Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Resepi masak ikan simple. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Resepi masak ikan simple. Papar semua catatan

Cara masak ikan yang sangat simple...


Saya tak pasti apa nama masakan ni.. tapi masa saya kecik2 dulu, mak saya selalu masak.. bagi tekak saya, lauk ni sedaplah.. makan panas2.. letak kuah banyak2 dalam nasi.. emmm nyum nyum... hihii.. Cara nak buat dia tersangatlah simple... Tumis bawang besar + bawang putih yang dah blend + cilibo.. (bawang blend & cilibo ni memang sentiasa standby dalam peti ais rumah saya..) lepas tu masukkan air + garam + asam keping + ikan.. siap..!! Senang kan.. hihii.. Ohya, lupa pulak, masukkan timun batang jika nak.. kalau ada daun kesom pun best jugak ni.. dah rasa macam ala2 asam pedas gitu.. hihii


Hari ni layan ikan masak stim...


Puas dapat makan ikan masak stim... Beberapa hari ni, blogwalking.. asyik nampak ikan masak stim je... So, haruslah saya masakkan..hahahaaa.... Nasib baiklah mood masak saya tu sentiasa rajin.. kalau tak, duk kempunan kat situ je lah jawabnya..hihii


Saya masak ikan masak stim ni simple je.. main campak je semua..hihii.. Bersihkan ikan, lepas tu ikan tu saya lumur dengan garam + sos tiram... letak dalam bekas... saya letak dalam loyang je..hahahaa... lepas tu, letak bawang besar + bawang putih + halia + cili padi + serai + tomato (semuanya yang dah dipotong)... masukkan jus limau nipis lepas tu kukuslah hingga masak... nyum nyum,.. sedap di makan panas2.. (",)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...