Masalah Alisha?...

Alisha sekarang ni dah berumur 2 tahun 1 bulan.. Dia masih lagi belum lancar bercakap.. Kalau bercakap sekadar guna word.. oklah saya boleh paham... tapi yang jadi masalahnya bila dia guna ayat... Ala2 nak bercerita gitu... saya tak paham tau u all.. masih duk guna bahasa German.. Tapi tetap nampak sweet  sebab alisha bercerita sambil tangan bergerak & macam2 mimik muka.. hihii

U all tau tak, 2 orang saudara alisha yang muda lagi dari alisha pun, dah boleh cakap terus tau.. tak guna bahasa German dah pun... sian alisha bila alisha sembang, orang tak paham.. Saya sendiri pun kadang2 tak paham... 

Alisha ni, kadang2 tengah2 tidur malam, tiba2 terjaga.. bagitahu "nak.. nak".. tapi bila tanya nak apa.. saya pulak tak paham jawapan dia.. lepas tu mulalah dia meragam, satu taman boleh dengar 'nyanyian' dia yang lemak merdu tu.. hihii.. 

Emmm maybe perkembangan alisha dalam bab bercakap ni lambat sikit.. Tapi tu la, saya pun tak tahu yang sebenar2nya anak2 ni umur berapa tahun yang dah boleh pandai cakap terus yer...? Alisha ni, walaupun dia tak pandai cakap terus lagi, tapi apa kita cakap, semua dia paham... cuma dia tak pandai nak cakap balik dalam bahasa melayu je.. kiranya seolah2 macam saya ni paham apa omputeh cakap tapi saya nak cakap balik dalam bahasa omputeh tak reti... cam gitulah konon2nya... hihii (",)

Secara peribadinya, saya kesian bila tengok alisha menangis.. yela, dia belum pandai cakap sepenuhnya.. so, bila dia nak sesuatu or suruh saya buat sesuatu... saya pulak tak paham... bagi yang tu tak kena, bagi yang ni tak kena.. menangislah dia.. bukannya dia tak bagitahu kita apa yang dia nak.. tapi kita yang tak paham.. tu yang saya tak sampai hati nak marah2 kalau dia menangis..

P/s : Perkembangan setiap orang berlainan.. Lebih situ, kurang sini.. lebih sini, kurang situ... tapi tu la, seorang ibu... macam2 duk pikir pasal anak2...


Masalah Alisha?...

{ 55 comments.. read them below or add one }

Si Matatajam Si Matatajam October 02, 2012
Takpa jangan risau biasalah perkembangan budak2 ni tak sama..nanti kalau dia dah bleh berbahasa Melayu bkn german yek, tak larat Ina nak dengaq nnt..hi hi..
ros_reeza ros_reeza October 02, 2012
Memang perkembangan budak2 ni lain.. macam anak sedara Ros, semuanya berbeza2... ada yang cepat bercakap, ada yang lambat berjalan.. ada yang cepat berjalan, lambat bercakap...
Saleha Saleha October 02, 2012
saya pernah dengar org cakap, jgn risau kalau anak lambat bercakap sebab otak dia laju sangat berfikir jadi mulut tak sempat nak kejar.. tak reti nak terangkan bagaiman .. tp nnt bila besar nanti dia mungkin lebih pandai matematik dan sains.

wallahualam
anak saya 2 tahun 2 bulanpun lambat jugak bercakap.. belum lancar sangat lagi
nur anis nur anis October 02, 2012
tunggulah sampai alisha pandai cakap sepenuhnya nanti..boleh borak puas-puas..:)
PinkUmmi PinkUmmi October 02, 2012
sama mcm sy la kak ina...kdg2 pe aina ckp sy xphm...penyudahnye sy gelakkan aina.bile gelakkan die,die mrh..hehehe
mamavogue mamavogue October 02, 2012
Pelan-pelan ye Ina, sampai masa Alisha akan fasih bercakap. Hakim pun masih guna bahasa dia kalau membebel.

Apa yg mamavogue buat bila dia nak sesuatu, mamavogue tunjuk sambil sebut benda tu pd dia so lenkali bila dia nak dia akan tunjuk dan cuba sebut.
Mrs Lurve Mrs Lurve October 02, 2012
kdg2 budak2 memg ada yg lmbt bercakap..xde pe2lah jgn risau. org kata bila cpt berjalan masa kecik, lmbt bercakap..mcm tue pulak sebaliknya..
Lyaa Suriany Lyaa Suriany October 02, 2012
insyaAllah.
tak lama lagi tu
Mrs Velentine Mrs Velentine October 02, 2012
anak sya wani skg umur 2 tahun ckp dh lurus...tpi budak2 ni x semua sama..ada yg lambat ada yg cepat
mama aryan mama aryan October 02, 2012
xpe ina,anak akak,adam tu dah nak masuk 3 thn,ckp pun tak lancar lg,kdg2 apa dia cakap akak pun tak faham,msh pakai pampers lg,nak buang air pun x reti nak bgtau lg
mama_umar_maryam mama_umar_maryam October 02, 2012
rasenye..selagi blm cecah 3y ina jgn risau sgt..kdg2 anak2 ni die lebih kt psikomotor die,insyaAllah xlame lagi tu,kot2 kuar adek nnt trus pndai ckp
~Cik Sweety~ ~Cik Sweety~ October 02, 2012
ank buah saya umur 3 tahun baru dapat becakap buat ayat dengan lengkap..bila tanya,dia bole jawab walaupun tak tepat..yg penting,sebutan dia mmg bkn bahasa jerman lagi dah..hehhe.. bek akak mainkan dia upin ipin selalu.. kalo benda yg slalu dia dgr,mudah dia nk ikut..
aimi adilah aimi adilah October 02, 2012
bwk jumpe dokter lah kak

ank buah aimi umo 7 thn pon xpndai ckp lagi.....
Riena Haiqal Riena Haiqal October 02, 2012
comel la.. dah terbayang dah macamana Alisha cakap dalam bahasa german. sebijik macam Haiqal.. kalau dia dah mula cerita,aduhai sepatah haram pun saya tak faham.. dia suka cakap dalam bahasa jepun..
izan mama mia izan mama mia October 02, 2012
bahasa jermen..terer arr alisha..hihihi...Insyaallah..tak lama lagi,...elok lah cakapnya tu...Mia yg nak masuk 3 tahun ni pun tak berapa betul lagi cakapnya...
Aisy Nasiha Aisy Nasiha October 02, 2012
Ala, naim pun lbh kurang sama je, skrg dh 2thn 7bln tapi cakap pelat lg..byk juga yg saya tak faham bila dia mengomel panjang.. Tak membimbangkan kalau Alisha pun sma. Nati ok lah tu..
Everything's Everythings Everything's Everythings October 02, 2012
Alahai ckp german pula dia xD
kena ajar dia baca buku cerita kanak-kanak kot... mngkin cara tu boleh betulkan bahasa german dia tu xD
Mrs. Norrie Mrs. Norrie October 02, 2012
Insya Allah lama mesti petah bercakap. anak saya setahun 6 bln dah pandai ckp tapi pelat sampai sekarang even dah 3 tahun...heheheh
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P October 02, 2012
sedih lah Alisha kan, mama tak faham. takpelah Alisha, nanti2 bila Alisha dah pandai cakap lancar, Alisha lawan debat dengan mama. BUKAN MELAWAN YE !
Ema Blog Ema Blog October 02, 2012
alisha cakap bahasa german tu..macam cakap pelat ke ina..

kalau pelat, kita jangan cakap pelat dengan dia..kita betulkan bahasa yang betul..lama-lama dia akan ikut.
Cik Nur Cik Nur October 02, 2012
xpe kak..alisha budak yg cerdik.. mungkin dia lmbat nak bercakap.. mcm ank sepupu nur macam tu juga.. tapi bila masuk 4 tahun dia dah boleh cakap dah..smpai kdg2 xlarat nak mlayan soalan dia..hihih..

kalau mcm akak xtahu apa alisha nak, sebab akak tak faham, akak boleh suruh alisha tunjuk sendiri apa yg dia nak..lagi senang rasanya.. :)
ayut ayut October 02, 2012
:) takpe kak ina..kita latih dia mesti boleh...alisha kan bijak..pasti boleh cakap lancar nnt :)
SumeSakan SumeSakan October 02, 2012
Hmmm cam sama je ngan qaisara...dia klu cakap amik ujung2 aje...bila kita x paham dia merengek...sambil pegang enpon dia bunyi cam nih..dail..dail...

seyes x paham...pastu satu hari tuh masa saya bukak game crocodile...then dengau dia sebut dail..baru lah tahu rupanya nak suruh bukak game crocodile...same lah yg lain pun...sume dia amik ujung2 ja...yg dia cakap terus...mama..jom jalan...huhuhu..yg tu laju...
kak tini (umialya) kak tini (umialya) October 02, 2012
jgn risau, perkembangan anak2 berbeza..
Masya Masya October 02, 2012
saya rasa normal kot.. selagi belum 3 tahun, alhamdulillah anak sy 2 tahun dah pandai buat ayat dulu... 'ibu amik nak susu' tanpa pelat.. sampaikan semua org pelik.. kira dia dgn sepupu² yg lain dia sorang jer x pelat.. yg lain ade dah 6 tahun pun sebut bola boya.. anak sy lah pulak yg x paham...

sabar yer.. ina kene rajin bercakap dgn dia.. rajin ajak borak dan tanpa bercakap pelat tau.. insyaallah lama² oklah tu.. jgn masa tu ina x terlayan sudah...
NoEn NoEn October 02, 2012
anak2 memang lain2 perkembangannya...alhamdulillah alya dh boleh ckp..tp time dia cakap laju sepatah haram pun tak paham...haha
Mrs Suriz Mrs Suriz October 02, 2012
haah, ada sedara saya lambat bercakap tapi pandanya kemain... :)
Cikgu Ma Cikgu Ma October 02, 2012
akak kena selalu sebut perkataan2 yg selalu dgunakan secara pelan2...biar dia ikut...

**pepandai jerr saya...beranak pun tidak...hehee
Asep Haryono Asep Haryono October 02, 2012
Wah sudah usia 2 tahun lebih ya. Wah sedang lucu lucunya tuh hiehiehiehie. Awesome. Greetings from Pontianak Blogger
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha October 02, 2012
xpe kak...biar lmbt,jgn paksa..klu masuk 4-5thn mc mcm tu,jgn diam je..terus refer doktor k :)
♥♥azatiesayang ♥♥ ♥♥azatiesayang ♥♥ October 02, 2012
Salam Ina..best layan budak yg ckp bahasa german nih.hikhik
Anak k.atie dia pelat2 ckp masa usia 11 bulan,maybe sbb dah dpt adik kot.
Alhamdllh,kedua2nya cepat bercakap...tp ina klu bercakap dgn Alisha jgn guna bahasa pelat,guna bahasa dgn sebutan yg betul.
lama2 nanti,okey la dia....
eza miza eza miza October 02, 2012
situasi yg sama dgn eza... Adi hakimi pon dia main dgn words ja..bila tanya balik xtau dia ckp apa..hehe
Azi Azi October 02, 2012
dulu sofea selalu orang kata sebab dia sulung xde sape nak cakap ngan dia tu yang lmbt cakap, xpe alisha pun baru dua tahun nnti lama2 pandailah tu...

sy pn pernah rasai sangat tu...
QasehnyaRania QasehnyaRania October 02, 2012
insyaAllah..baru 2 tahun 1 bulan

kadang2 su tgk anak2 kecil yg dok kg,walaupon baru 2 tahun bercakp laju je..myb pergaulan kot..

ntahler..
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief October 02, 2012
alisha tu lambat sikit jer nk cakap yg lain dia boleh suma kan...pekembangan anak kan xsama ada cpt ada lmbat...tp tu la kesian dkt si alisha ni la kan dia nk apa kdg2 kita yg xpaham...
Nida Mohd Nida Mohd October 02, 2012
setiap anak lain perkembangan dia..macam anak saya yg kecik cakap cepat, tapi jalan masa umur 1 tahun setengah sampai saya naik risau sbb mcm lmbt kalo banding dgn bdk2 yg sebaya dia..abang dia pn masa 1 tahun dah boleh jalan..
zachflazz zachflazz October 02, 2012
saya setuju dengan pendapat bahwa dibalik lambat bercakap akan sebab otak lajulah sangat saat berfikir. alisha ini bakal generasi yang pintar. percayalah. saya berdoa untuknya.
C'Jai C'Jai October 02, 2012
kadang-kadang tak sama kemahiran yang ada pada seseorang kanak2..kalau dia lambat yg ini mungkin dia lebih advance yang lain...jangan bimbang..
kanak2 yg lambat betul percakapannya tak mustahil dewasa nanti menjadi seorang doktor..sejarah telah membuktikannya..
fieda fieda October 03, 2012
perkembangan anak2 ni tak sama ina..kak fieda dulu maira lmbt gak bercakapnya..bahasa german gak..sedih gak masa tu tgk anak org lain seusianya dh petah tp dia tak pandai ape pun..tp alhamdulillah dia masuk jer umur 4 tahun automatik dia pandai ckp dgn petah tanpa pelat..pelat sikit2 tu adalah..tp mmg rasa mcm ajaib sgt sbb tiba2 jer dia jadi petah..siap ckp ada imbuhan lagi..mcm contoh..mama..jom balik..kita dh tersesat ni...dh mcm ayat katun2 kt tv tu..lagipun maira byk tgk katun..mgkin dari situ jugak dia pandai berckp kak fieda rasa..
sal ya sal ya October 03, 2012
perkembangan anak2 berbeza-beza. sabar je la layan kerenah dia orang. memang bila kita tak faham tu jadik frustrated jugak. ye la... ini tak betul itu tak betul. tapi nak buat macam mana. anak2 ni memang macam tu.
emy zulaiha emy zulaiha October 03, 2012
Biaselah kak ina...anak buah emy pon macam tue..yg abang tua setahun dari adik..tapi adik pandai cakap dulu dari abg..sudahnye, ape adik ckp sume abg nak ikot.hehe perkembangan dorg mmg lain2 ;) tp kesian sbb kite xphm ape yg die nak kan...hehe
shidaR shidaR October 03, 2012
ank buah shida yg ke 3 sebaya alisha tau kak..tp dia pn pelat juga ckp tp kbykkn kami fhm la ape yg dia ckp..hehe..budak2 ni jgn diajar ckp bhsa dia..bila dia ckp pelat kita unyikn balik dgn sebutan yg betul..ank buah sya tu selalu ckp nk num...sya tau dia nk minum tp sya ckp skali lg dgn dia..bkn num..minum..ajar dia ckp 2 suku kata..lama2 dia ok la kdg2 bt balik..kne selalu ingtkn hehee :) kite pun sma2 belajr dgn dorg hehee..
A. Y. Indrayana A. Y. Indrayana October 03, 2012
Kunjungan malam ...


Salam hangat dari Jakarta ...
Izan Ishak Izan Ishak October 03, 2012
jgn risau2 ina... tiap anak tak sama perkembangannya. jgn sekali2 bandingkan anak kita dgn anak2 org lain. insyaAllah...sampai masa nanti alisha mesti jadi anak yg pintar dan petah bercakap.
eB eB October 03, 2012
aed lgsg x bercakap. mintak susu pn x pernah, kami yg dok offer sbb dari cara dier bolegh agak dier nk susu...
eB risau gaks sbb family mertua sellau sgt tgr aed x bercakap2 walopn dh 2 thn lebih... sdgkan aerish blom sthn dh pandai bercakap...
family eB ok jerk. sbb kami parsan walopn aed x bercakap, dier sgt2 keltah. otaknyer laju... ntahlah... kalo dipikir2kan kater2 org mmg skt ati & skt jiwa... janji eB confident anak eB normal... isnyaallah... :)
emma emma October 03, 2012
Anak sy pun sama blm boleh bcakap, tp bile ibu & ayah bagi arahan die pandai ikut ape yg disuruh..
wan nurul hezrina wan nurul hezrina October 03, 2012
nurul merah sgt2lh bnyk bercakap tp sofia lg suka gerak bdn n muka dia derk jer tp suara mmg takdok..dia nurul tgk tak bnyk ckp..klu main selalu belek2 satu pmainan lama2..
lynn kamarul lynn kamarul October 03, 2012
insya Allah... by end of 2 years mesti alisha da lancar bercakap.. hehe anak buah belah sy dah nak masuk 3 thn tp sangat pelat bila bcakap tp minat dia nak bckp boleh tahan.
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna October 03, 2012
biasa la anak2 ni ada perkembangan diorang..tahap diorang masing2.. jgn compare dgn anak orang lain..dan biasanya..graf perkembangan anak2 tu just panduan umum je..tak semestinya tepat..insya allah ok je nanti..
Myra Jay Myra Jay October 03, 2012
InsyaAllah Ina, at last Alisha nampak perkembangan positif kira bagus walau lambat bercakap.. :)


Oh ya, alamat Ina takpa Myra dah ada ;)
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan October 03, 2012
bila alisha dah pandai cakap, mesti akak tak terlayan pulak nanti :)
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa October 04, 2012
mgkin dia nak tunggu kuar baby kot heheh
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ October 04, 2012
samelah perkembanganye dgn faiz.. blh bercakap tp dlm bahase die lah..

huhuh..xpe..kita same2 ajar die bercakap dgn jelas,, hihi
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda October 10, 2012
jgn risau ye dear..
Alisha advance bab2 lain, xlame lg leh ckp la tue.. ^_^
9n0L4 9n0L4 October 30, 2012
mesti alisha ni cepat jln kan. normal je kalau lambat berckp. ;)