Kekesalan selepas berkata2...

Saya rasa sungguh menyesal & bersalah dekat Alisha... Baru2 ni, kami 4 beranak tengah baring2 atas katil.. Alisha macam biasalah.. mesti nak cium2 adik dia.. main2 dengan adiklah.. sampai ke kepala dia, dia pergi letak atas badan adik dia.. Dah beberapa kali saya cakap, "Alisha, nanti adik sakit alisha buat macam tu".. tapi dia tetap jugak nak gomol2 adik dia tu.. Entah macamana, mulut saya laju je cakap "Degil sungguh" dekat Alisha....

Lepas tu my dear tegurlah saya "Elok sangat cakap macam tu.... dia jugak yang cakap apa yang keluar dari mulut, satu doa"... Ya Allah Ya Tuhanku... tersentak saya masa tu... kenapa saya boleh cakap macam tu.... Sampai terlena saya duk terpikir pasal tu... rasa bersalah sangat... & saya terlena sambil memeluk alisha...

Saya jenis seorang yang jarang @ tak suka sebut perkataan2 macam tu tau... Saya ni risau takut aqilah sakit bila alisha letak kepala atas aqilah walaupun hakikatnya, aqilah tak menangis pun... saya je lah yang lebih2.. yela, aqilah kan masih kecik... Rasa bersalah saya tu buat saya mengimbau kembali masa alisha kecik.. Ya Allah, takkanlah kerana anak dah 2 orang saya jadi macam ni... kekurangan kesabaran..

Yap, u all akan katakan ianya normal, mesti kita akan stress.. Tapi tidak bagi saya.. sebab ia menggambarkan yang saya ni tak pandai nak control diri.. tak nak setan bersorak sakan tengok dia telah berjaya hasut saya..huhh!! Yap, manusia tak perfect tapi saya bukanlah jenis yang suka jadikan sesuatu alasan untuk membenarkan saya buat "sesuatu".. Bila kita hidup dengan penuh alasan, susah untuk kita berjaya untuk menjadi seperti yang kita impikan.. sebagai contoh, untuk menjadi ibu yang terbaik untuk anak2... Ibu yang akan menjadi tempat anak2 ceritakan segala cerita harian mereka segala masalah mereka...

Sorry ye Alisha... Ibu sayangkan kamu..!! Ohya, bagi saya, satu tips untuk kita cepat2 redakan diri kita dari 'kekurangan kesabaran" adalah... ingat ketika anak2 kita kecik.. betapa kita sayangkan mereka sampai nyamuk gigit pun, mati nyamuk tu kita kerjakan... hehheh.. Lagi satu, ingat ketika saat kita nantikan kelahiran mereka.. betapa seronoknya kita saat tu... (",)


Saya nak share dengan u all apa yang Kak Nora Karim lakukan dalam cara dia mendidik anak.. Saya suka & excited nak kongsi dengan u all.. Moga kita sama2 boleh jadi ibu yang terbaik untuk anak2... Moga kita dikurniakan tahap kesabaran yang tinggi... (",) Ohya, Kak Nora tinggalkan komen ni di entry INI

Kak Nora cakap kalau kita rasa nak marah anak kita... cepat2 peluk... then ckp kat anak "mama sedih..." then peluk beberapa minit... (kalau boleh keluar air mata lagi bagus).. lepas tu baca la doa... sebut nama anak tu... cth: "Ya Allah, Ya Tuhanku.. Kau berilah kesabaran padaku untuk mendidik amanahMu, ____ (sebut nama penuh anak)"

P/s : Jangan jadikan alasan kita stress untuk memarahi anak tapi cari jalan penyelesaian untuk control rasa stress tu... so, anak2 takdalah kena marah disebabkan hal kecik seperti sepahkan rumah... hihii.. (^_^)

P/s : Saya akan cuba up kan komen2 yang ada "isi" untuk dikongsi dengan u all.. Thanks jugak sebab u all selalu tinggalkan komen yang ada "isi" untuk saya sentiasa ingatkan diri sendiri...



{ 73 comments.. read them below or add one }

Shasha Yacob Shasha Yacob December 04, 2012
Wah , selalunya kalau kes kes begini banyak yang cakap normal , tapi ustzah saya pernah cakap apa apa yang keluar dari mulut ibu kita itu satu doa, jadi aku selalu sutuh mama cakap baik baik dengan aku, ckap aku rajin ka , bijak ka. hihi. Kalau rasa rasa ibu tuh marah teramat, baca alfatihah lepas tu doa untuk anak, dan pegang kepala dia dan cium dahi dia. supaya dapat ketenangan. itu saja lah yang saya tahu, :D
deno deno December 04, 2012
bertuah alisya dan baby dapat mama penyayang mcm akak... :)

kaklong deno kalau marah.. dia selalu ckp terbalik.. contoh kalau anak buat nakal. kaklong ckp.."haa... comel betul perangai tuu.." walaupun masa tu kaklong marah sebab anak buah mengamuk.. kalau kakngah pula.. mesti kakngah ckp.."khaleef mangamuk mcm ni khaleef tak sayang mama ya.. mama sedih la.. mama nangis la nanti.." pastu mesti adam khaleef nangis minta maaf kat mama dia... kdg2 deno tengok ni pun rasa terharu... :)

cara orang didik anak ni berbeza-beza kan akak...
QasehnyaRania QasehnyaRania December 04, 2012
mmm... in shaa ALLAH
semoga dipermudahkan segalanya nanti k..
jgn stress tau..
dah habis pantang kan?
Ummiarissa Mahdi Ummiarissa Mahdi December 04, 2012
wah bagusnya ina sentiasa perbaiki diri menjadi ibu yang terbaik untuk anak-anak...anak-anak adalah ujian untuk kita..selalu ingat Rasulullah s.a.w suka dan sayangkan budak-budak...mesti kita menjadikan beliau contoh yang terbaik...
Mimie Mimie December 04, 2012
betul tuh kak..kdg2 bila kita terlepas ckp kita tak sedar pun yg kita ckp tuh sesuatu yg negatif..mse tuh bru timbul penyesalan...
Nieyxzha Hassan Nieyxzha Hassan December 04, 2012
Entry ina banyak menyedarkan akan diri yang masih lagi belajar nak menjadi ibu bapa yang lebih baik
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey December 04, 2012
terkesan dhti bc entry ni.. :) leh jdikan pnduan utk mama 2be n jgk mama2 yg muda khususnye :)
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ December 04, 2012
salam kak...
huhuhu..ye lah kdg2 tu, mulut ni ade je terlepas ckp..

tq for sharing kak...sgt mmbantu ibu yg mcm cma ni.. huhuhu
Masya Masya December 04, 2012
betul tu ina adekalanya kt strees dan terlps marah dkt anak²kan... percayalah ape yg kita tuturkan itu satu doa... dan jgn sampai anak kt ckp perkara yg sama pd kt suatu hari nnt.. krn layanan yg kt berikan pdnya waktu dia kecik...

sy selalu tkt sgt kalau perkara mcm tu terjadi tau...
kak nora kak nora December 04, 2012
mmg mendidik anak ni bkn nyer sng..kdg terlepas pandang juga klu kene yg nakal tu...pepun bergantung pada niat juga..semua ibu bapa nakkan yg terbaik utk anak2..biasa lah bdk2..mcm tu la ibu bapa kita jaga kita dlu..
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha December 04, 2012
sedih lak..huhuhu.

xdpt nak balas sms..btry kong.tgh cas.hahaha..
akak xnak cuba perubatan tradisional ke.kot2 ada yg leh kurangkan bengkak tu.
Cik Nur Cik Nur December 04, 2012
tak apalah kak, benda dah jadi kan. nak undur masa un dah tak boleh.
cuma lepas ni akak kenalah beringat2... kena pandai kawal perasaan...insyaALLAH apa yang terjadi ni, buat akak ingat sampai bila2 kan.. :)
mama aryan mama aryan December 04, 2012
betul tu ina..akak pun kdg2 mcm tu jugak..sampai adam menangis teresak2 dibuatnya..tgk dia menangis akak pun nangis sama la..sedih dibuatnya..
harap2 akak akan jd lebih penyabar selepas ni.. tq berkongsi cerita ni
Dayana Bahar Dayana Bahar December 04, 2012
huhu akak pun selalu buat dulu baru nk menyesal.. lepas tu anak tertido dlm esakan... huhu sedih..
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P December 04, 2012
macam mana lh bahagian sy nant kan kak.. insyaallah sy cuba yg terbaik. smntra blm ada anak ni, belajr dulu dari kawan2
N i e Z a N i e Z a December 04, 2012
aahh..betul tu ina..saya kdg2 klu marah anak pon terkeluar suara tinggi ckp yg dia degil,nakal la ape sume..tp pas ckp tu mesti nyesal..sbb mmg betul ape yg kita ckp tu 1 doa utk anak2..tp cecepat pujuk diri..pujuk anak tu blk..ckp kt dia yg dia anak yg baik..lepas tu dia sendiri akan ok..akan ikut apa yg kita ckp..nk jg amanah Allah ni mmg kdg2 byk dugaan nye..sume tu ujian utk kita kan..
intanfirdaus247 intanfirdaus247 December 04, 2012
K ak intan belum ada anak tapi kak intan respect ina sebab banyak bagi pandangan dan pengajaran kepada ibu2 dan bakal yg bergelar ibu. Inshaa Allah Ina akan menjadi ibu yg terbaik.PErcayalah..akak doakan
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat December 04, 2012
entry yg menarik ina...untuk di kongsi dlm mendidik anak2...
ayut ayut December 04, 2012
sayang alisha jugak...hihihi.cabaran mnjadi seorg ibu berjaya... :)
dak-eiza dak-eiza December 04, 2012
think before action or said
tp selalunye 'think' tu tah kemanakan
mmg proses membesarkan anak2 ada mcm2 dugaan
moga kita sesama dapat mengawal diri dari mengeluarkan 'doa' yang tak elok..insha allah
:)
aTieYusof Family aTieYusof Family December 04, 2012
Ya Allah!..sy memang nak jadi Ibu yg SABAR dlm mendidik anak sy.. skrg ni tgh cuba sedaya upaya.. kurangkan marah.. kena kurang kan stress juga:)..
fiza fiza December 04, 2012
Thanks for sharing ina. Saya sejak anak 3 ni kesabaran saya macam dah merudum. Di tambah dgn personal problem...macam lepaskan kemarahan tu kat anak2 rasanya. Ya! allah...

Kekadang tak sedar. Bila dah marah baru tersentap. Istighfar jer lah. Nak cuba teknik kak nora ni. Klo bley info2 mcm ni nak kena print & tampal kat umah...sebagai self reminder.
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI December 04, 2012
kdg2 ia buat kt terfikir2 sbb kt ada buat slhkan..takpe kak..

akk pon tak sengaja.
Mrs Lurve Mrs Lurve December 04, 2012
bagus apa yg kak nora share tue
Riedaffya ibrahim Riedaffya ibrahim December 04, 2012
bagus info kwn blogger tu..blh sy amalkan jg nnti..sy ni kalo nk marah kakak..main hentam je..then lps anak tdo mule le kesal x sudah...harap2 lps ni bole kontrol marah le..
Deqla manjew Deqla manjew December 04, 2012
terharunye baca entri ni..betul tu, kata2 merupakan doa apatah lagi kata2 tu kuar dari mulot insan bernama ibu..huhu..lepas ni kena kawal la kan pertuturan kite..deqla ni pun kdg2 terlps ckp jugak..xmo la cam tu nnti bila ada anak...
syawalsimpsons syawalsimpsons December 04, 2012
kadang2 benda tu di luar jangkaan kiter kan..sue pon slaloo mengamuk ngan syawal..tp lps tu sue rasa bersalah sgt...mmmm...sue G pelok cium2 syawal..rasa bersalah sgt....cara dari ina citer ni buat sue tersedar akan cara mendidik anak mcm mana...
Riena Haiqal Riena Haiqal December 04, 2012
betul tu... kata2 kita merupakan satu doa... saya pling berhati2 dengan kata2 saya mendidik anak... saya paling tak suka cara mentua saya cakap dengan anak saya... asyik nak ajar benda @ kata2 tak baik jer
azizah :) azizah :) December 04, 2012
kak ina banyak beri tips untuk para2 ibu.. untuk jijah yg lom jadi ibu pon akan jadikan ini sebagai panduan kelak.. InsyaAllah..
mrs gold mrs gold December 04, 2012
MG pon stail kurang sabaq dan suka bercakap lepas..harap dengan kehadiran baby ni dapat banyak sabaq..tak mau kata yang bukan2 kat anak
Ibu Lala Ibu Lala December 04, 2012
Tq for the tips. Boleh amalkan nih. Akak pun selalu berangin dengan anak anak especially dgn anak yang sulung.
Haryati Faizal Haryati Faizal December 04, 2012
yati pun nk try praktikkan camtu gak la...sbb kdg2 kita bley hilang kawalan ngan anak2 ni...
Mrs Velentine Mrs Velentine December 04, 2012
Saya sama mcm kak ina juga..selalu jer terlepas marah..tapi bila pegi 1 sesi kaunseling di LPPKN dulu..barulah MV tak salahkan diri sendiri...

kaunselor tue cakap..anak2 ni kita kena marah juga supaya mereka tak pijak kepala kita...tapi bila kita marah pastikan waktu anak2 sudah tidur..kita cium umbun2 anak dan ckp..mama minta maaf,,mama marah bukan sebab tak sayang...sebab sayang mama buat begitu,,masa cakap ni mesti air mata mengalir...dan smpi sekarang..tiap malam...sebelum tidur sya akan cium umbun2 mereka dan cakap mama sayang kamu
NaZiRaH... NaZiRaH... December 04, 2012
akak memang seorang ibu yang baik, bertuahnya alisya dan aqilah ada ibu macam akak, saya doakan akak diberi penuh kesabaran untuk mendidik mereka, dan mereka menjadi anak yg solehah bila besar nanti, amin..
LYAfrina LYAfrina December 04, 2012
tq for sharing ina..sgt2 bermanfaat... itulah..kekadang tu kt xleh kawal diri.. msa bckp x sedar.. krn perasaan amarah.. apa2 pon..kt belajar drp kesilapan kan... lya pon paling takut kalo2 terkeluar ayat2 y tak patut.. harap hati kt semua masih dijaga & dibawah kawalan...
Nora Karim Nora Karim December 04, 2012
alamak...!! terima kasih ina... tekejut lak tgk muka akak ada kat entry ni... hahaha

Betullah ina... kalau tersebut apa2 yang negatif kat anak, mesti rasa menyesal x sudah2... huhuh
shafa shafa December 04, 2012
Alhamdulillah Alisha dapat dpt ibu yang penyayang...
Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY December 04, 2012
aduihai sedey pulak k.eija membacanya, lebih2 k.eija selalu tau terkeluar perkataan mcm tu dr mulut ni..mmg selalunya kalau kita dah ckp byk kali kat anak dia x dgr kata terkeluar gak perkataan tu tp selalu ckp ngan anak mama bkn bermaksud mcm tu tp cuba la faham jgn buat mama n papa marah...n bila dah marah tu kita akan minta maaf semula kat anak n terangkan sbb ape kita marah dia..
aimi adilah aimi adilah December 04, 2012
aimi xd "isi" tp aimi nk komen juga =)


sabar ye kak....

=)
Sue Lynnda Sue Lynnda December 04, 2012
Peringatan utk sy juga..uhuk uhuk
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey December 04, 2012
Xthu nk komen kt mne jadi nani komen kt sini :)
Tmpt sangkut kunci kt dlm. Bukak mcm pintu.. Mcm 2 in 1 dlm letak kunci kt luar mcm hiasan gntung kt dinding :) Hehe
lizz lizz December 04, 2012
kekadang kalo kiter penat2...kalo anak2 buat hal memang sangat mencabar rasenyer...tapi selagi sabar tu sabarlakan terkadang terlepas jugak huhu...

saya kalo sebelum tdo bercerita dulu dengan dierang dan sebelum tdo tepuk2 dierang time tu la borak2 sambil minta maaf...
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa December 04, 2012
itulah ibu yg baik..insyallah dgn entry berguna ini..dpt menjadi pengajaran buat ibu2 yang lain
sal ya sal ya December 04, 2012
anak2 mmg akan sentiasa uji kesabaran kita secara langsung ataupun tak langsung. memang sabar tu sendiri kuncinya. mcm mana nak bersabar tu kena belajar la kan?
sal ya sal ya December 04, 2012
mata ikan tu nama panggilan je.










ieda ieda December 04, 2012
ye dik
memang satu doa .. tapi adatlah kita sbgai ibu .. kadang2 kala kita x sedar apa yg kita cakap .. tu semua mengajar kita utk jadi lebih baik
macam akk , bila nak marah semua boleh kuar , tapi cepat2 berdoa dan minta maaf ..

hurmm kita nie tetap manusia biasa .. adakalanya kita buat silap , dan kesilapan x terkecuali dgn anak2 kita juga .. memang semua nak yg terbaik .. semua tu dugaan dan ujian allah utk jadikan kita ibu yang lebih sempurna .. insyaallahh ;)
Mama Adam Mama Adam December 05, 2012
Setuju! Seingat MA, masa adam kecil ada juga terlepas kata. Sekarang dh xde. Mungkin sbb usia meningkat, so tahap kesabaran meningkat. Xpun, sbb adam dh besar dn semakin mendengar kata
UniMeOw UniMeOw December 05, 2012
wah~~~tips yg sgt menarik dari kak nora!!! :D

xnah terfikir pon b4 ni..huhu
Nora Karim Nora Karim December 05, 2012
Yey keluar juga yang lain2... heheh

Nuffy: Hotlink & Maxis
adyna adyna December 05, 2012
btl tue ina..

akak skrg dh tukar ayat bertuahnya anak nie..walaupun dia buat s..tp kena terangkanlah apa salah nye
Aju Mohit Aju Mohit December 05, 2012
betul tu ina, akak ni kira anak rapat2, suami pulak outstation setiap mggu, bygkan 8 tahun macam ni, dari anak baby smpi berlari masa mereka byk dgn akak, akak mmg stresss!!! mmg tak dinafikan mmg diorg kene rotan and kene marah klu buat salah, itu masa diorg kecik, tp skrg ni akak belajar cara control kemarahan, alhamdulillah dah boleh tahan dari rotan mereka, kalau diorg buat salah akak tahan marah, explain kenapa benda tu salah, dan diorg pon boleh except, psiko kene kuat, sebab tu nak tambah baby akak pikir lapan ploh kali hehehehe

ina, tq sebab vote akak, akak tak sempat nak wat entry vote tu, just exchange vote dgn peserta2 je, tau tak menang tapi tak boleh mengalah sblm bjuang kan hahahah, hari2 vote akak tau ina!!! heheheh tq sangat2!! sayang ina ketat2!!!
Jemari_Suri Jemari_Suri December 05, 2012
semoga ina tabah dan sabar menghadapi dugaan menjadi ibu..sayang alisha..
Ema Blog Ema Blog December 05, 2012
bagus komen dari blogger nora karim ru...berterima kasih padanya...
inazamri inazamri December 05, 2012
ada masanya akak pun tak leh nak control lepas tu baru menyesal.Cuba perbaiki diri dr masa ke semasa
QueeN TerataI QueeN TerataI December 05, 2012
Queen pun kadang2 terlepas ckp gak.. tp lps tu mesti cepat2 istighfar.. peluk dia.. sambil dlm hati tu mmg berdoa moga Allah beri kesabaran kat kita dlm mendidik anak2 ni...
Ummu Muhammad Ummu Muhammad December 05, 2012
saye faham perasaan itu T_T
lynn kamarul lynn kamarul December 05, 2012
urmmm sy kurang pengalaman dalam menangani situasi macam ni. mungkin kerana sy terlalu berhati2 dgn anak tiri. lebih byk mjaga hati mamanya so sy jarang marah cuma klu dgn anak buah sy kadang2 tak dapat nak kawal marah tu bila diorang nakal tp lepas tu akan rasa sesal sgt2
Si Matatajam Si Matatajam December 05, 2012
Nanti M pun nak praktik peluk camtu kl stress n nak marah..
syiela syiela December 05, 2012
sama2 berusaha menjadi ibu yang terbaik buat anak2
jaakechik jaakechik December 05, 2012
perkongsian yg bagus ni kak. kdg2 mmg jaa pon selalu gak marah anak mcm tu. sbb kadang2 tu mcm dia buat x endah jer. bkn sengaja nak mendoakan tp terrrlepas ckp..huhu..
C'Jai C'Jai December 06, 2012
Teringat pada arwah kakak ipar akak...kalau dia nak marah kat anak2 pun dia tak akan keluarkan kata2 negetif... selalunya dia akan cakap.."baiknya la ......(sebut nama anak)"
Alhamdulillah..apa yg disebut itulah hasilnya...dia meninggal,solat jenazahnya di imamkan oleh anak sendiri..mandinya jg oleh anak2..memasukkan ke liang lahat jg anak2..

Betul..kata2 yg keluar dr mulut kita itu memang akn jadi doa untuk anak2..
Myra Jay Myra Jay December 06, 2012
Ina ni memang penyabar dan penyayang..

Budak2 kita kena ajar dengan kelembutan.

Ada kes myra tengok seorang Ibu sanggup memukul, menampar anak sekecil berusia 2thn++ dengan tujuan kononnya untuk mengajar anaknya, anak dia yang sulung kini umur 5thn pun masih kena pukul dan penampar ada guna 'hanger, ada guna tangan, budak2 pun macam dah biasa sangat 'terkena' camtu..

Kami yang tengok jadi kesian, lagipun Ibu tu dah tak makan tegur, pastu kita pulak dimarahinya
QA's ~ mamapapa QA's ~ mamapapa December 06, 2012
mmg ina..mmg bukan senang nk control prasaan amarah bila juggle ngan anak2..ina masih di stage yg awal..bila slama ni dr sorg je tumpuan nk ke dua and streusnyakn..akak pn selalu trbabas jgk...moga2 Allah phm yg kita talk brniat itu emua sbg doa,amin :)
Puan Kutu Puan Kutu December 06, 2012
sy nie mmg jenis kurang sabar sikit..kadang2 dah sebut pastu baru menyesal..sy ada baca di fb,

klu kita marahkan anak,terus peluk kemudian istighfar.Insyaallah kemarahan kita reda..:)
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief December 06, 2012
tengs kak ina sharing pasal ni boleh jd panduan tuk wani ni..In Shaa Allah nk buat mcm kak nora karim bagitau tu
Azi Azi December 06, 2012
kadang2 sy pun terlepas.. tp itulah memang betul bila sy peluk anak sy automatik dia pun jadi mengerti, faham, berubah jd baik... lebih2 lagi bila sy siap menangis, dia pun ikut sama menangis...
umialya umialya December 07, 2012
akakpun pnah jugak ter... hinggalah pd suatu mlm bermimpi, salah sorang drp mereka tiba2 meninggal dunia tanpa sebab (walaupun org kata mimpi cuma mainan tidur..), sebaik terjaga terus insaf n cuba kawal diri jika mereka buat salah, bergaduh sesama mereka dsb..(w/pun ia betul2 menguji kesabaran, mklm le bila penat, stress ditempat kerja dsb - itulah cabaran sbg ibu bekerjaya..)
shidaR shidaR December 12, 2012
nice sharing kak ina sgt2 membantu :)
emma emma December 12, 2012
sllu jadi camtu, sebb kata2 tu terucap time tgh marah.. pastu mst mnyesal..
wan nurul hezrina wan nurul hezrina December 18, 2012
kena banyak2 bersabar dengan karenah anak2 nie untuk perkembangan minda dowg
9n0L4 9n0L4 December 19, 2012
kalau lah sume ibu dlm dunie ni mcm ina, konfem masalah sosial remaja skrg ni takde. :)