Saya tak pasti apa nama masakan ni.. tapi masa saya kecik2 dulu, mak saya selalu masak.. bagi tekak saya, lauk ni sedaplah.. makan panas2.. letak kuah banyak2 dalam nasi.. emmm nyum nyum... hihii.. Cara nak buat dia tersangatlah simple... Tumis bawang besar + bawang putih yang dah blend + cilibo.. (bawang blend & cilibo ni memang sentiasa standby dalam peti ais rumah saya..) lepas tu masukkan air + garam + asam keping + ikan.. siap..!! Senang kan.. hihii.. Ohya, lupa pulak, masukkan timun batang jika nak.. kalau ada daun kesom pun best jugak ni.. dah rasa macam ala2 asam pedas gitu.. hihii
Cara masak ikan yang sangat simple...
IntaNBerliaN{ 64 comments.. read them below or add one }

sedap sya pun suka

ini namanyer asam rebus ikan..dlu2 pun mak suka buat..kalo mkn suke letak kuah byk2..he3

kak ina mak wani selalu buat lauk ni..wani panggil asam pedas jer...selalu kalau mak buat masak ni wani makan dengan nasi letak kuah banyak2..huishhh mmg sedap...

tetiba teringat ada ikan pari dalam peti sejuk.. teringin nak makan ikan asam pedas..nyammm!

macam asam pedas terengganu je kak... betul tak? rasanya lain dengan asam pedas melaka.. deno lebih suka yang terengganu 


Ina sedap nih ina…hirup kuah dia panas2 sedap nih..mmg bukak selera

pnh jgk mkn...mak sll buat...agarnya sbb kt org p.timur kot...huhuhu biasa bt lauk simple2 tp sedap..kihkihkihkih...

biasanya akak goreng ikan dulu barulah dimasukkan ke dalam kuah tu, sedapkan...

mak saya memang suka masak macam ni.. saya pun tak tahu apa nama dia.. saya cakap rebus dengan timun jer.. sedap sangat..

macam masak singgang aje
cume letak cili kann
sy panggil asam rebus
tp series sedap

cume letak cili kann
sy panggil asam rebus
tp series sedap

salam kak ina..
huihh...menggoda sungguh ikan tu..
oo..cma kat umah panggil singgang ikan je ni..
sedap mkn ngan nasi panas2..
huihh...menggoda sungguh ikan tu..

oo..cma kat umah panggil singgang ikan je ni..
sedap mkn ngan nasi panas2..

masak pindang/ singgang agaknya ni.. tapi mak selalu cakap ni masak rebus..
memang senang nak masak tapi jijah tak minat.. kalau mak masak confirm tak laku.. kat rumah laku masak kari,lemak cili api..hehe
memang senang nak masak tapi jijah tak minat.. kalau mak masak confirm tak laku.. kat rumah laku masak kari,lemak cili api..hehe
ooo..klu msk yg cam ni saya panggil asam rebus...mmg sedap..mak saya pon slu msk lauk ni..klu nak lg sedap letak bunga kantan..hehehehe
ala2 asam pedas jugak kan kak ina tp kalo tambah daun kesum mcm kak ina ckp tu mmg lg sdp.. mkn smpi mnghirup kuah 


K'ina...mak ummi pun selalu masak camni...Sedap kan..?kitorang panggil masak asam berkuah.. Kuah dia memang kasi banjir dengan nasi panas..Sedapnyerrr...:)

resepi ina memang simple2 kan...mudah je rasanya bila tengok ina buat entry masak-masak ni...

ahkak suka resepi senang2 ni, bleh try buat bila balik brunei nanti. hurmm kita bg jer nama masakan ni kuah asam hehehe.....sesuai tak?^_^. Tapi si kecik cikgu tu tak minat benda masam2. mama dia plak sukeeee jer

Kak, macam masak pindang pun ada..semalam husna baru buat...tp husna guna cili hidup, x guna cili kering...sedap tgk kuah ikan akak tu 


baru je smlm cll ckp kat mama nk mkn lauk ni.. kt rumah mama nani letak nanas.. oh my makan ngn nasi panas sedapnye!!!!

Owh..tak silap akak lebih kurang mcm masak asam pedas je ni kan..atsu masak air, buh timun yu menambah sedap Dan manis kuah dia., akak pun niasa buh yijun, jgn biar sampai lembik Sgt..Mmg best..

ahah lebih kurang cam asam pedas la kan?selalunya yg simple2 ni lah sedap siap menambah2...

iyelah ina mak js pun slalu buat..tp js tak pernah plak msk camtu...hihi

masak simple lagi sedap kan..mkn bertambah kalo dq la.org lain tak tahu la pulokk.hehee

Klu kat johor panggil asam rebus kot..tp tk tumis..terus masuk je semua bahan letak atas api..masak..

tgh2 baca n3 ni baru je nak ckp mcm asam pedas, sekali last ayat ina ckp rasa mcm ala2 asam pedas gitu...kalau ikut dari bahan yg ina tulis ni mmg lebih kurang mcm bahan nak masak asam pedas pun..cuma asam pedas cili dia lebih sikit n kuah dia pekat lg...

sedapnya..meleleh air liur jaa masa gk pic ni tau kak..dah la x makan lagi pepagi ni...

sedapnya..meleleh air liur jaa masa gk pic ni tau kak..dah la x makan lagi pepagi ni...

sy jrg sgt masak ikan guna cilibo ni... sebab anak2 kecik makan ikut citarasa anak je

asam pedas rebus la ni namanya..hehe
sy tak pernah beli cilibo sbb org kata tak bagus mkn..lebih baik guna cili kering yg dibuang biji n blander..
sy tak pernah beli cilibo sbb org kata tak bagus mkn..lebih baik guna cili kering yg dibuang biji n blander..
mcm masak singgang ni kak,heheh simple tp yg pnting sedap kan =)

gaya masaktuh mcm asam pedas=)aduh dahlah pose arini..berkeroncong perut
Next post: ← Next Entries
Prev post: Previous Entries →