan saya, adalah nak aqilah kenal mana satu mata, mata satu hidung, mana satu mulut & lain2... Tapi takdalah saya kenalkan macam tu je.. haruslah ada penjelasan sikit..sebagai contoh, saya akan cakap "Ini mulut Aqilah.. mulut ni lah yang minum susu ibu".. "Ini telinga Aqilah, telinga ni lah yang sentiasa dengar suara ibu yang lemak merdu ni"... hahahhhahha  Itu antara contohla.. u all boleh je buat ayat lain.. hihii.. Bila kita explain, so, anak2 boleh tahu, apa fungsi mata, apa fungsi mulut, apa fungsi telinga & sebagainya... (^_^)


Aktiviti 2 beradik setiap pagi..


Inilah aktiviti Alisha & Aqilah setiap pagi.. hihii.. Lepas saya siapkan Aqilah mandi, saya akan pasang video Iqra.. Mula2 Aqilah dulu layan, lepas tu baru Alisha join... sebab alisha bangun lambat dari adik.. hihii.. 

Kalau Alisha masa besar2 Aqilah dulu, camni gak.. dia hanya tahu tengok + dengar je video tu tapi tak pandai nak sebut... sekarang ni, bila dah pandai cakap, dia pun tiru sekali apa yang ustazah + kakak2 & abang2 tu belajar.. hihii


Tempoh anak belajar


Kalau u all perasan, date dekat komen kak Nida tu, 06/12/2011.. punyalah lama komen tu.. hihii.. Tapi tu menandakan yang otak saya ni simpan segala maklumat yang u all sampaikan.. muahahhah.. Kak Nida bagitahu, penceramah ketika kak Nida ikuti kursus pembelajaran kanak2 ada cakap "Kanak2 di bawah umur 4 tahun, kalau belajar 5 minit tu pun dah cukup lama"..

Memang betoi pun kan u all.. macam si alisha ni, saya ajar dia ABC, baru separuh jalan, terus dia tak concentrate... main2 pulak.. hihii... Tapi, saya perhatikan Alisha ni, suka layan video.. so, dari situ saya pikir, pembelajaran untuk alisha lebih fokus adalah video... Pendek kata, video ABC, 123, FLASH CARD, IQRA... semua alisha tengok... heheee... So, inilah antara penyelesaian saya untuk Alisha... (",)

Tapi, selain FLASH CARD yang guna dekat komputer tu, flash card biasa yang kertas pun ada je alisha guna.. tapi tu la, bak kata kak nida, belajarnya sikit, mainnya lebih.. hihiii.. Tapi takpa la kan.. janji masuk maklumat tu (",)


Jangan sesekali anggap yang budak2 tak tahu apa2...

Yap, jangan anggap yang anak2 kita yang kecik2 macam Alisha & Aqilah ni tak tahu apa2... Dalam bab mengajar anak, ajarlah ketika mereka masih kecik.. Eh, u all pernah tak dengar orang cakap "Alaa anak kecik lagi... ajar pun bukan dorang paham"... Saya dah banyak kali dengar camtu.. Tapi u all jangan pikir camtu tau... No no no... (^_^).. Anak kita paham..!! Memang masa kecik kita ajar, dorang tak bagi apa2 respon pun... kadang2 tu, seolah2 kita ni pulak yang cakap sorang2.. hahhahah... TAPI, satu perkara yang u all harus ingat, "ANAK KECIK TAKKAN BAGI RESPON PADA MASA TU TAPI DI MASA HADAPAN..!!" Saya cakap atas dasar pengalaman... Just nak kongsi dengan u all.. (",)

Saya start kenalkan Alisha dengan bahan pembelajaran, tak kiralah, buku ke, flash card secara manual ke or dekat komputer ke, video pembelajaran ke & yang sewaktu dengannya, ketika alisha masih lagi baby... Memang dia tak bagi respon pun u all.. tapi saya tak kisah.. saya tak peduli.. sebab saya tahu, dia akan sumbat apa yang saya ajar dalam kepala.. cuma alisha masih kecik time tu, cakap pun tak reti.. sekadar bahasa baby je.. hehhe.. Tapi hasilnya, sekarang saya dah nampak.. After 2 tahun, bila Alisha dah pandai cakap, saya sendiri jadi terkejut!! Apa yang saya ajar masa dia baby, dia tunjuk dekat saya sekarang... (",).. Ibu bangga dengan kamu sayang..!! Saya bagi contoh dekat u all.. (",)

Baru2 ni, Alisha sembang2 dengan saya.. tapi tiba2, dia boleh lompat sambil cakap "JUMP.. JUMP.."... Serius, saya rasa terkejut sangat time ni.. Yela, dia tahu apa itu maksud JUMP..!! Untuk pengetahuan u all, dari kecik, saya banyak tunjuk video dekat Alisha, termasuk video sesame street.. Salah satu video sesame street tu, dia ajar sebut JUMP sambil orang tu lompat... dari situlah alisha belajar maksud jump (",)

Saya jugak selalu tunjuk alisha video kumpulan Alif.. Lagu Alif Ba Ta.. sekarang ni, bila alisha dah pandai cakap, dia pulak ikut menyanyi sekali.. hihii.. Rasa sangat sweet bila dia datang dekat saya sambil cakap "A Ba" @ Alif atas A, Ba atas ba.. (^_^).. Video kumpulan Alif tu, bukan setakat nyanyi tapi ada iqra jugak.. Sekarang ni, hari2 saya pasang, yela, aqilah pulak yang kena study.. hihii.. Alisha pulak, makin banyaklah yang dia tau kan.. (",)

Dalam bab flash card pulak, kalau dulu, saya yang ajar dia.. kenalkan satu2 gambar dekat flash card tu dekat dia, tapi sekarang, dia boleh pulak ambik flash card tu ajar aqilah... hahahhah.. Tak menahan, baru ni dia ambik flash card gambar SHARK lepas tu dia tunjuk dekat aqilah sambil cakap FISH... hahhah.. Bagus ni.. ada ciri2 kakak yang akan ajar adik nanti.. hehhe

Lagi satu pulak, masa kecik, saya ni punyalah beria duk kenalkan alisha pasal anggota badan... duk gtau mata, mulut, hidung.. tapi dia tengok je.. takda pe2 respon pun.. kalau tak pun, dia gelak.. hihii.. Tapi sekarang, bila dah pandai cakap.. semua dia dah tahu.. dia pulak datang ajar saya, bagitahu ni mata, ni tangan.. adehhhh..... heheh

Ini je lah antara contoh yang saya bagitahu u all.. So, sayang2.. please la.. ajarlah anak2 kita dari kecik.. jangan duk pikir anak kecik lagi, ajar pun bukan dorang paham... Buang terus kata2 tu dari pikiran u all.. Itu semua adalah ALASAN.. (",) Alaaa sayang2... 5 minit jika anak2 fokus.. tu pun dah dikira lama tau... so, takkan 5 minit pun kita tak leh spend time untuk ajar anak kan (",)

P/s : Jangan ajar anak2 kecik sampai bebankan otak dorang tau... mengajar sambil berhibur... (^_^)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...