Kebaikan memakai Bengkung

Betapa rindunya saya dekat u all... Rindu nak nak buat entry sebab banyak sangat yang saya nak cerita pasal alisha & adik alisha + rindu nak blogwalking... tapi tu la, masa agak terhad... blog u all pun dah lama tak terjah... maklumlah, time berpantang ni lah saya nak kene jaga badan pun.. nanti tak jaga 'out' lah body... muahhahah

Ohya, sebut pasal 'out' lah body ni, semalamkan, ada nurse datang checkup saya dekat rumah tau.. So, dia nak check luka jahitanlah kan.. so, terpaksalah bukak seluar kecik.. sekali dia tengok saya susah sangat nak bukak... So, saya bagitahulah....

Saya : Bengkung ni panjang sampai ke vontot..tu yang susah sikit nak bukak seluar 'kecik' 

Nurse : Eh, pakai bengkung ke.. kalau saya tak pakai dah..

Saya : Eh, saya tak nak perut saya buncit (sambil gelak)

Nurse : Nanti buatlah sit up

Saya : Saya tak rajin nak ber sit up ni...

Nurse : Belilah korset.

Saya : (Senyum)

Secara peribadinya saya terkejut sebab dia boleh cakap macam tu dekat saya.. yela, dia pun melayu & lagi tua dari saya.. Selama ni saya ingat semua orang melayu memahami kepentingan berbengkung ni.. Nampaknya saya ni kategori yang kolot lah yer... masih pakai bengkung... hahhahah.. Tapi saya tak kisah... lebih baik mencegah kan u all... Walaupun panas walaupun ketat tapi tak kisah.. janji body boleh dapat yang asal... Jaga badan untuk tatapan mata suami tersayanglah katakan.. muahhahhahah

Ohya, alang2 tu, nak tulislah sikit apa kebaikan memakai bengkung ketika di dalam pantang...

1) Rahim kita akan cepat kecut

2) Merampingkan semula pinggang kita..

3) Ia jugak dapat membentuk potongan badan & vontot... Ohya, tapi pastikan bengkung kita tu sampai ke vontotlah yer.. kalau setakat pinggang je nanti tak cun gak.. sebab kang tak pasal2 pinggang ramping tapi vontot lebar... kang jadi macam buah pear pulak.. (^_^)

4) Elak perut kita masuk angin maklumlah, time berpantang ni.. macam2 angin yang berminat nak masuk.. hihii

5) Ia jugak mengelakkan otot perut kita ni kendur & menggelebeh.. 

6) Elakkan perut dari buncit

Banyak lagi sebenarnya.. Ohya, TIPS UNTUK U ALL... KALAU U ALL BETOI2 NAK PASTIKAN PERUT U ALL BACK TO NORMAL, MAKAN SELEPAS BERBENGKUNG TAU... MAKSUDNYA, PAKAI BENGKUNG TU DULU BARU MAKAN... (",) Macam saya buat seperti apa yang opah saya ajar... Bangun awai2 pagi.. siap semuanya dulu baru makan.. maksudnya, dah siap bertungku, berurut, berbengkung & mandi baru makan... (",)

P/s : Tak sabar nak tempek gambar Alisha & adik Alisha banyak2 dekat blog ni.. Nak bercerita pasal mereka berdua.. (^_^)

 
Kebaikan memakai Bengkung

{ 59 comments.. read them below or add one }

Mrs Velentine Mrs Velentine October 29, 2012
Kak sya suka pakai bengkung..sebab selelsa jer..tak rasa perut mengeleber...
Mrs Lurve Mrs Lurve October 29, 2012
sy suka jgk pakai bengkung..ari2 wpun pantang gugur tetap pakai bengkung..hasilnya memg best..pingang memg ramping sungguh..disamping breast dan pungung yg terletak cantik hehehe..
syawalsimpsons syawalsimpsons October 29, 2012
sue pon pakai bengkung gak...bila nurse datang check..mmg bukak la..pastu pasang balik..so far org yg urut sue pon kata peyot nipis...ramping ja...kakkakak...kembang semangkuk jap
Aju Mohit Aju Mohit October 29, 2012
betul tu berbengkung memang penting, takpe ina akak tgk ina ni kecil molek even pregnant mesti tak susah nak turun hehe
✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ ✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ October 29, 2012
Ma nieza pon ajar macam tu..biase nieza siap semua baru makan..kadang tgh ari baru dpt makan..yela nak bertungku lagi..mandi anak lagi..last tgh ari br dpt mkn..tp pagi tu dh siap minum susu la
nanakimie nanakimie October 29, 2012
nana pun xsabar nk ngk aksi alisha n adik:)
Deq's Qienz Deq's Qienz October 29, 2012
kak ina cm sy la..pakai smpay abes pntang..kdg² abes pntang pon pakai bukan pa takut perut buncit..hahaha :)
Riena Haiqal Riena Haiqal October 29, 2012
saya dah sedia dah bengkung.. nak cantikkan badan balik lepas ni.. heheheheheh
PinkUmmi PinkUmmi October 29, 2012
saya pun mcm kak ina..berbengkung...berbengkung nih memg byk kebaikannya...
Joanna Yunus Joanna Yunus October 29, 2012
Akak pun tak berbengkung sebab akak operate masa melahirkan.....tapi rasanya tang berbengkung nanti perut cantik tak juga kot sebab akak tengok ada yang pakai tak pun back to normal hehehehe
Cik Nur Cik Nur October 29, 2012
xkisahlah apa org nak kata, nur pun kalau boleh nak amalkan bengkung ni kalau dah besalin nanti...

mmg byk kebaikannya..

nur pun xsabar nak tgk pic alisha dan adiknya..:)
aizu's life aizu's life October 29, 2012
sronok dgr pasal berpantang.. xpe.. slim punye pasal, bengkung pn bengkung la :)
Cinta Misteri Cinta Misteri October 29, 2012
Aduh, sengalnye misi tu. Apelah kan...masa CiM brpantang dulu pun pkai bengkung smpi ke betìs tau. Tkmo nanti pinggang ramping, vuntut plak gedebe mcm itik gembo2
Haryati Faizal Haryati Faizal October 29, 2012
setuju ngan ina, yati pun masih amalkan berbengkung, yang takmo pakai tu mungkin skrg tak nampak kesan dia lg, nanti dah tua baru rase(org tua yg kata)....
nita nita October 29, 2012
betul juga ina, bengkung ni memang bagus, sayang sebab 1st baby akak tak pakai sebab masa tu takut nak pakai sebab operate.. masa 2nd baby mak bidan tegur pasal perut dah tak cantik pasal 1st baby tak amalkan bengkung.. sekarang ni perut mengeleber la pulak..nak sit-up ermm taklah kot..hihihi

akak pun tak sabar nak tengok gambar terbaru alisha dan adiknye...
mama aryan mama aryan October 29, 2012
berbengkung tu wajib bg akak masa dlm pantang,lepas pantang pun kdg2 akak akan pakai juga,stokin pun klu cuaca sejuk pakai juga.. x sabar juga nak tgk gambar alisha & adiknya
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P October 29, 2012
hehee..nurse moden tu. tak sabar nak tengok banyak2 gambar adik Alisha dan kakak yang melayan :)
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P October 29, 2012
hehee..nurse moden tu. tak sabar nak tengok banyak2 gambar adik Alisha dan kakak yang melayan :)
Deqla manjew Deqla manjew October 29, 2012
hahaha.. lawak lak tang buah pear tu..nmpk menarik gak tu...hikhik...wat masa ni deqla x pakai lg la yer bekung2 ni...huhu
eB eB October 29, 2012
mcm x percayer jerk nurse tuh leh ckp g2, sbb eB kat putrajaya, hospital sendiri srh berbengkung siap ajar lagi camner cara nk berbengkung... lain kandang lain kambingnyer kot ;p
◕ Kawaii D Y S H A ◕ ◕ Kawaii D Y S H A ◕ October 29, 2012
xdapat pkai sb bersalain operate... takut nak pkai.. nak pkai skrg mlas la pilak.. tp ramai kata perut sy xdala nmpak buncit..hikhik.. so kena jge mkan je
Ibu Lala Ibu Lala October 29, 2012
Dah selamat sumenye ye. Alhamdulillah. Tak sabar nk tgk muka bb. Ermm...geram nak cium bau bb. Dlm pantang akk mmg pakai bengkung ni tapi yg x tahan tu lepas setengah jam pakai bengkung tu mula la 'lari' dari kedudukan asal. Udahnye duduk atas pusat.
Anisa Anuar Anisa Anuar October 29, 2012
pakai dulu ea baru makan...hahaha...okay nmpk sgt byk benda tak tahu...
emma emma October 29, 2012
Laa septtnye nurse tu lg support kite kn.. tp lain org lain care die kan k.ina. sy dulu sampai 3bulan pakai bengkung lg. sebab takut sangat perut buncit, mkn pn sm cam petua opah k.ina, siap sume br mkn. kite org prmpuan ni mmg kena jaga betul2, baru lah suami sayang ;)

#rindu nak baca entry kak ina ttg alisha ngn adk alisha..
Dhia Dirham Dhia Dirham October 29, 2012
yeah semoga ramping n seksi !
fiza fiza October 29, 2012
Saya pakai gak bengkung masa dlm pantang, tapi tak hari2 lah. Alhamdulillah...perut tak muncit, cuma tu lah, tgh nak kasi perut tegang. Maklumlah...dah 3 org dok dlm perut tu ☺☺
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief October 29, 2012
bukan kolot la kak ina pakai bengkung tu untuk kesihatan kita juga hehe....kak ina wani msg kak ina tanya khabar kak ina dgn alisha n baby tp msg mcm xsampai jer sbb msg failure bukan delivery napa ntah jd mcm tu....

done astro on the go...

salam aidiladha utk kak ina dan keluarga :)
ieedaz @ mama_isha ieedaz @ mama_isha October 29, 2012
berbengkung ni mmg kena displin kan..br la dpt perut yg cantik..takler buncit nanti..ehhe
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ October 29, 2012
ya..btl2..cma dua2 anak guna bengkung coz nk rapatkan pinggang semula..hihi..dlm pantang ni la time sesuai nk jage..klu hari lain..hhmmm...
ShimaSalleh ShimaSalleh October 29, 2012
suka jugak berbengkung. Ingat nak buat 3-4 bln tp bengkung lilit tali kasut tu cepat aje longgar, x ngam pulak nak pakai bila perut dah kurus cewah! hikhik
ieda ieda October 29, 2012
aahhaha pelik kan ..
hurmm tapi rasanya ada je nurse yg x amalkan bekung2 nie .. sbb akak pernah jumpe , masa akk berpantang dulu , akak x pakai bengkung dia tanye , bila akak jawab akk operte dia cakap ok lah , x yah bekung2 nie .. menyusahkan hohoho .. pening kepala akk dgr ekeke ;)
shahdiana shahdiana October 29, 2012
apa orang nak kata tak penting yang penting body ina mantap...hahahha
fieda fieda October 29, 2012
ina..pelik plk kak fieda bile nurse tu ckp gitu..
fieda fieda October 29, 2012
ina..pelik plk kak fieda bile nurse tu ckp gitu..
azizah :) azizah :) October 29, 2012
jijah pon suka pakai bengkung.. masa gugur dulu pon pakai..padahal bukan ape pon.. jaga badan sendiri bagus... abaikan org cakap2..hehe
C'Jai C'Jai October 29, 2012
Berpantang cara orang dulu2 mmg sangat ketat disiplinnya...tp semua tu untuk kebaikan jangka masa panjang...
Noraziha Noraziha October 30, 2012
Eh..kite kalo selagi dlm pantang lg la nak pakai bengkung kan. Kalo nak tau saya anak dah setahun setengah ni kdg dok pakai lg..itupun kalo pas sapu losyen mujarab hot tu la.hehe. Nak rampingkan perut.
jaakechik jaakechik October 30, 2012
tips yg bagus...jaa kejap jer pakai bengkung lebih kurang 30 hari gitu..hehe... adik alisha tu nama apa?
Nora Karim Nora Karim October 30, 2012
elok berbengkung... cakap org lain... abaikan aje...
sal ya sal ya October 30, 2012
tak pernah pulak dgr nurse ckp mcm tu. tapi ye la. sekarang ni kan banyak benda yg blh digantikan dgn bengkung. especially kalau pantang sendiri. sape nak ikatkan bengkung?
misshannajr misshannajr October 30, 2012
mesti kena tahan hati betul la kot time berpantang ni hihihi...chayok! chayok kak ina...selim melim la lps ni.. :)
lynn kamarul lynn kamarul October 30, 2012
nnt if sy tempuh pengalaman ni akan sy praktikkan .. hehehe x nk nmpk mgelebeh kan
Solehah Shamsuddin Solehah Shamsuddin October 30, 2012
ohhoo solehah xpnh pakai bengkung. coming soon..ngeee :)
NoEn NoEn October 30, 2012
suka jugak pakai bengkung
tapi silap la masa lepas gugur hr tu xpakai bengkung..
QasehnyaRania QasehnyaRania October 30, 2012
betol2..
tak cun perut buncit kan..
ayut ayut October 30, 2012
nurse tu yg advance sgt dh kak...hihihi.mmg bgus berbengkung ni..rajin dgn tak je :)
syiela syiela October 30, 2012
orang dulu mmg sangat berdisiplin dalam berpantang sebab tu dorang dulu badan cantik2
wan nurul hezrina wan nurul hezrina October 30, 2012
nurul tak geti kalau pantang tak pakai.rasa mcm rahim kita mcm jatuh n tak sedap nak jalan..mcm longgar..ngan bekung kita jalan teratur sedikitkan??
Tihara Tihara October 30, 2012
as salam

kalau mak akak memang suh pakai bengkung ni..kalo tak dia marah tp bukan akak la, kakak akak hehe :)
QueeN TerataI QueeN TerataI October 30, 2012
sya pun msh mengamalkan berbengkung ni.. bila pakai bengkung ni cpt utk ibu2 bersalin dpt berat badan sblm mengandung dan yg plg penting dpt slimkan balik mana yg dah kembang tu.. ;)
Azi Azi October 30, 2012
sy dua2 anak xde pulak nurse check kat bawah tu... sy pakai bengkung waktu malam jer.. huhuhu
shidaR shidaR October 31, 2012
biasa pgalamn mcm ni dpt dr akak sya yg sulung dan kak ina..mmg menarik pgalamn nih heheee :)
anitadiana anitadiana October 31, 2012
kak ita pakai 3hari aje..itu pun mak bidan yg urut tu pakaikan..malas kak ita..
Masya Masya October 31, 2012
mestilah pakai lagi² bersalin normal, dulu sy x pakai sebab operate.. tp dah lps panang luke dah baik saya pakailah seluar gedle tu .. (btl ke sy ngeja tu hahahaha... mcm blur jer ina baca0
Myra Jay Myra Jay October 31, 2012
Amalan berbengkung ni baik, dan patut diamalkan lepas bersalin.
Macam adik Myra 2x bersalin tak pakai bengkung-yela sebab baby keluar ikut tingka kan.
So kena jaga sendiri la nak buat camna kan.... :)
Si Matatajam Si Matatajam October 31, 2012
M dulu pun suka pakai bengkung...best ja rasa...
teratak hati teratak hati November 03, 2012
Sy brbengkung tp tk smpai vontot la..hehe..tu pun rasa seksa sngat bile nak ke toilet tu kn..klu pkai smpai vontot lg la seksa..mmg yg rajin dn brdisiplin je yg sanggup..sy ni mmg mls la..huhu
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat November 07, 2012
Cr pun suka pakai bengkung...kalau pantang sendiri...hubby tolong pakaikan...
9n0L4 9n0L4 November 08, 2012
suke juge dgn petua org lame ni. nmpknye kene menuntut dgn ina la. :)