Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Tips maintain berat badan. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Tips maintain berat badan. Papar semua catatan

Maintain dengan berat idaman... (^_^)

Sebelum ni saya pernah tanya u all macamana nak maintainkan berat badan saya supaya tak jatuh ke angka 4... Kiranya duk maintain dengan angka 5 kan... Alhamdulillah, setelah 52 hari bersalinkan Aqilah, saya masih berjaya dengan berat badan ideal... Yeayyyy takda lagi kurus kering macam bini popeye... hahhahah

Berat saya sekarang adalah 52KG.. Kira oklah, sebab ni berat idaman saya.. Saya nak berat saya 50kg -53kg.. tak lebih tak kurang... hihii... Yela, u all bayanglah.. sebelum ni, berat saya hanya 42KG.. memang sangat cekeding dengan ketinggian 165CM ni.. so, sekarang bila dah dapat berat idaman, haruslah seronokkan.. heheh

Lebih2 lagi, kelmarin time jiran saya datang melawat Aqilah, boleh pulak dia tegur saya "Eh, tulang pipi ina dah naik lah... macam ni baru cantik.. nampak macam buat botox".. tu diaaaa ayat tak menahan.. macam botox lagi... ahhahhah.. (jiran saya tu, lebih kurang umur my mum lah kot).. Lepas tu saya cakap "Sekarang ni ina duk nak maintainkan berat badan sekarang"... Lepas tu jiran tu balas balik "Haa ina tak cantik kurus sangat.. muka ina cengkung.. nampak macam orang tua.. tak nampak macam usia sebenar..." tu diaaa... macam orang tua.. hahhah.. Tak payah jiran saya cakap pun saya dah tau.. sebab tu selama ni saya duk sibuk nak naikkan berat badan.. heheh

Saya tak buat apa pun nak maintain kan berat ni.. cuma makan je kejenya.. heheh.. Lagipun saya menyusu badan.. makan je lah... Ohya, tapi apa2 pun, saya tetap kena pastikan yang peha tak berlaga, dagu tak berlapis & perut tak buncit... Setakat ni dagu & peha tu oklah.. bab perut tu, kena usaha sikit lagi.. kena kembali leper sebelum mengandung aqilah... hihii.. Sekarang ni perut masih buncit, ala2 manja gitu.. heheh... Pakai baju memang tak nampak pun buncit.. tapi tu la, kalau boleh, kena usaha hilangkan buncit sebelum lemak tu 'mengeras'... tengah2 baru ni oklah.. kalau biar lama2 tak usaha, nanti tetap maintain buncit.. heheh... Yela, dekat perut tu lemak tepu, so, jika dibiarkan lama2, makin bertepu lah dia.. hihii

Tips untuk u all nak kempeskan perut tu kembali... kiranya taknak buncit la... Lepas u all bersalin, cepat2 'kerjakan' perut u all tu tau.. Suka hatilah u all nak buat camna pun.. Jangan nak tangguh2.. Set dalam otak, dekat perut lemak tepu.. barulah rasa ngeri sikit.. hihii... 


Macamana nak kekalkan berat badan yer??

Seperti yang saya bagitahu u all dulu2 @ sebelum pregnantkan Aqilah... saya ni dah termasuk dalam kategori kurus kering macam bini popeye kan.. hihi.. Yela, dengan ketinggin antara 163cm - 165 cm, berat saya hanya 42kg.. adehhh.. sungguh tak cantik... hihii

Berat ideal @ berat yang saya nak adalah antara 50kg hingga 53kg je.. tak nak lebih... ekkekkek... Ohya, untuk pengetahuan u all, berat terakhir saya sebelum masuk labour room adalah 60.70kg.. Maksudnya, sepanjang pregnant kan aqilah, saya naik 18.70kg... Beberapa hari selepas bersalin, berat saya turun jadi 56kg... 2 minggu lepas bersalin, berat saya dah jadi 52kg... Hari ni pulak, hari ke 18 lepas bersalin, berat saya dah jadi 50kg... Adehhhh... 

Berat saya dah nak menghampiri ke angka 4 pulak... alamakkkk.. sedangkan berat yang saya nak minimum 50kg... So, camne ni u all... kongsilah tips dengan saya supaya saya dapat maintain dengan berat sekarang.. (^_^)

Secara jujurnya, berat saya sekarang memanglah berat minimum yang saya nak.. 50kg.. tapi bentuk badan saya masih lagi out tau... Maksud saya, peha masih lagi berlaga sikit & perut masih lagi buncit sikit (normallah baru 18 hari bersalin + berpantang pun belum habis lagi.. hihii).. Itu takpalah.. sebab ia akan settle lepas habis pantang nanti... cuma sekarang ni, berat tu saya tak tahu nak maintain kan camne.. Jika u all ada tips, kongsi dengan saya yer.. (",)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...