Demi Anak, saya sanggup lakukannya..

Untuk pengetahuan u all, lepas alisha kebah dari demam baru ni, Alisha dah kena selsema pulak.. Sampai sekarang tak baik lagi.. Saya pun berjangkit jugak selsema, siap dengan pakej sakit kepala & sakit kerongkong... Pagi tadi pulak, bangun dari tidur, Aqilah pulak selsema.. So, kami 3 beranak tengah selsema lah sekarang ni...

Pagi tadi masa saya bangun tidur, kesian dengar Aqilah bernafas.. yela, hidung penuh dengan selsema kan... Time tu, dalam hati saya terdetik nak sedut je hingus tu dalam hidung Aqilah... Secara peribadinya, saya tak pernah lakukannya sebelum ni.. zaman Alisha dulu, dia kecik2 mana pernah selsema.. 

Saya lupakan pasal geli ke apa ke.. janji hingus tu dapat saya keluarkan... So, saya angkat Aqilah & terus sedut hingus dia guna mulut saya... Memang menjadilah u all.. keluar je hingus Aqilah.. hihii.. Cara ni saya baca dekat mana ntah sebelum ni, tu yang saya buat (",).. Bila saya sanggup buat macam ni, saya rasa, ibu2 kita pun sama kan.. sanggup buat apa je untuk kebaikan anak (^_^)



Demi Anak, saya sanggup lakukannya..

{ 70 comments.. read them below or add one }

intanfirdaus247 intanfirdaus247 December 13, 2012
syurga di bawah telapak kaki ibu
Aisy Nasiha Aisy Nasiha December 13, 2012
siannya baby aqilah selsema..sian dgr nak kecil selmsema dan demam. ina try amalkan ist century vapor balm k.. nazif ok dengan balm ni..yang selsema batuk teruk dulu macam2 sya buat untuk hilangkan...
Mrs Velentine Mrs Velentine December 13, 2012
Sya masa first baby lagi dah amalkan sedut hingus anak..smpi lah yg ketiga...xdanya nak geli yg penitng anak2 selesa tidut bila selsema
fieda fieda December 13, 2012
kak fieda tak pernah cuba..tp kwn2 mmg ada yg dh lakukan..tu la pengorbanan seorang ibu kan..
izan mama mia izan mama mia December 13, 2012
ada jual alat sedut kan..tapi kalau boleh buat sendiri elok juga,..
ieyda ieyda December 13, 2012
ieyda xpenah pun sedut, sebab ank2 jarang selsema time kecik2.

apa2pun tahniah sebab lakukannya demi kesihatan anak2
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief December 13, 2012
la kesiannya kak ina alisha n aqilah...moga cepat baik k...

sedut hingus tu husband wani pernah buat kat qalief masa dlm pantang dulu..mmg berkesan...demi anak mmg kita sanggup buat apa saja kan
-meeSUPERGIRL- -meeSUPERGIRL- December 13, 2012
kalau mee jd akak pun mee sggup .. kesian dgr duk nafas tak lepas ...
permatabiru permatabiru December 13, 2012
bila anak tak sihat..semua ibu mst susah hati kan..semoga cepat sembuh selsama tu
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna December 13, 2012
ramai ibu bapa yang sanggup buat apa saja utk anak..tapi ramai anak yg tak sanggup nak korban sikit pun utk mak bapak..

utk hingus tu kat farmasi ada jugak jual utk sedut..baru dua hari lepas saya tengok..kecik je..tak sampai rm10..
Mimie Mimie December 13, 2012
saya pun tak pernah ada pengalaman sedut hingus anak kak.....yelah,lebih baik sedut drp kita biarkan...kesian aqilah....
Cik Nur Cik Nur December 13, 2012
kalau nur pun nur sanggup..!
time akak sedut tu aqilah tak nangis ke..?
Adriana Adriana December 13, 2012
Ana pn pernah dgr cara ni jgak..tp belum berpeluang utk cuba ;)
emma emma December 13, 2012
sy pnah buat cam tu kak ina.. yela kesian sgt tgk ank xleh bnafas ngan baik. lagi2 bby, mane la die reti nak hembus2 hingus sume tu.. sian Aqilah..

Alisha plk sy cdg kan kak ina bg scotts emulsion, insyaAllah cepat brenti selsema tu.. utk Syirah sy bg perisa oren.
Mrs Lurve Mrs Lurve December 13, 2012
betul..ramai yg wat mcm nie, abg2 dan kakak2 sy dulu seme wat mcm nie..
Riedaffya ibrahim Riedaffya ibrahim December 13, 2012
demi anak...seseorang ibu pasti lakukan...
N i e Z a N i e Z a December 13, 2012
xpe ina..utk anak..mmg ape pon sggup seorg ibu buat..asalkan anak nye sihat kan..

ape pon tahniah utk ina..
Lynn Lynn December 13, 2012
As salam ina..

K.lyn pernah buat tapi mungkin sedut tak kuat, so tak menjadi.Hubby k.lyn pulak yang sambung buat..memang menjadi. kesian kat baby..bukannya dia reti nak hembus keluar sampai nafas pun tak menentu. Apa salahnya..biarlah..anak kita kan..darah daging kita.. Semua ibubapa sanggup buat apa sahaja untuk anak2..
fairus mohamad noor fairus mohamad noor December 13, 2012
bese mase ank kecik2 dlu,kalo selsema..hubby yg sedut pkai mulut dia..ye la baby kan x pandai buang hingus sendiri..cian tgk dia xleh bernapas kan..
ieedaz @ mama_isha ieedaz @ mama_isha December 13, 2012
betul tu, pasti sanggup demi anak..
dulu pun mak sy ade ajar cara nk kuarkan hingus ni.. tu yg berani buat kt anak..ygpenting ank kite lega utk bernafas kan...
Mira Adzlia Mira Adzlia December 13, 2012
ibu sggup buat ape sje utk anaknya kn :)
mama ila mama ila December 13, 2012
abang ipar pernah buat camtu..masa ank dia selsema..tapi sy x pernah buat.. x berani nk sedup..takut silap teknik.. =)
Miss Anisah Miss Anisah December 13, 2012
bila dah menjadi ibu, segalanya sanggup dilakukan untuk anak anak...
Si Matatajam Si Matatajam December 13, 2012
M pun mmg sedut camtu gak masa Khalish selesema baby dulu.. Moga cpt sembuh
Cikgu Ma Cikgu Ma December 13, 2012
kasih ibu..macam tu la kan..moga akak sekeluarga sihat..
ShimaSalleh ShimaSalleh December 13, 2012
anak2 shima mmg shima sedut tika masih bayi la :))) gerammmm tau sbb baby tak pandai buang sendiri kan.. tp sblm dan slps kena la kumur mulut kita dulu hihihi...

owh ya shima mmg kembar. kembar dgn lelaki. kira sepasang la :)))
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI December 13, 2012
first time yui dgr cara ni kak..
Riena Haiqal Riena Haiqal December 13, 2012
semoga cepat sembuh ye.. ye masa anak saya kecil pun dulu saya buat macam tu.. sedut hingus dia guna mulut... hilang rasa geli bila dia dah boleh bernafas.. mak saya yang ajar
maya amir maya amir December 13, 2012
ape saja utk anak kan dear..
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ December 13, 2012
salam kak ina..
huhu...tu la.. hanya ibu je yg tahu perasaan nye..

sedut hingus tu biasa dilakukan ..antara nak ngan tak nak je seseorg tu..
abg ben pun penah sedut hingus bb die..

mmg parents yg penyayang! semoga cepat sembuh ye semua.. huhuh
Sally Yatiey Sally Yatiey December 13, 2012
Saya pun pernah dengar cara ni.. Memang menjadi..
myfreeminded myfreeminded December 13, 2012
Salam Ina, saya pun biasa buat camtu, mak saya yang ajar, tapi biasanya saya sip kan dulu sedikit air dalam mulut then sedut hingus sikecik. Yang pasti Seorang Ibu memang sanggup melakukan apa sahaja untuk anak2nya.
Haryati Faizal Haryati Faizal December 13, 2012
betul tu ina, klu demi anak apa pun kita sanggup lakukan... semoga cepat sembuh ye
Mas Zull Mas Zull December 13, 2012
assalamualaikum intan..betul tu mama pun pernah lakukan pada anak mama dulu n pada cucu mama pun ada tempohari...kesian kat mereka bila selsema...;)
Mama Adam Mama Adam December 13, 2012
Owh..l adam selalu selsema. Tapi, saya x pernah buat. So far, masa dulu tu, saya pakai homeopathy. Menjadi la utk adam. Mmg terpk nk sedut je kalo x menjadi.... Sbb, kawan2 citer, mereka sedut.
HidayahHidayah December 13, 2012
Salam.kak ina,husband sy pernah ajar sedut cmtu.dulu masa dlm pantang,anak selsema.saya ng husband sedut j.demi anak.hehe..
azizah :) azizah :) December 13, 2012
jijah pon ada dengar petua gitu.. mujarab kan.. pengorbanan ibu..daripada dia susah bernafas lagi susahh kang..

bila ada ahli keluarga yg sakit dlm sesuatu rumah tak mustahil baby pon akan di jangkiti sama.. pasni jaga kesihatan yer kak.. baby aqilah antibodi masih lemah lagi nak lawan penyakit..
QasehnyaRania QasehnyaRania December 13, 2012
su penah buat dekat bb yang kat header tu .su sanggup walaupon bukan bb su.. :D
Aju Mohit Aju Mohit December 13, 2012
allahuakbar, akak belum pernah sedut hingus guna mulut lagi, jgn kuat sgt ina, slow2 je, x dpt akak bygkan ;)
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey December 13, 2012
Nani selalu dgr org tua duk ckp if anak selsema sedut je caranye. :)
◕ D Y S H A  S A H H I R ◕ ◕ D Y S H A S A H H I R ◕ December 13, 2012
aha ada dgar gak cara tu.. tapi blom buka geli tapi takut tersedut kuat sgt plak
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa December 13, 2012
yala..dah namanya ibu kena snggup buat apa ja demi anaknya hehe..tp salut kat akak..
hnahdy hnahdy December 13, 2012
pakai yang benda yang letak kat hidung tu.dalam iklan hana tengok. nama apa tah. yang buka rongga hidung tu..
Marya Yusof Marya Yusof December 13, 2012
As salam IB,

Akak pun sama dulu Iman pun kalau kena selsema kitorang sedut je...letak kain & sedut! Kesian tgk bb tak reti nak buang hingus lagi... Salah satu cara yg bagus utk bg hilang ketidak selesaan dorang tu... Take care, makan ubat utk anak2 ye :)
Nora Karim Nora Karim December 14, 2012
betul la ina... cara tu mmg berkesan... akak pun pernah buat dulu...

get well soon tau!!
mama aryan mama aryan December 14, 2012
betul tu ina,semua ibu pun sanggup buat apa saja demi anak2,bagus ina biat mcm tu
NaZiRaH... NaZiRaH... December 14, 2012
memang ada orang buat camtu akak, mak saya pun pernah buat kat adik, adik ipar saya pun buat juga kat anak dia, tapi kan akak, ada alat untuk sedut hingus baby, saya pun baru tahu, alat dia macam pemerah susu, tapi bahagian depan dia muncung tirus ja untuk letak kat hidung. kat farmasi ada..
CeqGu CeqGu December 14, 2012
ina, cer beli alat penyedut hingus brand pigeon. akak guna yg tu....alat tu ada satu tiub panjang untuk kita sedut hingus anak....nanti hingus tu berkumpul dalam satu bekas yg bersambung dengan tiub...ini doktor yg suggest...tak mahal pun. tak silap akak, brand pigeon jer yg ada penyedut yg akak cakap tu...kalau sempat nanti akak tempek gambar penyedut tu kat blog
Dylla Abas Dylla Abas December 14, 2012
sy pernah dgr ttg perkara sedut hingus anak ni..tp betul la org ckp..demi anak, seorg ibu pasti sanggup lakukan apa saj..tabik spring kat akak :)
ayut ayut December 14, 2012
alahaiii...takpela..demi anak.
Myra Jay Myra Jay December 14, 2012
Betul tu, demi anak rela segalanya, Myra ada tengok Mak buat untuk Cucu (Firas dan Ilhan) dan adik Myra pun sedut jugak hingus tu untuk mereka berdua..
dak-eiza dak-eiza December 14, 2012
yup..cara ni mmg berkesan
sy pon buat cenggini tuk baby
deno deno December 14, 2012
besar sungguh jasa dan pengorbanan seorang ibu...
Noraziha Noraziha December 15, 2012
bagus tu..penah dengar gak mak citer dulu2. penah nak wat tp tak reti
lynn kamarul lynn kamarul December 15, 2012
hehe klu sy pun tak geli.. mmp lagi kot + baby manalah mmp nak hembuskan hingus tu kan. mama kena berkorban sikit lah utk anak2 tersayang
Puan Kutu Puan Kutu December 15, 2012
dengar org cakap memang berkesan..so far sy tak pernah buat lg.hehe
Mummy GreenyHouse Mummy GreenyHouse December 15, 2012
sy pun sedut penah sedut je Aleesya n aneesa masa selsema time baby.. ayah sy yg ajar.. :)
hubby ade geli sikit..so, sy je yg buat..huhu :p
NoEn NoEn December 15, 2012
sy xpernah sedut hingus anak lg
Azi Azi December 16, 2012
klu sy berada disituasi intan xtau la sy sanggup lakukan ke tak. tp klu dh terdesak semua ibu sanggup lakukan apa pn untuk anak2 mereka...
adyna adyna December 16, 2012
a'ah akak pun pernah dgr petua nie..tapi akak guna penyedut selesema tue jer.. ;) skrg dah besar guna vicks sapu masa tido
shidaR shidaR December 16, 2012
ank sndri kak ina xpe xkisah pun :)
Deqla manjew Deqla manjew December 17, 2012
kasihnye ibu..sanggup berkorban apa saja demi anak.. :)
ieda ieda December 17, 2012
ya bila kita sanggup , insyaallah pengorbanan kita akan dihargai dan anak2 akan kenang ..

akk ada dgr juga petua macam nie .. apalah sgt pengorbanan itu jika dibandingkan sakit melahirkan kan dik .. soo setakat sedut tuu , rasanya semua ibu akan buat ;)
anitadiana anitadiana December 18, 2012
ada org sangup buat..tapi kak ita tak sanggup lah ina...kak ita pengeli...bawa gi doktor aje ...he..he
wan nurul hezrina wan nurul hezrina December 18, 2012
nurulkan dr merah lagi sampai sekarang ke sofia kalau ingus tak kuar mmg nurul sedut.kalau nak sedut kena cepat2 n dongakkan sedikit kepala.sedut dlm satu nafas jgn banyk kali sbb nnt anak2 rimas..ke sedut cepat2 n tak terlalu kuat
Che Rosliza Che Mat Che Rosliza Che Mat December 18, 2012
baby kalau selsema memang kesiankan....semoga aqilah cepat sembuh..
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan December 19, 2012
kakak saya pun buat kat anak dia :)
C'Jai C'Jai December 21, 2012
akak tak pernah buat..tapi suami akak pernah sedut hidung anak masa baby dulu untuk keluarkan hingusnya...