Alisha terkucil (^_^)

Dah lama Alisha ni tak terkucil tau.. kiranya dia dah boleh bagitahulah bila nak kencing kan.. Tapi, 3 hari yang lepas kot, Alisha boleh terkucil.. hihii.. Macam ni cite dia... Saya tengah tengok komputer, Alisha pula ada dalam bilik.. saya dah nampak dah sebelum tu yang si alisha ni duk angkut kerusi merah masuk bilik.. confirm2 ada benda yang dia nak ambiklah kan...

Tiba2 saya terdengar alisha sebut "Cing.. cing..." @ "kencing... kencing"... lepas tu dia terus datang dekat saya sambil bagitahu yang dia dah terkucil.. seluar dah basah.. hihii... Saya pun apa lagi, terus masuk bilik tengok dekat mana yang dia terkucil tu...

Rupa2nya, alisha terkucil atas kerusi merah... heheh.. Kesimpulan yang saya dapat buat dekat sini, ketika alisha tengah memanjat atas kerusi merah, tiba2 dia rasa nak kencing.. tapi disebabkan, dia masih kecik, tak reti nak turun cepat2 dari kerusi merah tu.. akhirnya, dia tak boleh tahan lalu terkucil lah alisha.. heheheh

Di siang hari, alisha dah boleh di kira lulus lah free diapers ni.. lepas ni, saya akan start dengan step kedua pulak... di malam hari, saya akan lambatkan alisha pakai pampers... maksudnya, hanya pakai ketika nak tidur je... Bila berjaya barulah masuk step ketiga... tak pakai pampers walaupun tidur di malam hari.. (^_^) Ohya, tapi di siang hari, alisha tidur memang tak pakai pampers tau... 

Eh, tapikan, tak taulah sempat or tak step kedua ni.. sebabnya, saya ada masa 2 minggu je lagi sebelum bersalin... Rasa macam tak sempat sebab minggu depan je saya akan ada dekat rumah saya ni, lepas tu dah balik kampung, tunggu masa nak bersalin.. Jika tak sempat, usaha free diapers sepenuhnya untuk alisha, saya akan sambung after pantang @ ketika dah balik duduk sungai petani nanti.. (^_^)


Alisha terkucil (^_^)

{ 57 comments.. read them below or add one }

kak tini (umialya) kak tini (umialya) October 19, 2012
biasalah tu di dalam nak biasakan diri..
UmmiAbi UmmiAbi October 19, 2012
Waah...dh byk kemajuan alisha..Ummi bangga dgn kamu sayang..Nt ajarkan wafa diaper off ye alisha..Ckp kt adik wafa tu yg kiter dh besar..xboleh pkai diaper dah tau...hehe
Nurul Husna Nurul Husna October 19, 2012
alahai...kesian alisha...xpe, alisha kecik lagi kan.. :)
Nurul Husna Nurul Husna October 19, 2012
alahai...kesian alisha...xpe, alisha kecik lagi kan.. :)
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI October 19, 2012
btol gak kesimpulan akk tu =)
Riena Haiqal Riena Haiqal October 19, 2012
cing cing... alahai Alisha... takper la kan Alisha..bila dah jadi kakak mesti automatik dia pandai kot
ieda ieda October 19, 2012
ekekek .. aah kan .. dia risau nak turun cepat2 nanti jatuh .. hurmm x perlah tuu .. nanti dah lama2 dia akan biasa ..

kalau mlm ina , bagi dia pakai lewat , dan kalau boleh sblm tidur biar dia kencing dulu .. lepas tuu try kunci jam dlm kul 3 .. kejutkan dia kencing .. insyaallah akak selalu buat macam tuu .. skrg zahrien nak kencing dah boleh bangun sendiri ;)
nur anis nur anis October 19, 2012
xpe kak..sekali sekala je terkucil..:)
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha October 19, 2012
wahhhhhhhhhhhhh..npa tu?xsempat msk tnds eh?
Mrs Lurve Mrs Lurve October 19, 2012
alahai heheheh...xpe, alisha dlm proses pembelajaran lg
maya amir maya amir October 19, 2012
heheh... takpe, kite cuba lagi alisha.. so far ni dah cukup bagus dah..:)
adyna adyna October 19, 2012
mesti sebab dah terlalu leka main..sampai terkucil..hehehhe
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat October 19, 2012
hihihi biasalah tue permulaan nak belajar....
Izan Ishak Izan Ishak October 19, 2012
kak izan dpt bayangkan camna alisha tak sempat turun kerusi merah tu sbb tak thn nak kencing dah... hehe...
Cik Mai Cik Mai October 19, 2012
hehe..cik mai pon tengah ajar zameer untuk free drypers..hehe macam dogaan jugak..tapi kelakar pon ada....

Tihara Tihara October 19, 2012
as salam,

insya Allah muga dimudahkan segalanya, nati save sikit pampers untuk adik dia kan..tc ina.. :)
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief October 19, 2012
agaknya xsempat turun dr kerusi tu sbb terkucil kt situ gak kan hihihihi

done baskin robbins
anitadiana anitadiana October 19, 2012
salam ina..sori lama tak singgah sini...alisha dah tak tahan sangat lah tu..kian alisha..kak ita pun nak ajar alisya masa dalam pantang nanti..sekarang susah sikit coz siang duduk rumah pengasuh...
lizz lizz October 19, 2012
ololo alisha terkucil yer...takper...
tak sempat nak turun dari kerusi yer...
dulu anak saya malam2 tu sebelum dier tidur kena shishi dulu lepas tu lelama dia tak yah pakai pampers lagi...
dah tak lama lagi nak bersalin yer sekejap jer masa berlalu kan..
iietamalek iietamalek October 19, 2012
terkuchil yer..hehe

wah! bestnyerr add baskin robin menarinari...
SumeSakan SumeSakan October 19, 2012
wahhh dah bleh jimat nih....teringin gak nak ajar sara..tapi tu lah hantar taska kan?susah ckit...sara pun dah pandai bgtau nak cing or nak yak...tapi kalau time dah sedia dalam bilik air...hahahahahaha
Joanna Yunus Joanna Yunus October 19, 2012
tak tahan betul alisha agaknya tu
Momma AA Momma AA October 19, 2012
usaha lg intan berlian.. smoga berjaya dengan misi ini.. hehe.. amin...
PinkUmmi PinkUmmi October 19, 2012
tahniah alisha dah free diapers...tahniah kpd kak ina jugak...

p/s kak ina nti bg alamat kg leh???rsenye sy de "hutang" ngan akak nih...bru teringat sbb td tgk dlm diari...sorry kak betul2 lupa...
syawalsimpsons syawalsimpsons October 19, 2012
insyallah bila sue jadi balik penang bulan 12 ni...sue singgah jumpe ina ye...nnt sue calling2..
jaakechik jaakechik October 19, 2012
xper, blaja siket2..nanti ok la tu dia..hehe...
Nora Karim Nora Karim October 19, 2012
biasa la tu.. sekali sekala mmg akan terkucil jugak... sama dgn alisya akak... hehe
pinky pinky October 19, 2012
hehehe....tak pe Alisha... learn from the mistake okayh...
Bui Junaidi Bui Junaidi October 19, 2012
ANAK2 KAK BUI DULU PUN MCM TU..TP LAMA2 ALHAMDULILLAH..SAVE BAJET BELI PAMPERS..TP SEKARANG SEKALI SEKALA ADA GAK TERKUCIL MS TIDUR MALAM..^_^
Haryati Faizal Haryati Faizal October 19, 2012
hihi...ok la tu, dlam proses blaja...
Nazayiena Nazayiena October 19, 2012
Caiyoklah Alisha skrg dah x pki pampers lg,tp bab terkucil tu memang betul kot ibunya ckp lmbt nak turun dr kerusi tu.
Si Matatajam Si Matatajam October 19, 2012
Ala sekali sekala terkucil takpa tu.. Sementara dia nak biasa tu...tapi Kira ok la kan awal2 lg dah ajar tak pakai diapers ni..
Cik Nur Cik Nur October 19, 2012
xsempat tu, kalau sempat tntu dia xterkucil.. :)
kinara kinatara kinara kinatara October 19, 2012
wah cantinya blog akak:)

kina follow sini:)
ayut ayut October 19, 2012
semoga berjaya kak ina...harpa cepat2 alisha lulus utk malam pulak :)
Mrs Velentine Mrs Velentine October 19, 2012
xpe terkucil sekali sekala je..
azizah :) azizah :) October 19, 2012
tak tahan sgt nak terkencing tu yg terkucil kot..kalau kita pon...hehehe
kak tini (umialya) kak tini (umialya) October 19, 2012
ishhhhh akak blum komen lg yer n3 ni???
Azi Azi October 19, 2012
teruskan usaha intan, semoga berjaya alisha...
shidaR shidaR October 19, 2012
hehee..biasala kalo tkucil tu kakak..ank buah shida bantainye dekat ofis shida naseb time nk balik org pon xde hehee..tpaksa mop dlu baru balik hehee..
fieda fieda October 20, 2012
alisha pasti boleh kan..hihihi
lynn kamarul lynn kamarul October 20, 2012
ina, pantang nnt kat mana eh .. chemor, perak kan
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ October 20, 2012
hihih..gud gurl alisha...chaiyok3! :)
syiela syiela October 21, 2012
memang tk sempat nak turun tu yg buatkan dia terkucil tu
Mummy GreenyHouse Mummy GreenyHouse October 21, 2012
good job ibu alisha! insyaAllah sempat. moga berjaya.. :) tibe2 teringat time toilet train my Aleesya. :p lps ni turn train si adik pulak..
ShimaSalleh ShimaSalleh October 21, 2012
Kalau tak sempat, kena la abah Alisha yg tolong usahakan hihihiiii
NoEn NoEn October 21, 2012
xtahu bila nak ajar alya potty train
cuma sekarang ni alya akan suruh tukar CD dia kalau dia dh kencing/berak
Deq's Qienz Deq's Qienz October 21, 2012
Untungnya jadi ibu spenuh masa kan?? Macam sy sndiri tak sedar masa bila qhayra dah xpkai pmpers.mklumlah ank tgai gan bb sitter je jadi ptg n mlm je gan sy..naseb la nk wat cmna.ksg2 sy agk sibuk smpy xdak masa gan ank..kdg2 sian jugak gan dia.
Deqla manjew Deqla manjew October 22, 2012
takpe lepas ni mesti terer...xmo terkucil lg yg alisha!! :)
wan nurul hezrina wan nurul hezrina October 22, 2012
merah nurul dah tertunggak sampai step nak pakaikan malam2..sampai skang ngah try tak pakaikan pempes malam2.siang ari lulus dah.huhu

arituh ada terlepas sekali terkencing.boleh syokk dia leanding atas kencing dia.huhu tak tahan2 kencing kat toto yang tebal.masak nurul nak kena basuh.pulaknie tengah sik ujan jer kat sini..baulah hapak.huhu
sal ya sal ya October 23, 2012
tak sempat nak train alisha kan? tak apa lepas 2 bulan blh train semula.
9n0L4 9n0L4 November 07, 2012
hehe. pandai pulak die bagitahu tu. stgh budak, duk senyapppp je. :)