Berat badan ketika mengandung...

Cakap bab berat badan, fuyoooo pregnant kali ni naik dengan hebatnya walaupun orang duk kata kecik.. hihii.. TAPI hakikat sebenarnya kenaikan berat badan saya sehingga hari ni.. dalam keadaan belum lagi bersalin ni, dah melebihi kenaikan berat badan ketika dah bersalinkan alisha... So, apa lagi.. cepat tepuk tangan untuk saya... muahahhahah

Emmmm kali ni naik banyak sebab berat badan saya ketika buat buku pink pun dah bermula dengan pen dakwat merah... sangat ringan, berbanding alisha dulu.. tu yang jadi punca.. Lagi satu, time alisha, 4 bulan alami alahan, kali ni... tiada alahan tapi nafsu makan dengan hebatnya.. hehehhe

Ketika Mengandungkan Alisha

Berat sebelum mengandung : 52 kg @ berat badan ideal..!! Sangat2 suka dengan berat ni... hihii
Berat ketika buat buku pink : 48 kg.. turun sebab takda selera makan @ alami alahan...
Berat ketika nak masuk labour room @ 40 minggu : 64 KG

SO, KENAIKAN BERAT BADAN SEHINGGA BERSALIN ADALAH 16KG

Berat pada 05/10/2010 @ selepas sebulan bersalinkan Alisha : 51 kg... Yeayyy.. kembali kepada berat asal.. dalam tempoh sebulan hokay!!... muahhaha.. OPSTTT perlu diingat, BERAT BADAN MEMANG KEMBALI ASAL TAPI BENTUK BADAN... TIDAK SAMA SEKALI... hihii.. Sebelum bersalin montok sana montok sini.. tegang sana tegang sini... lepas bersalin, jatuh sana jatuh sini,  kendur sana, kendur sini... hahahhah.. Jenuh nak 'up' kan balik... muahhahhaha

Ketika mengandungkan Adik alisha

Berat sebelum mengandung : 42 kg @ kurus kering mengalahkan bini popeye.. adehhhh
Berat ketika buat buku pink : 44 kg.. naik 2 kg sebab selera makin bertambah tapi bentuk badan tetap sekeping ibarat tiup angin pun boleh tumbang... hihii
Berat sekarang @ masih lagi berbaki 2 minggu sebelum masuk labour room : 60 kg

SO, KENAIKAN BERAT SEHINGGA 38 MINGGU 18 KG...!!! HEBAT TAK??... LAGI 2 MINGGU MAUNYA SAMPAI 20KG++ SAYA NAIK BERAT BADAN NI... HEHEH

Berat badan sebulan lepas bersalin belum tahu lagi berapa.. nanti lepas bersalin, saya update yer.. tapi mintak2lah saya dapat berat ideal @ 51kg or 52kg... taknak 40kg++ sebab tak nak kurus macam bini popeye lagi... muahahahha...

Ohya, dulu kan, sebelum saya kawen, orang selalu cakap dekat saya, nanti dah kawen & duduk rumah pulak tu.. tak kerja.. CONFIRM BADAN AKAN GEMUK LEPAS BERANAK!!.. Tapi hakikatnya sebaliknya... kesimpulannya, walau apa pun yang kita nak buat, selagi kita tak mencuba, jangan percaya dengan kata2 orang.. (^_^)


Berat badan ketika mengandung...

{ 38 comments.. read them below or add one }

Mrs Lurve Mrs Lurve October 17, 2012
ringganya masa sblm mengandung adik alisha nie, pastu mendadak naik smpai 6okg, fuhhh....riso sy nie, skrg ni bertambah selera mkn, mls je gara2 kenaikan berat badan kena ulang alik cek dkt kk..preggy pertama dulu mcm tue la
Saleha Saleha October 17, 2012
duk rumahlah boleh kurus, pasal kerja rumah tak penah habis.. duk opis mcm saya takdak kerja ni dari 48 dah jadi 64kg.. uwaaaaaaaaaaaaaa
PinkUmmi PinkUmmi October 17, 2012
saya mse mengandungkan aina berat bdn naik byk bile mengandungkan auni berat bdn kurg sket...
Aisy Nasiha Aisy Nasiha October 17, 2012
cemerlang ni.... tp xpe, nati leh kurus ballik.. mana tahu kot lepas ank dua ni bdn ina naik sikit, seronoklah..
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief October 17, 2012
yer 50 ke 55 tu berat badan ideal la kak ina..klu kurus sgt sampai 40 jer nampak xelok pulak kan hehe..memandai jer wani ni haha

done GSCMovies n maxis
izan mama mia izan mama mia October 17, 2012
hiihihi..kita samalah ina..sebelum dapat mia..saya gemuk...hampir 70kg..masa bt buku 48kg....masa cukup bulan..hampir 60kg....dah bersalin hingga sekarang..50kg...hihihi...kurus sikit laa..tapi tak tumbang kalau angin tiup...hiihhhi...ehe..lepas ada anak..kena jaga badan ler..kan...umur makin meningkat..saham kena jaga...jaga mata suami..hihhhii
syawalsimpsons syawalsimpsons October 17, 2012
ya betoi..maktang sokong..kali berat sue x berapa cantik..kejap naik, kejap tuwun
Cik Nur Cik Nur October 17, 2012
Akak jenis susah nak naik berat badan kot ek..?
kalau nur jgn,...patang mkn tido..kembunglah pipi..hehehe
◕ Kawaii D Y S H A ◕ ◕ Kawaii D Y S H A ◕ October 17, 2012
masa mngandung memg org tgok pun nk tlong bwakkn badan, sb naik sampai 84kg dr 56kg.. skrg memg kmbg2, walau diet mcmana pun bdan saya tetp gak mcm tu .. susah nk trun
UmmiAbi UmmiAbi October 17, 2012
Wow..berat yg ideal...:) Best kan berat brtambah utk org kurus mcm kita..Ummi pun tingin sgt nak tambahkn berat bdn...Ummi pn mcm k'ina dlu2,berat sekeping je..Ummi lglah...40kg je...Bg tips cmner nak naikkan berat boleh...?hehe..
Zie Zie October 17, 2012
wah makin kurus lah ina nih.. akak makin di pam pam hehehe
Haryati Faizal Haryati Faizal October 17, 2012
biasalah...surirumah pun ada keje, lagi banyak keje dia dan keje dia adalah yg paling mulia...

takpe kurus pun asalkan sihat, suami pun syg!
ayut ayut October 17, 2012
hihihi...ikut jenis jgk kot kak ina...klu jenis kcik mmg xnek mnae ^^
nita nita October 17, 2012
wah hebat..tapi lepas bersalinkan Aleesya apsal kurus sangat..
kalau akak 1st baby from 40kg to 45kg
2nd baby 42kg to 46kg.. memang ramai tak perasaan akak pregnant.. tapi berat sekarang 48-49kg hehehe..
mungkin umur ina belum sampai 30 lg jadi senang sikit nak turun berat badan tapi bila dah 30plus memang jenuhlah nak turunkan berat badan melainkan kalau pandai jaga makan..
ShimaSalleh ShimaSalleh October 17, 2012
hihihi itu semua ikut pada hormon bdn masing2 Ina :)
Shima pun pernah naik 21kg masa bawak aqil hikhik.. Masa afiq lebih kurang mcm Alisha jugak...
40kg tu mmg kurus sgt kan..

Tapikan, berat kita berdua sama je lah hihihi... Tinggi Ina berapa? Shima 161cm.. Ina mmg nmpk kecik!
SumeSakan SumeSakan October 17, 2012
wahhhh...bunyi macam banyak..tp ina jenis kurus tinggi kompom x nampak kesan sangat kan?chaiyok2 jom lepas bersalin dapatkan balik berat badan ideal kita...hehehehe...semangat mau ada...huhuhuh
nur anis nur anis October 17, 2012
betul betul...adeh..saya ni berat takmo turun jugak..
Mrs JemariSuri@mama QiSha Mrs JemariSuri@mama QiSha October 17, 2012
kira ok la tu ina..mengandung ..js ni tak mengandung tp berat menambah2 camne...huhu
QueeN TerataI QueeN TerataI October 17, 2012
nasibbaik senang turun berat badan lps bersalinkan...
azizah :) azizah :) October 17, 2012
hehehe biasalah akak mula2 megadung adik alisha mane de alahan kan.. baby boy...hehe tu makan dengan jayanya..hehe
Cikgu Ma Cikgu Ma October 17, 2012
saya tengok akak pun memang kurus...maybe akak tinggi sket dr saya...

saya sekarang 42...biasa jerr...bmi cun2....
emma emma October 17, 2012
Camne kak ina bleh kurus camtu? Sy sampai skang masih bfeed syirah tapi berat naik jugak ni :'(
Myra Jay Myra Jay October 17, 2012
Setuju...
Tapi mungkin badan Ina jenis lambat naik..

Myra badan naik rasanya lepas buat endoscope then 2 bulan makan ubat hormon tp masih belum pregnant.

Mungkin sebab tak ngandung sama badan cepat naik, kalau ngandung then bersalin mungkin lain..

BTW thanks Ina tolong doakan Myra ;D
Nida Mohd Nida Mohd October 17, 2012
banyak jugak naik tu..takpe, mesti boleh turun punya..lagi-lagi kalo brastfeed baby..
Si Matatajam Si Matatajam October 17, 2012
Bestnya Ina, tak dak masalah obesiti lps bersalin..
Riena Haiqal Riena Haiqal October 17, 2012
masa mengandung kan Haiqal memang berat badan naik dengan jayanya 64.5 kg.. lepas bersalin kembali la 50 kg.. sekarang ni bersalin kedua ni 4 bulan baru naik 54kg..
Mama Adam Mama Adam October 17, 2012
Hahaha... Sya dulu naik 25kg. Alahan mmg teruk, tapi selera mkn ok. Hihi

Pastu, mmg x turun ke berat asal pun. Start 48 kg, last 74kg. Muhahaha.... Turun pun takat 57kg je... Byk yg melekat
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa October 17, 2012
sha pun da mkin brat hahaha
iEdA iEdA October 17, 2012
beshnyer akk ringan jer...ida neh nk turunkn tp ttp xnak turun...tp yg penting akk + baby chat ^_^
sal ya sal ya October 18, 2012
memang susah nak naik berat badannya. sama la macam akak. ni pun dah mkn banyak sebab kalau masak tak ada org nak habiskan kita la yg kena makan. huhuhu...
Mrs Velentine Mrs Velentine October 18, 2012
bestnye berat badan 42,,,
NoEn NoEn October 18, 2012
xpe janji lepas bersalin turun balik ;D
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna October 18, 2012
berat saya payah nak naik..
shidaR shidaR October 18, 2012
berat bawa ank kak xpe heheee ^_^
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat October 19, 2012
cam cr anak pertama mengandung badan tak naik sangat....bila anak kedua mengandung badan naik terlebih daripada mengandung anak yg pertama...
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan October 21, 2012
kalau 40kg, alisha boleh angkat akak ni :)
9n0L4 9n0L4 November 07, 2012
awat kurus sgt mase ngandung kedue tu? huhu. alisha la ni dera ibu die. :)