Resepi nasi daging simple tapi sedap.. (^_^)

Saya dapat beberapa komen yang mintak resepi nasi daging yang saya buat kelmarin... Cara nak buatnya, senang je u all.. TAPI sebelum tu, u all perlu tahu yang resepi dia yang betoi2 guna banyak bahan tau.. TAPI saya ni macam biasalah, sukakan masakan yang simple je.. apa bahan yang ada dekat rumah, itu je saya guna.. sebab saya suka masak stail "campak2".. hehee



Mula2 rebus daging yang dah dipotong + halia... Ambik periuk nasi letak atas dapur, masukkan marjerin or minyak masak & tumis 4 sekawan + bawang besar + bawang putih + daun pandan... Lepas tu masukkan rempah kurma yang dah dibancuh dengan air, bila rempah dah masak, masuk daging yang dah direbus tadi + beras + air rebusan mengikut sukatan beras + garam... siap.. Opsttt angkat periuk nasi tu, letak dalam bekas dia semula untuk masak guna elektik... SIAP..!! boleh makan dah... simple kan... hihii

P/s : Halia yang direbus sekali dengan daging tu, u all masuk jugak dalam nasi tu tau...
P/s : 4 sekawan tu bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis & buah pelaga..

{ 49 comments.. read them below or add one }

pinky pinky December 19, 2012
mcm senang jer.... tp buatnya xtau lh...lps tu mkn dgn apa?
Aisy Nasiha Aisy Nasiha December 19, 2012
Ina , kalau masak nasi 2 pot, agak2 serbuk kurma nk berapa banyak?
Berminat nk cuba
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ December 19, 2012
salam kak ina.
tenkiu resepi ni.. nk cuba nnti coz asben suka mkn mknn yg bermotifkan daging.. hihih.. :)
mama_umar_maryam mama_umar_maryam December 19, 2012
wpon campak2 ttp nmpk sedap Ina,aritu zt try resepi roti gulung sosej Ina sedap tau :)
Aju Mohit Aju Mohit December 19, 2012
emmm sedapp!! halia mmg elok utk buang angin dlm badan kan ina
dya bunga dya bunga December 19, 2012
sedap tu..ada masa nk buatlah
izan mama mia izan mama mia December 19, 2012
wah nampak mudah jer kan..hahah..boleh cuba
ayut ayut December 19, 2012
basic same dgn masak nasi yg len...cume bahan je berbeza... :)
aTieYusof Family aTieYusof Family December 19, 2012
Boleh cuba nti..
hubby suka sgt makan ni...
TQ for sharing recepi ya..:)
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey December 19, 2012
simple.. yg penting sihat.. ada halia tu.. bagus utk badan :)
Mama Adam Mama Adam December 19, 2012
Sedapnya.... saya x pernah masak. Tp selalu mkn mak buat. Letak daging byk. Sedap!
QA's ~ mamapapa QA's ~ mamapapa December 19, 2012
mmg nmpsk sedap ni,ina..mmg k'imi kena try jgk nti ni...tukar2 selerakn?
Deqla manjew Deqla manjew December 19, 2012
mmg simple... nti nk cubalah! :)
Mimie Mimie December 19, 2012
nak try la nanti..sedap3
N i e Z a N i e Z a December 19, 2012
wah..simple2..nti leh cuba...hehehhe..tq2..
Haryati Faizal Haryati Faizal December 19, 2012
ringkas je kan ina cara masak dia....
shahdiana shahdiana December 19, 2012
btoi2..ina punya resepi sume simple...yana masak nasi daging ni lebih sikit bahan kot tapi cepat jugak sebab campak sume dalam rice cooker tu kan...yana boh rempah kari sikit dengan kurma tu...
fieda fieda December 19, 2012
ooo...simple jer..kena try la..sedap jer nmpk..
Kakzakie Kakzakie December 19, 2012
Mesti Alisha makan berulang nie.. atau abah Alisha dan ibunya pun sama. Sedap kan.
ShimaSalleh ShimaSalleh December 19, 2012
mmg mudah sgt... tp kan... nasi ayam pun shima tak passs lagi hahahaha... klu buat kdg tak berapa nak jadi entah dimana silapnya :)
Tq share :)
lizz lizz December 19, 2012
waa sedap2 nanti boleh try ni...
SumeSakan SumeSakan December 19, 2012
wahhh resepi kita berbeza..maybe lain tempat kot kan?bagi anak mesti suka neh...ekekeke
ieyda ieyda December 19, 2012
senang betul resepi ni..nak copy resepi nie leh x?hihihii
Cik Nur Cik Nur December 19, 2012
wahh..simple dah mudah..nanti nak cubalah..

selalu masakan campak2 ni mmg sedap.. :)

akak, kalau buat ayam pun boleh kan...
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief December 19, 2012
wah ada resepi ni yg best hehehe
zachflazz zachflazz December 19, 2012
ditambah chili dan pepper pulak jer..
Mrs Velentine Mrs Velentine December 19, 2012
senang jer...tq share resepi...cubit2 sini
Sally Yatiey Sally Yatiey December 19, 2012
Sedappppnya nasi daging ni..
Si Matatajam Si Matatajam December 20, 2012
Lepas ni nak try la..cam best tu..
shidaR shidaR December 20, 2012
nce sharing kak ina blh cuba nih :)
sal ya sal ya December 20, 2012
halia memang bagus utk buang angin.
Riena Haiqal Riena Haiqal December 20, 2012
simple jer tapi nampak sedap.. nak try juga la.. utk husband je la.. saya tak makan daging
emma emma December 20, 2012
simple je upenye kan.. mcm pnah tgk sheila rusly msk dlm ketuk2 ramadhan dulu hehe..
deno deno December 20, 2012
memang sedap! deno dah pernah makan.. ma buat.. tapi ma deno ada tambah telur.. :)
C'Jai C'Jai December 21, 2012
tengok gambar pun dah nampak sedapnya..heee
shasha yacob shasha yacob December 22, 2012
nih mesti wajib cuba nih hihi
Puan Kutu Puan Kutu December 30, 2012
entah bila nak cuba buat..tak pernah buat nasi lain selain nasik putih n nasi ayam.hiks..
BUNDA a.k.a KN BUNDA a.k.a KN April 25, 2013
macam sedap jer nak cube la nanti..
NaZiRaH @ Ezyra NaZiRaH @ Ezyra May 26, 2014
Thanx akak atas resepi tu...akak 4 sekawan tu apa lagi?
permatabiru permatabiru August 11, 2014
owhh guna rempah kurma rupanya..bru tahu..hihi
permatabiru permatabiru August 11, 2014
owhh guna rempah kurma rupanya..bru tahu..hihi