Cara masak ikan yang sangat simple...


Saya tak pasti apa nama masakan ni.. tapi masa saya kecik2 dulu, mak saya selalu masak.. bagi tekak saya, lauk ni sedaplah.. makan panas2.. letak kuah banyak2 dalam nasi.. emmm nyum nyum... hihii.. Cara nak buat dia tersangatlah simple... Tumis bawang besar + bawang putih yang dah blend + cilibo.. (bawang blend & cilibo ni memang sentiasa standby dalam peti ais rumah saya..) lepas tu masukkan air + garam + asam keping + ikan.. siap..!! Senang kan.. hihii.. Ohya, lupa pulak, masukkan timun batang jika nak.. kalau ada daun kesom pun best jugak ni.. dah rasa macam ala2 asam pedas gitu.. hihii


{ 65 comments.. read them below or add one }

fairus mohamad noor fairus mohamad noor December 20, 2012
ini namanyer asam rebus ikan..dlu2 pun mak suka buat..kalo mkn suke letak kuah byk2..he3
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief December 20, 2012
kak ina mak wani selalu buat lauk ni..wani panggil asam pedas jer...selalu kalau mak buat masak ni wani makan dengan nasi letak kuah banyak2..huishhh mmg sedap...
Che Rosliza Che Mat Che Rosliza Che Mat December 20, 2012
hihihi cr pernah makan...arwah mak buat..memang sedap..
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna December 20, 2012
tetiba teringat ada ikan pari dalam peti sejuk.. teringin nak makan ikan asam pedas..nyammm!
nur anis nur anis December 20, 2012
simple je....tapi macam best...makan panas-panas mesti best ni kan...
deno deno December 20, 2012
macam asam pedas terengganu je kak... betul tak? rasanya lain dengan asam pedas melaka.. deno lebih suka yang terengganu :)
ShimaSalleh ShimaSalleh December 20, 2012
kalau letak sawi @ kobis jeruk lagi sodap :))
intanfirdaus247 intanfirdaus247 December 20, 2012
Ina sedap nih ina…hirup kuah dia panas2 sedap nih..mmg bukak selera
Deqla manjew Deqla manjew December 20, 2012
wahh..simple sgt2... kalo sdp apa la salahnye cuba kan...bkn ssh pun.. :)
pinky pinky December 20, 2012
pnh jgk mkn...mak sll buat...agarnya sbb kt org p.timur kot...huhuhu biasa bt lauk simple2 tp sedap..kihkihkihkih...
umialya umialya December 20, 2012
biasanya akak goreng ikan dulu barulah dimasukkan ke dalam kuah tu, sedapkan...
Cik Nur Cik Nur December 20, 2012
menu simple selalunya sedapp.. :)
~aYu~ ~aYu~ December 20, 2012
macam masak asam rebus pun ada..
Riena Haiqal Riena Haiqal December 20, 2012
mak saya memang suka masak macam ni.. saya pun tak tahu apa nama dia.. saya cakap rebus dengan timun jer.. sedap sangat..
sisR sisR December 20, 2012
Mak akak pun biasa buat mcm ni...sedap juga...
dak-eiza dak-eiza December 20, 2012
macam masak singgang aje
cume letak cili kann
sy panggil asam rebus
tp series sedap
:)
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ December 20, 2012
salam kak ina..

huihh...menggoda sungguh ikan tu.. :)
oo..cma kat umah panggil singgang ikan je ni..

sedap mkn ngan nasi panas2..
azizah :) azizah :) December 20, 2012
masak pindang/ singgang agaknya ni.. tapi mak selalu cakap ni masak rebus..

memang senang nak masak tapi jijah tak minat.. kalau mak masak confirm tak laku.. kat rumah laku masak kari,lemak cili api..hehe
mama aryan mama aryan December 20, 2012
hmm..akak tak makan ikan la pulak
suhaina laui. suhaina laui. December 20, 2012
sue pun suka lauk yg simple ni..kuah mxm ni la buka selera hihihi
Norzie hany Norzie hany December 20, 2012
Sedapnya makan dgn nasi panas2.
zachflazz zachflazz December 21, 2012
pasti your hubby kan yang memilih itu ikan? hehe..
N i e Z a N i e Z a December 21, 2012
ooo..klu msk yg cam ni saya panggil asam rebus...mmg sedap..mak saya pon slu msk lauk ni..klu nak lg sedap letak bunga kantan..hehehehe
UniMeOw UniMeOw December 21, 2012
nak balik try~~!!!simple sangat! :D
emma emma December 21, 2012
ala2 asam pedas jugak kan kak ina tp kalo tambah daun kesum mcm kak ina ckp tu mmg lg sdp.. mkn smpi mnghirup kuah :)
Joanna Yunus Joanna Yunus December 21, 2012
besarnya gambar... lapar le pulak akak rasa
UmmiAbi UmmiAbi December 21, 2012
K'ina...mak ummi pun selalu masak camni...Sedap kan..?kitorang panggil masak asam berkuah.. Kuah dia memang kasi banjir dengan nasi panas..Sedapnyerrr...:)
shahdiana shahdiana December 21, 2012
resepi ina memang simple2 kan...mudah je rasanya bila tengok ina buat entry masak-masak ni...
CeqGu CeqGu December 21, 2012
ahkak suka resepi senang2 ni, bleh try buat bila balik brunei nanti. hurmm kita bg jer nama masakan ni kuah asam hehehe.....sesuai tak?^_^. Tapi si kecik cikgu tu tak minat benda masam2. mama dia plak sukeeee jer
Nurul Husna Nurul Husna December 21, 2012
Kak, macam masak pindang pun ada..semalam husna baru buat...tp husna guna cili hidup, x guna cili kering...sedap tgk kuah ikan akak tu :)
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa December 21, 2012
sdpnya..terliur sha pg2 ni hehe
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey December 21, 2012
baru je smlm cll ckp kat mama nk mkn lauk ni.. kt rumah mama nani letak nanas.. oh my makan ngn nasi panas sedapnye!!!!
Haryati Faizal Haryati Faizal December 21, 2012
mcm asam pedas jugak la rasenya?
ariana ariana December 21, 2012
Owh..tak silap akak lebih kurang mcm masak asam pedas je ni kan..atsu masak air, buh timun yu menambah sedap Dan manis kuah dia., akak pun niasa buh yijun, jgn biar sampai lembik Sgt..Mmg best..
SumeSakan SumeSakan December 21, 2012
ahah lebih kurang cam asam pedas la kan?selalunya yg simple2 ni lah sedap siap menambah2...
Jemarisuri Jemarisuri December 21, 2012
iyelah ina mak js pun slalu buat..tp js tak pernah plak msk camtu...hihi
deq's qienz deq's qienz December 21, 2012
masak simple lagi sedap kan..mkn bertambah kalo dq la.org lain tak tahu la pulokk.hehee
ayut ayut December 21, 2012
ayut pngl asam pedas cair ltak timun..hihihi...ayut pon suke jgkkkk
C'Jai C'Jai December 21, 2012
akak pun selalu buat masakan ni...
teratak hati teratak hati December 21, 2012
Klu kat johor panggil asam rebus kot..tp tk tumis..terus masuk je semua bahan letak atas api..masak..
Myra Jay Myra Jay December 21, 2012
Kalau ikut nama masak singgang kalau tak silap... :)
Ema Blog Ema Blog December 21, 2012
masakan asam berkuah kot..hehehe
Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY December 21, 2012
tgh2 baca n3 ni baru je nak ckp mcm asam pedas, sekali last ayat ina ckp rasa mcm ala2 asam pedas gitu...kalau ikut dari bahan yg ina tulis ni mmg lebih kurang mcm bahan nak masak asam pedas pun..cuma asam pedas cili dia lebih sikit n kuah dia pekat lg...
ros_reeza ros_reeza December 21, 2012
Mudahkan memasak.. lepas ni dah tak ada alasan tak tahu masak.. hihi
Masya Masya December 22, 2012
kalau air tgn sendiri masak... mestilah sedapkan biar pun simple jer..
jaakechik jaakechik December 23, 2012
sedapnya..meleleh air liur jaa masa gk pic ni tau kak..dah la x makan lagi pepagi ni...
jaakechik jaakechik December 23, 2012
sedapnya..meleleh air liur jaa masa gk pic ni tau kak..dah la x makan lagi pepagi ni...
sal ya sal ya December 24, 2012
macam singgang pedas la ni.
NoEn NoEn December 24, 2012
simple xpe janji sedap ;P
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha December 24, 2012
klu dpt ne..xtgk nasi da.... :P
Azi Azi December 25, 2012
sy jrg sgt masak ikan guna cilibo ni... sebab anak2 kecik makan ikut citarasa anak je
Puan Kutu Puan Kutu December 30, 2012
asam pedas rebus la ni namanya..hehe

sy tak pernah beli cilibo sbb org kata tak bagus mkn..lebih baik guna cili kering yg dibuang biji n blander..
NORSHAHFEZA HAMSAN NORSHAHFEZA HAMSAN January 01, 2013
mcm masak singgang ni kak,heheh simple tp yg pnting sedap kan =)
wan nurul hezrina wan nurul hezrina January 03, 2013
gaya masaktuh mcm asam pedas=)aduh dahlah pose arini..berkeroncong perut