Desert simple untuk tetamu dari jauh... hihii

Tadi saya ada bagitahu u all yang blogger datang rumah saya kan... Saya hidangkan nasi ayam & desert.. emmm saya hentam nama desert tu, puding koktel berkuah yang memang ummphhh.. hahahaa... boleh gitu..? ekekkek...

Bagi tekak saya, puding ni sedap.. mkn sejuk2.. adehhhh, nyaman je rasa.. hihii.. Alisha semalam duk makan puding ni lebih dari 5 kali... mulut dia tak berhenti cakap sedapppppp... ahhahha.. saje je tau nak suruh ibu dia ni perasan... muahhahha.. Eh, tapi kalau untuk mulut sue yang dah merasa masakan saya ni, tak tahu la pulak sedap or tak... (^_^)


Tadaaaa... Inilah desert yang saya buat khas untuk sue anak beranak... hihii... Rasa dia masam manis lemak... Ohya, ia bergantung pada buah koktel yang u all pilih tau... macam saya ni, antara isi koktel tu nenas, so, dia ada rasa masam sikit la, tapi disesuaikan pulak dengan buah2 lain yang manis tu... dicampur pulak dengan susu yang lemak berkrim... (",)


Cara nak buat, sangat2 senang... Sediakan isi dia dulu macam gambar dekat atas ni.... Sepeket agar2 serbuk + 7 gelas air + setin susu cair + gula + esen vanila... Agar2 ni, tak lembut sangat tak keras sangat tau.. sedang2 je...


Lepas tu sediakan kuah dia pulak.... Susu cair setin + setin koktel termasuk air dia + esen vanila... siap.. Nampak tak gambar atas tu.. bekas koktel tu siap nampak 'kesejukan' lagi kan... baru keluar dari peti ais.. hihii... Bila nak makan, u all cedok isi agar2 tu & tuang isi koktel ni atas dia... lepas tu ngap.. emmmm... sedap... hihii

P/s : Kalau tak nak buat agar2 tu pun boleh je.. u all boleh makan isi koktel tu je, pun sedap... (",)


{ 63 comments.. read them below or add one }

intanfirdaus247 intanfirdaus247 December 24, 2012
sedap nih! memang leh simpan dalam peti es..nak makan je cedok kan...leh buat..tq ina..suka la dapat resipi mcm n..sihat
Deqla manjew Deqla manjew December 24, 2012
wahh..sdp nih..rugi kalo x p umah awk kan dear.. hihi..
Masya Masya December 24, 2012
makan masa musim panas² mesti sedapkan.. musim sejuk tak boleh ngilu gigi huhuhuhuhu
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha December 24, 2012
sedap.terliur eca tgk kak...nak buat,peti ais penuh.klu buat xde space.
umialya umialya December 24, 2012
sedapnya, harus dicuba..

Nota: sbnrnya akak xder resepi yg sbnrnya, kiranya main hentam jer bhn2 yg ada kt dapur.

Ntuk semalam, akak blend cili kering, bwg putih & merah, halia, serai, kunyit, masukkan serbuk jintan putih, jintan manis, rempah, masuk sos tiram, sos BBQ, gula & garam secukupnya (x perlu byk2 sbb sos tiram & BBQ dah masin), last sekali masukkan serbuk lada hitam byk2, perap 1 hari baru bakar.

Jika sos tersebut x der stok, tak perlu masuk pun sedap daa.
Si Matatajam Si Matatajam December 24, 2012
Emmmm sedap tu kl mkn sejuk2....
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey December 24, 2012
sdp n mudah.. tp xleh nk buat.. kalau la leh buat kan best.. adehhh...

miza yusof miza yusof December 24, 2012
sedapnya :)
dah lama tak makan cenggini :)
Riedaffya ibrahim Riedaffya ibrahim December 24, 2012
ni mesti sedap..i like...tgk gambar pon da teruja ina..
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ December 24, 2012
salam kak ina..
hhuhu..simple2 pun kelihatannye sedap...
yum3...
ayut ayut December 24, 2012
merasa air tgn kak ina...hihihi..bile la nk jmpe akak kan :)
azizah :) azizah :) December 24, 2012
jijah kalau koktel makan macam tu saja.. memang sedapp tambah2 bila sejuk.. nyummy
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P December 24, 2012
biar simple asalkan tetamu dijamu kan kak :)
Mas Zull Mas Zull December 24, 2012
assalamualaikum intan...sedap nyer tengok...:)
Ratu Hatiku Ratu Hatiku December 24, 2012
Wah sedapnya... nk sikit :D
Mama Adam Mama Adam December 24, 2012
Ala... kompem la sedap bila dibuat dengan penuh kasih sayang. Hihihihi
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief December 24, 2012
haaaa mmg sedap dh xmenahan ni tgk muahahahaha :p
ShimaSalleh ShimaSalleh December 24, 2012
ngap ngap ngap! hihihihi...
Adriana Adriana December 24, 2012
kakak Ana pn selalu buat dessert ni..mmg sedap
Cikgu Ma Cikgu Ma December 24, 2012
nmpak sedap jugak ni kak..tp x tau la..saya ni susah bebenor mkn puding2 bagai...
Riena Haiqal Riena Haiqal December 24, 2012
wah nampak macam sedap jer.. ni yang macam nak buat juga ni..
ieda ieda December 24, 2012
ermmm memang simple ina ..
rajin ngan malas je nie ekekke

seronok tetamu ina , dihidangkan dengan pemanis mulut yg sejuk dan sedap macam nie ;)
GreenJade GreenJade December 24, 2012
baik demam ni bagus gak pekena koktail ni..hehehe
Azza Afdzal Azza Afdzal December 24, 2012
koktel my favourite..dh lama tak buat
Nida Mohd Nida Mohd December 24, 2012
saya pernah makan dessert camni tapi dia tak bubuh susu dia bubuh soya yang dalam kotak tu je..sedap jugak makan sejuk2..
Cik Nur Cik Nur December 24, 2012
wahh..terliurnya nur tgk ni.. :)
-meeSUPERGIRL- -meeSUPERGIRL- December 24, 2012
dapnye .. akak mee law balik dy suke buat .. :)
syawalsimpsons syawalsimpsons December 24, 2012
mmg sedap pon...dok sedap2 sembang2 tau2 dah 2, 3X tambah...boleh...kakakka
ct kektus ct kektus December 24, 2012
kite suka sangat makan puding koktail ni. :D
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan December 25, 2012
fruit cocktail memang sedap!! :)
umialya umialya December 25, 2012
pssssttt: akak smbg lg 3 bulan iklan tu, nnt akak wat pindahan..
mama_umar_maryam mama_umar_maryam December 25, 2012
untung/murah rezki sunggohla kwn blogger tukan..sedap btol hidanagn2nye ;)
jaakechik jaakechik December 25, 2012
sedapnya.....tgk pun dah terliur..hihi..
Zie Zie December 25, 2012
simple tapi menarik
Azi Azi December 25, 2012
gmbr akhir tu mmg xtahan tgk.....
sal ya sal ya December 26, 2012
kalau guna susu cair suka masak dulu.
Yati Ali1 Yati Ali1 December 26, 2012
rasa nyaman aje kan kalau makan sejuk2 mcm tu...
sisR sisR December 26, 2012
Emmm simple dan mudahkan...akak suka!!!!!
CeqGu CeqGu December 26, 2012
akak selalu masak susu cair tu dgn kastard cikit. rahsia nak sedap jgn buh esen vanilla, buh esen pisang.....sedappp. akak cleaner kat sekolah siap tapau bawak balik umah lagi hehe
Jemarisuri Jemarisuri December 26, 2012
mesti sedap ni ...tengok rupa pun dah tau...hihi
Mimie Mimie December 26, 2012
memg sedap nih kak ina....meleleh dh air liur sy ha
Myra Jay Myra Jay December 26, 2012
Ok, nanti nak terjah rumah Ina pulak... :)

Nak rasa hasil tangan Ina, tengok dalam blog dah sangat2 terliur ok ;D
syiela syiela December 26, 2012
yang tengok pun dah terliur ni :)
Mrs Lurve Mrs Lurve December 26, 2012
aduh....sedapnya, nak wat jgkal weekend nie, lama xbuat
puan.mila puan.mila December 26, 2012
suka puding cmni..mmg best mkn sejuk2!!
shahdiana shahdiana December 26, 2012
ermm...nampak sedap btoi puding buah tu ek...best ada blogger datang jumpa ina ye...
Ibu Lala Ibu Lala December 26, 2012
Kalau akk x tau dah nak masak apa. Gbra habis kalau orng nak datng rumh.
iietamalek iietamalek December 26, 2012
nampak yummy...sedap...
Tihara Tihara December 26, 2012
nampak sedap tu ina.mesti sejuk je pewot makan ni :)
Falsya Falsya December 27, 2012
nyum nyum..sedapnyeeeee..
shasha yacob shasha yacob December 27, 2012
ermm, terliurr rasanya hihi.
shidaR shidaR December 27, 2012
mmg sedap sejuk plak tu hehee :)
Puan Kutu Puan Kutu December 30, 2012
wow sedap2..nti nak buat kena godek2 kt sini la nmpknya..:)
emma emma December 31, 2012
mmg sdp kalo mkn time sejuk2..

*kak ina da mkn nenas ngan mknn sejuk ke??
NORSHAHFEZA HAMSAN NORSHAHFEZA HAMSAN January 01, 2013
tgk je pon dah sedap apatah lagi kalau rase, mesti terangkat ni
wan nurul hezrina wan nurul hezrina January 03, 2013
asallah jauh sangat umah ina..nak pergi kalu dekat leh makan sedap2.hahaha