Rahsia ikan Tongkol..!!



Sebelum ni saya ada buat entry pasal Alisha yang suka makan ikan tongkol.. Lepas tu, saya dapatlah satu komen dari Nurul... Nurul cakap Profesor yang dia pergi kursus bagitahu IKAN TERBAIK UNTUK OTAK ANAK ADALAH IKAN TONGKOL... 

Wah info yang bagus ni.. teruja saya mendengarnya.. hihiii.. Tapi my dear memang selalu beli ikan tongkol pun... kadang sampai 2 ekor sekali beli.. hihii.. Tapi masaknya 2 or 3 kali je untuk 2 ekor tu.. yela, dah si anaknya suka meratah.. si abahnya pun sama jugak... hihihii


Inilah ikan ayer... Ohya, IKAN AYER KE IKAN TONGKOL KE IKAN KAYU KE... semuanya ikan yang sama.. (",).. Ikan ni ada 2 jenis kalau tak silap saya... satu isi hitam satu isi putih... eh, betoi ke ek.. alamakkk kene tanya my dear bab2 ikan ni... tak reti.... muahahahha


{ 66 comments.. read them below or add one }

Aisy Nasiha Aisy Nasiha December 05, 2012
saya pun suka ikan aye....
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha December 05, 2012
sini panggil ikankayu.hehehe.

mmg sedap.
Mrs Lurve Mrs Lurve December 05, 2012
betul, sy pun pnh dgr ikan kayu nie sumber omega yg terbaik sama mcm ikan tuna. memg ada 2 jenis, satu hitam satu putih..kalo xsilap, yg putih mahal sikit kot
Mira Adzlia Mira Adzlia December 05, 2012
owh....baru tau.tp suke lg mkn ikan keli..hihi
aTieYusof Family aTieYusof Family December 05, 2012
hihiihhi..kami 1 family pun suka ikan tongkol...
best nya..boleh bagi Pa'e sllu makan ni....:)
Bui Junaidi Bui Junaidi December 05, 2012
IKAN FEBERET HUBBY BUI NI..SEDAP KALAU DIGORENG..FUHHHHH
zachflazz zachflazz December 05, 2012
saya pun sangat suka ikan tongkol, apalagi Arien anak saya.

sebaiknya jika beli, yang segar, Intan. yang baru ambil dari laut tentu, hm... segarnya.
syawalsimpsons syawalsimpsons December 05, 2012
syawal pon suke ngan ikan...ape je ikan..semua dier bedal
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey December 05, 2012
nnti da dpt info up or update ye kak ina.. ikan ni nani suka mkn ngn nasi dagang.. fuhh.. layan..
nita nita December 05, 2012
owh baru tahu..sebab saya masa kecik2 tak suka makan ikan cuma lepas kahwin baru start nak makan, tapi Alhamdulillah anak2 suka makan. Kebetulan, saya tiba2 jer rasa nak makan ikan tongkol masak singgang..hehe
patutlah si alisha ni bijak orangnya.. nanti nak bagi anak2 saya jd penggemar ikan tongkol jugaklah..hihi
thanks for the info ^_^
Nieyxzha Hassan Nieyxzha Hassan December 05, 2012
Sedap makan ikan aye..pasni nak kena beli la
Kesuma Angsana Kesuma Angsana December 05, 2012
KA pown minat juga masak apapun sodap ni
Cik Nur Cik Nur December 05, 2012
betul..ade 2 jenis..yg putih tu lagi sedap..

akak nak tahu, kucing nur pun mkn ikan kayu rebus..dia xmahu ikan lain..

haa..punyalah memilih si bulat tu..
Ctie Anis Nisa Ctie Anis Nisa December 05, 2012
Mak nisa kate kalau nk kulit cantik banyakkan makan ikan..

nisa suke kalau ikan tongkol masak kari..sedappp.. :)
Deqla manjew Deqla manjew December 05, 2012
elok mkn ikan ni...x kira la ikan apa pun deqla mkn aje.. :)
Shasha Yacob Shasha Yacob December 05, 2012
oh, baru tahu. nice info mummy alisha :)
Mrs Velentine Mrs Velentine December 05, 2012
ikan kayu,..goreng pun sodap..wani pun kuat meratah ni..
hnahdy hnahdy December 05, 2012
hana xrei nak beza2 ikan..huhu ikan keli, pari tau la beza
Nyue Nyue December 05, 2012
nyue pon suka mkn ikan aye ni...huhuh
ayut ayut December 05, 2012
pasni gigih la alisha ratah ikan..hihihi...

iklan xkuar ptg..huhuh..nnt dtg lg ea kak ina :)
Dayana Bahar Dayana Bahar December 05, 2012
memang sedap ikan ni tapi kalau ada sinus/ resdung ikan ni cukup bisa... selalunya orang yang ada resdung disyorkan agar elak memakan ikan aya ni...

Cinta Misteri Cinta Misteri December 05, 2012
Wah, lepas ni semua yg baca post ni trus gi beli ikan tongkol. Perkongsian y baik, Intan & Nurul
Sally Yatiey Sally Yatiey December 05, 2012
Saya pun suka ikan tongkol ni.. Hee
eita eita December 05, 2012
makan nasi lemak n nasi dagang sedap ni
Ummiarissa Mahdi Ummiarissa Mahdi December 05, 2012
oh ye ke...hmmm...kena buat2 suka jugaklah dengan ikan ni...sebenarnya tak berapa suka ikan ni...huhuhu
intanfirdaus247 intanfirdaus247 December 05, 2012
ikan aye ni org ganu wat nasi dagang kan...dulu kat sekolah selalu makan ikan n..hehe
Mas Zull Mas Zull December 05, 2012
assalamualaikum intan...info yg baik...mama pun suka makan ikan tongkol ni anak2 lagi la masa goreng jer dah diambil...:)
shafa shafa December 05, 2012
Yup, saya setuju....memang ikan aye ni bagus Intan...
jaakechik jaakechik December 05, 2012
betul la tu kak, mmg ada dua jenis yg hitam dan yg putih. but yang hitam tu isinya lebih sedap..hihi...
mama_umar_maryam mama_umar_maryam December 05, 2012
like5x! pasni slalu2 lah zt nk msk ikan tongkol
Noraziha Noraziha December 05, 2012
oo ye ke? ikan tongkol ni byk isi kan..leh la belikan
ieda ieda December 05, 2012
anak2 akk jarang makan ikan nie
kalau mak akak masak , masak singgang aje lah .. baru mereka makan .. kalau tidak jarang makan ;)
Aju Mohit Aju Mohit December 05, 2012
tq for sharing ina, hmmm anak2 akak mmg suka makan ikan
deno deno December 06, 2012
deno pun selalu jgk makan ikan ni sbb kat terengganu nasi dagang ngan nasi lemak guna ikan tongkol atau bahasa terengganu ikan aya.. betul tak akak? hehe
C'Jai C'Jai December 06, 2012
buat masak singgang ngan kari...akak suke..
LYAfrina LYAfrina December 06, 2012
tq for sharing...

kalo kt sini pgil ikan aye...
ermm..bimbang kt asya..sbb dia x suka lgsung mkn ikan...
sal ya sal ya December 06, 2012
akak pun suka. husben suka ikan aye putih sebab isinya lagi lembut dan maahl sikit berbanding yang hitam. akak okay je dua2.
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa December 06, 2012
oh ikan kayu..sha suka juga..
Mimie Mimie December 06, 2012
bagus2...info yg berguna....ptutla alisha bijak
Myra Jay Myra Jay December 06, 2012
Myra panggil ikan kayu :)

Ok nak kena amalkan ni..heheee ;D
nanakimie nanakimie December 06, 2012
kena beli ni nanti,heee....nana maka je semua ikan:) tp ikan merah kurang cket;p
ShimaSalleh ShimaSalleh December 06, 2012
alamakkk shima kureng dgn ikan tongkol nih... kalau masak kari sedap la..
lynn kamarul lynn kamarul December 06, 2012
suka makan ikan ni tp kat dalam family sy diorg mcm kurang gemar masak ikan ni
QA's ~ mamapapa QA's ~ mamapapa December 06, 2012
owh..saya pandai makan je..tak tau plak pasal kajin ni,..mmg hampehkn?patutla sy pandai,ahahah!!!jgn muntah ye,ina :)
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ December 06, 2012
cma panggil ikan kayu..tq for sharing kak, lps ni blh la bagi diorg meratah ikan kayu ni.. :)
Kesoma.rai Kesoma.rai December 06, 2012
kalau tak silap ikan tongkol kaya dengan omega 3.. :D
Puan Kutu Puan Kutu December 06, 2012
sy n aiman semua jenis ikan pun belasah..:)
fiza fiza December 06, 2012
Ok...lepas ni beli ikan tongkol jer lah. Tapi saya tak pernah masak ikan tongkol. Ikan ni yg tulang di lembut kan.
QasehnyaRania QasehnyaRania December 06, 2012
Suka buat masaktaucu...sedap ;)
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief December 06, 2012
wani kalau beli nasi lemak kat gerai dkt opis ni selalu letak ikan tongkol ni hehehe
Azi Azi December 06, 2012
katanya yang itam lagi sedap.. sy main beli je ikan ayor ni. org belah pantai timur panggil ikan ayor kan... hihi...

pasni kena selalu belila ikan ni...ikan ni pun tak mahal sangat...
Haryati Faizal Haryati Faizal December 06, 2012
alamak...tak brp nak suke sgt la ikan ni, tak tau pasal pe....
su su December 06, 2012
salam.. singgah..anak2 sy pun suka ikan ni.. nak2 kalau dimasak singgang/pindang.. sy pernah terbaca artikel org yahudi bijak pandai sbb byk mkn ikan tongkol.. wallahua'lam.. tp mkn ikan mmg bg otak cerdas, ia sunnah nabi juga :) jemput melawat ke blog sy www.ilhamfamilysihat.blogspot.com sy dia area butterworth ni aje..
Nora Karim Nora Karim December 07, 2012
akak mkn ikan tongkol ni masa duduk di kuantan... sebelum tu mmg tak pernah makan... sedap juga isinya... tapi tak pernah masak sendiri...

ikan tongkol ni kena rebus dulukan ina sebelum masak? ke boleh je masak macam biasa?
Si Matatajam Si Matatajam December 07, 2012
Ni mmg ikan feberet M ni...
Riena Haiqal Riena Haiqal December 07, 2012
oh ye ke? bagus info ni...
SumeSakan SumeSakan December 07, 2012
wahh terbayang macam2 resepi aihh..nak g cari pun dah malas masak skang..request MIL aje lah masak...kakakakaka...
azizah :) azizah :) December 07, 2012
jijah suka ikan tongkol ni..lebih2 lagi mak masak asam pedas.. terangkat! rindu mak...huhuhu
shidaR shidaR December 12, 2012
owhh ikan nih...shida mkn hahaa^^
emma emma December 12, 2012
sedap ikan ni.. klo belah pantai timur sllu mkn ngn nasi dagang kan kak ina :)
wan nurul hezrina wan nurul hezrina December 18, 2012
ramai juga suka makan ikan tongkol selain sedap ianya berkhasiat
9n0L4 9n0L4 December 24, 2012
tak gemar sgt ikan ni. kalau mkn mesti nak amek yg bahagian ekor. hehe.
Hasmania Abas Hasmania Abas September 17, 2015
dulu saya tak tahu beza yg hitan dan yg putih main pakai beli jek ....saya tanya anak apa beza selepas makan ikan tongkol sejak 2 tahun lepas ???? dia kata ...ini dia kata agak berbeza sidikit dalam hal-hal memahami pelajaran ....lepas makan ikan ni katanya dia jadi cerdik sikit .........sebelum tu agak lembab ...