Perut gatallllllll......

Normallah kan bila perut ibu mengandung ni gatal2 kan... Tapi saya tak garu pun.. just gosok2 macam tu je dengan tangan + sapu baby oil.. Yela, risau gak nanti  lepas bersalin perut dah tak cantik... hihii

Cuma yang menjadi masalah saya sekarang ni, perut saya bukan setakat gatal.. TAPI dah jadi merah2 + bengkak2.. Alaa macam kalau kita kena tahi ulat tu.. kan dia jadi timbul bengkak2 & merah2.. camtulah.... Actually, sebelum ni kulit saya jenis sensitif, nyamuk gigit pun dia boleh bengkak2.. tapi tu dulu.. lepas bersalinkan alisha dah hilang.... 

Ni baru 2 3 hari ni jadi balik.. tu pun dekat perut yang tengah memboyot ni.. adehhh... dah la tengah gatal yang amat... Rasa macam nak je garu perut tu puas2... heheh.... Nak buat macamana yer u all... gatal sangat ni... 

Eh jap, nak tambah sikit... u all tau tak, alisha kan, suka sangat main pusat saya.. suka pegang2lah... ciumlah.. alahaiiii.. mentang2lah pusat ibu dia ni dah 'terkeluar'.. hahahha... Ibu2 mengandung semua pusat akan jadi timbul kan.. hihii.. Anak2 u all ada tak yang suka main dekat pusat tu... (",)


Perut gatallllllll......

{ 61 comments.. read them below or add one }

teratak hati teratak hati October 15, 2012
Teruk jgk gatal tu..tp tk tau nk buat camane..tp baik jgn letak ubat sebarangan..tkut efect kt baby ke..anak sy tengah menyusu suka main pusat walaupun tk timbul pun..hehe..
lynn kamarul lynn kamarul October 15, 2012
perut ibu mengandung akan tegang kan. sy tengok perut kawan aritu smpai luka2 cos dia mgaru. ina klu boleh elakkan la eh. ada krim utk perut kan
Tihara Tihara October 15, 2012
oo alisha pelik la tu :)..bubuh cream gatal2 takde ke ina?
kak tini (umialya) kak tini (umialya) October 15, 2012
sapu losyen tak jadi gak? biasanya ia sementara jer, bersalin jer trus hilang
◕ Kawaii D Y S H A ◕ ◕ Kawaii D Y S H A ◕ October 15, 2012
xtau la, sb ank kecik lg, hehehe... tp masa ngandung memg perut gatal tapi jgn garu, gosok je... sapu minyak kelapa dara gak supaya perut tak merekah
Deqla manjew Deqla manjew October 15, 2012
owh cam tu erk alahan ibu ngandung..
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ October 15, 2012
scratch mark ke kak?
mungkin akak alergic kut??

men pusat?? hehehe..sweet je alisha ni hehehe..
Aisy Nasiha Aisy Nasiha October 15, 2012
ooo, baby boy lah ni ek? pusat sy dua kali pgnnat pun terkeluar.. yg aritu Naim takdelah nak main sebab tak lah gatal sangat... biasa je..
Mrs Velentine Mrs Velentine October 15, 2012
sya tak mengandung pun anak suka main pusat..siap korek sebab dlm..hahaha....cuba sis pakai bio oil mungkin boleh kurang skit..
PinkUmmi PinkUmmi October 15, 2012
masa mengandungkan auni dulu saya suka main korek2 pusat..hahaha..tak senonohkan saya kak ina....skang fiil suka korek pusat tuh diwarisi oleh auni...

kak ina apa tuh tahi ulat?memg nama die tahi ulat ke???tak pernah dngar pun psl nih...
Aisy Nasiha Aisy Nasiha October 15, 2012
ina...kalau pusat terkeluar tu selalunya baby boy...famili sy mcm tu..
Kakzakie Kakzakie October 15, 2012
Sapu minyak Intan.. Kalau boleh memang jgn garu.

Alisya ni cutelah. Main pusat mama ye:)
Joanna Yunus Joanna Yunus October 15, 2012
tak juga akak dulu Qayyum dengan sumaiyyah 2 pusat tersumbul.... malahan kalau nak tahu pusat akak ni dalam sangat....

tentang gatal tu akak dulu arwah mak suruh letak bedak sejuk... ok le tak le gatal.... intan boleh le cuba kalau nak...
aizamia3 aizamia3 October 15, 2012
jangan garu, nanti tinggalkan kesan.. :(
sapu minyak, gosok perlahan-lahan.. ;)
♥♥azatiesayang ♥♥ ♥♥azatiesayang ♥♥ October 15, 2012
salam Ina..rasanya klu ina g farmasi ada cream tuk gatal2 kat perut bg ibu2 yg mengandung.
Alisha geram kot tgk pusat yg trjonjol tu :)
Cik Nur Cik Nur October 15, 2012
xtahu lah nak buat mcm mana kak.. xde pengalaman.. tapikan, kalau boleh jgnlah garu.. luka nanti...faham2 je la bila dah dapat garukan..hihih
azizah :) azizah :) October 15, 2012
tak pasti la kak pakai ape...tp yg penting jangan garu yer...
Nida Mohd Nida Mohd October 15, 2012
huduh kan tengok pusat yang terkeluar tu..huhuhu...anak saya pun suka main..saya sapu myk zaitun kalau gatal, ms anak kedua saya sapu bio oil..dua2 berkesan..strechmark pn kurang..perut makin meregang dan makin membesar sebab tu jadi gatal tu..
Nora Karim Nora Karim October 15, 2012
jgn garu nanti jadi teruk pula... gosok/sapu-sapu manja je ina... :p

alisya ngan faris tak pulak main pusat... tapi dorang suka main siku... kadang2 sampai luka... haih!
Myra Jay Myra Jay October 15, 2012
Hheee, ye kot sebab Firas pun suka main pusat, dulu masa Ummi dia pregnantkan Ilhan dia main pusat Ummi dia, sampai sekarang dia still suka pegang.
Bukan setakat pusat Ummi dia, pusat Myra pun dia pegang gak..hehee ;)
Ema Blog Ema Blog October 15, 2012
elok sapu minyak jer..kan garu takut melarat meleceknya...
ieda ieda October 15, 2012
biasanya akak letak krim sblm tidur dik .. dan kalau nak keluar tuu akak letak bedak ..
hurmm x pernah lak kena gatal2 macam tuu , kalau ketara sgt gatalnya kena jumpa dr , jgn garu risau melecet dan boleh luka ..
eB eB October 15, 2012
eB pn sm, tapi eB garu jerk. raser la menggerutu...
baru la nikmat, ha3... bengkaka kan? ;p
tapi so far dh 2 kali bersalin, x tinggal parut pn. alhamdulillah...

pusat x terkeluar plk... 3 kali g2 :)
lizz lizz October 15, 2012
saya tak penah lagi rasa gatal kat perut time ngandung...orang kater kalo gatal kat perut orang kater garu ngan sikat untuk elakkan kesan pada perut kiter...comel sangat alisha...suker main perut ibunyer yer....
Miss Anisah Miss Anisah October 15, 2012
Sy kena jugak... So elakkan pakai seluar ke kain bergetah.. Pakai dress je ari2.. Huhuhu
Norzie hany Norzie hany October 15, 2012
Tak pernah pulak alami mcm ina ni...rasanya lebih baik jumpa doktor.
eita eita October 15, 2012
x pernah alami situasi gini..hehehe
Cikgu Ma Cikgu Ma October 15, 2012
hahaha..tergelak saya tang alisha main pusat tu..sebab saya suka main pusat mak time dia mengandung dulu...hihi

g klinik kak..kang melarat nanti..maybe leh sapu krim yang bleh hilangkan gatal tu ^_^
aimi adilah aimi adilah October 15, 2012
sapu krim gatal r kak.......

econize .. nie name ubt yg slalu aimi gune bile aimi kne gatal2.......


ahahahha alisha2
Mrs JemariSuri@mama QiSha Mrs JemariSuri@mama QiSha October 15, 2012
js dulu suka guna sikat..sbb kalau kuku mmg lekat parut nti..hihi..hodoh plak perut kite...
Papa Mifz Papa Mifz October 15, 2012
Mifz kadang2 suka gak main pusat PM...hehe
Karukord Jagau's Karukord Jagau's October 15, 2012
aiseyman...saya no kumen hehehee
ShimaSalleh ShimaSalleh October 15, 2012
Aduhaiiii la.. cuba tukar pakai bio-oil pulak.. shima masa prgnt aqil pki bio-oil. lepas tu masa prgnt ke2 mmg tak pakai apa, perut pun just rasa gatal sikit2 je la mungkin kesan dr pakai bio-oil yg 2botol dulu tuh kikikik...

Aqil tak main pusat tp dia peluk perut je hihihiii
inazamri inazamri October 15, 2012
pusat akak time peknen mmg terjojol gak.Time gatal kat perut tu akak dok usap2 je la.nak garu org kata tak bole.
C'Jai C'Jai October 15, 2012
akak dulu kalu tak tahan sangat amik sikat garu slow2...
maya amir maya amir October 15, 2012
sapu minyak zaitun ina:)insya Allah..
maya amir maya amir October 15, 2012
sapu minyak zaitun ina:)insya Allah..
Si Matatajam Si Matatajam October 15, 2012
Sama la..M dulu pun gatal sangat perut tu..tapi M gosok2 ja..
TiranaAduka TiranaAduka October 15, 2012
salam sis

Alamak...hehehhehe
Sis ..saya baca komen2 je
sal ya sal ya October 16, 2012
tak ada pulak macam tu.



done drypers & lifebuoy.
Aju Mohit Aju Mohit October 16, 2012
memang rasa nak garu je kan ina, akak tak pernah jadi mcm ni, tp kalau sebelum ni pernah terjadi, hopefully akan elok pas bersalin, ;)
NoEn NoEn October 16, 2012
jgn garu..nanti buruk lps bersalin
fieda fieda October 16, 2012
kak fieda duk jer garu masa ngandung yg first dulu..tak tau kan..kak fieda dulu pusat tak timbul sgt..
Nurul Husna Nurul Husna October 16, 2012
hehe....sy blum pregnant lagi..xtau mcmn..tp akak jgn garu la...kang lain jadinya...
nur anis nur anis October 16, 2012
alisha pelik kot pusat ibu dia lain dengan pusat dia..hihi
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa October 16, 2012
sha mcm pernah dgr yg kalau gatl garu pakai sisir kot..hehe..
Riena Haiqal Riena Haiqal October 16, 2012
masa mengandung kan Haiqal memang tak der la perut gatal2 ni. harap2 yang ni pun takkan ada la... takut juga rasanya..
Mrs Lurve Mrs Lurve October 16, 2012
sy pun tgh cari gak solution utk perut gatal nie, dan cream apa yg sesuai supaya perut xmerekah huhuhuhu
izan mama mia izan mama mia October 16, 2012
saya dulu,..pusat elok jer tak timbul..hehhe
Haryati Faizal Haryati Faizal October 16, 2012
hihi...mesti alisha dok gentel2 pusat ina kan?
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief October 16, 2012
better jgn garu kak ina tkt melecet nanti..pakai bio oil pun ok
mama aryan mama aryan October 16, 2012
adam dulu suka tengok perut akak..skrg ni pun kalu ternampak perut akak dia mesti cakap..perut mama ada baby ye
fiza fiza October 16, 2012
Saya masa dah hujung² pegnant tu bukan perut jer gatal, tapi satu badan gatal². Saya sapu baby oul jer. Kurang lah sket.

Pusat saya tak terkeluar tau. 3 kali pegnant pon mcm tu gak. Cantik jer...hehehe...
wan nurul hezrina wan nurul hezrina October 17, 2012
perut2 sensitiplahtuh sbb lepas bersalin ilangkan?nnt yang num2 nie pun lepas bersalin akan ilang insyaallah..

nurul masa preggy mmg sangat gatai kadang tak perasan masa tido dok garu
Dylla Abas Dylla Abas October 17, 2012
main pusat...?? hehehe...mesti comel >_<
anitadiana anitadiana October 17, 2012
kak ita pun gatal juga..garu juga..tapi perut ok lah..
Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY October 17, 2012
alahai xdpt nak bantu,

k.eija dulu masa 1st preggy pun alami masalah yg sama, gatal kat perut bila g klinik dia bg cream tp bila sapu x hilang gak gatal tu..k.eija garu jerk..huhu, tp kali kedua preggy xde pulak alami masalah gatal2 di perut..

hehe..Zaquan dulu pun sama suka main pusat masa k.eija ngandungkan Ziqry..
ayut ayut October 17, 2012
kalau tangan kena gatal2 lap gan air suam..perot gatal....takde jawapan.hihihi ^^
Masya Masya October 17, 2012
pusat terkeluar tanda² jantinan baby girl tau hihihihi... (jgn taksub caya sgt) sy pun x pasti kebenarannya....

ina tak sapu losyen ke kat perut tu.. dulu sy sapu losyen kahs untuk perut ibu mengandung tau jenama pureen... alhamdulillah lps bersalin pun perutt cantik hihihihihi
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan October 21, 2012
alisha pelik sebab pusat akak tak sama dengan pusat dia dah. hehe
9n0L4 9n0L4 November 03, 2012
die igt pusat tu membolehkan die main dgn adek die kot. hehe.