Alisha dah offer diri nak belajar taknak pakai pampers.. (^_^)

Ni yang sayang sangat2 dekat kakak alisha ni... Sungguh cepat belajar walaupun lambat bercakap.. (",) Nak cite dekat u all ni, petang semalam, alisha macam tak selesa pakai pampers.. dia asyik duk pegang2 je.. so, saya pun bukaklah pampers tu.. & alisha pergi ambik bedak, suruh saya sapu dekat bawah dia.. sebab ada macam merah2 sikit... tapi sikit je pun... lepas sapu bedak, alisha tak nak pakai pampers... Oklah, saya pun pikir ni satu perkara yang bagus ni.. permulaan untuk ajar dia buang air kecil dekat tandas.. so, saya pun gulung tikar takut dia terkencing merata2...

Saya ada cakap dekat alsha "Kakak, kalau nak kencing, bagitahu ibu tau...cakap macam ni.. Ibu, nak kencing..".. Time saya cakap camtu, saya macam confident jugaklah yang alisha boleh bagitahu, sebab sebelum ni, dia pernah bagitahu saya tapi saya ni je tak paham maksud tersirat alisha tu.. hihii

Tengah2 saya dekat dapur, tiba2 saya dah dengar alisha cakap "pat, cing..." maksudnya.. "cepat.. kencing"... sambil pegang tuala dekat tangan untuk bawak ke bilik air.. sekali saya tengok, seluar dah basah... hahahhah...  Saya pergi dekat alisha n check dekat tempat dia berdiri sebelum tu @ meja... takda apa2 basah pun.. dekat dalam bilik tempat sidai tuala pun takda basah... saya memang sangat2 perasan yang alisha hanya duduk dekat meja tu je sebelum tu... 

Lepas tu saya check seluar alisha.. kaki alisha tak basah.. dengan kata lain, air kencing tak mengalir dekat kaki dia lah kan.. lepas tu, saya tengok pulak kawasan seluar yang basah tu hanya setompok je.. maksudnya, KETIKA ALISHA RASA NAK TERKENCING, DIA TELAH MENGEPIT BAWAH DIA DENGAN TANGAN... hahahha..

Oklah kan, buat pertama kali.. at least dia mengepit & terus buang air kecil yang masih berbaki tu dalam tandas.. daripada dia kencing & diam je tak bagitahu apa2.. sedar2 je dah basahkan... (",)... Kamu anak yang bijak sayang..!! (^_^) Pandai nak jimatkan duit abah.. muahahhahha

P/s : So, start dari hari ni, insyaAllah di siang hari, saya akan bebaskan alisha dari pakai pampers... (",)


Alisha dah offer diri nak belajar taknak pakai pampers.. (^_^)

{ 50 comments.. read them below or add one }

Riena Haiqal Riena Haiqal October 03, 2012
Alisha cepat belajar ye.. bijak bijak.. lepas ni dah boleh kencing kat tandas kan. tak yah dah pakai pampers.. (^_^)
izan mama mia izan mama mia October 03, 2012
bagus..mmg jimat kalau dah tak perlu pakai lampin...tapi keluar g jejalan..saya ttp pakaikan utk keselamatan..hihhi...hai kakak alisha...cerdik dah dia
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna October 03, 2012
hahaha..bijak..takpe..kejap je pandai nanti..
♥♥azatiesayang ♥♥ ♥♥azatiesayang ♥♥ October 03, 2012
Salam Ina.Bagusnya Alisha...good gurl.Pasni jimat la duit beli pamper...coming soon la tuk baby yg bakal lahir je kan:D
Myra Jay Myra Jay October 03, 2012
Hehhee, memang pandai Alisya ni, boleh free Drypers ni :)

Firas lak tak reti padahal dah 2thn lebih, 3 bulan je lg dah 3thn, bila tak bg pakai pampers dia sendiri cakap kena pakai 'pers' nanti punggung merah, sakit macam2 la, lepas dah bg pakai dok senyap je :)
Deqla manjew Deqla manjew October 03, 2012
haha... bijaknyeee... ok la tu... jimat blanje... :)
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief October 03, 2012
gud girl alisha.....nanti lama2 dia biasa lah tu....
emma emma October 03, 2012
Waah bagusnye Alisha, pasni mlm2 jelah pakai pampers, mmg blh jimat duit tu :)
inazamri inazamri October 03, 2012
mmg budak bijak alisha ni.semakin cerdik dan matang nak dekat2 dpt adik ni kan.
Mrs Lurve Mrs Lurve October 03, 2012
dh boleh dh alisha diajar xpakai pampers, untung ina xkeje, lg senang ajar dia
ieyda ieyda October 03, 2012
baguslah dia sendiri yg offer mcmtu...mcm ieyda, kene paksa irfan tu...klu x, smpi skrg lah nk berpampers.....
SumeSakan SumeSakan October 03, 2012
wahhh bagusnya alisha...sara lak dah kencing or berak baru bgtau n kalut2 nak g toilet...hahahaha....x pe slow2 nanti kita train smpi pandai...ekekekeke....

lupa kasi tau rituh tengah i godek2 pict alisha dalam nih..sekali sara tengok n perasan kata alisha tuh dia...haahahaha...
Aisy Nasiha Aisy Nasiha October 03, 2012
Wah, bagus ni..alisha dh mkin pndai berdikari..xlama lg boleh g tandas sendiri
nur anis nur anis October 03, 2012
good dirl lah alisha...dah big big girl..:)
ShimaSalleh ShimaSalleh October 03, 2012
aqil time nk biyak tu masalh sikit... dia amik pampes sendiri kasi kat mak dia suruh pakai... huhuhu... mlm masih pakai lagi time nak tido tu pakai la sbb mlm dia kencing byk hihihi...
selamat berjaya ibu alisha :))
Cik Nur Cik Nur October 03, 2012
Bijaknyaaa..!
ndia terkencing sedikit mungkin sbb sebelum ni dah biasa kencing..
agknya terlupa tak pakai pampers dah..tu yg cepat2 kepit tu...

bijak betullah ank ank ni..!
Si Matatajam Si Matatajam October 03, 2012
Elok la tu kalau ajaq dr skang ni...nnt dah biasa..dia pun makin selesa..
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P October 03, 2012
senang nak asuh lagi2 kalau dia sendiri yang minta nak letgo pampers kan kak.. janji dia faham dan pandai nak beritahu
Haryati Faizal Haryati Faizal October 03, 2012
bagus, takyah nak paksa2 dia, sbb dia dh tau bagitau klu dia nak kencing...
Nida Mohd Nida Mohd October 03, 2012
bagusnya Alisha..mungkin dia terkuchil la sikit sbb dah terbiasa pakai pampers kan..hehehe
PinkUmmi PinkUmmi October 03, 2012
bijak dah alisha....bagus3
ayut ayut October 03, 2012
hihihi..alisha mmg good girl! :) pasni leh praktis byk2x tau..indirectly leh blaja cakap cepat2x.hihihi
nita nita October 03, 2012
yeay..Alisha pandai...

suka tengok anak yang dengar dan faham arahan ibu dia (^_^)
akilla ibrahim akilla ibrahim October 03, 2012
wah pandainya alisha..good girl..
ieda ieda October 03, 2012
haaa bagus lahh
bijak2 .. senang macam nie kalau dia sendiri yg offer ;)
Sally Yatiey Sally Yatiey October 03, 2012
Bijaknya Alisha ni.. Hee
syawalsimpsons syawalsimpsons October 03, 2012
bijaknyer dier....dah takmo guna pampers...
zachflazz zachflazz October 03, 2012
seronok. alisha masih di masa transisi antara memakai pampers dan meninggalkan pampers.
Mrs Velentine Mrs Velentine October 03, 2012
bijak alisha ni..untung awak sebab dia dah tak nak pakai pampers...hehe..auntie doakan alisha boleh x pakai pampers dh...syg dia
Cikgu Ma Cikgu Ma October 03, 2012
bagusnya...senang la ibu alisha kan lepas ni...tak der lagi tukar2 pampers ^_^
Farah Shamsudin Farah Shamsudin October 03, 2012
wah..pandai alisya nii.. pandai jimatkan kos ibu dan ayah yee.. gd girl..:)
syiela syiela October 03, 2012
moga alisya berjaya nanti...
~Cik Sweety~ ~Cik Sweety~ October 03, 2012
alisya.. semoga berjaya.. hehehe
ros_reeza ros_reeza October 03, 2012
haa..bagus.. gud girl :)
tapi, jenuh jugak nak bersihkan tempat yang dia kencing tu kan .. kena rajin la ibunya :)
Ema Blog Ema Blog October 03, 2012
sanggup tu dia tadah tangan kat bawah..hehehehe
Izan Ishak Izan Ishak October 03, 2012
senang je kalau sampai masanya ina. cuma utk permulaan ni penat sikitlah bila alisha terlepas di mana2 kan. chaiyok2 ina n alisha!
sal ya sal ya October 03, 2012
mesti okay la nnt alisha ni.
azizah :) azizah :) October 03, 2012
Cuba lagi alisha..cik jijah tahu alisha boleh buat kelas
eita eita October 03, 2012
kalau pakai lama sangat pampers memang rasa gatal..

nanti alisha mesti akan biasa dgn situasi ni..
fieda fieda October 04, 2012
sekejap jer dh pandai nanti ni..
Azi Azi October 04, 2012
senanglah nnti klu alisha dh free pampers, boleh concentrate more to baby... good girl alisha...
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ October 04, 2012
Heheh..permulaan yg baik..bijak2… ^^_
Masya Masya October 05, 2012
dah nak ade adikkan.. kenelah bg adik pulak yg pakai pampers...
wan nurul hezrina wan nurul hezrina October 05, 2012
dia pun pandai rasa tak selesa=)kalau tak takkan dia sanggup kepit..hikhik sbnrnya pempesnie ada bahan kimia.panas punggung pakai.budak2 sakang bijak2 taw dorg tahu rasa.lega bila dah tak pakai pempes..pandai alishya kira cepat juga dia free diapers
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda October 10, 2012
advanced la Alisha..
Hannah nk dkat akhir2 thn lpas br start toilet training & free diapers..
9n0L4 9n0L4 October 30, 2012
wahwah. pandai ye die kepit takmo air kencing nye kuar. hee.