Maintain dengan berat idaman... (^_^)

Sebelum ni saya pernah tanya u all macamana nak maintainkan berat badan saya supaya tak jatuh ke angka 4... Kiranya duk maintain dengan angka 5 kan... Alhamdulillah, setelah 52 hari bersalinkan Aqilah, saya masih berjaya dengan berat badan ideal... Yeayyyy takda lagi kurus kering macam bini popeye... hahhahah

Berat saya sekarang adalah 52KG.. Kira oklah, sebab ni berat idaman saya.. Saya nak berat saya 50kg -53kg.. tak lebih tak kurang... hihii... Yela, u all bayanglah.. sebelum ni, berat saya hanya 42KG.. memang sangat cekeding dengan ketinggian 165CM ni.. so, sekarang bila dah dapat berat idaman, haruslah seronokkan.. heheh

Lebih2 lagi, kelmarin time jiran saya datang melawat Aqilah, boleh pulak dia tegur saya "Eh, tulang pipi ina dah naik lah... macam ni baru cantik.. nampak macam buat botox".. tu diaaaa ayat tak menahan.. macam botox lagi... ahhahhah.. (jiran saya tu, lebih kurang umur my mum lah kot).. Lepas tu saya cakap "Sekarang ni ina duk nak maintainkan berat badan sekarang"... Lepas tu jiran tu balas balik "Haa ina tak cantik kurus sangat.. muka ina cengkung.. nampak macam orang tua.. tak nampak macam usia sebenar..." tu diaaa... macam orang tua.. hahhah.. Tak payah jiran saya cakap pun saya dah tau.. sebab tu selama ni saya duk sibuk nak naikkan berat badan.. heheh

Saya tak buat apa pun nak maintain kan berat ni.. cuma makan je kejenya.. heheh.. Lagipun saya menyusu badan.. makan je lah... Ohya, tapi apa2 pun, saya tetap kena pastikan yang peha tak berlaga, dagu tak berlapis & perut tak buncit... Setakat ni dagu & peha tu oklah.. bab perut tu, kena usaha sikit lagi.. kena kembali leper sebelum mengandung aqilah... hihii.. Sekarang ni perut masih buncit, ala2 manja gitu.. heheh... Pakai baju memang tak nampak pun buncit.. tapi tu la, kalau boleh, kena usaha hilangkan buncit sebelum lemak tu 'mengeras'... tengah2 baru ni oklah.. kalau biar lama2 tak usaha, nanti tetap maintain buncit.. heheh... Yela, dekat perut tu lemak tepu, so, jika dibiarkan lama2, makin bertepu lah dia.. hihii

Tips untuk u all nak kempeskan perut tu kembali... kiranya taknak buncit la... Lepas u all bersalin, cepat2 'kerjakan' perut u all tu tau.. Suka hatilah u all nak buat camna pun.. Jangan nak tangguh2.. Set dalam otak, dekat perut lemak tepu.. barulah rasa ngeri sikit.. hihii... 


Maintain dengan berat idaman... (^_^)

{ 77 comments.. read them below or add one }

Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief December 12, 2012
tu dia ayat makcik tu xmenahan la macam org tua dia kata kak ina hehehe..tp betol gak apa makcik tu ckp kurus sgt xelok gak...moga berat kak ina tu menten sampai bila2 k :-)
Mimie Mimie December 12, 2012
wah...tahniah kak ina berjaya maintain berat bdn idaman
QasehnyaRania QasehnyaRania December 12, 2012
ok la tu :D

maintain yer ;D
Kakcik Nur Kakcik Nur December 12, 2012
Lelemak kat badan kakcik memang dah tepu tahap batu kerikil dah... memang tak boleh nak cair! :(
mama aryan mama aryan December 12, 2012
semoga terus maintain dgn berat tu ye..
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna December 12, 2012
saya pun susah nak naik berat macam ina..tapi nak turun macam senang je.. hehe..tang perut tu mmg betul.. tak boleh tunggu2.. nak kena uli bagi tegang cepat2..good luck!
inazamri inazamri December 12, 2012
mmg sesuai berat tu dgn ketggian ina.akak ni tggi cuma 152 tp berat 60kg..sedih.nak turun jd 50kg azab u nk diet
permatabiru permatabiru December 12, 2012
bab berat xrisau sgt boleh kontrol bab perut buncit tu yang sangat memeningkan...ssh nak kempiskan perut tu..
ayut ayut December 12, 2012
gigih kak ina yer...hahaha..yg penting kak ina sehat..nk jg 2 org dh skrg... :)
sal ya sal ya December 12, 2012
baru cantik dgn berat ideal. hehehe... mcm pernah jumpa ina je kan akak ni.
UniMeOw UniMeOw December 12, 2012
perghhh kurang berat upanya..
uni ni lebih berat..hadeh..!
QueeN TerataI QueeN TerataI December 12, 2012
mmg syokla kalau dpt berat idealkan ina.. Queen dr dulu smplah skrg x pnh nk dpt pun berat ideal... masa mengandung jela dapatnya.. lps bersalin turun semula ke angka 4... ;)
Jaa Jaa December 12, 2012
hehe..btl tu..kl x, dh keras, susah nk bg slim blk..
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ December 12, 2012
salam kak..
wah..sonokle dpt berat bdn idaman..
semoga kekal maintain berat tu... :)
intanfirdaus247 intanfirdaus247 December 12, 2012
cantiknya dan ideal nya tinggi dan berat ina..
Mrs Lurve Mrs Lurve December 12, 2012
bab perut tue kena jg, sy dulu masa pantang pakai bekung, lps pantang pakai pulak set girdle..memg ramping btl pinggang, perut kempis jer..suka sgt..sgup pegi ofis sapu losyen herba kat perut, dah xkisah kalo org berbau ke x huhuhuhuhu
Nora Karim Nora Karim December 12, 2012
heheheh bagus ina dapat maintain berat... cayalah!
Deq's Qienz Deq's Qienz December 12, 2012
tinggi kite sama la kak.cuma sy mmg ringgan sikit.43..habaha
Pecinta pink^^ Pecinta pink^^ December 12, 2012
wah..maintain2..hehe ..btw,dah ideal da berat tu :P
fieda fieda December 12, 2012
tu dia..biasalah org tua straight to the point la..hehehe..
N i e Z a N i e Z a December 12, 2012
alahai sian nye..hehehe..xpe2..mg berjaya maintain kan berat yer..

psl nk kempiskan perut tu saya lom berjaya lg nak kempiskan perut pas bersalin...huhuhuhu..
Cik Nur Cik Nur December 12, 2012
kan...gemuk sgt xok... kurus sangat pun tak lawa..hihhhhihihi...

seronok akak dapat berat yg ok..nur tgh usaha trunkan lagi ni..hihih
lizz lizz December 12, 2012
waa...ina ni tinggi gak ek 164 tu...nak kempiskan kan perut tu jgn minum ais hehe..buat sit-up banyak2
Syira Qahira Syira Qahira December 12, 2012
salam,

alhamdulillah dapat berat badan ideal ;)

semoga kekal sihat yea...
umialya umialya December 12, 2012
agak2nya kalu Ina pakai Peplum ok tak??
mama_saly mama_saly December 12, 2012
tu dia ayat makcik tu yg menikam kalbu..hik..kata 'komen' dr org adalh pembakar smangat kita tau..!
cantik berat,52..maintain utk sihat..:)
Adriana Adriana December 12, 2012
Ana yg tak dek anak lg pn perut buncit..malu..kadang2 org tegur da pregnant ke?tgh berusaha keras utk membuang lemak diperut
Riena Haiqal Riena Haiqal December 12, 2012
wahhhhhh.. semoga kekal la berat ideal tu.. sama la berat badan kita (masa saya tak pregnant la).. tinggi saya 160.. berat saya 52.. ok la tu
Riedaffya ibrahim Riedaffya ibrahim December 12, 2012
hihi..sy plak tgh nak trunkan berat badan adelah..tahniah kalo da maintain je..kekalkan le..
ieedaz @ mama_isha ieedaz @ mama_isha December 12, 2012
wahh..bestnya.. mesti makin bertambah cantik gitu...
Haryati Faizal Haryati Faizal December 12, 2012
hihi good luck ina!
semoga berkekalan...
Puan Kutu Puan Kutu December 12, 2012
moga terus mantain dengan berat nie..:)

nie yg tak sabar nak pantang,nak slim balik.nak kerjakan lemak2 tepu kt badan.haha
Mama Adam Mama Adam December 12, 2012
Kerjakan perut = makan byk ke? Kalo itu caranya, saya suka. Hihi ♥♥
CeqGu CeqGu December 12, 2012
tahniah...hurm akak ni tang perut tu yg sedih....seksi sampai tahap seksa...peplum tu tok sah harap la nak pakai. karang orang tanya firas nak dapat adik ke hohoho
ShimaSalleh ShimaSalleh December 12, 2012
shima malas gak bab2 senam nih kikikik... alhamdulillah tak la buncit.. berat pun maintain 51kg.. hajat nak turun lagi ke 48 kalau nak prgnt lagi :)) sebab shima jenis naik byk. so turunkan dulu berat asal kikikik...

Done
Hi-shop
cik mun cik mun December 12, 2012
jeles..
nak berat badan ideal jgak..hoho
NORSHAHFEZA HAMSAN NORSHAHFEZA HAMSAN December 12, 2012
heheh gudluck kak,,moge maintain je k =) pakai botox tu yg tak tahan tu
aimi adilah aimi adilah December 12, 2012
haih aimi yg xpna beranak lagi ni pon perot dah macam ank 3 =(
shasha yacob shasha yacob December 12, 2012
ya betul. saya pun xsuka berat badan terlampau kuruii. kena perli lagi adalah. hihi berat saya dah 51. hampir dah ita noo. hihi
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey December 12, 2012
Terbaik la kak :) teringt msa g mkn kt kedai then ada mak cik tu ckp if da kwin ni mesti berisi.. Erk. Diam je la
eita eita December 12, 2012
bila perut dah mula mengeras..susah benar nak lembut kan balik
Ibu Lala Ibu Lala December 12, 2012
lepas dapat anak no 3 berat akk dok 63 kg tu la. lani dah 68 kg kut. tension betul. cita cita nak la berat dalam 45 kg ke mcm dulu dulu before kawin..harapan tinggal harapan je la...
◕ D Y S H A  S A H H I R ◕ ◕ D Y S H A S A H H I R ◕ December 12, 2012
kurusnya intan... saya 66kg tgi 159.. huhu demok kannnn:)
bella hamzah bella hamzah December 12, 2012
bestnyee dpt badan ideal.badan ideal saya pon 50kg tapi saya ni badan susah nak naik sebab keturunan.so leh nak buat apa la akan byk pon keding je hik2hopefully nnti da engandung 5 years laterrr haha badan 50 keatas ngee
ieda ieda December 13, 2012
ekekek gud luck dik
apa2 punn berat ina tuu dah molek sgt dah tuu

biasalah org tua kan ..
tapi kadang2 ada betulnya .. kurus sgt memang x cantik .. biarlah sederhana .. ;)

tapi ada org tuu genetik , memang x leh gemuk2 dah .. maintain dari sblm kawin dan selepas ada anak ;)
-meeSUPERGIRL- -meeSUPERGIRL- December 13, 2012
wah tggi 165 , berat 52 .. msti cantik ... :)
adyna adyna December 13, 2012
akak lak 55 hehehe nak trn 50 balik sebab tinggi 160cm
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI December 13, 2012
perut anak dara yg buncit ni cmne lak kak?? huahua..
emma emma December 13, 2012
Sb kak ina tinggi tu yg x ssuai klo brt da turun ke angka 4. Insya Allah kak ina mst blh pnye.. caiyok2 :)
Fifi Nadhrah Fifi Nadhrah December 13, 2012
best la kak.. akak usehe nak naik berat,, saye ni usehe nak turun berat.. da la breastfeed.. asyik makan je.. cemane la nak turun berat..

p/s: ade kene mengene tak?hihi.. luah perasaan..
azizah :) azizah :) December 13, 2012
tu la kdg2 memang berat ok dah tetiba banyak lemak pulak..aduhaii ngerii mak.. hehe

gudluck kak.. dapat berat ideal best lah...
adianiez AIDA adianiez AIDA December 13, 2012
perut ku masih buncit!!! izzat da nak masuk 5 bulan dah nih!!!
mrs gold mrs gold December 13, 2012
MG lak terlebih berat badan..jenuh la nak kruskan balik pas ni :)
nur anis nur anis December 13, 2012
bila saya nak dapatkan berat 50 jugak ni..huhu
dya bunga dya bunga December 13, 2012
semoga kekal berat ideal tu..dya xdpt lgi berat ideal dya.haha
Fiza Rahman Fiza Rahman December 13, 2012
Smoga berat badan maintain. Nanti kempis lah perut tu.

jaakechik jaakechik December 13, 2012
jaa lagi terlebih slim tau kak ina...muahahaa... 37kg jerk.... haha, mmg nak gemuk, tp makan x berapa nak lalu, susu pun xberapa nak minum..adoii laa... bila la nak gemuk..kena beranak 5 org lagi kot jaa nih...kikiki...
Dylla Abas Dylla Abas December 13, 2012
alaaa...nk tmbh berat badan juga..x aci la mcm ni..huu :p
Si Matatajam Si Matatajam December 13, 2012
Bestnya dpt berat idaman.. M ni xdpt lg berat yg diidamkan lg..hu hu hu
fairus mohamad noor fairus mohamad noor December 13, 2012
eh same la kite..tggi 165cm..berat lbh ckit maklum la pas bersalin thn ni..kuat mkn..berat skrg 54kg..dlu2 mse lum ngandung berat 43kg..pas bersalin ank ptama ngan kedua,berat maintain je 50kg..skrg ni ade peningkatan ckit..he3..kalo ikutkan berat ideal ngan ketinggian 55kg..
ros_reeza ros_reeza December 14, 2012
Wah..ayat makcik tu, memang tak bertapis ye.... tp i like.. jujur gitu...
Myra Jay Myra Jay December 14, 2012
Ina-mungkin pasni berat Ina akan turun lagi kot..

Sebab member opis Myra, badan jenis kurung macam Ina, lepas dia bersalin, mai kerja kami semua suka tengok badan dia cam berisi sikit dan dia pun happy dengan badan dia.

Lepas 3-4 bulan camtu, berat dia kembali ke asal, dan dia kembali kurus seperti sebelum..

Dia pun makan banyak, tp dah jenis badan susah naik ni kan.. hope berat Ina mantain ;)
hnahdy hnahdy December 14, 2012
kalau lahirkan baby. berat badan mesti naik ke..?
lynn kamarul lynn kamarul December 15, 2012
ina, macam ina ni kira beruntung tau dalam bentuk fizikal yg ideal, sy lak masih dalam usaha nak kurangkan berat. buat masa ni takde la susat banyak. maintain2 je cuma yg best rasa lagi sihat dan bertenaga bila da jaga makan ni.. hehe tapi jujur masa kawin dulu badan sy mbulat sgt
NoEn NoEn December 15, 2012
bestnya dh dpt berat ideal
Mummy GreenyHouse Mummy GreenyHouse December 15, 2012
lemak tepu! hihi..mmg betul2 tepu tang perut tu kan..sy punya dah tepu lah..alahaii~ (-_-')
Azi Azi December 16, 2012
sy sedang memikirkan cara untuk mendapat berat badan idaman. sy pn bermasalah badan kurus kedengking, my husband ckp xcantik rasa tulang je... adeh.,,..
shidaR shidaR December 16, 2012
hehehee lawaklah baca kak ina ngeee :D
Deqla manjew Deqla manjew December 17, 2012
deqla pun cekeding gak.. tgh usaha nk capai berat 45kg...sbb skng ni x smpai 40 pun..hahahaa... tp untungnya deqla rendah je.. so x nmpk sgt kekedingan tu.. :p
anitadiana anitadiana December 18, 2012
ok juga tu ina kurus...bagi tembam sikit baru best..
wan nurul hezrina wan nurul hezrina December 18, 2012
nurul maintain berat..huhuhu..skangnie ilang 2 kilalah dr arituh sbb masih dalam kesedihan
Che Rosliza Che Mat Che Rosliza Che Mat December 18, 2012
hihihi okeylah berat ina stabil dengan ketinggian ina...
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan December 19, 2012
dapat jugak akhirnya berat badan tu :)
C'Jai C'Jai December 21, 2012
Tahniah Ina..berjaya mendaapatkan kembali berat badan dahulu..
QasehnyaRania QasehnyaRania January 01, 2013
jemput baca ni

http://lobaksusue.blogspot.com/2013/01/perhatian-kepada-ibubapa-atau-sesiapa.html