Excited nak cerita perkembangan alisha tanpa pampers di hari kedua... hihii

Belum lagi pukul 4 petang tapi saya dah tak boleh sabar nak tunggu esok.. So, nak cerita jugak hari ni.. hihii... Seperti yang saya bagitahu entry sebelum ni, hari ni di siang hari, saya akan bebaskan alisha dari pampers kan.. dengan kata lain, sedang ajar alisha guna tandaslah...  (",).. So, meh baca story ni, sehingga pukul 3:30 tadi... (^_^)

Kencing yang 1 : Saya baru sudah bagi alisha mandi, baru siap pakai seluar.. tiba2 dia dah terkencing tanpa sempat bagitahu saya... So, lagi sekali saya inform alisha, nanti nak kencing bagitahu ibu...

Kencing yang 2 : ALISHA TAK KENCING TAPI KENAKAN SAYA... Adehhh... u all tau tak, alisha cakap nak kencimng, so, saya cepat2 bawak pergi tandas... sekali dia bukan kencing pun tapi dia bukak air basuh bawah dia tu.... dalam hati terpikir, ni mesti kes seronok main air dah ni... hihii

Kencing yang ke 3 : Tengah tengok Upin Ipin, tau2 je dah kencing dalam seluar.. adehhh...

Kencing yang ke 4 : Baru je pakai kembali seluar tapi terkencing lagi.. tak sampai 5 minit pun... adoiiiii.. 

Kencing yang ke 5 : Saya suruh dia ambik seluar lain, tapi dia datang dekat saya bagitahu dia dah kencing dekat almari... alahaiii.... sampai dalam hati saya terdetik, nak bagi alisha pakai pampers kalau macam ni.. tak larat nak basuh tempat kencing... 

Kencing yang ke 6 : Alisha kepit bawah dia sambil cakap "cing... cing" @ "kencing.. kencing"... lepas tu kami sama2 pergi tandas... alisha terus kencing tapi time tu air kencing dah terkeluar sikit... 

Kencing yang ke 7 : Sama jugak kejadian seperti kencing yang ke 6

Kencing yang ke 8 : Alisha bagitahu saya nak kencing, time tu, terus saya bawak dia masuk bilik mandi & letakkan dia atas tandas duduk... FINALLY... ALISHA BERJAYA BAGITAHU SAYA DIA NAK KENCING... hihii

Kencing yang ke 9 : Sama jugak macam kencing ke 8.. Alisha gaya macam seronok duduk atas tandas duduk tu.. dia bukan sekadar jirus air dekat bawah dia.. tapi siap gosok2 lagi.. hehhe... GOOD GIRL!! (^_^)

Kencing yang seterusnya untuk petang ni & hari2 yang seterusnya, tak tahulah macamana lagi... hihiii

P/s : Tandas duduk dekat rumah saya, saya dah ada sediakan BABY TRAINER TOILET SEAT

P/s : Jenuh basuh seluar alisha je lah hari ni.. hehhe


Excited  nak cerita perkembangan alisha tanpa pampers di hari kedua... hihii

{ 68 comments.. read them below or add one }

Mrs Lurve Mrs Lurve October 03, 2012
xpe ina, sementara dia nak fhm dan biasa, nti lama2 oklah..adik keluar je, dia dh xnak pakai pampers nti
Mira Adzlia Mira Adzlia October 03, 2012
lme2 pndi la alisha kncing kt toilet sndri..hihi
Saleha Saleha October 03, 2012
senang kan jaga sendiri anak.. saya ni camnelah training erk.. duk rumah pengasuh ntah bila bleh training.. mesti dia taknak renyah2 camtu..
DuNia KeBaHaGiaaNKu....... DuNia KeBaHaGiaaNKu....... October 03, 2012
bagusnyer alisha.....huhuhu kalu aiman minggu first ok...tp lepas tue xnak dah.....huhuhuhu.......sbbnyer bonda xbleh nak ajar sbb bonda keja....weekend tue lepasle utk ajar aiman....hehehehe tahniah alisha.....
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna October 03, 2012
first few days memang mencabar.. hebatlah intan sebab tahan jugak walau pun dalam keadaan sarat.. saya tak larat nak mengemop tu yang pk banyak kali nak train damia walau pun berak dia da pandai cakap..
Cik Nur Cik Nur October 03, 2012
makin lama makin bijak.. bagus alisha..lepas ni mesti ingt kalau nak kecing, bagitahu ibu.. :)
syiela syiela October 03, 2012
jenuh la ibu nak basuh tapi takpe dia dh pandai tu.. mula2 mmg terasa penat sikit kan
izan mama mia izan mama mia October 03, 2012
hihiihi..samalah kisah kita ina...hari-hari dok kira basuh kain buruk n baju seluar dia....kalau sempat ke tandas legalah..kalau tidak mmg tercicir laa....rumah mmg tak leh hampar tikar atau capet semua dah gulung....kalau kencing tak pe lagi...kalau nak berak..adoi..tapi setakat ni,..ok lagi..sll kencing jelah kan...hihihihi...kesian ina..tentu penatkan..dengan perut yg dah besar tu....sabar lah..tapi kalau ina tak larat,..elok pakaikan pampers dulu,...cian kat ina...tapi seronok ajar anak belajar benda baru....
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief October 03, 2012
haha alisha dh makin biasa la tu...go go chaiyok alisha mesti blh punya....
-meeSUPERGIRL- -meeSUPERGIRL- October 03, 2012
hehe .. dy mula nlajar dr kesilapan .. dah makin pandai ...
MRS Rongoks MRS Rongoks October 03, 2012
takpe kak.slow2 .hihihih
~Cik Sweety~ ~Cik Sweety~ October 03, 2012
hehe..klakar la alisya..baik ibu dia ne tak marah2..kalo sweety tak menahan mesti nk marah juga...hahaha
~Cik Sweety~ ~Cik Sweety~ October 03, 2012
hehe..klakar la alisya..baik ibu dia ne tak marah2..kalo sweety tak menahan mesti nk marah juga...hahaha
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P October 03, 2012
Anak perempuan cepat belajar kak ;)
Mrs Velentine Mrs Velentine October 03, 2012
yeah berjaya juga kan..cuma mama kena penat sikit
ros_reeza ros_reeza October 03, 2012
wah dah ada peningkatan ye :)
CikMai CikMai October 03, 2012
Excited nak baca perkembangan alisha tanpa pampers di hari kedua... hihii.... dah pandai dh...lepas ni legalah akak...
Aisy Nasiha Aisy Nasiha October 03, 2012
dah semakin berjaya nampaknya tu... harapnya menjelang ina bersalin nati alisha dh betul2 tak pakai pampers lg, senang jaga..
mama aryan mama aryan October 03, 2012
bagus..adam dulu pun mcm tu juga,tp sbb nak hantar taska kena pakaikan pampers jugak takut dia kencing merata2 kat taska jenuh lak org nak lap kencingnya..bila la akak nak mula ajar dia nih
Myra Jay Myra Jay October 03, 2012
Takpa, semua tu nak didik Alisha, alah bisa tegal biasa la kan :)
Ema Blog Ema Blog October 03, 2012
alisha sedang belajar tu..baguslah.
ShimaSalleh ShimaSalleh October 03, 2012
memula mmg camtu penat sikit. baru kencing, dah terkencing lagi hihihi...
mama_umar_maryam mama_umar_maryam October 03, 2012
owhh..happy bace..rasenye x smpi seminggu cekap dah alisha
Izan Ishak Izan Ishak October 03, 2012
hehe... good girl alisha. teringat k.izan masa mula2 ajar si kembar nak pegi tandas. jenuh lah asik tukar seluar. pastu kali plak ngan dua orang... haihhh...
Bazilah (^0^) Bazilah (^0^) October 03, 2012
hehe memula jer tu kak. lelame nnti mesti die dah biasa :) mmg bgs train dari kecil. jimat sikit duit beli pampers kan hehe
QasehnyaRania QasehnyaRania October 03, 2012
sementara nak biasakan diri ;)
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat October 03, 2012
Memula memang cam tue ina...dia baru nak biasakan diri dia...dua tiga hari baru okey...tapi kena sabar sikit....
lurun namzar lurun namzar October 03, 2012
xper, kak. usaha lagi. :)
Cik DaCik Da October 03, 2012
bagusnya...seorang ibu yang sabar... =)
sal ya sal ya October 03, 2012
mula2 mmg macam tu ina. nnt2 okay la dia.
Mama Adam Mama Adam October 03, 2012
Er.. Cuba bawa alisha ke toilet setiap 2 jam. Saya buat mcm tu ngan adam dulu. Walaupun letih nk jaka ke toilet, at least saya x hadapi situasi adam terkencing merata2
Mrs JemariSuri@mama QiSha Mrs JemariSuri@mama QiSha October 03, 2012
gud luck IB..pasti alisya berjaya mengatasi step ini...
aimi adilah aimi adilah October 03, 2012
good girl =)

susah gak ek nk ajar xpki pampers nni
azizah :) azizah :) October 03, 2012
Tahniah Alisha .Percubaan yg bagus kak.lama2 pandai nanti.
kak tini (umialya) kak tini (umialya) October 03, 2012
ishhh... akak dak komen ke blum? rasa2nya dah...
Sally Yatiey Sally Yatiey October 03, 2012
Haha..lama2 pandailah alisha nanti :)
ieedaz @ mama_isha ieedaz @ mama_isha October 03, 2012
Pandainyer alisha..cepat tul die belajar...
ieda ieda October 03, 2012
ekkekek .. x per2 .. berbaloi2 bila dia dah semakin pandai dan terbiasa .. memang gud gurl ;))
fieda fieda October 03, 2012
hihihi..camtu la dulu masa kak fieda train maira..satu hari tu mmg dia cicir jer manjang sampai rasa nk give up dah...last2 lega kan bile dia dh pandai bgtau..
Karukord Jagau's Karukord Jagau's October 04, 2012
X pe...pelan2 aja...lama2 nnt pandai le tu... :)
Farra Izzaty Farra Izzaty October 04, 2012
practice makes perfect gitu , hehehe
Zie Zie October 04, 2012
Biasalah bab cicir, dina dulu sebut mama tertumpah.. hehehe.. macam2...
Deqla manjew Deqla manjew October 04, 2012
good girl alisha.. awk pun good mom!! :)
NoEn NoEn October 04, 2012
alhamdulillah dh mula potty train..hmm sy xthu bile nk potty train alya..
nur anis nur anis October 04, 2012
hehe..takpe kak...baru belajar kan..esok-esok, mesti dah ok..:)
Nida Mohd Nida Mohd October 04, 2012
seronok tapi penat sikit lah..lama2 pasti boleh..anak saya pulak kencing dah lulus tapi kalo berak tak mo keluar walau dah duduk kat tandas tu 15 minit..nak jugak berak kat pampers..adoiiii la...
Deq's Qienz Deq's Qienz October 04, 2012
wahhh tahniah buat alisha n ibu jugak ya..gud gurl la alisha,.
Riena Haiqal Riena Haiqal October 04, 2012
mula2 memang macam tu kot.. kena pelan2 ajar dia la kan.. tgk dah ada perkembangan positif sikit.. dia dah pandai bgtau.. hehehehehe.. (^_^)
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa October 04, 2012
alala sweetnya dia..karau juga lau ari2 basuh seluar dia kan kak..hehe..xpa latih dia plhn2 la..insyallah dia boleh tu
Tihara Tihara October 04, 2012
slow2 nanti dia pandai la nanti..moga mudah segala urusan :)
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan October 04, 2012
lama2 alisha pandai la nanti. tapi jangan biarkan alisha pergi toilet sorang2, kena tengok jugak :)
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey October 04, 2012
lama2 ok la tu :) Dlm proses toilet training lagi :) hehe..
PinkUmmi PinkUmmi October 04, 2012
yeayyy, alisha dah pndi buang air kncing dlm toilet
fiza fiza October 04, 2012
Practice make perfect. Tahniah alisha >_<.
Azi Azi October 04, 2012
caiyok alisha... semoga berjaya... lama2 pndi la tu... klu duk nurseri mesti cepat alisha ni pandai...
shidaR shidaR October 04, 2012
alisha budak cekal, budak cepat bljar insyallah semua dprmudahkan kak :)
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ October 04, 2012
hehehe..alahai alisha...
mencabar sungguh ibu dia nk toilet training..

cma dulu lebih kurang camni gak..tp cpt fedup..last2 seri bljr ckp nk kencing sendiri tanpa diajar.. ohohoh..senang keja umi dia..
Dylla Abas Dylla Abas October 04, 2012
hihihi...bijak Alisha ni..senang nak ajar dia buat apa2 kn :)
ayut ayut October 04, 2012
terbaik lah alisha ni! :)
Si Matatajam Si Matatajam October 04, 2012
Akhirnya Alisha berjaya gak kan free dypers..tak sia2 Ina teruk skit basuh kan seluaq Alisha tu..
wan nurul hezrina wan nurul hezrina October 05, 2012
nurul ni sib baik merah mmg nursery ajar potty trainee..mujurlah nurul topup cket2 jer..alhamdullillah dia dapat catch up..go alishya u can doo..budak bijakkan??
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda October 10, 2012
wah..mkin lame ade perkembang yg positif.. pndai Alisha...
9n0L4 9n0L4 October 30, 2012
hehe. tula org kate pengobanan ibu terlalu byk kan. ;)