Berpantang rumah parent sendiri lagi best kan.. (",)

Tiba2 rasa berdebar2 lepas baca komen u all dekat entry sebelum ni.. Harapnya adik alisha akan lahir ketika 40 minggu, dengan kata lain, selepas raya haji.. bukan apa, saya sekarang belum ready lagi nak bersalin, persiapan mental saya tu belum cukup lagi... adehhh... Emmmm kalau ikutkan pengalaman my mum, ketika lahirkan kami adik beradik, takda yang lahir awal seminggu or dua minggu.... paling awal pun 2 3 hari sebelum due.. Saya pulak ketika time Alisha, 39 minggu 6 hari... kiranya 40 minggulah senang cakap.. hihi.. Walaupun ada yang cuba "menakut2kan" saya akan bersalin awal.. mean seminggu or dua minggu awal tapi naluri saya ni rasa macam tak je.. hahah... sebenarnya sebab saya dah set dalam minda, biarlah lahir selepas raya haji + time my dear ada bersama.. sebab saya nak my dear masuk temankan saya dalam labour room.. bagi support macam time alisha dulu (^_^)

Lepas raya haji nanti, saya & Alisha akan terus duduk dekat rumah my parent.. tunggu waktu nak bersalin.. Jangkaan doktor, seminggu selepas raya haji.... Yap, saya berpantang di rumah my parent.. Bukan saya tak nak berpantang sendiri tapi sebab saya rasa saya masih lagi nak bermanja dengan parent saya.. Bukan niat untuk menyusahkan mereka... Tapi di saat2 macam ni, selain dari my dear, saya jugak memerlukan parent saya... 

Lagipun saya rasa my mum & my dad mesti suka sebabnya cucu2 dia akan bersama2 dengan dia... hihii.. maklumlah, hanya alisha & bakal adik alisha je pun cucu mereka... (",) Saya ingin jadikan saat2 ketika berpantang ni sebagai satu memori yang indah untuk dikenang bila dah tua nanti... Yela, bila orang tua kita dah tiada, pasti kita akan sentiasa ingat moment2 kita bersama mereka kan.. 

Lebih2 lagi, parent saya jenis yang ambik berat bab2 berpantang ni.. so, sedikit sebanyak saya dapat belajar dalam bab2 ketika berpantang ni... Saya tak nak lepaskan peluang untuk bermanja dengan parent saya  selagi mereka ada... Emmm rasanya walau apa keadaan pun, parent kita jugak yang best kan.. Walaupun kadang2 kena berleter tapi leteran tu lah yang akan dirindui nanti.. hihii.. 

Tiba2 saya rasa tak sabar untuk 'dijaga' oleh parent saya... (^_^).. Berpantang di rumah parent sendiri sangat menyeronokkan.. Ohya, parent saya takdalah terlalu tua sehingga saya menyusahkan mereka... emmm  mereka baru berumur 52 tahun & 53 tahun.. Rasanya mesti parent saya pun tak sabar jugak untuk tengok cucu dia kan... maklumlah, my dad  memang sukakan budak2 & my mum pulak, memang hari2 duk telefon alisha.. bercakap dengan alisha walaupun alisha bercakap bahasa German.. muahahhah 

P/s : Bersyukur sebab masih mempunyai parent sebagai tempat untuk bermanja...


Berpantang rumah parent sendiri lagi best kan.. (",)

{ 63 comments.. read them below or add one }

eza miza eza miza October 15, 2012
betul tu.. walau kena berleter ngn mak, tapi itula yang paling membahagiakan.. eza nanti taktaula.. parent da separate.. masing2 ada keluarga sendiri.. rasanya balik dok umah tok la kot.. harap2 tok masih sihat.. baru 68 hari sabtu baru ni..hehehe
Mrs Velentine Mrs Velentine October 15, 2012
bestnye,,sya first bby jer pantang dgn dgn mak i2pun beberapa hari jer..second bby & third bby pantang sendiri..huhu
syawalsimpsons syawalsimpsons October 15, 2012
mmg selesa lagi berpantang umah parent sendiri kan...tapi sue teringin nak berpantang kat umah MIL, tapi tarak kekuatan la...kikikik...sue lagi suke kalo dapat bersalin..maksudnyer bila dah cukup matang la kan..antara 36, 37, 38minggu ni...so far syawal N izz, sue beranak pon 38minggu
Deqla manjew Deqla manjew October 15, 2012
betul2.. dulu kakak deqla pun berpantang kat umah mak..ok la,, ada org jaga..bkn la nk nyusahkan..tp rasa lebih selmt kalo dijaga mak...mak kan lebih berpengalaman...lgpun mak sendiri yg nak ank2 nya berpantang kat sna... =)
mama_umar_maryam mama_umar_maryam October 15, 2012
betul ina!samelah, bdk2 ber2 nipon cucu pertama yg diorg ada, actually belah suamipon..mmg kelaka mase pantang anak no2 aritu..fil sanggup ari2 ulang alik Bangi-kajang nk tgk cucu2 die..:)
sal ya sal ya October 15, 2012
kalau ada yg baru plan nak berpantang sendiri je. sbb yg sebelum ni pun husben yang jaga. jadik tak ada hal sgt la kot. MIL pun dah tak larat mana.
Aisy Nasiha Aisy Nasiha October 15, 2012
sokong ina.. selesa ada di rumah parents kita sdiri.. dh la dlm pantang kita xbpe sihat, emosi pun lain sikit...mak ayh akn jg spenuh hati,kita pun tk rasa janggal nk minta apa2 nati..
✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ ✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ October 15, 2012
Betol tu..best berpantang di rumah parents sendiri..tapi nieza baru-baru ni terpaksa berpantang sendiri..ade sebab2 yg nieza amik keputusan bpantang sendiri..kena berdikari even ma tak berapa setuju keputusan nieza..yela sempat seminggu je berpantang kat sane..tu pon bukan berpantang betul2 coz asik ulang alik klinik & hospital
emma emma October 15, 2012
setuju sangat.. mmg best berpantang kat umah parent sendiri.

oo parent Intan boleh dikategorikan sebagai muda lagi kan ^_^ mesti diorang hepi sangat dapat main ngan Alisha ngan adik Alisha nanti :-)
Aju Mohit Aju Mohit October 15, 2012
memang betul tu ina, pantang umah sendiri lagi best compared to in law, boleh request macam2 dari mak hehehehe
fiza fiza October 15, 2012
Muda lagi. Memang best berpantang dgn parents. Saya anak yg ke3 jer pantang sendiri.
pinky pinky October 15, 2012
kakak ipar....setiap kali bersalin mst nk bsalin umah mak mertua aka mak kitaoranglh...tak tau knapa...huhuhu....
Haryati Faizal Haryati Faizal October 15, 2012
setuju ngan ina...
yati pun klu bley nak cmtu...sbb ada pengalaman mak mertua jaga tak sama ngan mak sendiri... ms dgn mak mertua adakalanya kita kene buat sendiri, klu mak sendiri, semua mak tolong buatkan..hihi tu yg besh...manja...
lynn kamarul lynn kamarul October 15, 2012
seronok dengar cerita ina. moga Allah mberikan peluang itu utk sy pulak. teringin nak rasa nikmat ibu tu
lynn kamarul lynn kamarul October 15, 2012
seronok dengar cerita ina. moga Allah mberikan peluang itu utk sy pulak. teringin nak rasa nikmat ibu tu
QueeN TerataI QueeN TerataI October 15, 2012
mmgla berpantang dgn parent sndr juga yg best.. as 4 me.. pantang di rumah mak sndr atau rumah mertua sama ajer.. sbb 2-2 pun mak kan... :)

teringin gak nk pantang sndr tp kesian plak kat hubby nnt x cukup kaki tgn... :)
Cik Nur Cik Nur October 15, 2012
Nur yg belum berkahwin ni pun dah siap bercita2 nak berpantang kat umah mak abah bila bersalin nanti..Hee.. :)

Akak, adakah blog ini akan sunyi tnpa entry bila akak bersalin nanti..?
Cik Nur Cik Nur October 15, 2012
dapat x komen nur sebelum ni..?

done levis.. :)
Riena Haiqal Riena Haiqal October 15, 2012
masa haiqal dulu saya pantang kat rumah mak saya..memang semuanya terjaga dengan baik.. best sangat2.. tapi rasany utk second baby ni saya berpantang kat rumah mentua jer la.. lagipun rasanya jap jer berpantang kat rumah mentua, lepas tu kat rumah sendiri dah
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ October 15, 2012
hehe..seram ke kak? sabar ye..insyallah cukup 40 minggu tu.. :)

cma pantang mana2 pun boleh..tp sebulan pertama tu mmg akakn berpantang samada umah parent @ mertua.. menumpang kasih kejap.. :)
Kakzakie Kakzakie October 15, 2012
Kalau kakak ada mak sendiri pun nak kena jaga mak sendiri Intan. Lagi pula macam dikatakan mak masih kuat oklah... sebab berpantang ada baiknya betul-betul berpantang bukan ikut suka-suka...

Izan Ishak Izan Ishak October 15, 2012
pantang di rumah parent sendiri lebih best kan ina. cam k.izan baru2 ni pun 'terpaksa' bawak mak dtg johor sbb anak2 sekolah lg before raya tu.

apapun kita yg mengandung ni punya instinct bila tiba masa nak melahirkan kan. cam k.izan sendiri... 4 kali pregnant semuanya mmg awal dari due...

ina... take care ye. moga semuanya dipermudahkan oleh Allah~
misshannajr misshannajr October 15, 2012
mak bapa sndiri la yang terbaek!!!
Zee Suhaini Zee Suhaini October 15, 2012
Salam perkenalan kak....semoga semuanya selamat yer...Insya'allah cukup la 40 minggu tu..harap sume dah sedia..

Saya dah 3 orang anak..sume pun deliver awal..yang sulung tu 3 minngu awal dari due date..memang x jangka..
Mrs JemariSuri@mama QiSha Mrs JemariSuri@mama QiSha October 15, 2012
setuju js pun berpantang kt umah parent js...suka sbb dpt dilayan bagai puteri...hihi
Nora Karim Nora Karim October 15, 2012
untung la ina masih ada parents... parents akak dua2 dah tak de (-_-)... berbakti dan bermanjalah dengan mereka selagi ada hayat mereka...
dya bunga dya bunga October 15, 2012
nnti dya nk berpantang kt rumah parent..xmau pantang sendiri
Tihara Tihara October 15, 2012
tak penah merasa pengalaman tu..insha Allah kalau panjang umo...moga ina selamat melahirkan anak nanti.tc :)
Kesuma Angsana Kesuma Angsana October 15, 2012
for KA dua mak pown xpe hehe, tq ye for Bloglist tu
iietamalek iietamalek October 15, 2012
sangat setuju..cume macam kena berjauhan dengan hubby..hehe
PinkUmmi PinkUmmi October 15, 2012
setuju...memg seronok berpantang kiat rumah mak sendiri.....
teratak hati teratak hati October 15, 2012
Betul tu..tp sy tk dpt brpantang ngn mak sendiri sbb jauh..mak dn abh mertua tk bg blik jauh2 time tu tkut jd apa2 kn..
Zana Adieyza Zana Adieyza October 15, 2012
rasanya semua pun lebih suka pantang kat rumah parent sendiri drpd rumah mertua.. hehehe..

hope segalanya dipermudahkan Allah yer dear..
kak tini (umialya) kak tini (umialya) October 15, 2012
setuju 100% tp hajat tu x mgkn kesampaian ntuk akak, huhuhu
◕ Kawaii D Y S H A ◕ ◕ Kawaii D Y S H A ◕ October 15, 2012
btol tu, rasa lebih selesa, tapi dulu masa pantang tak pantang sgt sebab mak saya jage sorang, saya jage sorg tu yg mak pun mcm org beranak da..hikhik
azizah :) azizah :) October 15, 2012
muda lagi yer parent akak.. ape2 pon makayah kita juga yg bagus dlm menjaga kita even kita dah berumahtangga..

jijah ikutkan syg nak tinggalkan makayah.. dorang dah layan jijah baik sgt bila jijah duduk serumah ni...tp nak buat camner duduk jauh dgn suami susah jugak..emm..
Ema Blog Ema Blog October 15, 2012
akak lahir anak-anak di KL..so, berpantang dengan mak mertua..
ieda ieda October 15, 2012
aah dikk lebih selesa .. tapi bagi yg x ada mak tuu , kena biasakan di rumah MIL sbb berpantang dgn org tua lebih sempurna pantang kita .. insyaallahh ;)
Myra Jay Myra Jay October 15, 2012
Tak nak try berpantang rumah mertua?
Setengah orang anak sulung rumah mak anak 2nd rumah mertua lak, baru dapat tengok cara :)


Adik myra bersalin 2 2 anak dia dok rumah mak kami. :)
MJ sure suka sebab diorang lah cucu my parents + anak sedara Myra :)
UniMeOw UniMeOw October 15, 2012
laaa...muda lagi parents akak?

abah uni umo 65thn,mama umo 55.. kami 5 baradik sorg pon x kawen lg..hik3..
eita eita October 15, 2012
mestilah umah keluarga sendiri..selesa sikit
inazamri inazamri October 15, 2012
kat Chemor kan pantang nnt.Leh la akak dtg melawat nnt.
Nida Mohd Nida Mohd October 15, 2012
saya setakat ni belum berkesempatan nak berpantang rumah parents sendiri..memang teringin sangat..Insyaallah anak ke 3 nanti..muehehehe
ShimaSalleh ShimaSalleh October 15, 2012
Mmg best klu parents sendiri yg jaga kita.. Shima pulak dua2 pantang Mak shima yg berkampung kat rumah shima sendiri sbb rumak Mak di KL xde ruang hihi.. Biasa jaga 2-3mgu je pastu Abah balik Mak balik la kikikik, rindu katanya..
Masa aqil 39w 5hari @ awal 2hr dr due Masa afiq pulak awal 1mgu! Tp shima mmg dah rasa baby nak keluar awal :)
Take care Ina
C'Jai C'Jai October 15, 2012
Muda lagi parent Ina..akak boleh pulakpanggil dia orang abang ngn kakak...sebaya abang2 ngn kakak akak jer...heee..
C'Jai C'Jai October 15, 2012
eh..eh..baru akak perasan..blog akak ada dlm bloglist Ina ... Ish..!terharu....sbb akak x bg pun link kay ina ari tu..bukan apa sbb setakat ni akak x buat bloglist kat blog akak...
Terima kasih laaaa Ina... Moga dirahmatiNYA... :)
Si Matatajam Si Matatajam October 15, 2012
M dulu berpantang kat umah mentua..sb Mentua offer..my Mak plak tak berani nak jaga..hu hu..Tp bestkan kl mak kita yg jaga sendiri..
Mrs Lurve Mrs Lurve October 16, 2012
sy pernah merasa pantang dgn parents sendiri masa gugur ri2, itu pun dh rasa best sgt, sbb diorg btl2 concern dgn kita..boleh bermanja lagi tue
fieda fieda October 16, 2012
kak fieda dulu masa anak pertama jer berpantang dgn mak..yg kedua sekejap jer dan maira kena jaga sendiri..anak2 dh sekolah susahlah nk berpantang umah mak dah...tp seronoknyer dijaga oleh mak kan..
fieda fieda October 16, 2012
wah..kak fieda plk teruja ni nk tggu berita dari ina...dup dap dup dap..moga2 semuanya dipermudahkan masa proses bersalin nanti ye ina...
nur anis nur anis October 16, 2012
kalau saya pun, saya rasa mesti kana ke rumah mak ayah saya sendiri..hihi
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa October 16, 2012
hah btul tu kak..hope segalanya slmat..kalau bpantang uma parent..bole tlg jaga n tgk2 kan akak :)
izan mama mia izan mama mia October 16, 2012
syukur ina masih ada ibu n bapa....leh tlg...saya ??....tu anatara sbb dah taknak beranak...heehhehe...letih jg sendiri..
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief October 16, 2012
pantang dirumah sendiri lagi best sbb boleh manja2 dgn mak tp bukan niat nk susahkan mereka kan...ala klu wani mak mesti suruh pantang dirumah mak la sbb mak nak jg sendiri anak dia dlm pantang hehe
wan nurul hezrina wan nurul hezrina October 17, 2012
nurul 2 kali mama n abah yang jaga.mmg bagus jagaan mereka..nurul sangat berterima kasih..nurul sayu n mcm nak nanges bila ina kata "bila mereka dah tiada"sedihkan kalau bleh nurul takmo bersalin mereka tiada..

ala sementara alisha tak sekolah lagi bleh alik kampung=)mmg lagi besh mak kita yang jaga..mesti ina dah terbau2 babykan?

esok2 alisha,ina plak jaga..nurulnie merah n sofia mmg nurul nak jaga btul2.hehe
Dylla Abas Dylla Abas October 17, 2012
sedih la baca entri ni..sbb mak sy belum pernah rasa lagi anak b'pantang kt umah dia..bila la giliran sy agaknya ye..huhu :p
anitadiana anitadiana October 17, 2012
kak ita suka kat rumah sendiri lagi..mak datang,tapi tahun ne mak mertua dah tak ada..dulu bergilir dengan mak..balik juga kg untuk berurut..susah sikit nak berjauhan dengan si kak,coz dia bersekolah...dan papa lah..tak biasa berjauhan dengan anak-anaknya.
Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY October 17, 2012
betul2 syukur sgt masih ada mak ayah tempat utk kita bermanja. Lebih senang berpantang dgn mak sendiri sbb senang nak minta2 tolong, bkn maksudnya MIL x ok, tp perasaan segan tu tetap ada kan..

K.eija pun rasa syukur sgt masa berpantang hari tu mmg mak k.eija byk sgt mmbantu, x dpt bygkan kalau xde mak yg tolong..

ayut ayut October 17, 2012
parents sendrik tiada tandingan..alhamdulillah masih ada kak ina...simpan semua moment tu yer...mesti best klu dikenang nnt :)
Masya Masya October 17, 2012
betul tu... macam mane pun dalam pantang mesti nak kat rumah family sendiri hihihihi....
shidaR shidaR October 18, 2012
hehehe..shida lak rasa excited tlebih hehee :D
shahdiana shahdiana October 23, 2012
berpantang dekat chemor la ye ina...Insyaallah ada kesempatan & rezeki yana datang jenguk ye...boleh ke...
9n0L4 9n0L4 November 03, 2012
same jugak mcm mertua saya. sanggup die jage anak kakak ipar. tak bagi tinggal kat nursery. ;)