Seronok sebab kembali dapat menyusukan anak.. (^_^)

Alhamdulillah.. adik alisha pun sama macam alisha jugak, lepas lahir terus je pandai menyusu @ menghisap... Alhamdulillah jugak, saya masih berkesempatan menyusukan anak.. Seronoknya rasa.. yela, dah 5 bulan berhenti menyusukan Alisha... rindu saat2 menyusu... hihii

Masa hari pertama bersalinkan adik alisha (22/10/2012), secara peribadinya, saya rasa risau.. sebab susu macam tak banyak.. Opstttt actually pada hari pertama, susu awal ibu dipanggil KOLOSTRUM.. Ia berwarna kuning... Dalam otak saya ni duk terpikir samada cukup or tak untuk adik alisha.. yela, Kolostrum ni bukan banyak sangat pun... Tapi tiba2, saya terbaca artikal dekat dalam wad mengatakan yang kita tak perlu risau kerana kolostrum yang terhasil, cukup untuk baby kita...

Pada hari kedua @ malam, susu kostrum dah mula bertukar menjadi susu biasa @ berwarna putih... Hari ketiga @ malam, breast saya dah mula bengkak... Wah, sungguh saya tak percaya.. cepatnya susu saya bertambah.. sampai dah bengkak.. Time ni saya memang selalu kejutkan adik alisha dari tidur... bagi dia minum..

Lepas je hari ketiga @ selepas habis susu kolostrum, seronok sangat saya tengok adik alisha ni menyusu... hihii.. Yela u all, susu banyak + pekat mestilah adik alisha ni suka kan... (^_^) Eh, bukan setakat adik alisha ni suka, saya ni sebagai ibu lagilah suka... yela, anak saya menyusu susu saya sendiri @ susu yang terbaik ciptaan Tuhan.. (",)

InsyaAllah jika dipanjangkan umur & dimurahkan rezeki, saya ingin meyusu adik alisha ni sampai 2 tahun... Kalau alisha dulu sampai setahun sembilan bulan.. (",) Ohya, masih ada lagi yang suruh saya bagi adik alisha ni minum air masak & jika takda susu, suruh bagi susu formula... InsyaAllah, saya berdoa moga2 susu saya makin banyak... tak nak campur apa2.. just susu ibu @ susu yang terbaik di dunia... (^_^)

P/s : Jika ada sesiapa yang berminat nak tempek banner iklan di blog saya, boleh inform saya yer.. (^_^)


Seronok sebab kembali dapat menyusukan anak.. (^_^)

{ 50 comments.. read them below or add one }

mama aryan mama aryan October 30, 2012
alhamdulillah..syukur ada rezeki utk adik alisha
aimi adilah aimi adilah October 30, 2012
sayu lak aty bce ahhahaha

*tbe2 =)
wan nurul hezrina wan nurul hezrina October 30, 2012
yup setuju.air masak sebenarnya bahaya untuk baby 6 bulan ke bawah=)susu ibu terbaik sbb mengandungi 80% air..so tak perlu air masak=)

teruskan penyusuan n tahniah sbb kembali menyusu=)
Falsya Falsya October 30, 2012
bile la dpt merase pengalaman cenggini kan..hehe
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha October 30, 2012
alhamdulillah,,suka eca baca entry ini....nama da dpt persetujuan belum cik kak.
Deqla manjew Deqla manjew October 30, 2012
yes.. susu ibu susu terbaik...tmbh pula menyusu dgn penoh kasih syg kan.. =)
Kesuma Angsana Kesuma Angsana October 30, 2012
tahniah, bukan semua ibu dpt menyusukan bayi mereka sendirikan!
Mrs Velentine Mrs Velentine October 30, 2012
tahniah dear..sya pun tumpang gembira..sebab My wani still nyusu walaupun tak full..air susu pulak masih banyak..syukur
Kakzakie Kakzakie October 30, 2012
Sebaiknya begitulah Intan. Kurniaan Allah tiada tandigannya. Cuma makan kena sempurna agar penghasilan susu pun terbaik. Tak perlu risau...
Sue Lynnda Sue Lynnda October 30, 2012
salam dear,

Alhamdullillah, dapat menyusu badan kan?^^

aritu ina ada komen kat blog saya pasal shaklee kan? Saya blum jawab lagi. Kalau ina nak order bule email tu teratakvitamin@gmail ye atau boleh ke blog saya yg lagi satu www.teratakvitamin.com

banyak set utk ibu meyusu yg sangat2 berbaloi. ^^
Sue Lynnda Sue Lynnda October 30, 2012
oh lupa..nak letak iklan tuh brape ye kosnya?
SURIA AMANDA SURIA AMANDA October 30, 2012
best nyer..akak dulu suskan dania 6 bulan jer..sebab susu akak kering...untung IB..
sue zainun sue zainun October 30, 2012
tahniah ina..:) huhu lambat beno wishnye yer..lama x buka blog..
insyaalah sue ingat juga nak breastfeeding baby yg ke dua nih jika diizinkan..harap ina dapat share experience breastfeed ek..hehe..take care..
Aju Mohit Aju Mohit October 30, 2012
chaiyok ina, cukupkan smpi 2 tahun tau, jangan lupa buat stok dari dalam pantang, untuk kegunaan masa hadapan ;)
PinkUmmi PinkUmmi October 30, 2012
eeee....bestnye dpt menyusukan ank...
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ October 30, 2012
wah..seronoknye dpt bf..selamat berpantang :)
izan mama mia izan mama mia October 30, 2012
elok lah tu..bg susu badan sahaja sampai 6 bulan..xelok bg anak minum air kosong..
Farah Shamsudin Farah Shamsudin October 30, 2012
bestnye dah ade baby.. :)) take care dear.
◕ Kawaii D Y S H A ◕ ◕ Kawaii D Y S H A ◕ October 30, 2012
saya tak dapt susukan anak.. dorg sempt minum 1 bulan je.. pastu terpaksa bagi susu formula.. ye dua org sekaligus nak bagi..tak larat..insyallah kalau ada rezeki lg nak bg anak susu secara exclusive
Nora Karim Nora Karim October 30, 2012
ye la ina.. akak pun sangat rindu nak menyusukan anak... rasa seronok bila menyusukan mereka...
umialya umialya October 30, 2012
alhamdulillah syukur.. mudah2an berjaya
Tihara Tihara October 30, 2012
as salam

alhamdulillah, seronok baca entry ni..murah rezki adik alisha..doakan akak pulak ey ina :)
Aisy Nasiha Aisy Nasiha October 30, 2012
setuju ina..sy pun rasa puas hati dpt myusukan nazif sepenuhnya 3 bulan ni... lepas ni kena bg dgn botol sementara keje.. kalau ina mmg dpt berterusan, mmg lg puas hatilah jawabnya.. semoga adik alisha membesar dgn sihat.
QueeN TerataI QueeN TerataI October 30, 2012
mmg bestkan bila kita dpt susukan anak sendiri... dulu masa anak yg 1st kejap je dpt rasa nyusukan dia.. hopefully yg ke2 ni boleh lbh lama bg susu sendiri...
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief October 30, 2012
Alhamdulillah...Insyaallah susu kak ina akan cukup utk adik alisha...air masak kan xblh bg lagi baby 6mnth kebawah kan..memang happy dpt menyusu anak sendiri kan :)
Ema Blog Ema Blog October 30, 2012
Alhamdulillah....rasa nikmat bila menyusukan anak
fiza fiza October 30, 2012
Seronok kan dapat BF baby balik. Saya ni tak tau mcm mana nak stopkan anak dara tu. Macam tak der perasaan jer nak benti hisap nenen ibu dia nih...haishhhh...
Mrs Lurve Mrs Lurve October 30, 2012
teruja baca entry nie..mesti best moment bila anak menyusukan..
Cik Nur Cik Nur October 30, 2012
Bagus tu kak.teruskan dengan susu badan je, jgn mbazir...

selain tu dapat juga berjimat cermat.. :)
eita eita October 30, 2012
bnyak khasiat susu ibu ni...
ieda ieda October 30, 2012
alhamdulillahh syukurrr
akk lak tumpang senyum2 suke bila baca nie ekke ;)
Azi Azi October 30, 2012
seronok dpt menyusukan anak sendiri kan. bukan semua org dpt pengalaman mcm ni...
fieda fieda October 30, 2012
alhamdulillah...rezeki adik alisha..
zulaiha megat zulaiha megat October 31, 2012
as salam..akak sggh sini...
shidaR shidaR October 31, 2012
alhmdllah rezeki ank kak :)
sal ya sal ya October 31, 2012
alhamdulillah... insyaAllah, dimurahkan rezeki la hendaknya.
anitadiana anitadiana October 31, 2012
bangganya kak ita ina..teruskan...
CikNana CikNana October 31, 2012
kak intan berlian,sy follow sini..:)Alhamdulillah rezeki anak..:)
NoEn NoEn October 31, 2012
alhamdulillah rezeki
moga dapat susukan adik alisha sampai 2thn..insyaAllah
Dylla Abas Dylla Abas October 31, 2012
susu ibu mmg susu yg terbaik di dunia..sy dulu sempat menyusu dgn mak sekejap je..jeles dgn adik sy dpt menyusu lama..huhu :p
Riena Haiqal Riena Haiqal October 31, 2012
Syukur Alhamdulillah... sama la kita.. saya pun kalau ikutkan bila dah jadi surirumah ni insyaAllah saya nak menyusukan bakal adik Haiqal sampaila umur nya 2 tahun..
Masya Masya October 31, 2012
alhamdulillah sy doakan susu awk banyak dan niat awak dipermudahkan...
Myra Jay Myra Jay October 31, 2012
InsyaAllah, mudah-mudahan adik Alisha tu dapat menyusu sehingga berumur 6 bulan atau mungkin 2 tahun, siapa tahu kan :D
Si Matatajam Si Matatajam October 31, 2012
M doakan moga murah rezeki untuk adik Alisha tu nnt...moga banyak susu ntuk dia...
azizah :) azizah :) October 31, 2012
Alhamdulilah kak.. seronoknya dapat beri susu terbaik di dunia untuk anak kan.. dpt mgeratkan lagi kasih syg ibu n anak...moga2 susu akak banyak dan berjaya menyusukan adik alisha hingga 2tahun yer..
ayut ayut November 01, 2012
hihihi :) alhamdulillah...harap ye tcapai impian akak nk bg smpi 2 tahun.. :)
9n0L4 9n0L4 November 08, 2012
setahu saye, air masak tak sesuai diberi pade baby bwh 6 bulan.